united kingdom
ukraine

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą
pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(C/2025/1145)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA

CZŁONKOWSKIEGO

"Szőregi rózsatő"

Nr UE: PGI-HU-0389-AM01 - 19 listopada 2024

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa produktu

"Szőregi rózsatő"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Węgry

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Ministerstwo Rolnictwa

4. Opis zatwierdzonych zmian

Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej"

Zmiana ta jest zmianą standardową; nie uważa się jej za zmianę na poziomie Unii, ponieważ nazwa nie zmienia się, związek z obszarem geograficznym nie zostaje unieważniony, a zmiana nie pociąga za sobą dalszych ograniczeń we wprowadzaniu produktu do obrotu.

1. Pkt 2 specyfikacji produktu: Opis produktu Podkładka do uprawy

Skreślono odniesienie do Szőregi Virág-Dísznövény Áfész (Spółdzielnia ds. Ogólnej Konsumpcji i Sprzedaży Kwiatów i Roślin Ozdobnych w Szőreg), wymienianej jako źródło dostaw podkładek, która w międzyczasie przestała istnieć, oraz dodano w tym akapicie odniesienie do obecnej praktyki, tj. że podkładki pozyskuje się z materiału podkładkowego, który producenci weryfikują samodzielnie, albo z krajowych lub zagranicznych szkółek.

Z wykazu usunięto jeden kultywar stosowany jako podkładka ("Superbe"), ponieważ producenci stwierdzili, że nie nadaje się on do przewidzianych celów. Kultywar "Superbe" jest słabszy, cieńszy i wrażliwy na glebę, w związku z czym usunięto go z wykazu.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

2. Pkt 2 specyfikacji produktu: Opis produktu Cechy charakterystyczne produktu: Wygląd zewnętrzny

Skreślono odniesienie do klasyfikacji kultywarów róży niespełniających wymogów jako odpadów i do ich niszczenia, ponieważ te kultywary można łatwo wprowadzać do obrotu bez oznaczenia ChOG lub ChNP. W opisie wprowadzono wzmiankę o tym fakcie.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Pkt 3 specyfikacji produktu: Określenie obszaru geograficznego

Wyznaczenie komitatu Csongrád jako jednostki administracyjnej zmieniono w ustawodawstwie krajowym na komitat Csongrád-Csanád, w związku z czym konieczne jest wprowadzenie tej zmiany.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

4. Pkt 4 specyfikacji produktu: Dowód pochodzenia z obszaru geograficznego

Zmieniła się liczba węgierskich norm dotyczących uprawy i wprowadzania do obrotu róż, co pociąga za sobą zmianę akapitu pierwszego. W akapicie drugim usunięto wykaz danych, które nie podlegają już rejestracji (numer umowy zawartej z nabywcą, kod danej rośliny); numer producenta zastąpiono jednak identyfikującym producenta numerem rejestracyjnym nadanym przez Krajowy Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (NÉBIH) (podobnie jak w akapicie czwartym). Wykaz pozycji, które podlegają rejestracji, uzupełniono o nazwę kultywaru ulepszonej róży o nagich korzeniach. Skreśla się akapit trzeci, ponieważ dotyczył on wpisu do rejestru prowadzonego przez nieistniejącą już spółdzielnię Szőregi Virág-Dísznövény Áfész.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

5. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Pozyskanie i produkcja podkładek

Ten podpunkt uzupełniono o dwa nowe akapity dotyczące pozyskiwania podkładek, w których wyjaśniono, że ze względu na potrzebę sprawnego i stałego zaopatrzenia w podkładki z sadzonek oraz ekstremalne warunki pogodowe coraz powszechniejsze staje się dostarczanie sadzonek z krajowych i zagranicznych szkółek.

Akapit dotyczący przechowywania wiązek (sadzonek) uzupełniono również o zdanie określające warunki przechowywania w chłodni.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

6. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Przygotowanie gleby

Ten podpunkt zmieniono zgodnie z obecną praktyką (obornika nie trzeba rozrzucać w rzędach; nie stosuje się już orki końmi).

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

7. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Sadzenie

Ten podpunkt zmieniono zgodnie z obecną praktyką, aby potwierdzić, że oprócz sadzenia ręcznego coraz powszechniejsze jest sadzenie maszynowe.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

8. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Szczepienie

Ten podpunkt zmieniono zgodnie z obecną praktyką; zmieniono czas rozpoczęcia szczepienia oraz przedstawiono szczegółowe informacje dotyczące otwierania podkładek, szczepienia i obwiązywania.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

9. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Czynności po szczepieniu

Ten podpunkt zmieniono zgodnie z obecną praktyką: skreśla się część dotyczącą spalania uciętych pędów.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

10. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Zbiór

Ten podpunkt zmieniono zgodnie z obecną praktyką, aby oprócz pracy ręcznej uwzględnić kombajny maszynowe i urządzenia do usuwania liści, które coraz częściej znajdują zastosowanie.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

11. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Sortowanie i wiązanie

Ten podpunkt zmieniono zgodnie z obecną praktyką, aby odnieść się do obecnego podejścia do pozycjonowania etykiet oraz do metod wiązania w pęczki. Wyjaśniono schemat uprawy "Szőregi rózsatő".

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

12. Pkt 5 specyfikacji produktu: Metoda produkcji Metody i techniki pakowania

Skreśla się zdanie dotyczące wiązania w pęczki, które już zawarto w podpunkcie "Sortowanie i wiązanie". Ten podpunkt uzupełniono o metody pakowania proponowane do stosowania w momencie sprzedaży.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

13. Pkt 7 specyfikacji produktu: Organ kontrolny

Zmieniły się dane organów kontrolnych, w związku z czym je zaktualizowano.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

14. Pkt 8 specyfikacji produktu: Etykietowanie

Doprecyzowano niektóre elementy etykietowania, które należy stosować na produkcie, w tym wymogi dotyczące etykietowania w dystrybucji hurtowej.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Szőregi rózsatő

Nr UE: PGI-HU-0389-AM01 - 19 listopada 2024

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy (ChNP lub ChOG)

"Szőregi rózsatő"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Węgry

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 06 - DRZEWA ŻYWE I POZOSTAŁE ROŚLINY; BULWY, KORZENIE I PODOBNE; KWIATY CIĘTE I LIŚCIE OZDOBNE

0602 - Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

0602 40 - Róże, szczepione lub nie

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Ulepszona róża o nagich korzeniach, wprowadzona do obrotu, składa się z podkładki oraz zaszczepionego na niej ulepszonego kultywaru. Jako podkładkę stosuje się następujące kultywary: "Laxa", "Polmeriana", "Schmid's Ideal", "Inermis" i "Multiflora". Podkładka musi mieć następujące cechy charakterystyczne: zdolność przetrwania w temperaturach sięgających nawet -30 °C bez ponoszenia szkód; odporność na choroby (w szczególności rdzę róży, czarną plamistość róży oraz mączniaka); odporność na wysychanie i wilgoć; dużą siłę wzrostu (powinna rozwijać się silnie, zdrowo i szybko); tolerancję na glebę o zwiększonej zawartości wapnia (z wyjątkiem odmiany "Multiflora"); łatwość rozmnażania (nasiona powinny szybko kiełkować bez spoczynku).

Do produkcji "Szőregi rózsatő" stosowane są grupy kultywarów róż ogrodowych, rabatowych, hybrydowych herbacianych, polyanta, floribunda, wielokwiatowych, miniaturowych oraz okrywowych. Zrazy z tych grup mogą również być naszczepione na własnym pniu (z wyjątkiem floribundy), na wysokości od 40 cm do 140 cm.

Cechy rośliny o chronionym oznaczeniu geograficznym "Szőregi rózsatő" zaliczają ją do kategorii A lub B:

- Kategoria A obejmuje ulepszone odmiany róży o nagich korzeniach rozgałęziające się z miejsca szczepienia, z którego w przypadku ulepszonej odmiany róży rozwijają się co najmniej dwa pędy, natomiast trzeci pęd rozgałęzia się w odległości 5 cm od miejsca szczepienia; całkowita średnica pędu to 24 mm, a każdy pęd ma co najmniej 6 mm średnicy. W przypadku ulepszonej róży wielokwiatowej o nagich korzeniach minimalna długość pędu to 40 cm, dla róży miniaturowej o nagich korzeniach to 20 cm, natomiast dla róż należących do pozostałych grup (grup kultywarów róż ogrodowych, rabatowych, hybrydowych herbacianych, polyanta, floribunda oraz okrywowych) minimalna długość pędu to 30 cm. W przypadku każdej z tych grup główny korzeń musi dobrze się rozgałęziać na długości 10 cm. Korzeń musi mieć co najmniej 20 cm długości.

- Kategoria B obejmuje ulepszone róże o nagich korzeniach rozgałęziające się z miejsca szczepienia, z którego w przypadku ulepszonej róży rozwijają się co najmniej dwa pędy; minimalna całkowita średnica pędu to 16 mm, a poszczególnych pędów - 6 mm. Jeżeli średnica dwóch pędów jest mniejsza niż 16 mm, trzeci pęd o średnicy nie mniejszej niż 6 mm musi rozgałęziać się na długości 5 cm.

- Wszystkie powyższe grupy kultywarów (z wyjątkiem ulepszonej róży wielokwiatowej o nagich korzeniach) mogą być szczepione na własnych pniach, na wysokości od 40 cm do 140 cm. Z jednego szczepienia muszą rozwinąć się co najmniej trzy pędy, a każdy z nich musi mieć co najmniej 6 mm średnicy.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Pozyskanie i produkcja podkładek

Przygotowanie gleby pod sadzenie

Sadzenie

Czynności z zakresu pielęgnacji i ochrony roślin

Szczepienie

Czynności po szczepieniu

Zbiór

Sortowanie i wiązanie

Przechowywanie kultywarów róż

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Kultywary róż kategorii A są opatrzone białą etykietą, a kultywary róż kategorii B - różową. Etykiety zawierają nazwę kultywaru oraz identyfikujący producenta numer rejestracyjny, nadany przez Krajowy Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (NÉBIH). Na produkcie widnieje także nazwa "Szoregi rózsato" - przy wprowadzaniu go do obrotu za granicą, również w języku danego kraju - oraz wszystkie inne oznaczenia (takie jak unijny symbol ChOG) wymagane przez odpowiednie przepisy unijne i krajowe.

W przypadku kultywarów róż przeznaczonych do dystrybucji hurtowej wyżej wymienione wymogi dotyczące etykietowania muszą być spełnione co najmniej w przypadku produktów w pęczkach po dziesięć sztuk. Jeżeli pęczek po dziesięć sztuk zostanie rozdzielony i nazwa "Szoregi rózsato" nie ma zastosowania do poszczególnych kultywarów róż, tych poszczególnych kultywarów nie uważa się już za chronione.

Na produkcie musi znajdować się jego kolorowe logo:

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Ulepszona róża o nagich korzeniach, do której odnosi się chronione oznaczenie geograficzne "Szőregi rózsatő", jest produkowana w obrębie granic administracyjnych następujących miejscowości w komitacie Csongrád-Csanád: Szeged-Szőreg, Szeged-Mihálytelek, Szeged-Gyálarét, Algyő, Deszk, Újszentiván, Kübekháza i Tiszasziget.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wyjątkowa jakość "Szőregi rózsatő" wynika po części z ponad stuletniej tradycji uprawy, a po części ze znakomitego klimatu i warunków geograficznych obszaru produkcyjnego.

Związek historyczny: Początek uprawy róż oraz sprzedawania szczepionych podkładek i ciętych kwiatów w regionie Szeged-Szőreg, w Új-Szeged, przypada na koniec XIX w. Historia uprawiania róż w Szőreg jest powiązana z tradycjami produkcji w Szeged i Új-Szeged oraz z rozwojem ogrodnictwa. Młodzi mistrzowie sztuki szczepienia roślin ze szkółek w Szeged osiedlili się w Szőreg, gdzie na własnych, niewielkich działkach wielkości 400-800 négyszögöl (1 440-2 880 m2) zajmowali się ogrodnictwem na własny rachunek. Założyli szkółkę, by przez większość czasu sprzedawać szczepione podkładki razem z zamówieniami ze szkółki w Szeged, w której byli zatrudnieni. Na początku XX w. w Szőreg powstał nowy sektor gospodarki, którego pionierami byli ubodzy chłopi pańszczyźniani oraz robotnicy dniówkowi. Ci drobni ogrodnicy z Szőreg byli również praktykami i ekspertami w swojej dziedzinie. Cały czas doskonalili swój fach, wykonując szczepienia we własnych ogrodach. Po uzyskaniu niezbędnej praktyki podróżowali do odległych miejsc, by tam szczepić krzewy róż, rozsławiając swoją pracą Szőreg. Ta niewielka grupa szkoliła następne pokolenia ogrodników. Rozkwit hodowli róż w Szőreg przypadł na rok 1927.

Drobni właściciele szkółek byli zależni od siebie nawzajem. Z powodu trudności ze sprzedażą własnych róż w 1936 r. założyli pierwszą spółdzielnię. W 1938 r. szkółki Szeged-Szoreg zajmowały całkowitą powierzchnię równą 350 kh (2) i produkowały 1 250 000 szczepów. Powierzchnia pozostałych szkółek na Węgrzech wynosiła 850 mórg węgierskich. Produkowały one 2 040 000 szczepów. Szkółki w regionie Szeged-Szoreg zaczęły eksportować róże już na początku XX w. W latach 1929-1931 szkółki z Szeged-Szoreg odpowiadały średnio za 63,6 % całkowitego krajowego eksportu szkółkarskiego (równowartość 587 000 szczepów), co dowodzi, że te małe szkółki produkowały doskonałe szczepy.

Szoreg i okolice są głównym regionem hodowli róż - 98 % produkcji tej rośliny na Węgrzech pochodzi właśnie z tego obszaru. "Szoregi rózsato" cieszy się również dobrą reputacją i światowym uznaniem, czego najlepszym dowodem jest fakt, że większość (ponad trzy czwarte) z 4-5 milionów ulepszonych róż o nagich korzeniach, produkowanych każdego roku, jest eksportowana.

Czynniki przyrodnicze: Oprócz długiej tradycji uprawy czynnikiem, który silnie wiąże róże z okolicami Szoreg, są znakomite warunki środowiskowe. Aby produkcja silnych, odpornych róż dobrej jakości była możliwa, muszą zaistnieć trzy następujące czynniki: bogata w składniki odżywcze gleba dobrej jakości, odpowiednie nawodnienie oraz wystarczające nasłonecznienie.

Region, w którym produkuje się "Szoregi rózsato", znajduje się na dawnej równinie zalewowej ujścia rzek Cisy i Maruszy. Średnio spoiste iły, które powstały na tym obszarze, z ich dużą zawartością próchnicy i dobrą przepuszczalnością, oraz mulista gleba aluwialna sprawiają, że podkładki uprawiane na tym obszarze intensywnie się krzewią i posiadają więcej włośników niż ulepszone róże o nagich korzeniach uprawiane na innych rodzajach gleby. Ze względu na dobrą przepuszczalność woda nie stoi w glebie, której luźna struktura, umożliwiająca napowietrzenie, zapewnia dostęp do tlenu niezbędnego dla właściwego rozwoju korzeni. Silnie krzewiące się podkładki gwarantują lepszy pobór substancji odżywczych, a ulepszona część lepiej wzrasta, silniej się rozwija i wypuszcza więcej pędów i kwiatów niż rośliny hodowane na glebach o innych właściwościach. Ulepszona róża o nagich korzeniach przeznaczona do obrotu jest zatem dużo bardziej odporna na choroby i mróz oraz gwarantuje zachowanie swoich cech nawet w przypadku uprawy na innych rodzajach gleby. Dzięki bliskości rzek Cisy i Maruszy uprawy róż mają również zapewnioną optymalną względną wilgotność oraz możliwości nawadniania.

Jednym z czynników środowiskowych ważnych dla uprawy róż jest światło, jako że dostarcza ono energii niezbędnej dla fotosyntezy. Oprócz intensywności nasłonecznienia długość dnia, natężenie i energia światła mają także znaczący wpływ na jakość "Szoregi rózsato". W regionie produkcyjnym Szoreg lata są najgorętsze i jest najwięcej słonecznych dni w całych Węgrzech. Średnia roczna temperatura wynosi 11,5 °C, natomiast w sezonie wegetacyjnym wynosi ona 18 °C. Nasłonecznienie w tym regionie sięga d 2 100 i przekracza średnią dla obszarów położonych bardziej na północ. Sezon wegetacyjny rozpoczyna się wczesną wiosną i trwa do późnej jesieni, co oznacza, że jest on wydłużony, dzięki czemu rośliny otrzymują więcej słońca i ciepła niż ma to miejsce na obszarach północnych. Skutkuje to silnym wzrostem. Ulepszone róże o nagich korzeniach dobrze znoszą jesień i wypuszczają grube, odpowiednio zdrewniałe pędy z dobrze rozwiniętymi, zdrowymi pąkami. Bogate zapasy składników odżywczych w pędach pozwalają na długotrwałe przechowywanie zbieranych na jesieni kultywarów róż i ułatwiają ich ukorzenianie po zasadzeniu w kolejnych latach. Odporność na mróz jest większa, ponieważ w okolicach Szoreg po gorącym lecie często następują mroźne zimy, w trakcie których rośliny uodparniają się na resztę życia. W przypadku "Szoregi rózsato" ukorzenienie po zasadzeniu jest gwarantowane.

Czynnik ludzki, wiedza fachowa: Produkcja "Szoregi rózsato" trwa od ponad wieku, a tradycje z nią związane są unikatowe w skali kraju. Wymagająca, zarówno pod względem nakładu pracy, jak i umiejętności, uprawa ulepszonych róż o nagich korzeniach ma zazwyczaj miejsce w rodzinnych, wielopokoleniowych gospodarstwach. Wiedza i umiejętności, które rozwinęły się w tym regionie, są przekazywane z pokolenia na pokolenie, w tym zarówno tradycje związane z uprawą, techniki ręcznego szczepienia, jak i zręczność konieczna do ich stosowania.

Podsumowując, można powiedzieć, że region Cisy i Maruszy - w tym jego klimat kontynentalny, bogata w składniki odżywcze, idealnie nawodniona, gliniasta, aluwialna gleba o luźnej strukturze oraz właściwe nasłonecznienie - stwarza idealne warunki dla uprawy "Szoregi rózsato". Dzięki wyjątkowym warunkom przyrodniczym oraz fachowej wiedzy i doświadczeniu, przekazywanym z pokolenia na pokolenie, szczególne właściwości "Szoregi rózsato" zostają zachowane niezależnie od warunków klimatycznych.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://gi.kormany.hu/download/a/6d/43000/Sz%C5%91regi%20r%C3%B3zsat%C5%91_term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s_2024.pdf

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Sejm poparł część senackich poprawek do ustawy w sprawie powierzania pracy cudzoziemcom

Nie będzie podwyższenia kar dla pracodawców, przewidzianych w Kodeksie pracy, za wykroczenia przeciwko prawom pracowników. W czwartek Sejm przyjął poprawkę Senatu wykreślającą z ustawy poprawkę Lewicy. Posłowie zgodzili się też na to, by agencje pracy tymczasowej mogły zatrudniać cudzoziemców także na podstawie umów cywilnoprawnych, a nie tylko na umowę o pracę.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Sejm przyjął poprawki Senatu do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Sejm przyjął w czwartek większość poprawek redakcyjnych i doprecyzowujących, które Senat wprowadził do ustawy o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Przewiduje ona reformę urzędów pracy, w tym m.in. podniesienie zasiłku dla bezrobotnych i ułatwienia w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Ustawa trafi teraz do podpisu prezydenta.

Grażyna J. Leśniak 20.03.2025
Posłowie wprowadzają zmiany w składce zdrowotnej

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Projekt po raz drugi wróci do komisji sejmowej.

Grażyna J. Leśniak 19.03.2025
Senatorowie nie zgodzili się na podniesienie kar grzywny dla pracodawców

Senat nie zgodził się w czwartek na zniesienie obowiązku zawierania umów o pracę z cudzoziemcami będącymi pracownikami tymczasowymi przez agencje pracy tymczasowej, ale umożliwił agencjom zawieranie umów cywilnoprawnych. Senatorowie zdecydowali natomiast o skreśleniu przepisu podnoszącego kary grzywny dla pracodawców przewidziane w kodeksie pracy. W głosowaniu przepadła też poprawka Lewicy podnosząca z 2 tys. zł do 10 tys. zł kary grzywny, jakie w postępowaniu mandatowym może nałożyć Państwowa Inspekcja Pracy.

Grażyna J. Leśniak 13.03.2025
Wyższe kary dla pracodawców zostaną – rząd przeciwny ich usuwaniu z ustawy o cudzoziemcach

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie zgodziło się na usunięcie z ustawy o zatrudnianiu cudzoziemców przepisu podnoszącego w kodeksie pracy kary dla pracodawców. Senacka Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej zaakceptowała we wtorek jedynie poprawki Biura Legislacyjnego Senatu do tej ustawy. Nie można jednak wykluczyć, że na posiedzeniu Senatu inni senatorowie przejmą poprawki zgłaszane przez stronę pracodawców.

Grażyna J. Leśniak 11.03.2025
Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2025.1145

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 18/02/2025
Data ogłoszenia: 18/02/2025