united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2024/826)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Utrecht"

PGI-NL-A0967-AM06

Data przekazania informacji: 17.10.2023

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Zmiana katalogu winnych odmian winorośli

W wyniku zmiany następuje aktualizacja dozwolonych odmian winorośli w odniesieniu do ChOG "Utrecht" zawartych w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie.

Opis i uzasadnienie

Opis:

Do wykazu odmian dozwolonych dla tego ChOG dodano 7 odmian, a mianowicie:

Pinot Grigio

Accent N

Allegro N

Bolero N

Saphira N

Divicio N

Divona B

Uzasadnienie: Nowe odmiany są opracowywane i dodawane - po ich zatwierdzeniu - do katalogu odmian Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina po długim okresie rozwoju i w wyniku kompleksowych procedur zatwierdzania. Ponieważ odmiany te zostały włączone do katalogu odmian Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina, mogą również kwalifikować się do dodania do wykazu odmian dozwolonych dla tego ChOG.

Zmiana ta jest zmianą standardową, ponieważ nie dotyczy nazwy ChOG, kategorii produktu, związku, ani ograniczeń w zakresie wprowadzania do obrotu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Utrecht

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

9. Gazowane wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Kategoria wina 1: wino

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się dość pełnym, świeżym, owocowym charakterem ze zdecydowaną nutą zieloną i umiarkowaną nutą tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się dość pełnym charakterem, z umiarkowanym aromatem czarnych owoców i przeważającym aromatem owoców czerwonych.

Ogólne cechy analityczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Kategoria wina 4: wino musujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się dość pełnym, świeżym, owocowym charakterem ze zdecydowaną nutą zieloną i umiarkowaną nutą tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się dość pełnym charakterem, z umiarkowanym aromatem czarnych owoców i przeważającym aromatem owoców czerwonych.

Ogólne cechy analityczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się dość pełnym, świeżym, owocowym charakterem ze zdecydowaną nutą zieloną i umiarkowaną nutą tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się dość pełnym charakterem, z umiarkowanym aromatem czarnych owoców i przeważającym aromatem owoców czerwonych.

Ogólne cechy analityczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Kategoria wina 8: wino półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się dość pełnym, świeżym, owocowym charakterem ze zdecydowaną nutą zieloną i umiarkowaną nutą tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się dość pełnym charakterem, z umiarkowanym aromatem czarnych owoców i przeważającym aromatem owoców czerwonych.

Ogólne cechy analityczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące

ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się dość pełnym, świeżym, owocowym charakterem ze zdecydowaną nutą zieloną i umiarkowaną nutą tropikalną.

Wina czerwone odznaczają się dość pełnym charakterem, z umiarkowanym aromatem czarnych owoców i przeważającym aromatem owoców czerwonych.

Ogólne cechy analityczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu

- Maksymalna kwasowość lotna

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki

- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1.

Szczególne praktyki enologiczne

Białe = > zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

CZERWONE = > zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

5.2. Maksymalna wydajność

1. Winogrona białe

95 hektolitrów z hektara

2. Winogrona czerwone

80 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Prowincja Utrecht, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.

7. Odmiany winorośli

Accent N

Acolon

Allegro N

Auxerrois B

Bacchus B

Baco noir

Baron N

Bianca B

Birstaler muscat

Bolero N

Bronner B

Cabaret Noir N (VB-91-26-4)

Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)

Cabernet Cantor N

Cabernet Carbon N

Cabernet Carol N

Cabernet Cortis

Cabernet Cubin

Cabernet Dorio

Cabernet Dorsa

Cabernet Franc N

Cabernet Jura

Cabernet Mitos

Cabernet Sauvignon

Cabertin N (VB-91-26-17)

Calandro N

Calardis Blanc B

Carmenere

Chardonnay B Dakapo

Divicio N

Divona B

Domina N Dornfelder N

Dunkelfelder N

Excelsior

Faber B

Felicia B

Florental N

Frühburgunder N

Gamaret N

Gamay N Gewürztraminer Rs

Golubok N

Hegel

Helios

Hibernal B

Huxelrebe B

Hölder B

Johanniter B

Juwel B

Kerner B

Kernling B

Landal N

Laurot N

Léon millot N

Maréchal Foch N

Melody

Merlot

Merzling B Meunier N

Monarch

Morio muscat B

Muscaris B

Muscat Blanc

Muscat Blue

Müller thurgau B Orion B

Ortega B Palatina

Phoenix B

Pinot Grigio

Pinot Gris G

Pinot blanc B

Pinot noir N

Pinotin N

Plantet N

Polo Muscat B

Portugiezer N

Prior N

Rayon d'or B

Reberger

Regent N

Reichensteiner B

Riesling B

Rinot B

Rondo N

Roter Elbling Rs

Ruländer G

Saphira N

Satin Noir N (VB-91-26-29)

Sauvignac B (Cal 6-04)

Sauvignon Blanc B

Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7)

Sauvitage B

Scheurebe B

Schönburger Rs

Seyval B

Siegerrebe Rs

Silcher B

Sirius

Solaris

Souvignier Gris

St. Laurent

Staufer

Sylvaner B

Syrah

Tempranillo

Villaris B

Viognier B

Würzer B

Zweigeltrebe N

8. Opis związku lub związków

8.1. Obszar geograficzny: opis i klimat

Na wschodzie na granicy z Geldrią gleba składa się z (gliniastego) drobnego piasku ("dekzanden") (= Gelderse/U- trechtse Vallei).

W północnowschodniej, wschodniej i południowowschodniej części Utrechtu występują moreny spiętrzone z okresu ostatniego zlodowacenia, złożone głównie z grubych i drobnych piasków rzecznych (często żwirowych) oraz miejscowo z piasku drobnego (eolicznego) (=Utrechtse Heuvelrug).

W pozostałej części Utrechtu silnie odznacza się wpływ starych koryt Renu, w których występują pokłady iłu rzecznego i torfu. Na północnym zachodzie występują torfowiska niskie.

Cechy charakterystyczne klimatu:

- średnie roczne opady na poziomie 858 mm

- 1602 godziny słoneczne w roku (De Bilt)

- średnia roczna temperatura wynosząca 10,1 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 17,0 °C

- różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi we wrześniu na poziomie 9,0 °C

8.2. Związek przyczynowy

Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w białym winie o świeżym, owocowym charakterze z umiarkowaną nutą tropikalną i w winie czerwonym z przeważającym aromatem owoców czerwonych.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina

Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.

W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.

Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy także wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez...dla...).

Następująca nazwa mniejszego obszaru, który należy do obszaru objętego ChOG "Utrecht", może być stosowana wraz z nazwą obszaru "Utrecht", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:

- Utrechtse Heuvelrug

Link do specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2023-06/BGA_Utrecht_productdossier_2023.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 08.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.826

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 16/01/2024
Data ogłoszenia: 16/01/2024