Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Miele delle Dolomiti Bellunesi"
Nr UE: PDO-IT-0776-AM01 - 28.9.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Miele delle Dolomiti Bellunesi"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
MASAF [Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa]
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana lub zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1151/2012
Zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) 1151/2012, ponieważ:
nie dotyczą nazwy oznaczenia
nie zmieniają związku z obszarem geograficznym
nie wiążą się z żadnymi dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
1. Zmiana w art. 1 specyfikacji produktu
Obecne brzmienie:
"Artykuł 1 Nazwa produktu
Chroniona nazwa pochodzenia »Miele delle Dolomiti Bellunesi« jest zarezerwowana dla miodu, który spełnia warunki i wymogi określone w rozporządzeniu (WE) nr 510/2006 i wymienione w niniejszej specyfikacji produktu.".
Nowe brzmienie:
"Artykuł 1 Nazwa produktu
Chroniona nazwa pochodzenia »Miele delle Dolomiti Bellunesi« jest zarezerwowana dla miodu, który spełnia warunki i wymogi określone w niniejszej specyfikacji produktu.".
Uzasadnienie
Skreślono odniesienie do obecnie nieaktualnego rozporządzenia (WE) nr 510/2006.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Art. 2 specyfikacji produktu (Opis produktu); pkt 3.2 jednolitego dokumentu. Dodanie gatunków "Miele delle Dolomiti Bellunesi": Melata di Bosco (spadź leśna) i Melata di Abete (spadź z jodły pospolitej)
Specyfikacja produktu
Obecne brzmienie:
"»Miele delle Dolomiti Bellunesi« jest produkowany z nektaru kwiatów z górskiego obszaru prowincji Belluno, przez ekotyp Apis mellifera, który pochodzi z naturalnych krzyżówek różnych ras pszczół, w większości rasy Ligustica i Car- nica; rasa ta z biegiem czasu w sposób szczególny dostosowała się do warunków środowiska górskiego panujących w Alpach Bellunesi i umożliwia uzyskanie dużych ilości miodu.
W zależności od różnych gatunków roślin, kwitnących stopniowo przez cały okres produkcji miodu, rozróżnia się następujące gatunki »Miele delle Dolomiti Bellunesi«:
Millefiori (wielokwiatowy),
di Acacia (akacjowy),
di Tiglio (lipowy),
di Castagno (kasztanowy),
di Rododendro (rododendronowy),
di Tarassaco (mniszkowy).".
Nowe brzmienie:
"»Miele delle Dolomiti Bellunesi« jest produkowany z nektaru kwiatów i ze spadzi z górskiego obszaru prowincji Belluno, przez ekotyp Apis mellifera, który pochodzi z naturalnych krzyżówek różnych ras pszczół, w większości rasy Ligustica i Carnica; rasa ta z biegiem czasu w sposób szczególny dostosowała się do warunków środowiska górskiego panujących w Alpach Bellunesi i umożliwia uzyskanie dużych ilości miodu.
W zależności od różnych gatunków roślin, kwitnących stopniowo przez cały okres produkcji miodu lub wydzielających spadź, rozróżnia się następujące gatunki »Miele delle Dolomiti Bellunesi«:
Millefiori (wielokwiatowy),
di Acacia (akacjowy),
di Tiglio (lipowy),
di Castagno (kasztanowy),
di Rododendro (rododendronowy),
di Tarassaco (mniszkowy),
Melata di Bosco (spadź leśna),
Melata di Abete (spadź z jodły pospolitej).".
Jednolity dokument
Pkt 3.2
Obecne brzmienie:
"»Miele delle Dolomiti Bellunesi« jest produkowany z nektaru kwiatów i ze spadzi z górskiego obszaru prowincji Belluno, przez ekotyp Apis mellifera, który pochodzi z naturalnych krzyżówek różnych ras pszczół, w większości rasy Ligustica i Carnica; rasa ta z biegiem czasu w sposób szczególny dostosowała się do warunków środowiska górskiego panujących w Alpach Bellunesi i umożliwia uzyskanie dużych ilości miodu. W zależności od różnych gatunków roślin, kwitnących stopniowo przez cały okres produkcji miodu i wynikającego stąd pochodzenia kwiatowego, rozróżnia się następujące gatunki "Miele delle Dolomiti Bellunesi": Millefiori (wielokwiatowy), di Acacia (akacjowy), di Tiglio (lipowy), di Castagno (kasztanowy), di Rododendro (rododendronowy) e di Tarassaco (mniszkowy).".
Nowe brzmienie:
"»Miele delle Dolomiti Bellunesi« jest produkowany z nektaru kwiatów i ze spadzi z górskiego obszaru prowincji Belluno, przez ekotyp Apis mellifera, który pochodzi z naturalnych krzyżówek różnych ras pszczół, w większości rasy Ligustica i Carnica; rasa ta z biegiem czasu w sposób szczególny dostosowała się do warunków środowiska górskiego panujących w Alpach Bellunesi i umożliwia uzyskanie dużych ilości miodu. W zależności od różnych gatunków roślin, kwitnących stopniowo przez cały okres produkcji miodu lub wydzielających spadź, rozróżnia się następujące gatunki »Miele delle Dolomiti Bellunesi«: Millefiori (wielokwiatowy), di Acacia (akacjowy), di Tiglio (lipowy), di Castagno (kasztanowy), di Rododendro (rododendronowy), di Tarassaco (mniszkowy), Melata di Bosco (spadź leśna) i Melata di Abete (spadź z jodły pospolitej).".
Uzasadnienie
Zmiana polega na dodaniu nieuwzględnionych w obowiązującej specyfikacji produktu gatunków miodu objętego ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi" uzyskanego ze spadzi z terenów zalesionych położonych na obszarze produkcji.
Te gatunki miodu nie były uwzględnione w chwili rejestracji, ponieważ zainteresowanie konsumentów takimi produktami było niewielkie.
W ostatnich latach popyt na te gatunki miodu jest jednak coraz większy, dlatego producenci postanowili włączyć je do specyfikacji produktu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
3. Zmiana w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu
Specyfikacja produktu i jednolity dokument
Obecne brzmienie:
"A. Cechy chemicznofizyczne
»Miele delle Dolomiti Bellunesi« w zależności od gatunku musi mieć następujące cechy chemicznofizyczne:
HMF - zawartość hydroksymetylofurfuralu (w momencie < 10 mg/kg". wprowadzania do obrotu)
Nowe brzmienie:
"A. Cechy chemicznofizyczne
»Miele delle Dolomiti Bellunesi« w zależności od gatunku musi mieć następujące cechy chemicznofizyczne:
HMF - zawartość hydroksymetylofurfuralu (na ≤ 10 mg/kg
opakowaniach w słoikach)
Woda ≤ 18 %"
Uzasadnienie:
Zmieniono punkt dotyczący zawartości hydroksymetylofurfuralu (HMF) w miodzie objętym ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi", aby zapewnić lepszą gwarancję świeżości produktu pakowanego w słoikach. Zmieniono również samą zawartość, która obecnie wynosi ≤ 10 mg/kg.
Zawartość wody także została ustalona na jednolitym poziomie dla wszystkich gatunków miodu objętego ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi", ponieważ w poszczególnych gatunkach produktu zawartość ta różni się w bardzo niewielkim stopniu.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
4. Zmiana w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu dotycząca cech chemicznofizycznych
Ze specyfikacji produktu i z jednolitego dokumentu skreśla się poniższą tabelę:
"Gatunek miodu |
Woda (%) |
pH |
Fruktoza + glukoza (%) |
Sacharoza (%) |
|
Min. |
Maks. |
Min. |
Maks. |
Min. |
Maks. |
Min. |
Maks. |
Wielokwiatowy |
15 |
18 |
3,4 |
4,4 |
69 |
78 |
0 |
3,8 |
Akacjowy |
15 |
18 |
3,7 |
4,1 |
61 |
77 |
0 |
10 |
Lipowy |
16,5 |
17,8 |
4,0 |
4,1 |
67 |
70 |
0,8 |
4,6 |
Kasztanowy |
16,5 |
18 |
4,4 |
5,8 |
61 |
74 |
0 |
2,4 |
Rododendronowy |
16 |
17,7 |
3,7 |
4,2 |
65 |
72 |
0,1 |
0,7 |
Mniszkowy |
17 |
18 |
4,3 |
4,7 |
37,8 |
38,5 |
0,1 |
0,4" |
Uzasadnienie:
Usunięto parametry chemicznofizyczne dotyczące pH, fruktozy + glukozy i sacharozy, ponieważ po przeprowadzeniu szeregu badań analitycznych na przestrzeni lat poziomy wskazane w tabeli okazały się niewłaściwe do odpowiedniego scharakteryzowania miodu objętego ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi".
Poziomy stwierdzone w odniesieniu do tych parametrów rozkładały się ponadto w szerszych zakresach niż wskazane w tabeli, do tego stopnia, że miały one ograniczone znaczenie dla identyfikacji i charakterystyki miodu objętego ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi".
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
5. Zmiana w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu dotycząca cech melisopalinologicznych
Specyfikacja produktu i jednolity dokument
Obecne brzmienie:
"B. Cechy melisopalinologiczne
Ogólne spektrum pyłkowe jest charakterystyczne dla flory górskiej. Niemniej w zależności kwiatów, z których miód pochodzi, spektra pyłkowe poszczególnych gatunków »Miele delle Dolomiti Bellunesi« muszą spełniać poniższe warunki:
Gatunek miodu |
Pyłki |
Wielokwiatowy |
Głównie mniszka lekarskiego, lipy, kasztanowca, rododendrona, różnych jasnotowatych |
Akacjowy |
> 30 % pyłku z Robinia pseudoacacia L. |
Lipowy |
> 10 % pyłku z Tilia spp. |
Kasztanowy |
> 70 % pyłku z Castanea sativa M. |
Rododendronowy |
> 20 % pyłku z Rododendrum spp. |
Mniszkowy |
> 5 % < 30 % pyłku z Taraxacum spp." |
Nowe brzmienie:
"Gatunek miodu |
Pyłki |
Wielokwiatowy |
typowe dla obszaru geograficznego pochodzenia |
Akacjowy |
> 15 % pyłku z Robinia pseudoacacia L. |
Lipowy |
zmienna wartość procentowa pyłku Tilia spp., ale prawie zawsze bardzo niska |
Kasztanowy |
> 90 % pyłku z Castanea sativa M. |
Rododendronowy |
> 25 % pyłku z Rododendrum spp. |
Mniszkowy |
> 5 % pyłku z Taraxacum spp. |
Spadź leśna |
obecność wskaźników spadzi |
Spadź z jodły pospolitej |
obecność wskaźników spadzi". |
Uzasadnienie:
Aktualizuje się tabelę podsumowującą cechy melisopalinologiczne przez dodanie opisu wymogów dotyczących dwóch nowych gatunków miodu objętego ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi" oraz zmian poziomów referencyjnych dla wszystkich pozostałych gatunków na podstawie wyników nowszych analiz, w szczególności w odniesieniu do miodu akacjowego i kasztanowego, w celu zbliżenia ich do poziomów określonych w odpowiednich normach UNI (UNI 11382:2010, UNI 11376:2010 i UNI 11375:2010).
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
6. Zmiana w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu dotycząca cech organoleptycznych. Zmiana opisu aromatu "Miele delle Dolomiti Bellunesi" Millefiori (wielokwiatowego)
Specyfikacja produktu i jednolity dokument
Millefiori (wielokwiatowy),
Obecne brzmienie:
"Aromat: słaby; w niektórych przypadkach przywodzący na myśl aromat dominującego nektaru".
Nowe brzmienie:
"Aromat: zwykle słaby lub o średniej intensywności; w niektórych przypadkach przywodzący na myśl aromat dominującego nektaru".
Uzasadnienie:
Wieloletnie kontrole, z których wynikało, że aromat nie zawsze odpowiadał opisowi, skłoniły producentów do zmiany tego parametru w celu lepszego dostosowania go do ich ustaleń poczynionych na przestrzeni lat.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
7. Zmiana w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu dotycząca cech organoleptycznych. Zmiana opisu wyglądu "Miele delle Dolomiti Bellunesi" di Castagno (kasztanowego)
Specyfikacja produktu i jednolity dokument
Castagno (kasztanowy)
Obecne brzmienie:
"początkowo płynny, następnie o konsystencji syropu; sprzyja powstawaniu dużych kryształów i krystalizacji".
Nowe brzmienie:
"postać miękkiej masy, o opóźnionej krystalizacji, a powstające kryształy są duże i mają nieregularny kształt".
Uzasadnienie:
Wydaje się, że opis nie odzwierciedla już stanu faktycznego obserwowanego przez wiele lat w ramach kontroli, które wskazywały na różne niespójności.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
8. Zmiana w art. 2 specyfikacji produktu i pkt 3.2 jednolitego dokumentu dotycząca cech organoleptycznych w odniesieniu do dwóch dodanych gatunków miodu
Specyfikacja produktu i jednolity dokument
Nowe brzmienie:
"Melata di Bosco (spadź leśna)
Barwa |
od ciemnobursztynowej do praktycznie czarnej w postaci płynnej, brązowa w przypadku krystalizacji |
Smak |
średnio intensywny, utrzymujący się na podniebieniu; niezbyt lub normalnie słodki, niekiedy z kwaśnymi i słonymi nutami |
Aromat |
ciepły, często z nutami żywicy |
Wygląd |
przez długi czas utrzymuje postać płynną, ale może ulegać krystalizacji; czysty, lepki, płynny |
Melata di Abete (spadź z jodły pospolitej) |
|
Barwa |
od ciemnobursztynowej do praktycznie czarnej, przechodząca czasem w niebieskawozieloną |
Smak |
niezbyt lub normalnie słodki, normalnie kwaśny, średnio intensywny, przywodzący na myśl słód, panna cottę z mleka zagęszczonego i karmel |
Aromat |
specyficzny, balsamiczny, drzewny, żywiczny, z nutami dymu i sadzy |
Wygląd |
przez długi czas utrzymuje postać płynną, może mętnieć podczas krystalizacji, na ogół ma bardzo kleistą konsystencję". |
Uzasadnienie:
Zmiana polega na dodaniu do specyfikacji produktu cech organoleptycznych dwóch nowych gatunków miodu objętego ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi".
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
9. Zmiana w art. 5 specyfikacji produktu dotycząca w szczególności etapu zbioru
Obecne brzmienie:
"Zbiór: Na początku okresu kwitnienia na danym terytorium instaluje się nadstawki, a między gniazdem a pierwszym nadkładem należy zamontować kraty odgrodowe, aby zapobiec składaniu w nich jaj. Miód można zbierać dopiero, gdy plastry miodu w nadstawkach są całkowicie zapełnione miodem, pod warunkiem że osiągnie on prawidłową zawartość wilgoci. Przy wyjmowaniu nadstawek pszczoły można odseparować za pomocą metod, które nie mogą wpływać na jakość produktu, takich jak powałki lub dmuchawy, bezwzględnie unikając używania podkurzaczy lub środków odstraszających, które mogłyby przenieść obcy smak lub zapach na miód."
Nowe brzmienie:
"Zbiór: Na początku okresu kwitnienia na danym terytorium instaluje się nadstawki, a między gniazdem a pierwszym nadkładem należy zamontować kraty odgrodowe, aby zapobiec składaniu w nich jaj. Miód zbiera się z plastrów miodu w nadstawkach w okresie kwitnienia odpowiednich kwiatów lub później, pod warunkiem że miód osiągnął odpowiedni poziom dojrzałości. Przy wyjmowaniu nadstawek pszczoły można odseparować za pomocą metod, które nie mogą wpływać na jakość produktu, takich jak powałki lub dmuchawy, ograniczając stosowanie podkurzaczy - niezbędnych do bezpiecznego i skutecznego zarządzania ulem - które należy trzymać w odpowiedniej odległości od nadstawek, tak aby nie przenieść obcego smaku ani zapachu na miód. W podkurzaczach można stosować kawałki juty, niezadrukowane zwoje kartonowe, igły sosnowe i siano.".
Uzasadnienie:
Zmiana wynika z faktu, że zbiór plastrów miodu z nadstawek nie zawsze może mieć miejsce po całkowitym zapełnieniu miodem, ponieważ niektóre gatunki miodu szybko ulegają krystalizacji, a zatem muszą zostać szybko usunięte. Zaznacza się także dokładniej, że czas zbioru zależy od osiągnięcia przez miód odpowiedniego poziomu dojrzałości.
Dodaje się możliwość wykorzystywania podkurzaczy do uspokajania pszczół, pod warunkiem że są one używane w odpowiedniej odległości od nadstawek, a także podaje się informacje o materiałach, które można spalać w podkurzaczach.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
10. Zmiana w art. 5 specyfikacji produktu dotycząca w szczególności etapu po zbiorze
Obecne brzmienie:
"W ciągu maksymalnie pięciu dni od wyjęcia nadstawek produkt musi zostać wydobyty z plastrów miodu; wydobycie miodu należy przeprowadzać wyłącznie metodą odwirowania. Inne metody wydobycia nie są dozwolone. Otrzymany w ten sposób miód umieszcza się w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, znanych jako miodarki, po filtracji, która umożliwia przepuszczenie wszystkich drobin pyłku w miodzie w celu sprawdzenia pochodzenia botanicznego.".
Nowe brzmienie:
"Po wyjęciu nadstawek produkt należy jak najszybciej wydobyć z plastrów miodu; wydobycie miodu należy przeprowadzać wyłącznie metodą odwirowania. Etapy te przeprowadza się w taki sposób, aby zapobiec ryzyku krystalizacji i fermentacji. Zaleca się stosowanie dehydratora powietrznego.
Inne metody wydobycia nie są dozwolone. Otrzymany w ten sposób miód umieszcza się w specjalnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, znanych jako miodarki, po filtracji, która umożliwia przepuszczenie wszystkich drobin pyłku w miodzie w celu sprawdzenia pochodzenia botanicznego.".
Uzasadnienie:
Zmiana polega na zniesieniu pięciodniowego terminu na przeprowadzenie zbioru z nadstawek, ponieważ nie ma dowodów naukowych na poparcie tego wymogu. Zbiór miodu z nadstawek należy przeprowadzić możliwie najszybciej, aby zapobiec ryzyku krystalizacji miodów o wysokiej zawartości glukozy lub ryzyku fermentacji w przypadku wysokiej zawartości wilgoci.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
11. Zmiana w art. 5 specyfikacji produktu dotycząca w szczególności dodania etapu osuszania
Obecne brzmienie:
"Po ekstrakcji i oczyszczeniu dozwolone są wyłącznie czysto techniczne procesy przetwarzania, które nie wpływają negatywnie na typowe cechy produktu, takie jak indukowana krystalizacja i ogrzewanie w celu upłynnienia produktu, którego temperatura nigdy nie może przekroczyć 40 °C.".
Nowe brzmienie:
"Po ekstrakcji i oczyszczeniu dozwolone są wyłącznie czysto techniczne procesy przetwarzania, które nie wpływają negatywnie na typowe cechy produktu, takie jak osuszanie, indukowana krystalizacja i ogrzewanie w celu upłynnienia produktu, którego temperatura nigdy nie może przekroczyć 40 °C.".
Uzasadnienie:
Dodaje się proces osuszania w celu kontrolowania zawartości wody w miodzie objętym ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi", bez negatywnego wpływu na typowe cechy produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
12. Zmiana w art. 8 specyfikacji produktu i pkt 3.6 jednolitego dokumentu
Specyfikacja produktu
Obecne brzmienie:
"Etykieta, która działa również jako pieczęć, zawiera następujące informacje:
nazwę produktu »Miele delle Dolomiti Bellunesi«;
akronim »DOP« (ChNP) lub wyrażenie »Denominazione di Origine Protetta« (chroniona nazwa pochodzenia);
wagę netto;
imię i nazwisko lub nazwę handlową producenta;
adres producenta i miejsce przetwarzania produktu;
numer partii produkcyjnej; oraz
termin przydatności do spożycia produktu.".
Nowe brzmienie:
"Etykieta, która działa również jako pieczęć, zawiera następujące informacje:
nazwę produktu »Miele delle Dolomiti Bellunesi«;
akronim »DOP« (ChNP) lub wyrażenie »Denominazione di Origine Protetta« (chroniona nazwa pochodzenia);
odmianę botaniczną;
masę netto;
imię i nazwisko lub nazwę handlową producenta;
adres producenta oraz (jeśli jest inne) miejsce przetwarzania produktu;
numer partii produkcyjnej;
datę minimalnej trwałości;
logo ChNP »Miele delle Dolomiti Bellunesi«;
ogólne logo ChNP UE;
etykiety mogą również zawierać inne dodatkowe informacje dla konsumentów lub informacje na temat wartości odżywczych i dotyczące środowiska.".
Jednolity dokument
Obecne brzmienie:
"Logo ChNP »Miele delle Dolomiti Bellunesi« składa się z nieregularnego koła, zawierającego poniższe elementy: w górnej części znajduje się pas koloru zielonego, a na nim napis »MIELE DELLE DOLOMITI BELLUNESI« wykonany białymi literami; w środkowej części między nieregularnymi pasami w kolorze żółtym, niebieskim i zielonym naszkicowane są trzy szczyty Lavaredo powstałe z kropli miodu naniesionych tradycyjną warząchwią do zbierania miodu; w dolnej części znajduje się napis »D.O.P.« wykonany żółtymi literami, jak pokazano na poniższym rysunku. Na etykiecie można podać dodatkową informację »prodotto della montagna« (»produkt górski«) zgodnie z obowiązującymi przepisami krajowymi.".
Nowe brzmienie:
"Logo ChNP »Miele delle Dolomiti Bellunesi« składa się z nieregularnego koła, zawierającego poniższe elementy: w górnej części znajduje się pas koloru zielonego, a na nim napis »MIELE DELLE DOLOMITI BELLUNESI« wykonany białymi literami; w środkowej części między nieregularnymi pasami w kolorze żółtym, niebieskim i zielonym naszkicowane są trzy szczyty Lavaredo powstałe z kropli miodu naniesionych tradycyjną warząchwią do zbierania miodu; w dolnej części znajduje się napis »D.O.P.« wykonany żółtymi literami, jak pokazano na poniższym rysunku."
Uzasadnienie:
Aktualizuje się etykiety przez dodanie botanicznej odmiany miodu, logo ChNP "Miele delle Dolomiti Bellunesi" oraz ogólnego logo ChNP UE, a termin przydatności do spożycia zastępuje się datą minimalnej trwałości. Przewiduje się również możliwość podawania informacji fakultatywnych dla konsumenta lub informacji na temat wartości odżywczych i dotyczących środowiska.
Usuwa się ponadto możliwość dodania sformułowania "prodotto di montagna" ("produkt górski") zgodnie z przepisami krajowymi, ponieważ kwestia ta jest obecnie regulowana przepisami UE.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
13. Inne opakowania - zmiana w art. 8 specyfikacji produktu i pkt 3.5 jednolitego dokumentu
Specyfikacja produktu
Obecne brzmienie:
"Do pakowania »Miele delle Dolomiti Bellunesi« stosuje się opakowania szklane o pojemności 250, 500 lub 1 000 g, zamykane metalowym wieczkiem lub pieczętowane etykietą, dostarczane do producentów, którzy zadeklarowali pełną akceptację niniejszej specyfikacji produktu i wyrazili zgodę na przeprowadzanie kontroli. Ponadto dopuszcza się konfekcjonowanie miodu w opakowania zawierające pojedynczą porcję, stosując małe pojemniki szklane, saszetki, tacki lub inne pojemniki z odpowiedniego materiału."
Nowe brzmienie:
"Do pakowania »Miele delle Dolomiti Bellunesi« stosuje się opakowania szklane, zamykane metalowym wieczkiem i pieczętowane etykietą, dostarczane do producentów, którzy zadeklarowali pełną akceptację niniejszej specyfikacji produktu i wyrazili zgodę na przeprowadzanie kontroli. Ponadto dopuszcza się konfekcjonowanie miodu w opakowania zawierające pojedynczą porcję, stosując małe pojemniki szklane, saszetki, tacki lub inne pojemniki z odpowiedniego materiału.
Miód dostarczany na potrzeby przemysłu przetwórstwa spożywczego może być pakowany w wiaderka i beczki.".
Jednolity dokument
Obecne brzmienie:
"Do pakowania »Miele delle Dolomiti Bellunesi« stosuje się opakowania szklane o pojemności 250, 500 lub 1 000 g, zamykanych metalowym wieczkiem lub pieczętowanych etykietą. Ponadto dopuszcza się konfekcjonowanie miodu w opakowania zawierające pojedynczą porcję, stosując małe pojemniki szklane, saszetki, tacki lub inne pojemniki z odpowiedniego materiału."
Nowe brzmienie:
"Do pakowania »Miele delle Dolomiti Bellunesi« stosuje się dostarczane do producentów opakowania szklane, zamykane metalowym wieczkiem i pieczętowane etykietą. Ponadto dopuszcza się konfekcjonowanie miodu w opakowania zawierające pojedynczą porcję, stosując małe pojemniki szklane, saszetki, tacki lub inne pojemniki z odpowiedniego materiału.
Miód dostarczany na potrzeby przemysłu przetwórstwa spożywczego może być pakowany w wiaderka i beczki.".
Uzasadnienie:
Zmiana polega na wprowadzeniu większej elastyczności co do wyboru pojemników, aby odzwierciedlić zmiany w przemyśle opakowaniowym i umożliwić sprostanie wszelkim potrzebom sektora sprzedaży detalicznej żywności i rynku dotyczącym stosowania pojemników o różnej wielkości.
Określa się również sposób, w jaki produkt może być pakowany na potrzeby przemysłu przetwórstwa spożywczego.
Zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
14. Inne - Zmiana w art. 7 specyfikacji produktu. Aktualizacja odniesień do organu kontrolnego
Obecne brzmienie:
"Artykuł 7
Odniesienia do organu kontrolnego
Zgodność produktu ze specyfikacją produktu monitoruje organ kontrolny zgodnie z przepisami art. 10 i 11 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Organem kontrolnym jest: CSQA Certificazioni Srl - Via San Gaetano, 74 - 36016 Thiene (VI) - tel. +39-044-531301,1 faks +39-0445-313070, e-mail csqa@csqa.it.".
Nowe brzmienie:
"Artykuł 7 - Organ kontrolny
Zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 organ kontrolny przeprowadza kontrolę zgodności produktu z wymogami określonymi w niniejszej specyfikacji produktu. Organem kontrolnym jest: CSQA Certificazioni Srl - Via San Gaetano, 74 - 36016 Thiene (VI) - tel. +39-0445313011, faks +39-0445313070, adres e-mail: csqa@csqa. it, certyfikowany adres e-mail: csqa@legalmail.it.".
Uzasadnienie:
Zmiana polega na aktualizacji odniesienia do prawodawstwa i uzupełnieniu szczegółowych informacji dotyczących organu kontrolnego oraz poprawieniu kilku błędów.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.