united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/7433)

(Dz.U.UE C z dnia 13 grudnia 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Barbanza e Iria"

PGI-ES-A1255-AM03

Data przekazania informacji:

30.9.2024

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. DODANIE NOWEJ ODMIANY WINOROŚLI.

Opis:

Do wykazu odmian dopuszczonych do produkcji win objętych ChNP "Barbanza e Iria" włączono nową odmianę, a mianowicie odmianę białą Ratiño gallega.

Zmieniono pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.

Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Przeprowadzone badania wykazały, że jest to odmiana miejscowa, a nie klon innej odmiany, w związku z czym została uznana pod względem administracyjnym za nową odmianę Vitis vinífera na mocy zarządzenia APA/1097/2021 z dnia 7 października, które przewiduje włączenie różnych odmian szeregu gatunków do rejestru odmian handlowych (BOE z 11.10.2021).

2. ROZSZERZENIE WYZNACZONEGO OBSZARU

Opis:

Zakres geograficzny tego chronionego oznaczenia geograficznego został nieznacznie rozszerzony o parafię Seira w gminie Rois, która graniczy z obecnie wyznaczonym obszarem.

Zmieniono pkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Jest to niewielkie rozszerzenie obszaru, którego cechy są podobne do cech obecnie wyznaczonego obszaru, w związku z czym nie ma to wpływu na związek.

3. ZMIANY LOGO

Opis:

Zaktualizowano logo identyfikujące te wina, zastępując określenie "vino de la tierra" jego odpowiednikiem "indicación geográfica protegida" ("chronione oznaczenie geograficzne").

Zmieniono załącznik II specyfikacji produktu; zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Termin "chronione oznaczenie geograficzne" jest obecnie częściej stosowany przy wprowadzaniu do obrotu.

4. AKTUALIZACJA NIEKTÓRYCH ODESŁAŃ I ULEPSZENIE TEKSTU POD WZGLĘDEM REDAKCYJNYM.

Opis:

Zmiana specyfikacji produktu została wykorzystana do aktualizacji odesłania prawnego, które ze względu na upływ czasu było już przestarzałe, oraz do ulepszenia tekstu pod względem redakcyjnym w kilku punktach.

Zmieniono pkt 2, 4, 7, 8 i 9 specyfikacji produktu; zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 w sprawie oznaczeń geograficznych.

Uzasadnienie:

Zmiana została wykorzystana na ulepszeniu tekstu pod względem redakcyjnym.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Barbanza e Iria

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

WINO - wina białe, czerwone i odmianowe

KRÓTKI OPIS

Wina te są lekkie, przejrzyste i jasne, a ich barwa charakteryzuje się odpowiednią głębią. Wina mają wyraźny i wolny od wad aromat charakterystyczny dla surowca stosowanego do ich produkcji, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i owocowymi oraz średnią zawartością alkoholu. Na podniebieniu są miękkie, świeże, bogate i wyważone, z lekko wyczuwalną kwasowością. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu w winach odmianowych:

*Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu win odmianowych 11 %

*Maksymalna kwasowość lotna win wprowadzonych do obrotu po co najmniej rocznym okresie dojrzewania: 16,66 mEq/L

*Maksymalna zawartość dwutlenku siarki w winach białych: 175 mg/l

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10.

- Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):

15.

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

150.

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

Szczególna praktyka enologiczna

Po ekstrakcji z winogron i oddzieleniu od wytłoków ilość uzyskanego moszczu winogronowego nie powinna przekraczać 67 l na 100 kg winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany winogron białych

12 000 kilogramów winogron z hektara

2. Odmiany winogron białych

80,4 hektolitra z hektara

3. Odmiany winogron czerwonych

8 000 kilogramów winogron z hektara

4. Odmiany winogron czerwonych

53,6 hektolitra z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

gminy Boiro, Catoira, Dodro, A Pobra do Caramiñal, Pontecesures, Rianxo, Ribeira i Valga; parafie (parroquias) Camboño, Fruíme i Tállara w gminie Lousame; parafie Iria Flavia i Padrón w gminie Padrón; oraz parafie Baroña, Caamaño, Queiruga, Ribasieira, San Pedro de Muro i Xuño w gminie Porto do Son oraz parafia Seira w gminie Rois.

Przedmiotowy obszar geograficzny jest w większości położony w prowincji A Coruña, z wyjątkiem gmin Catoira, Valga i Pontecesures, które leżą w prowincji Pontevedra.

7. Odmiany winorośli

AGUDELO - CHENIN BLANC

ALBARIN BLANCO - BRANCO LEXITIMO

ALBARIÑO

BRANCELLAO

CAÍÑO BLANCO

CAÍÑO TINTO

ESPADEIRO - TORNEIRO

GODELLO

LOUREIRA - LOUREIRO BLANCO

LOUREIRA - MARQUÉS

LOUREIRO TINTO

MENCIA

MERENZAO

RATINO GALLEGA

SOUSÓN

TORRONTES

TREIXADURA

8. Opis związku lub związków

Właściwości win wynikają z lokalnych temperatur, opadów i warunków uprawy, a także wpływa na nie czynnik ludzki, co przejawia się w doborze odmian (głównie odmiany rodzime), wyborze najlepszych gleb (gliniaste, głębokie, przepuszczalne gleby charakterystyczne dla tego obszaru geograficznego) oraz wykorzystaniu dobrych praktyk uprawowych, w tym wprawnego ręcznego cięcia i prowadzenia winorośli, które umożliwia wykorzystanie potencjału winiarskiego istniejącego na tym obszarze. Wszystkie wymienione czynniki sprawiają, że otrzymywane wina są zrównoważone, harmonijne i trwałe oraz charakteryzują się doskonałym profilem aromatycznym.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

butelkowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego

Opis wymogu:

Wina muszą być butelkowane na wyznaczonym obszarze geograficznym, na którym zostały wytworzone. Transport i butelkowanie wina poza obszarem produkcji może niekorzystnie wpływać na jego jakość, gdyż wino może zostać narażone na reakcję utleniania-redukcji, zmiany temperatury i działanie innych czynników. Ryzyko jest tym większe, im dalej wino jest transportowane. Butelkowanie na obszarze pochodzenia umożliwia zachowanie charakterystycznych cech i jakości produktu. W związku z tym - oraz mając na uwadze doświadczenie i dogłębną wiedzę w zakresie szczególnych właściwości tych win gromadzone od lat przez winiarnie produkujące wina objęte chronionym oznaczeniem geograficznym Barbanza e Iria - butelkowanie win musi odbywać się na obszarze pochodzenia, aby zachować wszystkie fizyczne, chemiczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne tych win.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Na każdej butelce musi znajdować się numerowana etykieta dodatkowa z logo ChOG.

Link do specyfikacji produktu

https://agacal.xunta.gal/sites/default/files/calidade-alimentaria/vinos/PC_Barbanza_Iria_julio_2024_ES.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.7433

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 13/12/2024
Data ogłoszenia: 13/12/2024