(C/2024/7386)(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Tihany / Tihanyi"
PDO-HU-A1503-AM02
Data przekazania informacji:
27.9.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zwiększenie wymogu dotyczącego minimalnej kwasowości
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
II. Opis wina lub win (pkt 4 jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: Większa kwasowość pozwala zagwarantować świeżość i rześkość win różowych Tihanyi.
2. Zmniejszenie wymogu dotyczącego minimalnej całkowitej zawartości alkoholu
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
II. Opis wina lub win (pkt 4 jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: Niższa całkowita zawartość alkoholu pozwala zagwarantować świeżość i rześkość win różowych Tihanyi.
3. Zezwolenie na wprowadzanie do obrotu wina wyprodukowanego wyłącznie z odmiany winorośli Syrah
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
III. Szczególne praktyki enologiczne (nie dotyczy jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: Aby zaspokoić popyt na rynku, zamierzamy zezwolić na wprowadzanie do obrotu wina wyprodukowanego wyłącznie z odmiany winorośli Syrah, poprzez skreślenie następującego wymogu: Wino wyprodukowane z odmiany winorośli Syrah może być wprowadzane do obrotu wyłącznie wtedy, gdy jest kupażowane z winami wyprodukowanymi z innych odmian.
4. Zastosowanie do odmiany winorośli Pinot noir takich samych wymogów, jakie mają zastosowanie do podobnych odmian winorośli
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
III. Szczególne praktyki enologiczne (pkt 5.1.3 jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: Zamierzamy zharmonizować i uprościć warunki produkcji i wytwarzania poprzez objęcie odmiany winorośli Pinot noir takimi samymi wymogami jak te, które mają zastosowanie do odmian Kékfrankos, Kékoportó i Zweigelt. Skreślono przewidziane dotychczas dla odmiany winorośli Pinot noir wymogi dotyczące określenia jakości winogron w momencie zbioru.
5. Skreślenie wymogu dotyczącego określenia daty zbiorów przez przewodniczącego wspólnoty winiarskiej
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
III. Szczególne praktyki enologiczne (nie dotyczy jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: Poprzez skreślenie tego wymogu dajemy producentom wina możliwość samodzielnego podjęcia decyzji o dacie zbiorów, z zastrzeżeniem stosownych kontroli, w zależności od rodzaju wina, które chcą wyprodukować.
6. Zwiększenie maksymalnej wydajności w wyniku zmiany gęstości nasadzeń
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
V. Maksymalna wydajność (pkt 5.2 jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: W wyniku przeprowadzonego w ostatnich latach programu restrukturyzacji gęstość nasadzeń na obszarze produkcji uległa znacznym zmianom. Maksymalne dopuszczalne zmniejszenie liczby krzewów winorośli jest określone w przepisach. Obciążenie winorośli wskazane w pierwotnej specyfikacji produktu pozostaje niezmienione.
7. Ograniczenie obszaru produkcji do regionu winiarskiego Balatonfüred-Csopak
Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:
VIII. Dodatkowe wymogi (pkt 9 jednolitego dokumentu)
Uzasadnienie: Ograniczenie obszaru produkcji ma na celu zwiększenie przejrzystości kontroli w celu utrzymania ochrony i jakości.