Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/7386)

(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Tihany / Tihanyi"

PDO-HU-A1503-AM02

Data przekazania informacji:

27.9.2024

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Zwiększenie wymogu dotyczącego minimalnej kwasowości

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

II. Opis wina lub win (pkt 4 jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: Większa kwasowość pozwala zagwarantować świeżość i rześkość win różowych Tihanyi.

2. Zmniejszenie wymogu dotyczącego minimalnej całkowitej zawartości alkoholu

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

II. Opis wina lub win (pkt 4 jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: Niższa całkowita zawartość alkoholu pozwala zagwarantować świeżość i rześkość win różowych Tihanyi.

3. Zezwolenie na wprowadzanie do obrotu wina wyprodukowanego wyłącznie z odmiany winorośli Syrah

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

III. Szczególne praktyki enologiczne (nie dotyczy jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: Aby zaspokoić popyt na rynku, zamierzamy zezwolić na wprowadzanie do obrotu wina wyprodukowanego wyłącznie z odmiany winorośli Syrah, poprzez skreślenie następującego wymogu: Wino wyprodukowane z odmiany winorośli Syrah może być wprowadzane do obrotu wyłącznie wtedy, gdy jest kupażowane z winami wyprodukowanymi z innych odmian.

4. Zastosowanie do odmiany winorośli Pinot noir takich samych wymogów, jakie mają zastosowanie do podobnych odmian winorośli

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

III. Szczególne praktyki enologiczne (pkt 5.1.3 jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: Zamierzamy zharmonizować i uprościć warunki produkcji i wytwarzania poprzez objęcie odmiany winorośli Pinot noir takimi samymi wymogami jak te, które mają zastosowanie do odmian Kékfrankos, Kékoportó i Zweigelt. Skreślono przewidziane dotychczas dla odmiany winorośli Pinot noir wymogi dotyczące określenia jakości winogron w momencie zbioru.

5. Skreślenie wymogu dotyczącego określenia daty zbiorów przez przewodniczącego wspólnoty winiarskiej

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

III. Szczególne praktyki enologiczne (nie dotyczy jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: Poprzez skreślenie tego wymogu dajemy producentom wina możliwość samodzielnego podjęcia decyzji o dacie zbiorów, z zastrzeżeniem stosownych kontroli, w zależności od rodzaju wina, które chcą wyprodukować.

6. Zwiększenie maksymalnej wydajności w wyniku zmiany gęstości nasadzeń

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

V. Maksymalna wydajność (pkt 5.2 jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: W wyniku przeprowadzonego w ostatnich latach programu restrukturyzacji gęstość nasadzeń na obszarze produkcji uległa znacznym zmianom. Maksymalne dopuszczalne zmniejszenie liczby krzewów winorośli jest określone w przepisach. Obciążenie winorośli wskazane w pierwotnej specyfikacji produktu pozostaje niezmienione.

7. Ograniczenie obszaru produkcji do regionu winiarskiego Balatonfüred-Csopak

Punkty specyfikacji produktu (i jednolitego dokumentu), których dotyczą zmiany:

VIII. Dodatkowe wymogi (pkt 9 jednolitego dokumentu)

Uzasadnienie: Ograniczenie obszaru produkcji ma na celu zwiększenie przejrzystości kontroli w celu utrzymania ochrony i jakości.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Tihany / Tihanyi

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win

1. Wina różowe

KRÓTKI OPIS

Barwa: bladoróżowa, bladofioletowa, bladołososiowa (łupina cebuli).

Zapach: aromaty owocowe o średniej intensywności.

Smak: świeży, o orzeźwiającej kwasowości, pozbawiony zapachów lub posmaku wynikających z leżakowania w beczkach.

Wymogi analityczne:

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5

- Minimalna kwasowość ogólna: 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

2. Wina czerwone

KRÓTKI OPIS

Świeże, owocowe wina czerwone:

Barwa: bladorubinowa, intensywniejsza rubinowa, ciemnorubinowa.

Zapach: aromaty owocowe o dużej intensywności, niekiedy korzenne.

Smak: świeży, owocowy, o orzeźwiającej kwasowości, z minimalnym posmakiem dębu i taniny; wina te charakteryzują się niską zawartością alkoholu i gładką strukturą.

Średnio intensywne oraz intensywne wina czerwone:

Barwa: intensywniejsza rubinowa, ciemnorubinowa, jasnego owocu granatu.

Zapach: intensywne aromaty korzenne i owocowe.

Smak: owocowy, niekiedy o nutach mineralnych; wina te charakteryzują się średnią (niekiedy wysoką) zawartością alkoholu. Ich struktura jest na ogół aksamitna. Istotną ich zaletą jest to, że nawet w winach typu cuvée tanina nie jest wyeksponowana.

Wymogi analityczne:

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12

- Minimalna kwasowość ogólna: 4,6 g/l, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Ograniczenia mające zastosowanie do produkcji wina

1. Winogrona przeznaczone do produkcji wina objętego chronioną nazwą pochodzenia muszą być przetwarzane w dniu zbioru. Winogrona te muszą być przetwarzane oddzielnie od innych winogron.

2. W trakcie produkcji wina objętego chronioną nazwą pochodzenia niedozwolone jest zwiększanie zawartości cukru w moszczu, z wyjątkiem odmian winogron Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó i Pinot noir.

3. W przypadku wina czerwonego obowiązkowa jest fermentacja na skórkach i leżakowanie w drewnianych beczkach.

2. Zasady dotyczące uprawy winorośli

Metoda uprawy

a) Metoda uprawy winorośli i gęstość nasadzeń:

(i) nowe winnice: niski kordon, średni kordon, wysoki kordon;

(ii) gęstość nasadzeń: minimalnie 4 000 krzewów winorośli/ha;

(iii) minimalna odległość między krzewami winorośli: 0,8 m;

(iv) w przypadku winnic obsadzonych przed dniem 1 stycznia 2009 r. wino Tihanyi może być produkowane z winogron pochodzących z winnic stosujących jakąkolwiek wcześniej zatwierdzoną metodę uprawy i gęstość nasadzeń, tak długo, jak produkcja jest kontynuowana w tej winnicy.

b) Metoda zbiorów: dozwolone są zbiory zarówno ręczne, jak i mechaniczne.

3. Jakość winogron w momencie zbiorów

Metoda uprawy

Jakość winogron (minimalna zawartość cukrów wyrażona jako całkowita zawartość alkoholu):

(i) Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah: 12,08 % obj. (19 °MM (węgierska skala moszczu))

(ii) Kékfrankos, Kékoportó, Zweigelt, Pinot noir: 10,97 % obj. (17,5 °MM (węgierska skala moszczu))

5.2. Maksymalna wydajność

1. Wino różowe, wino czerwone (nowe wino na osadzie drożdżowym)

63 hektolitry z hektara

2. Wino różowe, wino czerwone

9 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Tereny w granicach gminy Tihany sklasyfikowane jako kategoria I zgodnie z rejestrem winnic.

7. Odmiany winorośli

cabernet franc - cabernet

cabernet franc - carbonet

cabernet franc - carmenet

cabernet franc - gros cabernet

cabernet franc - gros vidur

cabernet franc - kaberne fran

cabernet sauvignon

kékfrankos - blauer lemberger

kékfrankos - blauer limberger

kékfrankos - blaufränkisch

kékfrankos - limberger

kékfrankos - moravka

kékoportô - blauer portugieser

kékoportô - modry portugal

kékoportô - portugais bleu

kékoportô - portugalske modré

kékoportô - portugizer

merlot

pinot noir - blauer burgunder

pinot noir - kisburgundi kék

pinot noir - kék burgundi

pinot noir - kék rulandi

pinot noir - pignula

pinot noir - pino csernüj

pinot noir - pinot cernii

pinot noir - pinot nero

pinot noir - pinot tinto

pinot noir - rulandski modre

pinot noir - savagnin noir

pinot noir - spatburgunder

syrah - blauer syrah

syrah - marsanne noir

syrah - serine noir

syrah - shiraz

syrah - sirac

zweigelt - blauer zweigeltrebe

zweigelt - rotburger

zweigelt - zweigeltrebe

8. Opis związku lub związków

Dojrzała, wyrazista struktura kwasowości i mocno wyczuwalne w smaku nuty mineralne wynikają z wysokiej zawartości minerałów w glebach półwyspu Tihanyi. Promienie słońca odbijane od powierzchni płytkiego jeziora rôwnomiernie ogrzewają zbocza wiosną i zapewniają stabilne warunki w okresie pączkowania winorośli. Ostatnie mroźne dni na półwyspie Tihanyi następują stosunkowo wcześnie, w związku z czym w tym regionie winiarskim niewielkie jest ryzyko wiosennych przymrozków - dzięki temu każdego roku wzrost pędów jest równomierny, a ulistnienie ma odpowiednie rozmiary, co prowadzi do optymalnego dojrzewania winogron.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Produkcja poza wyznaczonym obszarem

Ramy prawne:

Określone przez organizację odpowiedzialną za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach przewidzianych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Produkcja poza wyznaczonym obszarem: wyznaczony obszaru regionu winiarskiego Balatonfüred-Csopak.

Zasady dotyczące oznaczeń

Ramy prawne:

Określone przez organizację odpowiedzialną za zarządzanie ChNP/ChOG, w przypadkach przewidzianych przez państwa członkowskie

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

a) Jako określenie można zastosować każdą wersję nazwy mniejszej jednostki geograficznej, która zawiera przyrostek "-i" w przypadku przymiotników pochodnych w języku węgierskim.

b) Słowo "rozé" można zastąpić słowem "rosé".

c) Słowa "küvé" lub "cuvée" mogą być stosowane w celu oznaczenia win uzyskanych w wyniku zmieszania dwóch lub większej liczby odmian winorośli.

d) Wyrażenie "oltalom alatt álló eredetmegjelölés" (chroniona nazwa pochodzenia) można zastąpić wyrażeniem "védett eredetű bor" (wino o chronionym pochodzeniu).

e) Na etykiecie musi być podany rok zbiorów oraz nazwa odmiany winorośli lub słowo "küvé".

f) Słowo "barrique" może być stosowane wyłącznie w odniesieniu do win czerwonych leżakowanych w dębowych beczkach przez okres co najmniej 6 miesięcy.

g) Na etykiecie wina Tihanyi należy umieścić poniższe logo.

h) Nazwy mniejszych jednostek geograficznych, które można podać, oraz warunki ich stosowania:

(i) Farkasverem dűlő

(ii) Lapi dűlő

(iii) Hosszúhegy

(iv) Ráta dűlő

(v) Óvári szőlők

(vi) Cserhegy

(vii) Jeżeli na etykiecie podano nazwę jednej z powyższych jednostek geograficznych, 100 % winogron wykorzystanych do produkcji wina musi pochodzić z danej jednostki.

Chronione określenia tradycyjne

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Następujące określenie tradycyjne może być stosowane zamiast wyrażenia "oltalom alatt álló eredetmegjelölés" (chroniona nazwa pochodzenia): "védett eredetű bor" (wino o chronionym pochodzeniu).

Link do specyfikacji produktu

https://boraszat.kormany.hu/download/f/f2/f2000/Tihany%20°EM%20term%C3%A9kle%C3%ADr%C3%A1s%202%20v %C3%A1ltozat%202017%20kn.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.7386

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 06/12/2024
Data ogłoszenia: 06/12/2024