united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/7285)

(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Pantelleria"

PDO-IT-A0792-AM02

Data przekazania informacji: 10 września 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Okres fermentacji

Opis: zmiana polega na włączeniu do pkt 5 specyfikacji produktu akapitu, w którym dzień 30 czerwca roku następującego po roku, w którym wyprodukowano winogrona, ustanawia się jako ostatni dzień maksymalnego okresu fermentacji i drugiej fermentacji w przypadku win produkowanych z suszonych winogron.

Uzasadnienie: celem tej zmiany w specyfikacji jest usunięcie biurokratycznego etapu, jakim jest konieczność wystąpienia z wnioskiem o zezwolenie na prowadzenie fermentacji po 15 grudnia w roku zbioru winogron.

Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.

2. Etykietowanie i prezentacja - stosowanie określenia "Zibibbo"

Opis: zmiana polega na wprowadzeniu możliwości stosowania określenia "Zibibbo" wyłącznie w odniesieniu do "Pantelleria Bianco" [wino białe].

Uzasadnienie:

1) uzupełnienie określenia "Bianco" na etykietach określeniem stosowanym na obszarze lokalnym, gdzie "Pantelleria Bianco" tradycyjnie określa się mianem "Zibibbo Secco" [wino wytrawne "Zibibbo"];

2) promowanie stosowania ChNP "Pantelleria" zamiast ChOG "Terre Siciliane" poprzez zezwolenie na stosowanie określenia "Zibibbo";

3) umożliwienie ujednolicenia podejścia do etykietowania, nazewnictwa i prezentacji tych win.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

3. Etykietowanie i prezentacja - odniesienie do szerszej jednostki geograficznej

Opis: zmiana dotyczy możliwości stosowania określenia geograficznego "Sicilia", które jest już stosowane w przypadku pozostałych ośmiu nazw pochodzenia z Sycylii.

Uzasadnienie: zmiana ta wynika z faktu, że użycie określenia "Sicilia" dostosowuje nazwę produktu "Pantelleria" do innych nazw produktów pochodzących z regionu i wprowadza go w kontekst geograficzny na rynku światowym. Szersze określenie geograficzne "Sicilia" stanowi dodatkowe oznaczenie geograficzne, które - w szczególności na rynku eksportowym - pomaga zidentyfikować wyspę Pantelleria jako część terytorium regionalnego Sycylii.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Pantelleria

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

4. Wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wina musujące

8. Wino półmusujące

11. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy

15. Wino z suszonych winogron

16. Wino z przejrzałych winogron

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win:

1. "Pantelleria" Moscato di Pantelleria

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta, czasami przechodząca w bursztynową.

Smak: słodki, o aromacie muszkatowym.

Aromat: charakterystyczny, muszkatowy, przyjemnie aromatyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

2. "Pantelleria" Passito di Pantelleria

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: złotożółta, przechodząca w bursztynową.

Smak: słodki, aromatyczny, przyjemny.

Aromat: wonny, typowo muszkatowy.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 20,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 31,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 14

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

3. "Pantelleria" Moscato Liquoroso, Moscato dorato, Passito liquoroso

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta lub złotożółta o różnej intensywności, czasami przechodząca w bursztynową.

Smak: muszkatowy, słodki, aksamitny.

Aromat: charakterystyczny muszkatowy, przyjemny, aromatyczny, intensywny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 21,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 19,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

4. "Pantelleria" Moscato Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

Pianka: delikatna i długotrwała.

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Smak: słodki, typowo muszkatowy.

Aromat: typowo muszkatowy.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6

- Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. "Pantelleria" Zibibbo dolce

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: złotożółta o różnej intensywności.

Smak: typowo muszkatowy.

Aromat: przyjemny, aromatyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

6. "Pantelleria" Bianco, w tym Frizzante

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Smak: harmonijny, raczej miękki, czasami półmusujący.

Aromat: przyjemny, charakterystyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Pantelleria" Moscato di Pantelleria

10 000 kg winogron z hektara

2. "Pantelleria" Passito di Pantelleria

10 000 kg winogron z hektara

3. "Pantelleria" Moscato Liquoroso, Moscato Spumante, Zibibbo dolce, Bianco i Frizzante

10 000 kg winogron z hektara

4. "Pantelleria" Moscato Dorato

10 000 kg winogron z hektara

5. "Pantelleria" Passito Liquoroso

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji znajduje się w regionie Sycylia i obejmuje całe terytorium wyspy Pantelleria, która znajduje się w prowincji Trapani.

7. Odmiany winorośli

Zibibbo B - Moscatellone

8. Opis związku lub związków

ChNP Pantelleria

Związek między wyznaczonym obszarem geograficznym a ChNP "Pantelleria" opiera się na specyficznych cechach gleby, klimatu i krajobrazu. Obszar geograficzny obejmuje wyłącznie odpowiednie tereny położone na terytorium całej wyspy Pantelleria, która ma pochodzenie wulkaniczne. Wyspa jest wietrzna, co - wraz z innymi cechami klimatycznymi i środowiskowymi - zapewnia odpowiednie warunki do produkcji win gatunkowych. Historia uprawy winorośli i produkcji wina, sięgająca na obszarze produkcji ChNP tysięcy lat wstecz, świadczy ot tym, w jaki sposób interwencja człowieka na wyspie doprowadziła do tego, że tradycyjne techniki winiarskie i enologiczne były przekazywane przez wieki i są do dziś doskonalone.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie szerszej nazwy geograficznej

Ramy prawne:

przepisy unijne

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Stosowanie szerszej nazwy geograficznej "Sicilia" jest dozwolone na etykietach i przy prezentacji win objętych ChNP "Pantelleria". Jeżeli szersza nazwa geograficzna "Sicilia" jest używana, na etykiecie należy ją umieścić po nazwie "Pantelleria" i pod określeniem tradycyjnym "Zibibbo".

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

W przypadku win "Pantelleria Bianco" na etykiecie można również umieścić określenie "Zibibbo" pod nazwą "Pantelleria" i odpowiadającym jej określeniem "chroniona nazwa pochodzenia".

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/21941

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.7285

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 06/12/2024
Data ogłoszenia: 06/12/2024