Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2024/7285)

(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2024 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Pantelleria"

PDO-IT-A0792-AM02

Data przekazania informacji: 10 września 2024 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Okres fermentacji

Opis: zmiana polega na włączeniu do pkt 5 specyfikacji produktu akapitu, w którym dzień 30 czerwca roku następującego po roku, w którym wyprodukowano winogrona, ustanawia się jako ostatni dzień maksymalnego okresu fermentacji i drugiej fermentacji w przypadku win produkowanych z suszonych winogron.

Uzasadnienie: celem tej zmiany w specyfikacji jest usunięcie biurokratycznego etapu, jakim jest konieczność wystąpienia z wnioskiem o zezwolenie na prowadzenie fermentacji po 15 grudnia w roku zbioru winogron.

Zmiana dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu.

2. Etykietowanie i prezentacja - stosowanie określenia "Zibibbo"

Opis: zmiana polega na wprowadzeniu możliwości stosowania określenia "Zibibbo" wyłącznie w odniesieniu do "Pantelleria Bianco" [wino białe].

Uzasadnienie:

1) uzupełnienie określenia "Bianco" na etykietach określeniem stosowanym na obszarze lokalnym, gdzie "Pantelleria Bianco" tradycyjnie określa się mianem "Zibibbo Secco" [wino wytrawne "Zibibbo"];

2) promowanie stosowania ChNP "Pantelleria" zamiast ChOG "Terre Siciliane" poprzez zezwolenie na stosowanie określenia "Zibibbo";

3) umożliwienie ujednolicenia podejścia do etykietowania, nazewnictwa i prezentacji tych win.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

3. Etykietowanie i prezentacja - odniesienie do szerszej jednostki geograficznej

Opis: zmiana dotyczy możliwości stosowania określenia geograficznego "Sicilia", które jest już stosowane w przypadku pozostałych ośmiu nazw pochodzenia z Sycylii.

Uzasadnienie: zmiana ta wynika z faktu, że użycie określenia "Sicilia" dostosowuje nazwę produktu "Pantelleria" do innych nazw produktów pochodzących z regionu i wprowadza go w kontekst geograficzny na rynku światowym. Szersze określenie geograficzne "Sicilia" stanowi dodatkowe oznaczenie geograficzne, które - w szczególności na rynku eksportowym - pomaga zidentyfikować wyspę Pantelleria jako część terytorium regionalnego Sycylii.

Zmiana dotyczy pkt 7 specyfikacji produktu oraz punktu "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Pantelleria

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

4. Wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wina musujące

8. Wino półmusujące

11. Częściowo sfermentowany moszcz winogronowy

15. Wino z suszonych winogron

16. Wino z przejrzałych winogron

3.1. Kod Nomenklatury scalonej

- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET

2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009

4. Opis wina lub win:

1. "Pantelleria" Moscato di Pantelleria

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta, czasami przechodząca w bursztynową.

Smak: słodki, o aromacie muszkatowym.

Aromat: charakterystyczny, muszkatowy, przyjemnie aromatyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

2. "Pantelleria" Passito di Pantelleria

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: złotożółta, przechodząca w bursztynową.

Smak: słodki, aromatyczny, przyjemny.

Aromat: wonny, typowo muszkatowy.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 20,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 31,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 14

- Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 30

- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

3. "Pantelleria" Moscato Liquoroso, Moscato dorato, Passito liquoroso

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: żółta lub złotożółta o różnej intensywności, czasami przechodząca w bursztynową.

Smak: muszkatowy, słodki, aksamitny.

Aromat: charakterystyczny muszkatowy, przyjemny, aromatyczny, intensywny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 21,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 19,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 15

- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

4. "Pantelleria" Moscato Spumante

ZWIĘZŁY OPIS

Pianka: delikatna i długotrwała.

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Smak: słodki, typowo muszkatowy.

Aromat: typowo muszkatowy.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6

- Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5. "Pantelleria" Zibibbo dolce

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: złotożółta o różnej intensywności.

Smak: typowo muszkatowy.

Aromat: przyjemny, aromatyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,00 %.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

6. "Pantelleria" Bianco, w tym Frizzante

ZWIĘZŁY OPIS

Barwa: słomkowożółta o różnej intensywności.

Smak: harmonijny, raczej miękki, czasami półmusujący.

Aromat: przyjemny, charakterystyczny.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne cechy analityczne

- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy

- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -

5.1. Szczególne praktyki enologiczne -

5.2. Maksymalna wydajność

1. "Pantelleria" Moscato di Pantelleria

10 000 kg winogron z hektara

2. "Pantelleria" Passito di Pantelleria

10 000 kg winogron z hektara

3. "Pantelleria" Moscato Liquoroso, Moscato Spumante, Zibibbo dolce, Bianco i Frizzante

10 000 kg winogron z hektara

4. "Pantelleria" Moscato Dorato

10 000 kg winogron z hektara

5. "Pantelleria" Passito Liquoroso

10 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji znajduje się w regionie Sycylia i obejmuje całe terytorium wyspy Pantelleria, która znajduje się w prowincji Trapani.

7. Odmiany winorośli

Zibibbo B - Moscatellone

8. Opis związku lub związków

ChNP Pantelleria

Związek między wyznaczonym obszarem geograficznym a ChNP "Pantelleria" opiera się na specyficznych cechach gleby, klimatu i krajobrazu. Obszar geograficzny obejmuje wyłącznie odpowiednie tereny położone na terytorium całej wyspy Pantelleria, która ma pochodzenie wulkaniczne. Wyspa jest wietrzna, co - wraz z innymi cechami klimatycznymi i środowiskowymi - zapewnia odpowiednie warunki do produkcji win gatunkowych. Historia uprawy winorośli i produkcji wina, sięgająca na obszarze produkcji ChNP tysięcy lat wstecz, świadczy ot tym, w jaki sposób interwencja człowieka na wyspie doprowadziła do tego, że tradycyjne techniki winiarskie i enologiczne były przekazywane przez wieki i są do dziś doskonalone.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Stosowanie szerszej nazwy geograficznej

Ramy prawne:

przepisy unijne

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Stosowanie szerszej nazwy geograficznej "Sicilia" jest dozwolone na etykietach i przy prezentacji win objętych ChNP "Pantelleria". Jeżeli szersza nazwa geograficzna "Sicilia" jest używana, na etykiecie należy ją umieścić po nazwie "Pantelleria" i pod określeniem tradycyjnym "Zibibbo".

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

W przypadku win "Pantelleria Bianco" na etykiecie można również umieścić określenie "Zibibbo" pod nazwą "Pantelleria" i odpowiadającym jej określeniem "chroniona nazwa pochodzenia".

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/21941

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.7285

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina na podstawie art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 06/12/2024
Data ogłoszenia: 06/12/2024