JEDNOLITY DOKUMENT
"Ruster Ausbruch"
PDO-AT-02769
Data rozpoczęcia stosowania: 26.4.2021
1. Nazwa lub nazwy
Ruster Ausbruch
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
15. Wino z suszonych winogron
4. Opis wina lub win
"Ruster Ausbruch" (ChNP)
KRÓTKI OPIS
Określenie tradycyjne "Ausbruch" jest w Austrii chronione. "Ausbruch" produkuje się głównie w Burgenland, w gminie Rust na brzegach Neusiedlersee. Z tego względu wnioskuje się o ochronę określenia tradycyjnego "Ausbruch" w połączeniu z nazwą pochodzenia "Rust" jako "Ruster Ausbruch" (ChNP).
"Ruster Ausbruch" (ChNP) jest szczególnym rodzajem wina słodkiego produkowanego z co najmniej jednej białej odmiany winorośli nadającej się na wina gatunkowe. Białe winogrona są dotknięte przez Botrytis cinerea jeszcze na krzewach winorośli. Pleśń ta powstaje w szczególności na obszarach, gdzie ciepłe lata, łagodne jesienie i wilgotność spowodowana powstawaniem mgieł nad pobliskimi zbiornikami wodnymi tworzą optymalne warunki. Pleśń ta zmiękcza grona i powoduje więdnięcie, przypominające proces tworzenia się rodzynek, powodując tym samym wzrost stężenia kwasu, cukru, ekstraktu i aromatu.
Wynikająca z tego zwiększona zawartość glicerolu sprawia, że "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest bardzo gęste i ma charakterystyczną barwę, złotą do żółtej bursztynowej. Stężenie cukru w jagodach powoduje wyjątkowo wysoką naturalną zawartość cukru w moszczu do produkcji "Ruster Ausbruch" (ChNP). Wina "Ruster Ausbruch" (ChNP) są niedo- fermentowane i w związku z tym charakteryzują się wysoką zawartością cukru resztkowego, co nadaje "Ruster Ausbruch" (ChNP) słodki smak. (Stężenie cukru przed fermentacją musi odpowiadać określeniu "słodkie".) Zapach i smak "Ruster Ausbruch" (ChNP) charakteryzują aromaty bakalii, miodu, karmelizowanych migdałów i owoców egzotycznych, takich jak dojrzałe banany.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 5,0 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,0 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 40 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 400 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. "Ruster Ausbruch" (ChNP)
Praktyka uprawy
"Ruster Ausbruch" (ChNP) to wino produkowane głównie ze zbotrytyzowanych, w dużej mierze pomarszczonych winogron, masa moszczu soku z których wynosi co najmniej 30° w skali wagowej moszczu Klosterneuburga. Kwasowość lotna nie może przekraczać 2,4 g/l (40 miliekwiwalentów na litr).
"Ruster Ausbruch" (ChNP) nie może być słodzone, a cukier resztkowy musi powstawać wyłącznie w wyniku przerwania fermentacji. Wina "Ruster Ausbruch" (ChNP) nie można wzbogacać.
5.2. Maksymalna wydajność
1. "Ruster Ausbruch"
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Gmina Rust na brzegach Neusiedlersee
7. Odmiany winorośli
Blütenmuskateller
Bouvier
Chardonnay - Morillon
Frühroter Veltliner - Malvasier
Furmint
Goldburger
Grauer Burgunder - Pinot Gris
Grauer Burgunder - Ruländer
Grüner Veltliner - Weißgipfler
Jubiläumsrebe
Muscaris
Muskat-Ottonel
Muskateller - Gelber Muskateller
Muskateller - Roter Muskateller
Müller-Thurgau - Rivaner
Neuburger
Roter Veltliner
Rotgipfler
Sauvignon Blanc
Scheurebe - Sämling 88
Souvignier gris
Sylvaner - Grüner Sylvaner
Traminer - Gelber Traminer
Traminer - Gewürztraminer
Traminer - Roter Traminer
Weißer Burgunder - Klevner
Weißer Burgunder - Pinot Blanc
Weißer Burgunder - Weißburgunder
Weißer Riesling - Rheinriesling
Weißer Riesling - Riesling
Welschriesling
Zierfandler - Spätrot
8. Opis związku lub związków
"Ruster Ausbruch" (ChNP)
Gleba: podłoże na północy gminy Rust charakteryzuje się brunatnymi glebami wapiennymi z górną warstwą gliny o różnej grubości. (Im bliżej Neusiedlersee leży dana winnica, tym warstwa gliny jest grubsza.) Na południu gminy dominują gleby krzemionkowe, złożone ze zwietrzałych łupków.
Klimat: Rust leży w panońskiej strefie klimatycznej, charakteryzującej się zasadniczo gorącymi, suchymi latami oraz zimnymi, suchymi zimami. Ponadto wysoki stopień parowania Neusiedlersee (bardzo płytkiego i ciepłego jeziora stepowego) w połączeniu z ciepłymi i stałymi temperaturami jesienią wnosi do klimatu szczególny komponent.
Czynnik ludzki: na obszarze "Ruster Ausbruch" (ChNP) stosowana jest również zwyczajowa w Austrii metoda uprawy winnic z wysokim prowadzeniem winorośli, w której większość prac (przycinanie, prowadzenie, przerzedzanie skupisk itp.) wykonuje się ręcznie. Specyfika produkcji "Ruster Ausbruch" (ChNP) wynika jednak z pracy wykonywanej przed zbiorem i w jego trakcie. Zbotrytyzowane winogrona zbiera się ręcznie w kilku etapach, ponieważ winogrona nie zawsze są jednolicie zbotrytyzowane. W związku z tym odpowiednie kiście trzeba wybierać i zrywać ręcznie (stąd nazwa "Ausbruch" [dosłownie: "oddzielanie"]).
Związek: "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest szczególnym rodzajem wina słodkiego, produkowanym z winogron dotkniętych przez Botrytis cinerea jeszcze na krzewach winorośli i zbieranych ręcznie. Pleśń ta powstaje w szczególności na obszarach, gdzie ciepłe lata, łagodne jesienie i wilgotność spowodowana powstawaniem mgieł nad pobliskimi zbiornikami wodnymi tworzą optymalne warunki.
Pleśń ta niszczy zewnętrzne warstwy jagód, w związku z czym składniki ciekłe odparowują podczas ciepłych i suchych dni. W wyniku dotknięcia tą szlachetną pleśnią winogrona marszczą się i wysychają na krzewie winorośli, powodując wysoką koncentrację aromatów i cukrów. Klimat panoński, wpływ regulującego wilgotność jeziora, wentylacja winnic i łagodne jesienie sprzyjają rozwojowi szlachetnej pleśni. W przeciwieństwie do warunków glebowych cechy klimatu - w szczególności odparowanie Neusiedlersee - oraz wynikające z nich szczególne wymogi dotyczące sposobu zbioru winogron mają silny wpływ na smak i charakter win. Chłodna poranna mgła unosząca się znad Neusiedlersee osiadając na winorośli tworzy idealne warunki do rozwoju bardzo pożądanej szlachetnej pleśni. Pleśń ta zmiękcza grona i powoduje więdnięcie, przypominające proces tworzenia się rodzynek, powodując tym samym wzrost stężenia kwasu, cukru, ekstraktu i aromatu. Wynikająca z tego zwiększona zawartość glicerolu sprawia, że "Ruster Ausbruch" (ChNP) jest bardzo gęste i ma charakterystyczną barwę, złotą do żółtej bursztynowej.
Można zatem stwierdzić, że w gminie Rust warunki związane z wytwarzaniem produktu objętego tradycyjną nazwą "Ausbruch" w połączeniu z warunkami produkcji win uzasadniają połączenie nazwy geograficznej "Rust" z tradycyjnym określeniem "Ausbruch" w celu utworzenia chronionej nazwy pochodzenia "Ruster Ausbruch" w rozumieniu art. 93 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
"Ruster Ausbruch" (ChNP)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego
Opis wymogu:
Wino "Ruster Ausbruch" (ChNP) musi być butelkowane w Rust. Ma to na celu zapewnienie spełnienia i weryfikacji szczególnych warunków produkcji. Ponieważ ilość "Ruster Ausbruch" (ChNP) produkowana każdego roku może się znacznie różnić ze względu na różnice w warunkach pogodowych, gdyby butelkowanie odbywało się poza Rust istniałoby ryzyko fałszowania.
Link do specyfikacji produktu
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.673 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą w sektorze wina |
Data aktu: | 09/01/2024 |
Data ogłoszenia: | 09/01/2024 |