Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Rioja"
PDO-ES-A0117-AM12
Data przekazania informacji: 2.08.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
ZMIANY W PRZEPISACH DOTYCZĄCYCH ETYKIETOWANIA
Opis:
Zachowano możliwość stosowania określenia "VINO DE" [wino z] na etykiecie obok nazwy jednej ze 144 gmin należących do chronionej nazwy pochodzenia Rioja, gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic w takiej wymienionej gminie i w niej jest produkowane, w stosownych przypadkach dojrzewa i jest butelkowane. Podtrzymano również wyjątek, zgodnie z którym do celów stosowania tego określenia wino może zawierać do 15 % winogron pochodzących z winnic zarejestrowanych w sąsiednich gminach, pod warunkiem że jakikolwiek prawnie ważny dokument wykaże, że wyżej wymienione 15 % winogron jest dostępne na zasadzie wyłączności nieprzerwanie przez okres co najmniej 10 lat.
Wprowadzono rozszerzenie, zezwalając na stosowanie na etykiecie określenia "VIÑEDO EN" [winnica w] wraz z nazwą gminy objętej chronioną nazwą pochodzenia, gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic znajdujących się w tej konkretnej gminie.
W przypadku obu określeń "VINO DE" i "VIÑEDO EN" obok nazwy gminy przewidziano, że Rada Regulacyjna wydaje etykiety dodatkowe i specjalne plomby zawierające określenie "Vino de Pueblo" [wino wiejskie]. W przypadku gdy współwystępują określenia obszaru, gminy lub pojedynczej winnicy, należy stosować etykietę dodatkową lub pieczęć najmniejszej jednostki geograficznej.
Pkt 8 lit. b) ppkt 9 i pkt 8 lit. b) ppkt 10.3 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnej ze zmian przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku.
Uzasadnienie:
W 2017 r. na sesji plenarnej Rady Regulacyjnej przyjęto szereg umów mających na celu rozwój mniejszych jednostek geograficznych w ramach chronionej nazwy pochodzenia w celu zwiększenia różnorodności i pochodzenia win. I tak poza już uznanym określeniem "Vino de Zona" [wino z obszaru] dodaje się "Vino de Municipio" [wino gminne] i "Viñedo Singular" [pojedyncza winnica], z których wszystkie podlegają szczególnemu systemowi identyfikowalności i kontroli.
Ponad sześć lat po ich zatwierdzeniu akceptacja tych określeń zarówno przez podmioty gospodarcze, jak i konsumentów jest bardzo pozytywna i są one interpretowane jako wyróżniki jakości wina.
Zdecydowano się na stosowanie określenia "Vino de Pueblo" [wino wiejskie] zamiast "Vino de Municipio" [wino gminne], gdyż ten rodzaj wina był już znany ze względu na to, że termin "pueblo" [wioska] jest bardziej dostępny i naturalny językowo niż "municipio" [gmina], a przy tym ma większą atrakcyjność handlową.
Celem tej poprawki jest dalsze uwypuklenie pochodzenia win oraz winnicy poprzez wzmocnienie narzędzi służących zróżnicowaniu oferty, które są dostępne dla podmiotów gospodarczych z Rioja.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Rioja
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej-22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Wina białe i różowe (wytrawne i półwytrawne)
KRÓTKI OPIS
Wina białe: słomkowożółte z nutami limonki, czyste i lśniące. Owocowy, kwiatowy lub roślinny aromat typowy dla danej odmiany. Występuje kwasowość dająca uczucie świeżości.
Wina różowe: truskawka z nutą maliny (łososia w przypadku win Crianza), lśniące, czyste. Aromaty świeżych owoców lub kwiatowe. Równowaga między kwasowością a owocowym smakiem, z orzeźwiającą nutą.
W obu przypadkach aromaty te mieszają się w procesie leżakowania z innymi aromatami drewna dębowego (wanilia, nuty palone i dymne), a kwasowość przeplata się z nutami palonego drewna.
* Zawartość alkoholu różni się w zależności od podobszarów i leżakowania.
* Większa kwasowość lotna w przypadku win starszych niż jednoroczne.
* Maksymalna zawartość SO2 wynosi 180 mg/l, jeśli zawartość cukru wynosi <5g/l.
* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 240
2. Wina białe i różowe (półsłodkie i słodkie)
KRÓTKI OPIS
Wina białe: słomkowożółte z nutami limonki, czyste i lśniące. Owocowe, kwiatowe lub roślinne aromaty typowe dla danej odmiany. Występuje kwasowość, wrażenie świeżości i słodyczy w zależności od rodzaju.
Wina różowe: truskawka z nutą maliny (łososia w przypadku win Crianza), lśniące, czyste. Aromaty świeżych owoców lub kwiatowe. Równowaga między kwasowością a owocowym aromatem, smak orzeźwiający i słodki w zależności od rodzaju.
W obu przypadkach aromaty te mieszają się w procesie dojrzewania z innymi aromatami drewna dębowego (wanilia, nuty palone i dymne), a kwasowość przeplata się z nutami palonego drewna.
* Zawartość alkoholu różni się w zależności od podobszarów i leżakowania.
* Większa kwasowość lotna w przypadku win starszych niż jednoroczne.
* Maksymalna zawartość SO2 wynosi 180 mg/l, jeśli zawartość cukru wynosi <5g/l.
* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 10,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 25
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 240
3. Wina czerwone (wytrawne i półwytrawne)
KRÓTKI OPIS
Młode wina mają barwę purpurową z fioletowymi odcieniami; wina "Crianza" mają barwę bordową i wiśniowoczerwoną; wina "Reserva" mają barwę wiśniowoczerwoną z rubinowymi odcieniami; wina "Gran Reserva" mają barwę rubinową z rudobrązowymi odcieniami. Aromaty owocowe lub kwiatowe, charakterystyczne dla odmiany, z aromatami palonego drewna dębowego w przypadku win "Crianza". Wina "Reserva" i "Gran Reserva" mają bardziej złożony aromat z nutami ostrymi. Smak: bogaty, zrównoważona kwasowość oraz zawartość alkoholu/tanin. Leżakowanie zwiększa gładkość i długość.
* Wartości graniczne zawartości alkoholu różnią się w zależności od obszarów i leżakowania.
* Kwasowość lotna: wina wytrawne starsze niż jednoroczne, maksymalnie 1 gr/l do 10 % objętości i 0,06 gr/l w odniesieniu do każdego stopnia zawartości alkoholu powyżej 10 % objętości.
* SO2: maksymalna zawartość wynosi 140 mg/l, jeśli zawartość cukru wynosi <5g/l.
* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,3
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180
4. Gatunkowe wina musujące (białe lub różowe)
KRÓTKI OPIS
Wino charakteryzujące się ciągłym uwalnianiem dwutlenku węgla, który przy serwowaniu przyjmuje formę drobnych pęcherzyków. Gatunkowe wino musujące, podobnie jak jego cuvée po pierwszej fermentacji, jest przejrzyste, bez zawiesiny cząstek, z różnymi odcieniami barwy żółtej lub różowej. Jego aromat musi mieć pozytywne cechy świeżości i owocowości, ze złożonością wynikającą ze spoczywania na osadzie drożdżowym podczas drugiej fermentacji. Jest to w największym stopniu zauważalne w przypadku win "Reserva" i "Gran Añada".
* W odniesieniu do jakichkolwiek nieuwzględnionych wartości granicznych zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
* Maksymalna rzeczywista zawartość alkoholu: 13 % objętości
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
- Minimalna kwasowość ogólna: 5,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10,83
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 140
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1.
Praktyka uprawy
Uznaje się, że winnice rozpoczynają produkcję w swoim czwartym cyklu wzrostu (lub wcześniej, pod warunkiem uzyskania zezwolenia).
Plantacje mieszane, które nie pozwalają na całkowite oddzielenie zbiorów z różnych odmian, są zakazane z wyjątkiem niektórych przypadków.
Gęstość: co najmniej 2 850, najwyżej 10 000 winorośli/ha.
Systemy przycinania/prowadzenia: forma kielicha (gobelet) i jej warianty, sznur dwuramienny, "vara y pulgar", sznur jednoramienny lub jednostronny, dwuramienny sznur Guyota (tylko w przypadku odmian: chardonnay, sauvignon blanc, verdejo, maturana białe, tempranillo białe i turruntés).
Maksymalne obciążenie: 12 pąków/winorośl; 16 w przypadku wspomnianych odmian białych oraz 14 w przypadku odmiany grenache. Dopuszcza się wyjątki.
Podlewanie: dozwolone. Między dniem 15 sierpnia a zbiorami nawadnianie można przeprowadzać wyłącznie przy użyciu systemów miejscowych oraz należy dostarczyć powiadomienie na piśmie z 24-godzinnym wyprzedzeniem; w przypadku uzyskania zezwolenia dopuszczone jest nawadnianie przy użyciu deszczowni; zabrania się stosowania innych metod.
Przy produkcji gatunkowych win musujących oznaczonych terminami Reserva i Gran Añada winogrona muszą być zbierane ręcznie, a zbiór mechaniczny jest zakazany. Wyjątkowo zezwala się na mechaniczne zbiory nocne w przypadku gatunkowego wina musującego opatrzonego określeniem "Reserva" na warunkach określonych w zasadach roku winiarskiego dla każdego zbioru.
2.
Szczególne praktyki enologiczne
Proporcje odmian w zależności od rodzaju wina:
CZERWONE: Min. co najmniej 95 % odmian czerwonych, jeśli winogrona są pozbawione łodyg, oraz 85 %, jeśli są całe.
BIAŁE: 100 % winogron białych.
RÓŻOWE: minimum 25 % winogron czerwonych.
GATUNKOWE WINA MUSUJĄCE (BIAŁE I RÓŻOWE): z winogronami białymi lub czerwonymi. Wina różowe muszą zawierać co najmniej 25 % winogron czerwonych.
Opcjonalnego mieszania kolorów winogron należy dokonywać po dostawie.
Charakterystyka winogron: zdrowe, z minimalną zawartością alkoholu wynoszącą: 11 % objętości w przypadku win czerwonych, 10,5 % objętości w przypadku win białych oraz 9,5 % objętości w przypadku gatunkowych win musujących.
Maksymalna wydajność przetwarzania:
- 70 litrów na 100 kg zbiorów w przypadku win. W wyjątkowych przypadkach wskaźnik ten może podlegać wahaniom w określonych granicach.
- 62 litry na 100 kg zbiorów w przypadku gatunkowych win musujących. W wyjątkowych przypadkach wskaźnik ten może podlegać wahaniom w określonych granicach.
- 65 litrów na 100 kg zbiorów w przypadku win posiadających oznaczenie "viñedo singular" [pojedyncza winnica]. Nie dopuszcza się odstępstw.
3.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Zakazy
- Wykorzystywanie frakcji moszczu lub wina uzyskanych przez niedostateczne ciśnienie w winach chronionych
- Prasy śrubowe ciągłego prasowania, kruszarki o działaniu odśrodkowym, wstępne podgrzewanie winogron lub podgrzewanie moszczu lub wina w obecności wytłoków w celu wymuszenia ekstrakcji materiału barwiącego
- Wykorzystywanie w produkcji, leżakowaniu i przechowywaniu kawałków drewna dębowego
- Mieszanie różnych rodzajów wina w celu uzyskania wina innego niż wina kupażowane
Szczególne warunki produkcji wina
- fermentacja w beczkach: tylko w przypadku win białych i różowych, które muszą pozostawać w beczce przez co najmniej miesiąc.
- maceracja węglowa: maksymalny odsetek winogron białych dozwolony w produkcji wina czerwonego wynosi 5 % w przypadku winogron pozbawionych łodyg i 15 % w przypadku całych winogron.
- gatunkowe wino musujące: metodą tradycyjną. Co najmniej 15 kolejnych miesięcy od etapu tirage do usunięcia osadu (dégorgement), w tej samej butelce. Cały proces produkcji, w tym etykietowanie, w tej samej wytwórni wina. Podczas drugiej fermentacji rzeczywista zawartość alkoholu nie może przekraczać 1,5 % objętości. Liqueur d'expédition nie może zwiększać rzeczywistej zawartości alkoholu o więcej niż 0,5 % objętości. Po usunięciu osadu (dégorgement) dozwolone jest przeniesienie bez filtrowania do butelek szklanych o pojemności poniżej 0,75 litra lub co najmniej 3 litrów. Zabrania się zakwaszania i odbarwiania.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Czerwone odmiany winorośli
6 500 kilogramów winogron z hektara
2. Czerwone odmiany winorośli
45,5 hektolitra z hektara
3. Białe odmiany winorośli
9 000 kilogramów winogron z hektara
4. Białe odmiany winorośli
63 hektolitra z hektara
5. Winogrona czerwone przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy] 5 000 kilogramów winogron z hektara
6. Winogrona czerwone przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy] 32,5 hektolitra z hektara
7. Winogrona białe przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy]
6 922 kilogramów winogron z hektara
8. Winogrona białe przeznaczone do produkcji "viñedo singular" [wina z pojedynczej winnicy] 44,99 hektolitra z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
RIOJA ALTA
Wspólnota Autonomiczna La Rioja
Ábalos
Alesanco
Alesón
Anguciana
Arenzana de Abajo
Arenzana de Arriba
Azofra
Badarán
Bañares
Baños de Río Tobía
Baños de Rioja
Berceo
Bezares
Bobadilla
Briñas
Briones
Camprovín
Canillas
Cañas
Cárdenas
Casalarreina
Castañares de Rioja
Cellórigo
Cenicero
Cidamón
Cihuri
Cirueña
Cordovín
Cuzcurrita de Río Tirón
Daroca de Rioja
Entrena
Estollo
Foncea
Fonzaleche
Fuenmayor
Galbárruli
Gimileo
Haro
Hervías
Herramélluri
Hormilla
Hormilleja
Hornos de Moncalvillo
Huércanos
Lardero
Leiva
Logroño
Manjarrés
Matute
Medrano
Nájera
Navarrete
Ochánduri
Ollauri
Rodezno
Sajazarra
San Asensio
San Millán de Yécora
San Torcuato
San Vicente de la Sonsierra
Santa Coloma
Sojuela
Sorzano
Sotés
Tirgo
Tormantos
Torrecilla sobre Alesanco
Torremontalbo
Treviana
Tricio
Uruñuela
Ventosa
Villalba de Rioja
Villar de Torre
Villarejo
Zarratón
Prowincja Burgos (Miranda de Ebro): El Ternero (enclave)
RIOJA ORIENTAL
Wspólnota Autonomiczna La Rioja
Agoncillo
Aguilar del Río Alhama
Albelda
Alberite
Alcanadre
Aldeanueva de Ebro
Alfaro
Arnedillo
Arnedo
Arrúbal
Ausejo
Autol
Bergasa
Bergasilla
Calahorra
Cervera del Río Alhama
Clavijo
Corera
Cornago
El Redal
El Villar de Arnedo
Galilea
Grávalos
Herce
Igea
Lagunilla de Jubera
Leza del Río Leza
Molinos de Ocón
Murillo de Río Leza
Muro de Aguas
Nalda
Ocón (La Villa)
Pradejón
Préjano
Quel
Ribafrecha
Rincón de Soto
Santa Engracia de Jubera (zona Norte)
Santa Eulalia Bajera
Tudelilla
Villamediana de Iregua
Villarroya
Wspólnota Autonomiczna Nawarry
Andosilla
Aras
Azagra
Bargota
Mendavia
San Adrián
Sartaguda
Viana
RIOJA ALAVESA
ProwincjaÁlava
Baños de Ebro
Barriobusto
Cripán
Elciego
Elvillar de Álava
Labastida
Labraza
Laguardia
Lanciego
Lapuebla de La barca
Leza
Moreda de Álava
Navaridas
Oyón
Salinillas de Buradón
Samaniego
Villabuena de Álava
Yécora
Winnice położone na terenie gminy Lodosa na prawym brzegu rzeki Ebro i znajdujące się w rejestrze winnic Rady Regulacyjnej od dnia 29 kwietnia 1991 r. pozostają w rejestrze, o ile nadal istnieją.
Jakakolwiek zmiana granic gmin znajdujących się na obszarze produkcji nie oznacza, że zarejestrowane winnice zostaną usunięte z rejestru winnic.
Obszar produkcji obejmuje mniejsze jednostki geograficzne, które określa się jako "viñedos singulares" ["pojedyncze winnice"]. Są one mniejsze od gminy i mogą składać się z jednej działki katastralnej lub różnych działek. Winorośle muszą mieć co najmniej 35 lat.
Uznane "viñedos singulares" [pojedyncze winnice] zdefiniowano w załączniku do zarządzenia (orden) APA/816/ 2019 z dnia 28 czerwca (BOE 181 z dnia 30 lipca) (https://www.boe.es/boe/dias/2019/07/30/pdfs/BOE-A- 2019-11186.pdf); w załączniku do zarządzenia (orden) APA/780/2020 z dnia 3 sierpnia (BOE 214 z dnia 8 sierpnia) (https://www.boe.es/boe/dias/2020/08/08/pdfs/BOE-A-2020-9446.pdf); w załączniku do zarządzenia (orden) APA/468/2021 z dnia 5 maja (BOE 115 z dnia 14 maja) (https://www.boe.es/boe/dias/2021/05/14/pdfs/ BOE-A-2021-8011.pdf); w sprostowaniu do zarządzenia (orden) APA/468/2021 z dnia 5 maja (BOE 137 z dnia 9 czerwca) (https://www.boe.es/boe/dias/2021/06/09/pdfs/BOE-A-2021-9611.pdf); oraz w załączniku do zarządzenia (orden) APA/794/2022 z dnia 10 sierpnia (BOE 195 z dnia 15 sierpnia) (https://www.boe.es/boe/dias/ 2022/08/15/pdfs/BOE-A-2022-13770.pdf).
7. Odmiany winorośli
ALARIJE - MALVASIA RIOJANA
ALBILLO MAYOR - TURRUNTÉS
CHARDONNAY
GARNACHA BIAŁE
GRENACHE CZERWONE
GRACIANO
MACABEO - VIURA
MATURANA BIAŁE
MATURANA CZERWONE
MAZUELA - MAZUELO
SAUVIGNON BLANC
TEMPRANILLO
TEMPRANILLO BIAŁE
VERDEJO
8. Opis związku lub związków
8.1. Wino
Z tego powodu wina te nadają się do leżakowania w beczkach. Na obszarze tym w trakcie cyklu wzrostu dzień jest krótszy niż na obszarze położonym dalej na południe, który jest objęty chronioną nazwą pochodzenia. Charakteryzuje się on również wyższym poziomem opadów, co ma z kolei bezpośredni wpływ na jego kwasowość. Czynniki te, wraz z ochroną, jaką zapewniają Góry Kantabryjskie, mają korzystny wpływ na właściwości win, niezależnie od tego, czy są one produkowane samodzielnie, czy też są mieszane z winami z innych obszarów. Jeśli chodzi o obszar Rioja Alavesa, równoczesny wpływ klimatu atlantyckiego i klimatu śródziemnomorskiego oznacza, że wina te charakteryzują się nieco wyższą zawartością alkoholu w porównaniu z winami opisanymi powyżej. Mają one również niższą kwasowość i są bardziej uniwersalne, ponieważ nadają się zarówno do natychmiastowego spożycia, jak i pozostawienia do leżakowania. Ochrona zapewniana przez Góry Kantabryjskie od północy ma w tym przypadku jeszcze większe znaczenie. Długość dnia jest podobna do tej w Rioja Alta, ale poziom opadów jest raczej niższy. Uniwersalność win sprawia również, że idealnie nadają się one do produkcji win kupażowanych. Ponadto w przypadku win z obszaru najbardziej wysuniętego na południe - Rioja Oriental - obserwujemy niższy poziom opadów i wyraźny klimat śródziemnomorski, który charakteryzuje się na ogół większą ilością światła słonecznego. Wina te mają wyższą zawartość alkoholu oraz intensywniejszy aromat i nadają się idealnie do kupażowania w celu produkcji win przeznaczonych do leżakowania. Jednocześnie dzięki warunkom klimatycznym wina te nadają się również do natychmiastowego spożycia.
Jak wynika z analizy gleb, na omawianym obszarze występują ich trzy główne rodzaje. Stanowią one podstawowe podłoże dla upraw winorośli, które znajdują się między obszarami Rioja Alavesa a Rioja Alta. Ponadto w Rioja Alta oraz w Rioja Oriental występują gleby aluwialne oraz gleby gliniaste bogate w żelazo, dzięki którym produkowane jest wino o mniejszym ciele niż w przypadku win wspomnianych wcześniej.
Pod względem gospodarczym wino odpowiada za 20 % PKB w tym regionie. Wielowiekowa praktyka uprawy winorośli i kluczowe znaczenie wina w regionie oznacza zależność od stabilności tej uprawy. W pełni wykorzystuje się zatem korzyści, jakie zapewniają opisane warunki naturalne. W szczególności specjalnością jest praktyka leżakowania wina, która uczyniła region jednym z miejsc o najwyżej koncentracji dębowych beczek na świecie.
8.2. Gatunkowe wino musujące
Chociaż nazwa kojarzona jest głównie z produkcją win niemusujących, niektóre wytwórnie win produkują jednak gatunkowe wino musujące metodą tradycyjną stosowaną od połowy XIX w., stąd wiedza fachowa i doświadczenie w tym zakresie.
Świeżość i kwasowość są dwoma kluczowymi elementami w produkcji gatunkowych win musujących. Przyczynia się to do krótkich cykli wzrostu, które gwarantują uzyskanie właściwej dojrzałości fenolowej bez osiągania wysokiej zawartości alkoholu: właściwości te zapewniają idealny punkt wyjścia dla produkcji win tego rodzaju.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Rioja" mogą być butelkowane tylko w zarejestrowanych wytwórniach wina zatwierdzonych przez Radę Regulacyjną. W przeciwnym razie umieszczanie na winie chronionej nazwy nie jest dozwolone.
Wymóg ten ustanowiono w związku z faktem, że jakość wina oferowanego konsumentowi wiąże się z wyższym ryzykiem, gdy wino transportuje się i butelkuje poza obszarem produkcji niż w przypadku, gdy czynności te prowadzone są na tym samym obszarze. Wymóg ten służy ochronie doskonałej reputacji win "Rioja" dzięki wzmocnieniu kontroli nad jego szczególnymi właściwościami i jakością. Chroni on chronioną nazwę pochodzenia, z której odnoszą korzyści wszyscy producenci produkujący wina na danym obszarze. Decyzję potwierdził Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z dnia 16 maja 2000 r.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na produkcie w widocznym miejscu musi widnieć nazwa "RIOJA", a zaraz pod nią następujące elementy: napis "Denominación de Origin Calificada" [chroniona nazwa pochodzenia]; pieczęć Rady Regulacyjnej; znak towarowy; oraz nazwa zarejestrowanej wytwórni wina lub nazwa handlowa.
Podczas wprowadzania na rynek, reklamowania i etykietowania win przed zakończeniem procesu leżakowania nie wolno stosować terminów "beczka" oraz "drewno".
Dozwolone jest stosowanie nazwy obszaru, z którego pochodzą winogrona, jeżeli wino jest tam produkowane, leżakuje tam (w stosownych przypadkach) i jest tam butelkowane. Nie więcej niż 15 % winogron wykorzystywanych do produkcji wina może jednak pochodzić ze znajdujących się w rejestrze winnic położonych w gminach sąsiadujących z obszarem, na którym znajduje się siedziba podmiotu, i należy przedstawić dowód, iż 15 % wyżej wymienionych winogron będzie dostępnych na zasadzie wyłączności przez okres co najmniej 10 kolejnych lat.
Zezwolono na stosowanie określenia "VINO DE" [wino z] na etykiecie obok nazwy gminy należącej do zasięgu terytorialnego chronionej nazwy pochodzenia "Rioja", gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic w takiej gminie i w niej jest produkowane, w stosownych przypadkach dojrzewa i jest butelkowane.
W drodze wyjątku uznaje się, że wino pochodzi z gminy, jeżeli do jego produkcji wykorzystuje się maksymalnie do 15 % winogron pochodzących z winnic zarejestrowanych w sąsiednich gminach podmiotu gospodarczego, pod warunkiem że jakikolwiek prawnie ważny dokument wykaże, że wyżej wymienione 15 % winogron jest dostępne na zasadzie wyłączności nieprzerwanie przez okres co najmniej 10 lat.
Zezwolono na stosowanie określenia "VIÑEDO EN" [winnica w] na etykiecie obok nazwy gminy należącej do zasięgu terytorialnego chronionej nazwy pochodzenia "Rioja", gdy wino pochodzi wyłącznie z winnic w tej gminie.
W przypadku gatunkowych win musujących wyrażenie "Método Tradicional" [metoda tradycyjna] należy umieścić bezpośrednio pod określeniem odnoszącym się do zawartości cukru i zapisać czcionką, której rozmiar nie może być większy niż rozmiar czcionki zastosowanej w przypadku nazwy "Rioja".
Na etykiecie zawierającej informacje obowiązkowe rozmiar informacji "Método Tradicional" [metoda tradycyjna] nie może być mniejszy niż 0,3 cm.
Termin "viñedo singular" [pojedyncza winnica] należy umieścić bezpośrednio pod określeniem, które zarejestrowano jako znak towarowy, a rozmiar czcionki, jej grubość i kolor nie mogą być szersze lub intensywniejsze od parametrów napisu "Rioja".
Bez uszczerbku dla powyższych postanowień należy zapewnić zgodność z minimalnymi wymogami w zakresie etykietowania ustanowionymi zgodnie z art. 17 lit. h) pkt 4 ustawy nr 6/2015 z dnia 12 maja o chronionych nazwach pochodzenia i oznaczeniach geograficznych na poziomie wyższym niż poziom Wspólnoty Autonomicznej.
Link do specyfikacji produktu
https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/htm/dop_rioja.aspx