(C/2024/6465)(Dz.U.UE C z dnia 30 października 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Cava"
PDO-ES-A0735-AM13
Data przekazania informacji:
2.8.2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. DOSTOSOWANIE OPISU CECH ORGANOLEPTYCZNYCH PRODUKTU CAVA "PARAJE CALIFICADO"
Opis:
W przypadku produktu Cava "Paraje Calificado" skreśla się odniesienie do cechy organoleptycznej "nuty surowców mineralnych typowych dla obszaru".
Zmienia się pkt 2 lit. d) specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia 2024/1143 o oznaczeniach geograficznych.
Uzasadnienie:
Obecne brzmienie specyfikacji produktu zawarte w tym punkcie zawiera odniesienia cechy organoleptycznej dotyczącej "surowców mineralnych". Cecha dotycząca nut surowców mineralnych nie jest ani technicznie zdefiniowana, ani wymierna. W związku z tym konieczne jest, by cechy organoleptyczne mogły być określone przez zespół degustatorów, a zatem specyfikację należy dostosować w opisie organoleptycznym produktów do wskaźników, które mogą zostać ocenione i zmierzone przez zespół degustatorów.
2. UTWORZENIE REZERWY Z GWARANCJĄ JAKOŚCI
Opis:
W przypadku winnic produkujących wino bazowe wprowadza się możliwość utworzenia "rezerwy z gwarancją jakości" wina bazowego, z przeliczeniem na kilogramy równoważnych ilości winogron i identyfikacją zarejestrowanych gospodarstw winiarskich, z których pochodzi wino, o ile tak przyjęto na sesji plenarnej Rady Regulacyjnej dotyczącej przepisów dla danego roku zbiorów. Taka rezerwa zostanie utworzona z nadwyżki wydajności winnic lub wydajności ekstrakcji stanowiącej różnicę między wydajnością przeznaczoną do produkcji CAVA a wydajnością przeznaczoną do utworzenia rezerwy, zgodnie z decyzją w odniesieniu do każdego roku.
Zmieniono pkt 8 lit. b) pkt (ii), pkt 8 lit. b) pkt (iii) i pkt 9 lit. b) pkt (ii) ppkt 1) specyfikacji produktu oraz dodano nowy pkt 8 lit. b) pkt (v) specyfikacji produktu i odpowiednio zmieniono numerację kolejnych punktów. Nie ma ona wpływu na jednolity dokument.
Jest to standardowa zmiana, ponieważ nie odpowiada ona żadnemu z rodzajów zmian przewidzianych w art. 24 ust. 3 rozporządzenia 2024/1143 o oznaczeniach geograficznych.
Uzasadnienie:
Biorąc pod uwagę coraz bardziej oczywisty wpływ zmiany klimatu na produkcję rolną i wytwarzanych produktów rolnych, takich jak CAVA, co przekłada się na nieregularne i zmienne zbiory, konieczne jest podjęcie środków w celu złagodzenia i rozwiązania problemu negatywnych skutków zmiany klimatu dla zrównoważonego rozwoju. Należy zatem zwiększyć produkcję winogron i win bazowych o jakości gwarantowanej przez chronioną nazwę pochodzenia CAVA, tak by były one stale dostępne dla podmiotów gospodarczych.
W związku z tym, aby wspierać rozwój i zrównoważony charakter chronionej nazwy pochodzenia CAVA, jej podmiotów gospodarczych i krajobrazów, Rada Regulacyjna zdecydowała się ustanowić mechanizm ochrony i poprawy jakości, który ma być instrumentem regulacyjnym oraz gwarantować dostępność winogron i wina bazowego o standardach jakości właściwych dla ChNP CAVA w sposób zrównoważony, jak najbardziej regularny i przewidywalny, a tym samym stanie się instrumentem zrównoważonego rozwoju dla podmiotów gospodarczych i terytorium, co jest ostatecznym celem chronionych nazw pochodzenia.
Mechanizm ten opiera się na zmiennej regulacji produkcji i wydajności, z uwzględnieniem warunków panujących w danym roku zbiorów, dostępności surowców oraz równowagi podaży i popytu na produkty wysokiej jakości. Obejmuje on utworzenie rezerwy z gwarancją jakości wina bazowego zgodnej ze standardami określonymi w specyfikacji produktu. Ma to na celu ochronę i zagwarantowanie jakości w sytuacjach mniejszych zbiorów i dostępności oraz umożliwić poprawę jakości poprzez zastąpienie surowców na podstawie kryteriów jakościowych.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Cava
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
5. Gatunkowe wino musujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 20.09:
4. Opis wina lub win
Gatunkowe wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS
Cava - wino białe lub różowe: czyste i jasne wina, ciągle uwalniające dwutlenek węgla w postaci małych pęcherzyków w kształcie koralików. Kolor białego wina przybiera odcień od bladożółtego do słomkowożółtego, a intensywność koloru wina różowego zmienia się, z wyjątkiem win różowych o fioletowym zabarwieniu; wino charakteryzuje się owocowym, lekko kwaśnym, świeżym i zrównoważony aromatem z wyczuwalnymi w bukiecie nutami drożdżowymi.
CAVA "Gran Reserva" - wino białe lub różowe: zrównoważone wina, z nutą dojrzałych owoców i prażonych orzechów, o złożonym i czystym aromacie z charakterystycznymi nutami na skutek długiego kontaktu z drożdżami.
CAVA "Paraje Calificado" - wino białe lub różowe: złożone aromaty na które składają się doskonale dobrane nuty i prażonych orzechów. Na podniebieniu wina te charakteryzują się doskonałą równowagą strukturalną, kremową konsystencją i kwasowością.
(*) W odniesieniu do parametrów analitycznych, których ograniczeń nie określono w niniejszym jednolitym dokumencie, zastosowanie mają odpowiednie przepisy UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości):
- Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości): 10,8
- Minimalna kwasowość ogólna: 5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10,83
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 160
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
1.
Szczególne praktyki enologiczne
Wino bazowe do produkcji Cava można wytwarzać jedynie z soku z pierwszego tłoczenia, przy czym maksymalna wydajność wynosi 1 hektolitr moszczu/wina na każde 150 kg winogron. Wykorzystuje się zdrowe winogrona o minimalnej naturalnej zawartości alkoholu, w zależności od obszaru, wynoszącej 8,5 lub 9 % obj. Wina bazowe produkuje się wyłącznie z wyciśniętego soku bez innych części winogron; przynajmniej 25 % winogron wykorzystywanych do produkcji win różowych musi pochodzić z czerwonych odmian winorośli.
W przypadku produkcji Cava "Paraje Calificado":
- maksymalna wydajność ekstrakcji wynosi 0,6 hl moszczu na każde 100 kg winogron;
- zakazuje się: sztucznego zwiększania naturalnej zawartości alkoholu moszczów lub wina bazowego, zakwaszania i odbarwiania;
- minimalna kwasowość ogólna wina bazowego wynosi 5,5 g/l (5 g/l w przypadku pozostałych win Cava);
- maksymalna wartość pH wina bazowego wynosi 3,3 (3,4 w przypadku pozostałych win Cava).
2.
Praktyka uprawy
Plantacje winorośli uznaje się za produkujące winogrona nadające się do produkcji Cava od trzeciego sezonu wegetacyjnego zatwierdzonej odmiany. Gęstość nasadzeń wynosi od 1 500 do 3 500 szczepów na hektar przy zastosowaniu tradycyjnych systemów prowadzenia winorośli z nadaniem im kulistego kształtu lub uprawy w strukturze szpalerowej.
Winogrona używane do produkcji win, które mogą nosić oznaczenia "Reserva", "Gran Reserva" i "Paraje Calificado", muszą pochodzić z winnic, które mają co najmniej 10 lat i są certyfikowane jako ekologiczne przez właściwy organ.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Cava 12 000 kilogramów winogron z hektara
2. 80 hektolitrów z hektara
3. Cava "Paraje Calificado" 8 000 kilogramów winogron z hektara
4. 48 hektolitrów z hektara
5. Cava "Reserva" i "Gran Reserva" 10 000 kilogramów winogron z hektara
6. 66,66 hektolitra z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny, na którym można uprawiać winogrona oraz produkować wino bazowe i Cava, znajduje się w granicach następujących gmin, podzielonych w tekście według prowincji, do której należą:
- Álava:
Laguardia, Moreda de Álava i Oyón.
- Badajoz:
Almendralejo.
- Barcelona:
Abrera, Alella, Artés, Avinyonet del Penedes, Begues, Cabrera d'Igualada, Cabrils, Canyelles, Castellet i la Gornal, Castellvi de la Marca, Castellvi de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cubelles, El Masnou, Font-Rubí, Gelida, La Granada, La Llacuna, La Pobla de Claramunt, Les Cabanyes, Martorell, Martorelles, Masquefa, Mediona, Mongat, Odena, Olérdola, Olesa de Bonesvalls, Olivella, Pacs del Penedes, Piera, Els Hostelets de Pierola, El Pla del Penedes, Pontons, Premia de Mar, Puigdalber, Rubí, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Esteve Sesrovires, Sant fost de Campsentelles, Vilassar de Dalt, Sant Llorenę d'Hortons, Sant Marti Sarroca, Sant Pere de Ribes, Sant Pere de Riudevitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d'Anoia, Santa Fe del Penedes, Santa Margarida i els Monjos, Santa Maria de Martorelles, Santa Maria de Miralles, Sitges, Subirats, Teia, Tiana, Torrelavit, Torrelles de Foix, Vallbona d'Anoia, Vallirana, Vilafranca del Penedes, Vilanova i la Geltrú, Vilobí del Penedes.
- Girona:
Blanes, Capmany, Masarac, Mollet de Perelada, Perelada.
- La Rioja;
Alesanco, Azofra, Briones, Casalarreina, Cihuri, Cordovín, Cuzcurrita de Rio Tirón, Fonzaleche, Grávalos, Haro, Hormilla, Hormilleja, Nájera, Sajazarra, San Asensio, Tirgo, Uruftuela i Villalba de Rioja.
- Lleida:
Lleida, Fulleda, Guimera, L'Albi, L'Espluga Calva, Malda, Sant Martí de Riucorb, Tarrés, Verdú, El Vilosell i Vinaixa.
- Navarra:
Mendavia i Viana.
- Tarragona:
Aiguamurcia, Albinyana, Alió, Banyeres del Penedès, Barberà de la Conca, Bellvei, Blancafort, Bonastre, Bràfim, Cabra del Camp, Calafell, Creixell, Cunit, El Catllar, El Pla de Santa Maria, El Vendrell, Els Garidells, Figuerola del Camp, Els Pallaresos, La Bisbal del Penedès, La Nou de Gaià, L'Arboç, La Riera de Gaià, La Secuita, L'Espluga de Francolí, Llorenç del Penedès, Masllorenç, Montblanc, Montferri, El Montmell, Nulles, Perafort, Pira, Puigpelat, Renau, Rocafort de Queralt, Roda de Berà, Rodonyà, Salomó, Sant Jaume dels Domenys, Santa Oliva, Sarral, Solivella, Vallmoll, Valls, Vespella, Vilabella, Vila-rodona, Vilaseca de Solcina, Vilaberd i Vimbodí.
- Walencja:
Requena.
- Saragossa:
Ainzón i Cariñena.
Na całym tym obszarze określono cztery "strefy" ("COMTATS DE BARCELONA", "VALLE DEL EBRO", "VIÑEDOS DE ALMENDRALEJO" i "REQUENA"); pierwsze dwie są podzielone na podstrefy i można również wyznaczyć w nich "Parajes Calificados". Wszystkie są mniejszymi jednostkami geograficznymi.
7. Odmiany winorośli
ALARIJE - SUBIRANT PARENT
CHARDONNAY
GARNACHA TINTA
MACABEO - VIURA
MONASTRELL
PARELLADA
PINOT NOIR
TREPAT
XARELLO
8. Opis związku lub związków
8.1. a) Czynniki naturalne i ludzkie
CZYNNIKI NATURALNE: przeważają gleby wapienne, niezbyt piaszczyste o podłożu względnie gliniastym. Zwykle zawierają mało materiału organicznego i nie są bardzo żyzne.
Obszar posiada cechy charakterystyczne typowe dla środowiska śródziemnomorskiego: bardzo długi sezon letni z wielogodzinnym nasłonecznieniem i wysokimi temperaturami od wiosny do lata, powodujący również duże wahania temperatury, które umożliwiają odpowiednie dojrzewanie winogron, w tym odmian o dłuższym cyklu. Ponadto opady deszczu są niewielkie i nierównomiernie rozłożone w różnych porach roku, co oznacza, że w okresie wzrostu i rozwoju roślin opady deszczu występują z rzadka, a wilgotność względna jest bardzo niska. W rezultacie występuje wyraźny deficyt wody, w szczególności na etapie dojrzewania. Na tym obszarze panuje klimat śródziemnomorski przejściowy między łagodniejszym klimatem na wybrzeżu, wynikającym z bliskości morza, a ostrzejszym klimatem kontynentalnym obszarów śródlądowych, który jest chłodny zimą i cieplejszy latem. Średnie roczne opady deszczu wynoszą 500 mm, przy czym opady występują częściej jesienią i wiosną. Obszar jest bardzo nasłoneczniony, odnotowuje się średnio około 2 500 godzin nasłonecznienia, co wystarcza do odpowiedniego dojrzewania winogron.
CZYNNIKI LUDZKIE: w drugiej połowie XIX w. różne rodziny trudniące się produkcją wina na obszarach wiejskich w prowincji Barcelony zaczęły produkować wina musujące, stosując, jak nazywano ją wówczas, metodę szampana (méthode champenoise), w ramach której w butelce odbywa się druga fermentacja powodująca powstawanie pęcherzyków. W 1872 r. w gminie Sant Sadurni d'Anoia wyprodukowano pierwsze butelki Cava. Po przeprowadzeniu tirage butelki wina musującego przechowywano w podziemnych jaskiniach lub piwnicach charakteryzujących się wystarczającym poziomem wilgotności względnej i temperaturą otoczenia utrzymującą się przez cały rok na poziomie około 13-15°C, co sprzyjało wyeliminowaniu drgań, których należy unikać przy produkcji dobrych gatunkowych win musujących. Takie warunki są idealne do prawidłowego przebiegu drugiej fermentacji i procesu dojrzewania win musujących. Z czasem nazwa piwnicy "cava", która określała miejsca przechowywania butelek wina musującego w celu dojrzewania, stała się nazwą samego wina. Najczęściej uprawianymi odmianami winorośli są: Macabeo, XareHo i Parellada, które stanowią 85 % winogron wykorzystywanych do produkcji Cava. Te trzy odmiany występują zawsze w różnych proporcjach w winach bazowych uzyskiwanych z wyznaczonego obszaru geograficznego. Mała gęstość nasadzenia winorośli, między 1 500 a 3 500 roślin na hektar, pomaga poprawić jakość wina bazowego. Ponadto ograniczone opady występujące na tym obszarze oraz stosowanie systemów prowadzenia winorośli z nadaniem im kulistego kształtu lub uprawy w strukturze szpalerowej umożliwiają powstawanie umiarkowanej liczby produktywnych pąków, co ogranicza maksymalną wydajność na hektar do 12 000 kg. Ponadto wino bazowe można wytwarzać jedynie z soku z pierwszego tłoczenia, przy czym maksymalna wydajność wynosi 100 litrów moszczu na każde 150 kg winogron; naprzemienne dojrzewanie obejmuje oddzielne zbiory poszczególnych odmian, przy czym potencjalny poziom alkoholu w winie bazowym wynosi między 9,5 a 11,5 % objętości, kwasowość ogólna > 5 g/l, a wskaźniki analityczne zapewniają zdrowotność uprawy. Równocześnie stosunek między kwasem jabłkowym a kwasem winowym wynosi w przybliżeniu jeden do jednego; warunki produkcji umożliwiają powolny rozwój drugiej fermentacji oraz interakcję między winem a drożdżami (autoliza), która nadaje winom delikatne aromaty i wyjątkowe właściwości organoleptyczne.
8.2. b) Szczegółowe informacje na temat jakości i cech charakterystycznych produktu
Zawartość alkoholu w winach objętych ChNP Cava produkowanych prawidłowo, z drugą fermentacją i dojrzewaniem w butelce w kontakcie z osadem wynosi od 10,8 do 12,8 % obj. Cava charakteryzuje się niskimi poziomami pH - między 2,8 a 3,4 - dzięki czemu wino dojrzewa prawidłowo w miarę upływu czasu, co zmniejsza ryzyko szkodliwego utleniania. Są to wina o niskim poziomie kwasu glukonowego - co świadczy o wykorzystaniu zdrowych winogron.
8.3. c) Związek przyczynowy pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a cechami charakterystycznymi produktu
Gleby w połączeniu z warunkami klimatycznymi, odpowiadającymi za stosunkowo łagodny i suchy koniec lata oraz jesień, umożliwiają prawidłowy rozwój winogron, w szczególności na etapach poprzedzających zbiory, co sprzyja stopniowemu dojrzewaniu różnych zatwierdzonych odmian, powodując tym samym powstawanie dobrego wina bazowego do produkcji odpowiedniego wina Cava o umiarkowanej zawartości alkoholu, wysokiej kwasowości i niskim pH. Bogate trzeciorzędne aromaty produktu i odpowiednie uwalnianie pęcherzyków zależą w pełni od procesu produkcji, od tirage do degorżowania w specjalnie wyposażonych zakładach, co pozwala na powolne rozwijanie się drugiej fermentacji i dojrzewanie wina.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Cava można produkować w pięciu winnicach znajdujących się poza wyznaczonym obszarem geograficznym, ponieważ piwnice te produkowały wino bazowe lub "Cava" przed wejściem w życie rozporządzenia z dnia 27 lutego 1986 r., a zatem uzyskały zezwolenie w drodze rozporządzeń ministerialnych z dnia 14 listopada 1991 r. i z dnia 9 stycznia 1992 r.
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na korku powinny znajdować się nazwa CAVA i numer podmiotu dokonującego butelkowania.
Obowiązkowe jest używanie znaku towarowego wpisanego do hiszpańskiego rejestru własności intelektualnej (RPI) lub zarejestrowanego w EUIPO.
Jedynie w przypadku Cava "Gran Reserva" i Cava "Paraje Calificado" można używać oznaczeń "Brut Nature", "Extra Brut" i "Brut"
Wskazanie rocznika jest obowiązkowe w przypadku Cava "Reserva", "Gran Reserva" i "Paraje Calificado".
Oznaczenie "Guarda" ustanawia się dla win Cava, które nie są winami "Reserva", "Gran Reserva" i "Paraje Calificado".
Oznaczenie "Guarda Superior" ustanawia się dla Cava "Reserva", "Gran Reserva" i "Paraje Calificado".
Określenie "Elaborador integral" stosuje się wyłącznie w przypadku winnic, które jako producenci zarówno wina bazowego, jak i Cava, tłoczą i produkują 100 % wina bazowego wykorzystywanego do własnej produkcji Cava oraz produkują 100 % win Cava w tym samym miejscu (w winnicy) i nie kupują od innych producentów butelek w pozycji poziomej ("en rima") lub odwróconej ("en punta").
Należy obowiązkowo stosować określone znaki kontrolne.
Oznaczenie "Paraje Calificado" nie może przekraczać 4 mm wysokości ani przewyższać rozmiaru marki i należy je umieszczać obok nazwy przedmiotowego obszaru.
Link do specyfikacji produktu
https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/htm/documentos_dop_cava.aspx