Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Gelderland"
PGI-NL-A0962-AM07
Data przekazania informacji: 19.7.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie zmiany standardowej
W wyniku zmiany następuje aktualizacja dozwolonych odmian winorośli w odniesieniu do ChOG "Gelderland" zawartych w specyfikacji produktu i w jednolitym dokumencie.
Opis:
Do wykazu odmian dozwolonych dla tego ChOG dodano 12 odmian, a mianowicie:
Amigne B
Donauriesling B
Grüner Veltliner B
Merlot Kanthus N
Merlot Khorus N
Pineau d'Aunis N
Pinot Kors N
Riesel B
Sauvignon Nepsis B
Savagnin Blanc B (Traminer)
Trousseau Gris G
Voltis B
Uzasadnienie: Nowe odmiany winogron są opracowywane i dodawane - po ich zatwierdzeniu - do katalogu odmian Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina po długim okresie rozwoju i w wyniku kompleksowych procedur zatwierdzania. Ponieważ odmiany te zostały włączone do katalogu odmian Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina, mogą również kwalifikować się do dodania do wykazu odmian dozwolonych dla tego ChOG.
Zmiana ta jest zmianą standardową, ponieważ nie dotyczy nazwy ChOG, kategorii produktu, związku, ani ograniczeń w zakresie wprowadzania do obrotu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Gelderland
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
9. Gazowane wino półmusujące
3.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2204 - Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009
4. Opis wina lub win
1. Kategoria wina 1: Wino
ZWIĘZŁY OPIS
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.
Cechy analityczne
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 59,85 miliekwiwalentów na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Kategoria wina 4: wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.
Cechy analityczne
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 59,85 miliekwiwalentów na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące
ZWIĘZŁY OPIS
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.
Cechy analityczne
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 59,85 miliekwiwalentów na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
4. Kategoria wina 8: wino półmusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.
Cechy analityczne
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 59,85 miliekwiwalentów na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące
ZWIĘZŁY OPIS
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżym, owocowym charakterem z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną.
Wina czerwone odznaczają się aromatem czarnych owoców i pełniejszym charakterem.
Cechy analityczne
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w rozporządzeniach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 6,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 59,85 miliekwiwalentów na litr
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): -Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Białe - zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
Czerwone - zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja alkoholowa, tłoczenie, fermentacja jabłkowo-mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
5.2. Maksymalna wydajność
1. Winogrona białe
95 hektolitrów z hektara
2. Winogrona czerwone
80 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Prowincja Geldria, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.
7. Odmiany winorośli
Accent N
Acolon
Allegro N
Amigne B
Auxerrois B
Bacchus B
Baco Noir
Baron N
Bianca B
Birstaler Muscat
Bolero N
Bronner B
Cabaret Noir N (VB-91-26-4)
Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)
Cabernet Cantor N
Cabernet Carbon N
Cabernet Carol N
Cabernet Cortis
Cabernet Cubin
Cabernet Dorio
Cabernet Dorsa
Cabernet Franc N
Cabernet Jura
Cabernet Mitos
Cabernet Sauvignon
Cabertin N (VB-91-26-17)
Calandro N
Calardis Blanc B
Carmenere
Chardonnay B
Dakapo
Divicio N
Divona B
Domina N
Donauriesling B
Dornfelder N
Dunkelfelder N
Excelsior
Faber B
Felicia B
Florental N
Frühburgunder N
Gamaret N
Gamay N
Gewürztraminer Rs
Golubok N
Grüner Veltliner B
Hegel
Helios
Hibernal B
Huxelrebe B
Hölder B
Johanniter B
Juwel B
Kerner B
Kernling B
Landal N
Laurot N
Léon Millot N
Maréchal Foch N
Melody
Merlot
Merlot Kanthus N
Merlot Khorus N
Merzling B
Meunier N
Monarch
Morio Muscat B
Muscaris B
Muscat Blanc
Muscat Blue
Müller Thurgau B
Orion B
Ortega B
Palatina
Phoenix B
Pineau d'Aunis N
Pinot Grigio
Pinot Gris G
Pinot Kors N
Pinot Blanc B
Pinot Noir N
Pinotin N
Plantet N
Polo Muscat B
Portugiezer N
Prior N
Rayon d'Or B
Reberger
Regent N
Reichensteiner B
Riesel B
Riesling B
Rinot B
Rondo N
Roter Elbling Rs
Ruländer G
Saphira N
Satin Noir N (VB-91-26-29)
Sauvignac B (Cal 6-04)
Sauvignon Blanc B
Sauvignon Nepsis B
Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7)
Sauvitage B
Savagnin Blanc B (Traminer)
Scheurebe B
Schönburger Rs
Seyval B
Siegerrebe Rs
Silcher B
Sirius
Solaris
Souvignier Gris
St Laurent
Staufer
Sylvaner B
Syrah
Tempranillo
Trousseau Gris G
Villaris B
Viognier B
Voltis B
Würzer B
Zweigeltrebe N
8. Opis związku lub związków
8.1. Obszar geograficzny: opis i klimat
Na zachodzie wzdłuż Renu i rzeki Waal znajdują się holoceńskie pokłady iłu i piasku rzecznego, niekiedy z domieszką torfu (= Betuwe).
Wzdłuż rzeki IJssel również występuje wąskie pasmo iłu rzecznego.
Na wschodzie znajduje się głównie (gliniasty) drobny piasek ("dekzanden") (= Achterhoek); teren Montferland tworzy morena spiętrzona z okresu ostatniego zlodowacenia, zawierająca wiele piasku rzecznego i żwiru; mniejsza, stara morena występuje w okolicy Neede.
Na północnym zachodzie występują moreny spiętrzone z okresu ostatniego zlodowacenia, złożone głównie z grubych i drobnych piasków (często żwirowych), miejscowo z piasku drobnego (eolicznego) (= Veluwe) oraz na północnym zachodzie przy granicy z prowincją Utrecht - (gliniastego) piasku drobnego ("dekzanden") (= Gelderse/Utrechtse Vallei).
Cechy charakterystyczne klimatu:
- średnie roczne opady na poziomie 861 mm
- 1 522 godziny słoneczne w roku (Deelen)
- średnia roczna temperatura wynosząca 9,8 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 17,0 °C
- różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi
8.2. Związek przyczynowy
Klimat umożliwia osiągnięcie określonej wydajności i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w winie o świeżym, owocowym charakterze z umiarkowaną nutą zieloną i tropikalną oraz - w przypadku wina czerwonego - w winie o aromacie czarnych owoców.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina
Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winifikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.
W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.
Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku na etykiecie należy także wskazać butelkującego na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez dla).
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Następujące nazwy mniejszych obszarów, które należą do obszaru objętego ChOG "Gelderland", mogą być stosowane wraz z nazwą obszaru "Gelderland", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:
- Achterhoek
- Betuwe
- Gelderse Vallei
- Veluwe
Link do specyfikacji produktu
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2024-07/BGA_Gelderland_productdossier_2024.pdf