(C/2024/6184)(Dz.U.UE C z dnia 15 października 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Banyuls"
PDO-FR-A0672-AM01
Data przekazania informacji: 22.07.2024
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Intensywność barwy win opatrzonych określeniem "rosé"
W rozdziale I specyfikacji produktu, pkt IX "Przetwarzanie, wytwarzanie, proces dojrzewania, pakowanie, przechowywanie", ppkt 1 lit. b) "Normy analityczne", zakres intensywności barwy (DO 420 + DO 520) dla win, które można opatrzyć określeniem "rosé", obecnie wynoszący 0,40-0,70, zostaje rozszerzony do zakresu 0,30-0,80 w celu lepszego dostosowania do rzeczywiście wytwarzanych produktów. Zmiana ta nie zmienia związku z obszarem pochodzenia.
Uzupełniono punkt "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
2. Skrócenie okresu dojrzewania win opatrzonych określeniami "ambré" i "traditionnel"
W rozdziale I specyfikacji produktu, pkt IX "Przetwarzanie, wytwarzanie, proces dojrzewania, pakowanie, przechowywanie", ppkt 2 "Przepisy według rodzaju produktu", a także pkt X "Związek z obszarem geograficznym", okres dojrzewania win opatrzonych określeniami "ambré" i "traditionnel" skrócono z 30 do 24 miesięcy. Zmiana ta nie wiąże się ze zmianą właściwości organoleptycznych produktów. Pozwala ona na dostosowanie wprowadzenia do obrotu win do popytu na rynku, przy jednoczesnym zachowaniu oksydacyjnego i owocowego charakteru win opatrzonych tymi określeniami.
To skrócenie okresu dojrzewania uwzględniono w jednolitym dokumencie, w punktach "Opis wina lub win" i "Związek z obszarem geograficznym".
3. Zniesienie obowiązku dojrzewania w butelce przez co najmniej trzy miesiące w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "blanc" lub "rimage"
W rozdziale I specyfikacji produktu, pkt IX "Przetwarzanie, wytwarzanie, proces dojrzewania, pakowanie, przechowywanie", ppkt 2 "Przepisy według rodzaju produktu", a także pkt X "Związek z obszarem geograficznym", skreślono wymóg dotyczący dojrzewania w butelce przez co najmniej trzy miesiące, aby umożliwić sprzedawcom wina także pakowanie produktu, z myślą o rozwoju rynku.
Zmiany te uwzględniono w jednolitym dokumencie w punktach "Opis wina lub win", "Związek z obszarem geograficznym" i "Wymogi dodatkowe - pakowanie".
4. Data wprowadzenia do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta win opatrzonych określeniem "ambré" lub "traditionnel"
W rozdziale I specyfikacji produktu, pkt IX "Przetwarzanie, wytwarzanie, proces dojrzewania, pakowanie, przechowywanie", ppkt 5 lit. a) "Przepisy dotyczące przepływu produktów i wprowadzenia do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta", a także pkt X "Związek z obszarem geograficznym", datę wprowadzenia do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta w przypadku win opatrzonych określeniem "ambré" lub "traditionnel" przyspieszono o sześć miesięcy ze względu na równoważne skrócenie okresu dojrzewania. Wina te wprowadza się do obrotu od dnia 1 września drugiego roku następującego po roku zbiorów.
Wyjaśnienie to uwzględniono w punkcie "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
5. Data wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale I specyfikacji produktu, pkt IX "Przetwarzanie, wytwarzanie, proces dojrzewania, pakowanie, przechowywanie", ppkt 5 lit. b) "Przepisy dotyczące przepływu produktów" usunięto daty wytyczające okres, w którym wina nie mogą być przedmiotem obrotu między sprzedawcami i dystrybutorami, zanim zostaną dopuszczone do konsumpcji. Zmiana ta umożliwia obrót winami pomiędzy wszystkimi podmiotami przed dopuszczeniem ich do konsumpcji i eliminuje ryzyko nieuczciwej konkurencji między dystrybutorami.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.