Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 8 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/1235 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA STANDARDOWEJ ZMIANY W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"
Nr UE: PGI-BG-01856-AM02
Przedłożony dnia 22 lipca 2024 r.
1. Nazwa produktu
"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"
2. Państwo członkowskie
Bułgaria
3. Nadawca
Ministerstwo Gospodarki i Finansów
4. Zmiana
Wyjaśnienie, dlaczego zmiany wchodzą w zakres definicji "zmiany standardowej", jak przewidziano w art. 31 rozporządzenia (UE) 2019/787 Opis i uzasadnienie zmiany
Zmiany nie pociągają za sobą zmiany nazwy ani części nazwy oznaczenia geograficznego, nazwy prawnej ani kategorii napoju spirytusowego; nie stwarzają ryzyka dla renomy ani jakiejkolwiek innej cechy napoju spirytusowego, które można zasadniczo przypisać również pochodzeniu geograficznemu; nie wiążą się również z żadnymi dalszymi ograniczeniami przy wprowadzaniu produktu do obrotu.
Po zgłoszeniu zmian przez producenta napoju krajowa bułgarska procedura zmiany została uchwalona zarządzeniem nr RD-27-4/27.10.2017 zatwierdzającym napój spirytusowy opatrzony oznaczeniem geograficznym Сливен- ска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Groz- dova rakya from Sliven), wydanym przez Ministra Gospodarki zgodnie z rozdziałem 9 "Napoje spirytusowe" sekcja VII "Oznaczenie geograficzne" ustawy o winach i napojach spirytusowych (Dziennik Urzędowy nr 45, 2012). Zgodnie z krajową procedurą wprowadzania zmian zmiana zostaje opublikowana w dwóch krajowych publikacjach dziennych i umożliwia zainteresowanym stronom zgłaszanie zastrzeżeń. Nie zgłoszono żadnych zastrzeżeń. Minister Gospodarki i Przemysłu wydał nowe zarządzenie nr RD-16-617/02.06.2023, które zostało opublikowane w nieoficjalnej sekcji Dziennika Urzędowego nr 55 z dnia 27 czerwca 2023 r. (s. 34). Po opublikowaniu zarządzenia w Dzienniku Urzędowym zamieszczono je na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu, razem z kolejną aktualizacją i pełną wersją specyfikacji produktu.
Nowe sformułowanie stanowi w rzeczywistości doprecyzowanie tekstu: słowa "Prosecco/Glera" zastąpiono słowem "Glera". Poprawiona wersja kolejnej aktualizacji została zamieszczona na oficjalnej stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki i Przemysłu, razem z pełną wersją specyfikacji produktu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
"Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven)"
2. Państwo wnioskodawcy
Bułgaria
3. Rodzaj oznaczenia geograficznego
Chronione oznaczenie geograficzne (ChOG)
4. Kategoria lub kategorie napoju spirytusowego
4. Okowita z wina gronowego
4.1. Kod Nomenklatury scalonej
- 22 - NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET
2208 - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe
2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron
2208 20 19 - Pozostałe
5. Opis napoju spirytusowego
Minimalna zawartość alkoholu w napoju wynosi 40 % obj. Zgodnie z zasadą produkcji ze 100 kg winogron można wyprodukować nie więcej niż 75 litrów wina, a w procesie destylacji można uzyskać zawartość alkoholu wynoszącą maksymalnie 65 % obj.
- Właściwości fizyczne, chemiczne lub organoleptyczne
Produkt Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) jest okowitą z wina. Charakteryzuje się barwą od żywej jasnożół- tej do bursztynowej oraz trwałym aromatem i posmakiem winogron odmiany muskat, łączącym zapachy róży i geranium, którym towarzyszą charakterystyczne oleiste akcenty. Okowita ma bogaty, pełny i delikatny smak. Ograniczona liczba specjalnych partii dojrzewa w dębowych beczkach.
Właściwości organoleptyczne napoju wynikają z zawartych w nim substancji lotnych. Na podstawie szeregu wyprodukowanych wariantów ustalono, że najlepszy profil organoleptyczny uzyskuje się przy minimalnej zawartości alkoholu absolutnego wynoszącej 128 gramów na hektolitr. Aromat wynika z zawartości estrów i aldehydów, które różnią się w zależności od warunków klimatycznych w ciągu roku. Im cieplejszy rok, tym niższa jest zawartość estrów. Właściwości smakowe wynikają z zawartości wyższych alkoholi.
- Cechy szczególne (w porównaniu z napojami spirytusowymi należącymi do tej samej kategorii)
Produkt Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) był jedną z pierwszych specjalnych okowit z wina produkowanych z Bułgarii. Jest on wytwarzany w drodze destylacji wina wyprodukowanego z mieszanek następujących odmian winorośli: Muscat Ottonel, Tamyanka, Perle de csaba, Ugni Blanc, Aligote i Glera. Podczas fermentacji temperatura jest ściśle kontrolowana, podobnie jak stosowana technologia. Destylacja odbywa się w zakładzie destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-5, wytwarzającym 24 000 litrów w 24 godziny, oraz w dwóch zakładach destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-1 wytwarzających 90 000 litrów w 24 godziny. Wino wprowadza się do kolumny destylacyjnej w ustalonej temperaturze. Podczas destylacji wytwarza się zroszenie, którego część zos- taje ściągnięta z destylatu. Istotne jest również, aby sam destylat zbierać wówczas, gdy zawartość alkoholu wynosi 62-65 % obj. Następnie klasyfikuje się go do przechowywania lub dojrzewania w dębowych beczkach.
6. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny produkcji produktu Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) obejmuje część południowowschodniej Bułgarii. Na północy znajdują się stosunkowo niskie zbocza we wschodniej części gór Stara Płanina. Na zachodzie leżą góry Sredna Gora. Na południu znajdują się dolina rzeki Tundży i niziny trackie. Obszar ten obejmuje następujące miejscowości: - gmina Sliwen - 9 miejscowości (mikroregionów): miasto Sliwen i wsie Gawraiłowo, Gergewec, Gorno Aleksandrowo, Dragodanowo, Kałojanowo, Nikołaewo, Strupec i Czintułowo; - gmina Nowa Zagora, obwód Sliwen - pięć miejscowości (mikroregionów): wsie Nauczene, Karanowo, Korten, Konjowo i Sydiewo; - gmina Twyr- dica, obwód Sliwen - 2 miejscowości (mikroregiony): miasto Sziwaczewo i wieś Sboriszte; - gmina Tundża, obwód Jamboł - 1 miejscowość (mikroregion): wieś Tenewo; - gmina Ajtos, obwód Burgas - 1 miejscowość (mikroregion): wieś Topolica; - gmina Kameno, obwód Burgas - 1 miejscowość (mikroregion): wieś Trojanowo. Łączna powierzchnia winnic wynosi 4 010 ha.
7. Metoda produkcji napoju spirytusowego
Według producentów winogrona zbiera się ręcznie, gdy osiągają dojrzałość technologiczną i charakteryzują się minimalną zawartością cukru wynoszącą 19 %. Winogrona przetwarzane są ciągu 24 godzin od zbioru. Owoce oddziela się od łodyg, a następnie wyciska. Miąższ winogronowy zostaje schłodzony i pozostawia się go do maceracji przez 72-96 godz. Kontakt z pozostałościami owoców winogron powoduje wydzielanie się substancji aromatycznych występujących w skórkach winogron. Odbywa się kontrolowana fermentacja alkoholowa. Otrzymane wino destyluje się najszybciej, jak to możliwe, w zakładzie destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-5, wytwarzającym 24 000 litrów w 24 godziny, oraz w dwóch zakładach destylacji ciągłej i rektyfikacji typu DK-1 wytwarzających 90 000 litrów w 24 godziny.
Destylat jest przechowywany w zbiornikach ze stali nierdzewnej, chociaż najlepsze partie dojrzewają w dębowych beczkach. Pewna liczba beczek stała się neutralna wraz z wiekiem. Niektóre beczki są wykonane z dębu charakterystycznego dla Strandży (Quercus hartwissiana Stev). W Europie drewno to występuje wyłącznie na obszarze masywu górskiego Strandża.
Kontakt z drewnem intensyfikuje barwę, aromat i smak destylatów.
Destylat następnie miesza się z uzdatnioną zmiękczoną wodą w celu uzyskania pożądanej zawartości alkoholu 40 % obj. Na koniec okowita z wina Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) jest butelkowana. Nie ma ograniczeń, na podstawie których wymagane byłoby butelkowanie wyłącznie na określonym obszarze geograficznym.
8. Szczegółowe zasady dotyczące pakowania -
9. Szczegółowe przepisy dotyczące etykietowania -
10. Opis związku między napojem spirytusowym a jego pochodzeniem geograficznym, w tym, w stosownych przypadkach, szczegółowe elementy opisu produktu lub metody produkcji uzasadniające związek
Obszar geograficzny produkcji produktu Сливенска перла (Сливенска гроздова ракия / Гроздова ракия от Сливен) / Slivenska perla (Slivenska grozdova rakya / Grozdova rakya from Sliven) graniczący na północy ze zboczami gór Stara Płanina charakteryzuje się typowym klimatem górskim, znacznymi opadami i wysoką średnią temperaturą dnia oraz piaszczystymi glebami. Warunki te umożliwiają produkcję winogron wysokiej jakości. Zawierają one znaczne ilości substancji aromatycznych. Zbiory odbywają się w momencie, gdy poziom cukru i kwasowości jest optymalny. Proces fermentacji alkoholowej jest ściśle kontrolowany, podobnie jak temperatura. Szczególne cechy procesu destylacji ustanowiono w 1979 r. i są one ściśle przestrzegane. Należą do nich: projekt destylarni, proporcja zroszenia, temperatury i poziomów alkoholu, a także zawartość alkoholu, przy której destylat jest ściągany, wynosząca 62-65 % obj. Doświadczeni praktycy zachowują tradycje wytwarzania produktu wysokiej jakości o charakterze i stylu specjalnej okowity z wina. Produkt charakteryzuje się barwą od jasnożółtej do bursztynowej oraz przyjemnym aromatem łączącym noty róży i geranium, któremu towarzyszą charakterystyczne oleiste akcenty, o gładkim i pełnym smaku. W przypadku specjalnych, ograniczonych partii produktu kontakt z drewnem dębowym wzbogaca aromat o utrzymujące się w ustach subtelne nuty dębowe, a jednocześnie nadaje smakowi słodycz i zwiększa gładkość.
Link do specyfikacji produktu
https://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/register_industrialni_lizensi/uslugi/Zapoved_%20Slivenska2_TD.pdf