Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/5860)

(Dz.U.UE C z dnia 27 września 2024 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie 3 miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Silifke Yoğurdu"

Nr WE: PGI-TR-02895 - 11.1.2023

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Silifke Yoğurdu"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Turcji

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Silifke Yoğurdu" to fermentowany produkt mleczny otrzymywany wyłącznie z mleka koziego albo, gdy mleka koziego jest niewiele, mieszanki mleka krowiego i koziego (80:20). Podczas produkcji mleko jest gotowane, schładzane i wlewane do pojemników, po czym dodaje się kulturę starterową i następuje inkubacja. Opakowania mogą być wykonane z ceramiki, gipsu (pojemniki typu bakraç lub helke) lub tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Niektóre cechy "Silifke Yoğurdu" podano poniżej.

Wyprodukowane wyłącznie z mleka koziego

- Substancje stałe ogółem (%): 19,9-20,6

- Sucha masa beztłuszczowa (%): 12,6-13,1

- Białko (%): 7,7-7,8

- Tłuszcz (%): 7,0-7,5

- Laktoza (%): 2,6-3,0

- Popiół (%): 1,2-1,3

- Kwasowość miareczkowa wyrażona jako kwas mlekowy (%): 1,0-1,1

- pH: 4,5-4,7

- Wartości L*, a*, b*: 91,7-92,1; (- 4,5)-(- 4,1), 12,5-12,7

- Barwa: jaskrawobiała

Wyprodukowane z mieszanki mleka koziego (minimalnie 20 %) i krowiego (maksymalnie 80 %)

- Substancje stałe ogółem (%): 16,5-17,6

- Sucha masa beztłuszczowa (%): 10,3-11,1

- Białko (%): 5,9-6,0

- Tłuszcz (%): 6,0-6,5

- Laktoza (%): 2,2-3,0

- Popiół (%): 1,1-1,2

- Kwasowość miareczkowa wyrażona jako kwas mlekowy (%): 1,0-1,2

- pH: 4,5-4,7

- Wartości L*, a*, b*: 91,4-92,0, (- 4,8)-(- 4,5), 12,9-13,2

- Barwa: jaskrawobiała z lekko kremowym odcieniem

"Silifke Yoğurdu" ma gęstszą konsystencję i bardziej czysty, woskowy aromat niż inne jogurty. Dzięki mleku koziemu "Silifke Yoğurdu" ma jaskrawobiałą barwę, a w smaku daje łagodne i kremowe odczucie ze względu na wysoką całkowitą zawartość substancji stałych i tłuszczu. Ma kwaśny smak za względu na obecność kwasu mlekowego z fermentacji laktozy. Po dodaniu mleka krowiego kolor nieznacznie się zmienia i może mieć kremowe odcienie.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Do produkcji "Silifke Yoğurdu" wykorzystuje się mleko kozy angorskiej, zwanej również lokalnie Kara keçi (czarna koza). Ta lokalna rasa przystosowała się już do klimatu śródziemnomorskiego i górzystego terenu. Kara keçi żywi się dziko rosnącymi roślinami, tymiankiem, dzikimi tulipanami, gałązkami jałowca i pędami świerku, które rosną głównie w wyższych częściach gór Taurus. Chociaż wydajność mleczna Kara keçi jest niska, skład mleka jest bogaty.

Jeśli chodzi o mleko krowie, otrzymuje się je od krów wypasanych na równinie Göksu i karmionych suszonymi liśćmi orzecha ziemnego uprawianego w regionie.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja mleka i dalsze etapy przetwarzania "Silifke Yoğurdu" powinny odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów określonych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych etykieta zawiera następujące informacje:

- nazwę "Silifke Yoğurdu",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- logo ChOG Unii Europejskiej,

- następujące logo:

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Region geograficzny, w którym oficjalnie produkuje się "Silifke Yoğurdu", obejmuje dystrykt Silifke w prowincji Mersin.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek oparty na cechach charakterystycznych produktu (barwa, konsystencja i smak) wynika z czynników naturalnych i ludzkich na danym obszarze geograficznym.

Związki aromatyczne pochodzenia roślinnego, takie jak terpeny, występujące w produkcie na skutek wypasu kóz na terenach leśnych w górach Taurus, wpływają na smak "Silifke Yoğurdu". Podobnie krowy wypasane na równinie Göksü i karmione suszonymi liśćmi orzecha arachidowego dają mleko bogate w związki aromatyczne, które wpływają na smak "Silifke Yoğurdu".

Podczas produkcji "Silifke Yoğurdu" mleko przeznaczone na jogurt jest gotowane przez pewien czas, dzięki czemu jogurt jest gęstszy niż inne jogurty dostępne w sprzedaży i ma gładką, kremową konsystencję. Innym celem gotowania mleka przez dłuższy czas jest usuwanie niepożądanych zapachów, takich jak zapach zwierząt lub zapach obory, dzięki czemu uzyskuje się czysty, woskowy aromat. Produkty rozkładu termicznego laktozy (takie jak furaneol i maltol), terpeny z roślin aromatycznych, związki karbonylowe pochodzące z fermentacji i laktony z mleka przyczyniają się do uzyskania smaku "Silifke Yoğurdu". Jaskrawobiała barwa jest cechą charakterystyczną produktu.

Ponieważ kuleczki tłuszczowe w mleku kozim są mniejsze niż w mleku krowim, "Silifke Yoğurdu" ma jaskrawobiałą barwę. Instrumentalne pomiary barwy wykazały, że "Silifke Yoğurdu" wyróżnia się wysoką wartością a* w porównaniu z innymi jogurtami z mleka koziego. Ta wysoka wartość a* wynika zarówno z długiego czasu gotowania, jak i ze sposobu żywienia kóz angorskich.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/#trademark_result_detail

https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/4482

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.5860

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 27/09/2024
Data ogłoszenia: 27/09/2024