united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2024/5477)

(Dz.U.UE C z dnia 10 września 2024 r.)

W następstwie niniejszej publikacji organy państwa członkowskiego lub państwa trzeciego, lub osoba fizyczna lub prawna mająca uzasadniony interes oraz mająca siedzibę lub miejsce pobytu w państwie trzecim, mogą, zgodnie z art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 1 , wnieść sprzeciw do Komisji w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Trnavský slad"

Nr UE: PGI-SK-02785 - 19.7.2021

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy [ChOG]

"Trnavský slad"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Słowacka

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Trnavský slad" to lekki jęczmienny słód spożywczy typu "pilzner", przeznaczony głównie do produkcji piwa. Otrzymuje się go z uzyskanych w drodze selekcji, certyfikowanych odmian jęczmienia dwurzędowego, uprawianych głównie na równinie trnawskiej, na której występuje szczególnie wysokiej jakości czarnoziem i która odznacza się specyficznym klimatem wpływającym na jakość uprawianego tam jęczmienia; jęczmień ten wyróżnia się w rezultacie jakością i charakterem. Ciepły, suchy klimat tego obszaru i występujące tam warunki glebowe sprawiają, że ziarna są większe i osiągają długość 8-10 mm, szerokość 3-4 mm i grubość 3-4 mm. Często sito zatrzymuje praktycznie 100 % ziaren, są one równej wielkości i zawierają więcej skrobi (64-66 %) ze względu na niższy poziom azotu; optymalny poziom wynosi 10 %, co zapewnia wyższą ekstraktywność słodu (często przekracza 83 %, a niekiedy sięga 85 %).

Po namoczeniu i skiełkowaniu ziaren jęczmienia tworzą się w nich i aktywują specyficzne enzymy słodowe mogące rozkładać zawarte w nich polisacharydy na proste, rozpuszczalne w wodzie sacharydy o niskiej masie cząsteczkowej, które podlegają fermentacji drożdżowej, w wyniku czego powstaje alkohol etylowy. Odmiany uprawiane na równinie trnawskiej szczególnie dobrze wpisują się w specyficzną wiedzę fachową posiadaną przez słodownię w Trnawie, która produkuje z tych odmian miękkich (o bardzo wysokiej sile enzymatycznej - odfermentowanie pozorne (AAL) powyżej 83 %) wysoce rozłożony przez enzymy słód odpowiedni do zacierania infuzyjnego. Ekstrakt resztkowy (limit extract, LE), który pozostaje niesfermentowany, stanowi jedynie około 1 %. Inne słodownie nie są w stanie produkować słodu o tak wysokim stopniu rozkładu enzymatycznego.

Gwarantowane parametry produktu "Trnavský slad" są następujące:

a)
wilgotność: maks. 5 %
b)
barwa: maks. 4,5 EBC
c)
suchy ekstrakt: min. 80 %
d)
kruchość: min. 78,5 %

Jeśli chodzi o właściwości sensoryczne, słód powinien mieć czysty, słodowy aromat, wolny od zapachów; smak powinien być słodkawy i czysty. Barwa jest jednorodna, jasna i bez przypalonych końcówek. Pod względem wyglądu słód przypomina przetworzony jęczmień.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Surowcem do produkcji słodu "Trnavský slad" są dwurzędowe jęczmienie browarne:

Jare odmiany jęczmienia: Overture, Kangoo, Sebastian, Marthe, Sunshine, Malz, Laudis, Irina, Soulmate, Tango i Bojos.

Jęczmień ozimy: Scala, Wintmalt, Casanova i Etincel.

W produkcji wykorzystuje się wszystkie lub tylko niektóre odmiany.

Parametry jęczmienia browarnego, które są warunkiem wstępnym wykorzystania w browarnictwie słodu "Trnavský slad" z jego bogactwem ekstraktu i korzystną rozpuszczalnością proteolityczną, są następujące:

Wilgotność: maks. 14,5 %

Wartości powyżej 14,5 % są niedopuszczalne

Białko surowe: min. 10,0 %, maks. 11,5 %

Wartości powyżej 11,5 % są niedopuszczalne

Odsetek zatrzymany przez sito 2,5 mm: min. 90 %

W tym ziarna z uszkodzeniami mechanicznymi i szkodami biologicznymi

Premia w wysokości 0,5 % ceny za każdy punkt procentowy między 80 % a 90 %

Obniżka o 0,5 % ceny za każdy punkt procentowy między 80 % a 90%

Wartości poniżej 80 % są niedopuszczalne

Kiełkowanie (metoda nadtlenkowa): min. 96 %

Wartości poniżej 96 % są niedopuszczalne

Odpady ogółem: maks. 3 %

Część przechodząca przez sito 2,2 mm, w tym ziarna pokruszone, zielone i czarne w całkowitej badanej ilości.

Substancje obce w całkowitej badanej ilości.

Obniżka o 1 % ceny za każdy punkt procentowy odpadów ogółem między 3 % a 7 %; wartości powyżej 7 % są niedopuszczalne

Ziarna uszkodzone mechanicznie (uszkodzone łuski): maks. 2 %

Obniżka o 1 % ceny za każdy punkt procentowy między 2 % a 4 %

Wartości powyżej 4 % są niedopuszczalne

Ziarna ze szkodami biologicznymi (brązowe końcówki): maks. 2 %

Obniżka o 1 % ceny za każdy punkt procentowy między 2 % a 4 %

Wartości powyżej 4 % są niedopuszczalne

Czystość odmianowa: min. 96 %

Jęczmień browarny musi być zdrowy, suchy, dojrzały i wolny od szkodników oraz nie może zawierać ziaren wykieł- kowanych, ziaren porażonych grzybem z rodzaju Fusarium, nasion słonecznika ani ziaren z wyraźnie spleśniałą łuską.

Strony umowy uzgodniły, że dostarczany jęczmień browarny musi być zgodny z normą STN 46 1100-5, metodyką EBC 4.22 oraz rozporządzeniem Ministerstwa Rolnictwa i Ministerstwa Zdrowia Republiki Słowackiej nr 557/1998-100 - Kodeks Żywnościowy Republiki Słowackiej, jak również z innymi przepisami o charakterze ogólnym obowiązującymi w Republice Słowackiej.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Chociaż od pierwszych wzmianek historycznych upłynęło wiele czasu, tradycyjne zasady uprawy jęczmienia browarnego i produkcji słodu "Trnavský slad" stosowane są do dziś, a modyfikacje technologiczne nie mają wpływu na cechy produktu.

Odbiór i czyszczenie jęczmienia
Moczenie
Kiełkowanie jęczmienia
Suszenie
Odkiełkowanie
Polerowanie i wysyłka
3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Jęczmień browarny, z którego produkuje się słód "Trnavský slad", jest uprawiany na obszarze geograficznym położonym między rzeką Wag a Małymi Karpatami na Nizinie Naddunajskiej. Równina trnawska stanowi północno- wschodnią część Niziny Naddunajskiej. Od zachodu ograniczają ją Małe Karpaty, od południowego wschodu rzeka Wag i Góry Inowieckie.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację oznaczenia geograficznego "Trnavský slad" opiera się na jakości słodu, która wynika z warunków glebowych i klimatycznych oraz historii regionu.

Obszar równiny trnawskiej to łagodnie pofałdowane tereny wiejskie, na północnym zachodzie przechodzące w nizinny obszar pagórkowaty. Wysokość nad poziomem morza wynosi od 150 do 215 m; na północnym zachodzie obszar sięga do podnóży Małych Karpat i leży w dorzeczu Wagu. Pokrywa glebowa składa się z czarnoziemu na glebach lessowych i zerodowanego czarnoziemu. Dominują gleby gliniaste i lokalnie gliniasto-ilaste nieszkiele- towe; są one umiarkowanie suche, charakteryzują się wysoką zdolnością do retencji wody i średnią przepuszczalnością.

Określony obszar geograficzny jest ciepły i suchy, z łagodnymi zimami. Średnia roczna temperatura powietrza wynosi 9-10 °C. Najcieplejszym miesiącem jest lipiec (20,3 °C), a najzimniejszym styczeń (-2,2 °C). Ciepły, suchy klimat tego obszaru i występujące tam warunki glebowe sprawiają, że ziarna są większe i osiągają długość 8-10 mm, szerokość 3-4 mm i grubość 3-4 mm.

"Trnavský slad" to lekki jęczmienny słód spożywczy typu "pilzner", przeznaczony głównie do produkcji piwa. Otrzymuje się go z uzyskanych w drodze selekcji, certyfikowanych odmian jęczmienia dwurzędowego, uprawianych głównie na równinie trnawskiej, na której występuje szczególnie wysokiej jakości czarnoziem i która odznacza się specyficznym klimatem wpływającym na jakość uprawianego tam jęczmienia; jęczmień ten wyróżnia się w rezultacie jakością i charakterem. Często sito zatrzymuje praktycznie 100 % ziaren, są one równej wielkości i zawierają więcej skrobi (64-66 %) ze względu na niższy poziom azotu; optymalny poziom wynosi 10 %, co zapewnia wyższą eks- traktywność słodu (często przekracza 83 %, a niekiedy sięga 85 %). Nadmierne opady deszczu w okresie dojrzewania obniżają jakość ziarna jako surowca do produkcji słodu, ponieważ mokra pogoda aktywuje czynniki fermentacji, które rozkładają skrobię na cukry i w czasie słodowania ziarno kiełkuje z trudem. Właśnie te korzystne warunki klimatyczne i glebowe przyczyniają się do szczególnej jakości odmian jęczmienia, różniących się od odmian odpowiednich dla piwa czeskiego, które są bardzo twarde i nadają się do długiego słodowania na zimno na linii produkcyjnej. Odmiany uprawiane na równinie trnawskiej należą natomiast do kategorii odmian miękkich, co oznacza, że szybko i łatwo rozkładają się podczas słodowania na gorąco na linii produkcyjnej, co skutkuje wysoką siłą enzymatyczną.

Na określonym obszarze uprawa jęczmienia browarnego ma długą tradycję. Wraz z uprawą jęczmienia browarnego, w związku z odpowiednimi warunkami glebowymi i klimatycznymi na określonym obszarze geograficznym, rozwinął się również przemysł przetwórczy zajmujący się przekształcaniem tego surowca w słód. Zapewnia on zatrudnienie zarówno producentom jęczmienia browarnego, jak i producentom słodu. Według publikacji "Geografia gospodarcza i regionalna Republiki Słowackiej" (Ema Mišúnová, Zdenko Mocko i Viera Vlčková, Ekonomická univerzita, 1994) "Na górnym Ponitrzu i na równinie trnawskiej panują bardzo dobre warunki klimatyczne i glebowe, które zapewniły podstawy dla uprawy jęczmienia browarnego. Słód z Trnawy i Nitry jest przetwarzany przez nowe, duże słodownie w Trnawie [...]".

Pierwsze wzmianki o słodzie w Trnawie pochodzą z 1395 r., kiedy to jedna z pięciu bram miejskich została nazwana "Bramą Słodową". Tradycja produkcji piwa i słodu w regionie trnawskim sięga XVI w., kiedy w Trnawie działały aż dwa browary. Bardzo ważnym okresem dla historii piwowarstwa w Trnawie był wiek XVIII. W 1752 r. Izba Królewska zezwoliła miastu na budowę nowego browaru obok starego, który nie był już w stanie zaspokoić popytu. Pierwszymi właścicielami browaru byli Jozef Sessler i jego synowie. Sessler kupił browar miejski i z czasem przestawił się wyłącznie na produkcję słodu. Produkcja piwa zakończyła się w 1867 r., co oznaczało również koniec browarów w Trnawie, natomiast słodownia nadal produkuje słód.

Inną ważną słodownią w Trnawie była "Słodownia Treumanna", spółka eksportowa założona przez p. Treumanna w 1893 r. Na s. 81 opublikowanej w 1988 r. "Historii Trnawy" stwierdza się, co następuje: "[...] produkcja słodu w Trnawie ma długą tradycję, która trwa do dziś".

Informacje o jakości produktu, jego reputacji i o związanym z nią eksporcie przedstawiono w artykule "Przemysł i handel w regionie trnawskim" w publikacji "Sloboda" z 1947 r., w której stwierdza się, co następuje: "Znany na całym świecie słód trnawski produkują przedsiębiorstwa Prvá trnavská sladovňa Leopolda Sesslera [Pierwsza Trnaw- ska Słodownia Leopolda Sesslera] i Sladovňa, vývozná úč. spol., Treumann [Słodownia Eksportowa Treumanna] w Trnawie".

W artykule "Szukając schronienia w pułapce", opublikowanym w czasopiśmie "Technické noviny" w 1983 r., Rudolf Zelenay stwierdza "[...] w Japonii napoje te są w większości wysokiej jakości, a słód trnawski zasłużył tam na złotą etykietę. Wszędzie dokoła słyszeliśmy, jak bardzo jest ceniony i jak wielką cieszy się renomą".

W artykule zatytułowanym "Zapiski z przeszłości browaru w Trnawie dotyczące jego dobrej reputacji i eksportu na rynki światowe", opublikowanym w czasopiśmie "Technické noviny" w 1986 r. dr Jozef Šimončič stwierdza: "»Trnav- ský slad« stopniowo zdobył sobie na rynkach światowych trwałe miejsce...".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://www.indprop.gov.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_oz/Trnavsky_slad.pdf

1 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz.U. L, 2024/1143, 23.4.2024, ELI: http:// data.europa.eu/eli/reg/2024/1143/oj).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.5477

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 10/09/2024
Data ogłoszenia: 10/09/2024