(C/2024/4385)(Dz.U.UE C z dnia 10 lipca 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Formentera"
PGI-ES-A0875-AM03
Data przekazania informacji: 8.05.2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
ZWIĘKSZONO WYDAJNOŚĆ EKSTRAKCJI
Opis:
Zwiększono maksymalną wydajność winogron z 65 % do 70 %. W związku z tym zwiększa się ilość hl, którą każdy ha może produkować, z 55,25 do 59,5 hl/ha.
Zmieniono pkt 3, 5 i pkt 7 lit. b) specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 i 5.2 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa zgodnie z art. 105 rozporządzenia nr 1308/2013 o jednolitej wspólnej organizacji rynku.
Uzasadnienie:
W 2004 r. ustalono, że odpowiednie wartości dotyczące ekstrakcji moszczu do produkcji wina z terenu Formentera nie powinny przekraczać 65 litrów wina na każde 100 kg winogron, co odpowiadało stanowi faktycznemu tradycyjnych pras w tamtym czasie.
Dzięki zastosowaniu pras zgodnie z obecną technologią stwierdzono, że wydajność może zostać zwiększona do 70 litrów na 100 kg winogron wraz z poprawą jakości wina.
Ustalenie to znajduje potwierdzenie w badaniu przedłożonym przez grupę składającą wniosek, w którym stwierdzono, że zwiększona ekstrakcja moszczu, uzyskana w sposób kontrolowany, podnosi zawartość tanin i fenoli w winach, co poprawia ich potencjał leżakowania.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
"Formentera"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Wino białe
KRÓTKI OPIS
Wina gotowe do spożycia są jasne, o wyraźnych i czystych aromatach, które pozwalają docenić właściwości surowca, z którego są wytwarzane, w smaku są bogate, zrównoważone i pełne. Żadna z ich cech nie daje wrażenia utlenienia, z wyjątkiem tego, które wynika z prawidłowego dojrzewania. Wina dojrzewające charakteryzują się właściwościami aromatycznymi i smakowymi charakterystycznymi dla procesu dojrzewania.
* Maksymalna zawartość SO2: < 200 mg/l w przypadku win o zawartości cukru < 5 g/l; < 250 mg/l, jeżeli zawartość > 5 g/l
* Wina dojrzewające > 1 rok: maksymalna kwasowość lotna 14,33 mEq/ i zwiększona o 1 mEq/l dla każdego procenta zawartości alkoholu powyżej 11 %
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
2. Wino różowe
KRÓTKI OPIS
Wina gotowe do spożycia są jasne, o wyraźnych i czystych aromatach, które pozwalają docenić właściwości surowca, z którego są wytwarzane, w smaku są bogate, zrównoważone i pełne. Żadna z ich cech nie daje wrażenia utlenienia, z wyjątkiem tego, które wynika z prawidłowego dojrzewania. Wina dojrzewające charakteryzują się właściwościami aromatycznymi i smakowymi charakterystycznymi dla procesu dojrzewania.
* Maksymalna zawartość SO2: < 200 mg/l w przypadku win o zawartości cukru < 5 g/l; < 250 mg/l, jeżeli zawartość > 5 g/l
* Wina dojrzewające > 1 rok: maksymalna kwasowość lotna 14,33 mEq/ i zwiększona o 1 mEq/l dla każdego procenta zawartości alkoholu powyżej 11 %
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
3. Wino czerwone
KRÓTKI OPIS
Wina gotowe do spożycia są jasne, o wyraźnych i czystych aromatach, które pozwalają docenić właściwości surowca, z którego są wytwarzane, w smaku są bogate, zrównoważone i pełne. Żadna z ich cech nie daje wrażenia utlenienia, z wyjątkiem tego, które wynika z prawidłowego dojrzewania. Wina dojrzewające charakteryzują się właściwościami aromatycznymi i smakowymi charakterystycznymi dla procesu dojrzewania.
* Maksymalna zawartość SO2: <150 mg/l w przypadku win o zawartości cukru < 5 g/l; < 200 mg/l, jeżeli zawartość > 5 g/l
* Wina dojrzewające > 1 rok: maksymalna kwasowość lotna 14,33 mEq/ i zwiększona o 1 mEq/l dla każdego procenta zawartości alkoholu powyżej 11 %
* Nieokreślone limity muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami UE.
Ogólne cechy analityczne
- Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): -Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 12,5
- Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 gramów na litr, wyrażona jako kwas winowy
- Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): -
5. Praktyki enologiczne
5.1. Podstawowe praktyki enologiczne
Praktyka uprawy
Gęstość obsady jest ograniczona do maksymalnie 5 000 roślin na hektar.
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Do ekstrakcji moszczu i oddzielenia go od wytłoków należy stosować odpowiednie ciśnienie, tak aby uzyskać nie więcej niż 70 litrów wina na każde 100 kg zbioru.
5.2. Maksymalna wydajność
8 500 kilogramów winogron z hektara
59,5 hektolitra z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar produkcji, wytwarzania i butelkowania win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Formentera" rozciąga się na całą wyspę Formentera, położoną we wspólnocie autonomicznej Balearów.
7. Odmiany winorośli
CABERNET SAUVIGNON
CHARDONNAY
FOGONEU
GARNACHA BLANCA
MALVASIA AROMATICA
MERLOT
MOLL - PRENSAL
MONASTRELL
MOSCATEL DE GRANO MENUDO
SYRAH
TEMPRANILLO
VIOGNIER
8. Opis związku lub związków
Specyfika obszaru produkcji znajduje odzwierciedlenie w organoleptycznych i chemicznych cechach win, dzięki którym obszar ten zyskał renomę.
Duże nasłonecznienie, wysokie temperatury i mała ilość wody prowadzą do niskiej produkcji, co zapewnia znaczną zawartość polifenoli i cukrów, dzięki czemu wina mają intensywny kolor i wysoką zawartość alkoholu.
Wapienne i piaszczyste gleby Formentera prowadzą do powstania bardzo jasnych i wyrazistych win z czystymi aromatami charakterystycznymi dla tych odmian winorośli.
Czynnik ludzki ma kluczowe znaczenie dla uzyskania win o tych cechach, zwłaszcza pod względem wyboru optymalnego czasu zbiorów i niskiej wydajności produkcji wina.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
butelkowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Vino de la Tierra Formentera może być wprowadzane do obrotu wyłącznie jako wino butelkowane w miejscu pochodzenia w celu ochrony jakości chronionego oznaczenia geograficznego, zapewnienia identyfikowalności i kontroli.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszystkie opakowania, na których etykiecie widnieje chronione oznaczenie geograficzne "Formentera", muszą być opatrzone numerem kontrolnym wydanym przez organ kontrolny.
Link do specyfikacji produktu
https://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/ca/vi_de_la_terra_formentera-690/