Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Dealurile Munteniei"
PGI-RO-A1085-AM02
Data przekazania informacji: 5 stycznia 2024 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Zmiana wyznaczonego obszaru geograficznego w celu rozszerzenia obszaru ChOG
Wyznaczony obszar geograficzny ChOG "Dealurile Munteniei" pierwotnie określony w specyfikacji należy rozszerzyć o niektóre gminy/miejscowości położone administracyjnie w okręgach Olt i Buzău, w następujący sposób:
- okręg Olt, gmina Spineni, miejscowości Spineni i Optăș ani;
- okręg Buzău, gmina Smeeni, miejscowości Călț una i Moisica.
I. W gminie Spineni, wraz z wchodzącymi w jej skład miejscowościami Spineni i Optăș ani, występują warunki ekolo- giczno-glebowo-klimatyczne odpowiednie do uprawy winorośli, które są podobne do warunków panujących na obszarze ChOG "Dealurile Munteniei". Parametry klimatyczne uprawy winorośli są zgodne z parametrami charakterystycznymi dla oddalonego o 26 km ośrodka uprawy winorośli Dobroteasa. Dobroteasa jest miejscowością znajdującą się na obszarze ChOG "Dealurile Munteniei".
W zachodniej części obszaru uprawy winorośli obejmującego obszar ChOG "Dealurile Munteniei" (o długości około 65 km i szerokości od 3 do 12 km) występują gleby utworzone z czerwonej gliny, brązowej gliny oraz, w mniejszym stopniu, drobnoziarnistego czerwonawego piasku. Te brązowe gleby charakteryzują się dużą zawartością tlenku żelaza i nadają się w szczególności do produkcji win czerwonych, takich jak Cabernet Sauvignon.
Gmina znajduje się na pagórkowatym terenie między płaskowyżem Getic a Niziną Wołoską, na płaskowyżu Spinani, na wysokości ponad 180 m n.p.m., a jej najwyższa część nazywana jest Piscul Dobrei (383 m n.p.m.). Jej łagodne zbocza są wolne od nadmiaru wody i mają południową ekspozycję, co stwarza system powietrznowodny i termiczny sprzyjający uprawie odmian czerwonych. Poziom ph wynosi 6-7, do czego przyczynia się rzeka Vedea, dopływ Olt. Gleby są lekko kwaśne, brązowe/rdzawe ze względu na obecność słabo uwodnionych wolnych tlenków żelaza na całej głębokości profilu.
Klimat, topografia i litologia sąsiednich gmin Dobroteasa (26 km) i Vulpeș ti (30 km) są również zachowane w Spineni, dzięki czemu rozszerzenie obszaru ChOG o gminę Spineni może zagwarantować w szczególności produkcję win czerwonych, które zachowują charakterystyczne cechy i właściwości win ze względu na ich pochodzenie geograficzne.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru o gminę Spineni nie wpływa na związek między tym obszarem a winem produkowanym w ramach ChOG "Dealurile Munteniei", ponieważ warunki glebowe i klimatyczne tej gminy mogą nadać winom szczególne właściwości ze względu na ich pochodzenie geograficzne. Włączenie gminy Spineni sprzyja otrzymywaniu win gatunkowych objętych ChOG, których skład i właściwości organoleptyczne świadczą o ich pochodzeniu geograficznym, tj. Spineni. Dzięki panującym tam warunkom glebowym i klimatycznym powstają rubinowe wina, które charakteryzują się nutami czerwonych owoców leśnych, subtelnością, lekkimi i miękkimi taninami, doskonałą ekstraktywnością i intensywną barwą, na którą wpływają czerwonawobrązowe gleby bogate w sole żelaza i mające lekką strukturę.
Gmina Spineni, z miejscowościami Spineni i Optăș ani w okręgu Olt, znajduje się na obszarze uprawy winorośli III. "Wzgórza Muntenian i Oltenian", w ośrodku uprawy winorośli Dobroteasa, winnica Sâmbureș ti (Spineni znajduje się 26 km od Dobroteasa, części obszaru ChOG). Znajduje się w wykazie obszarów, regionów i ośrodków uprawy winorośli oraz winnic załączonym do rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr 1205/2018:
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/ordin_madr_84_2023_modif_om_1205_2018_areale_viticole.pdf
II. Miejscowości Călț una i Moisica, będące częścią gminy Smeeni w okręgu Buzău, charakteryzują się warunkami naturalnymi sprzyjającymi uprawie winorośli. Warunki rolno-glebowe i klimatyczne, które są podobne na całym obszarze, sprzyjają otrzymywaniu win objętych ChOG o cechach charakterystycznych dla ich pochodzenia geograficznego. Gmina Smeeni znajduje się 23 km od gminy Merei, która wchodzi w skład obszaru ChOG "Dealurile Munteniei". Historia uprawy winorośli w tej gminie wskazuje, że na tym obszarze istniały winnice, które w czasach reżimu komunistycznego były utrzymywane w formie spółdzielni rolniczych, które wówczas zakładały obszary obsadzone winoroślą i zarządzały nimi.
Czynniki związane z klimatem i rzeźbą terenu znajdują odzwierciedlenie we właściwościach win czerwonych - subtelności, lekkich taninach, żywej barwie i solidności, a także win z gmin Merei lub Valea Călugărească, w których na wina mają również wpływ czerwonawobrązowe gleby bogate w sole żelaza. Jakość win odzwierciedla obfitość zasobów heliotermicznych tego obszaru, a także gleby o lekkiej strukturze. Spośród parametrów fizycznych i chemicznych niektórych odmian winorośli uprawianych w gminie Smeeni, takich jak Cabernet Sauvignon i Fetească regală, można wymienić stężenia alkoholu wynoszące od 11,48 % obj. w przypadku Fetească regală (2014, 2015) do 12,13 % obj. w przypadku Cabernet Sauvignon (2016) oraz kwasowość ogólną (min. 4,5 % g kwasu winowego na litr).
Wina z odmian Fetească regală i Cabernet Sauvignon cechują się świeżością i charakterystycznym kwiatowym aromatem; są to wina wytrawne, półwytrawne lub słodkie, o dobrej kwasowości, barwie zielonkawo-słomkowożółtej lub intensywnie czerwonej z purpurowym/rubinowym odcieniem, a także aromacie dzikiej roślinności, dobrej równowadze między alkoholem, kwasowością i taninami, jak w winie Cabernet Sauvignon.
Ze względu na te czynniki ekosystemu uprawy winorośli, które wskazują, że jest on dobrze przystosowany do uprawy i rozwoju winorośli w winnicach znajdujących się w gminie Smeeni, podobnych do winnic, które występują na obszarze ChOG "Dealurile Munteniei", korzystne byłoby włączenie do tego obszaru również gminy Smeeni, z miejscowościami Călț una i Moisica, gdzie prowadzi się uprawę winorośli/produkcję wina, którego cechy wynikają z pochodzenia geograficznego.
Zmiana specyfikacji poprzez rozszerzenie wyznaczonego obszaru o gminę Smeeni nie wpłynie na związek między tym obszarem a winami produkowanymi w Smeeni, które są korzystne pod względem jakości i mają optymalną potencjalną zawartość alkoholu dla nut kwiatowych i świeżych nut owoców, ale także dobrą kwasowość, średnią intensywność barwy, średnio intensywne aromaty kwiatowe oraz równowagę między alkoholem, kwasowością i taninami.
Rozdział III
specyfikacji oraz pkt 7 jednolitego dokumentu otrzymują brzmienie:
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Dealurile Munteniei
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Cechy analityczne - wina białe i różowe - wymagana zmiana w jednolitym dokumencie
KRÓTKI OPIS
Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie. Mają cytrynowożółtą barwę z zielonymi refleksami, która podczas dojrzewania staje się słomkowożółta (złota). Mają złożony i elegancki bukiet z nutami dzikich kwiatów, świeżych jagód leśnych, pestek i krzemienia (zmienny w zależności od odmiany i zastosowanej technologii produkcji wina), o wysokich walorach smakowych, owocowy, z bardzo świeżym i mineralnym finiszem. Uwagę zwraca miękkość, subtelność, a przede wszystkim kwiatowy bukiet, który podczas degustacji daje przyjemny, trwały i atrakcyjny smak. Właściwości fizykochemiczne oraz charakterystyczne właściwości organoleptyczne plasują te wina białe w czołówce win z obszaru geograficznego "Dealurile Munteniei". Wina różowe, chociaż ilościowo stanowiące mniejszość, mają na ogół bladoróżową barwę podkreśloną nutami malin i płatków dzikiej róży. Bukiet charakteryzuje się aromatami świeżych owoców (brzoskwini, moreli, leśnych jagód). W smaku są delikatne, owocowe, świeże i chłodne.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
9,0 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
250 |
2. Właściwości organoleptyczne - wina czerwone - wymagana zmiana w jednolitym dokumencie
KRÓTKI OPIS
Wina czerwone są charakterystyczne dla tego obszaru. Ze względu na szczególne warunki panujące na tym obszarze produkt końcowy jest łatwo rozpoznawalny, a aromaty ułatwiają identyfikację win pochodzących z tego obszaru. Wina czerwone charakteryzują się rubinowoczerwoną barwą (lub odcieniami wiśni lub granatu) z fioletowymi refleksami, które po dojrzewaniu zmieniają się w ceglastoczerwone. Mają oryginalny i delikatny bukiet z nutami czerwonych leśnych jagód (czarnych porzeczek, jeżyn, wiśni i dzikich śliwek) i słodkich przypraw (cynamonu, różowego pieprzu), lekki, okrągły i aksamitny smak. Wina te są znane ze swojej subtelności, lekkich i wysokiej jakości tanin, doskonałej ekstrakcyjności i żywej barwy, z wyraźnym wpływem brunatnoczerwonych gleb o wysokiej zawartości soli żelaza. Wina czerwone są również mocniejsze, z wigorem, a ich barwa jest bardziej intensywna; cechy te powstają dzięki obfitym zasobom heliotermicznym i glebom o lekkiej strukturze. Wina czerwone, na ogół wytrawne, sprawiają wrażenie, że są częścią dziedzictwa narodowego należącego w równym stopniu do przyrody i człowieka. Wina czerwone korzystają z dobrych warunków ekologiczno-glebowo-klimatycznych charakterystycznych dla tego obszaru.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
9,0 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
200 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki winiarskie
1. Praktyki uprawy i cechy charakterystyczne plantacji
Praktyka uprawy
- gęstość nasadzeń - co najmniej 3 000 krzewów winorośli na hektar;
- zielone zbiory - redukowanie liczby gron w fazie véraison (na początku okresu dojrzewania), gdy potencjalna wielkość produkcji przekracza maksymalne poziomy dopuszczone na podstawie specyfikacji dla win posiadających oznaczenie geograficzne;
- nawadnianie - dozwolone jedynie w latach suszy i po powiadomieniu ONVPV.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin, Traminer roz, Pinot gris, Grasă de Cotnari, Barbera
12 000 kilogramów winogron na hektar
2. Cabernet Sauvignon, Negru aromat
12 000 kilogramów winogron na hektar
3. Chardonnay, Pinot blanc, Fetească albă, Sauvignon, Mourvedre, Cabernet franc, Sangiovese
14 000 kilogramów winogron na hektar
4. Novac, Petit verdot, Nebbiolo, Negru de Drăgăș ani, Pinot noir, Fetească neagră
14 000 kilogramów winogron na hektar
5. Riesling italian, Merlot, Viognier, Grenache, Burgund mare, Aligote, Băbească neagră, Crâmpoș ie selecț ionată, Riesling de Rhin
16 000 kilogramów winogron na hektar
6. Fetească regală, Syrah, Trebbiano, Portugais bleu, Zweigelt
18 000 kilogramów winogron na hektar
7. Muscat Ottonel, Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin, Barbera, Traminer, Grasă de Cotnari, Pinot gris
90 hektolitrów z hektara
8. Cabernet Sauvignon, Negru aromat
90 hektolitrów z hektara
9. Chardonnay, Pinot blanc, Fetească albă, Sauvignon, Mourvedre, Cabernet franc, Sangiovese
105 hektolitrów z hektara
10. Novac, Petit verdot, Nebbiolo, Negru de Drăgăș ani, Pinot noir, Fetească neagră
105 hektolitrów z hektara
11. Riesling italian, Merlot, Viognier, Grenache, Burgund mare, Aligote, Băbească neagră, Crâmpoș ie selecț ionată, Riesling de Rhin
120 hektolitrów z hektara
12. Fetească regală, Syrah, Trebbiano, Portugais bleu, Zweigelt
135 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Buzău:
- gmina Săpoca, miejscowości Săpoca, Măteș ti
- gmina Cernăteș ti, miejscowość Cernăteș ti
- gmina Racoviț i, miejscowość Racoviț i
- gmina Poș ta Câlnău, miejscowość Poș ta Câlnău
- gmina Blăjani, miejscowości Blăjani and Soreș ti
- gmina Zărneș ti, miejscowości Comisoaia, Vadu Soreș ti, Zărneș ti, Fundeni, Pruneni
- gmina Breaza, miejscowości Breaza, Bădeni, Greceanca, Văleanca-Vilăneș ti, Vispeș ti
- gmina Năieni, miejscowości Năieni, Finț eș ti, Fântânele, Proș ca,Vârf
- gmina Săhăteni, miejscowości Săhăteni, Istriț a de Jos
- gmina Pietroasele, miejscowości Pietroasele, Ș arânga, Dara, Pietroasa Mică, Clondiru de Sus, Câlț eș ti
- gmina Merei, miejscowości Merei, Dealul Viei, Izvorul Dulce, Gura Sărăț ii, Nenciuleș ti, Dobrileș ti, Valea Puț ului, Ciobănoaia, Ogherzi, Sărata Monteoru
- gmina Verneș ti, miejscowości Verneș ti, Zoreș ti, Cândeș ti, Niș cov, Săsenii Noi, Săsenii Vechi, Săsenii pe Vale, Cârlo- măneș ti, Nenciu
- gmina Smeeni, miejscowości Călț una, Moisica.
okręg Prahova:
- miasto Boldeș ti Scăieni, Seciu
- gmina Bucov, miejscowości Bucov i Pleaș a
- gmina Plopu, miejscowości Gâlmeia i Plopu
- gmina Bucov, miejscowości Bucov, Chiț orani, Valea Orlei, Bighilin
- gmina Valea Călugărească, miejscowości Valea Călugărească, Valea Popii, Valea Săracă, Răchieri, Valea Mantei, Valea Poieni, Valea Largă, Vârfurile, Schiau, Valea Mieilor
- gmina Albeș ti Paleologu, miejscowości Albeș ti Paleologu
- miasto Urlaț i z Arioneș tii Noi, Arioneș tii Vechi, Cherba, Mărunț iș , Orzoaia de Jos, Orzoaia de Sus, Valea Bobului, Valea Crângului, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman, Valea Urloi, Valea Mieilor, Jercălăi
- gmina Ceptura, miejscowości Ceptura de Jos, Ceptura de Sus, Malu Roș u, Rotari, Ș oimeș ti
- gmina Fântânele, miejscowości Fântânele, Vadu Săpat, Ghionoaica, Bozieni
- gmina Gura Vadului, miejscowości Gura Vadului, Perș unari, Tohani
- gmina Călugăreni, miejscowości Călugăreni, Valea Scheilor
- gmina Jugureni, miejscowości Jugureni, Boboci
- gmina Apostolache, miejscowości Apostolache, Buzota, Valea Cricovului, Mârlogea, Udreș ti
- gmina Gornet-Cricov, miejscowości Gornet-Cricov, Priseaca, Valea Seacă, Dobrota, Coș erele, Ț ărculeș ti
- gmina Chiojdeanca, miejscowości Chiojdeanca, Trenu, Nucet
- gmina Sângeru, miejscowości Sângeru, Tisa, Mireș u Mare, Mireș u Mic
- gmina Tătaru, miejscowości Tătaru, Siliș tea, Podgoria
- gmina Podenii Noi, miejscowości Podenii Noi, Valea Dulce, Popeș ti
- gmina Iordăcheanu, miejscowości Iordăcheanu, Valea Cucului, Moceș ti, Străoș ti, Plavia.
okręg Ardżesz:
- gmina Ș tefăneș ti, miejscowości Valea Mare-Podgoria, Ș tefăneș ti Noi, Izvorani, Ș tefăneș ti, Viiș oara, Goleș ti, Encu- leș ti, Zăvoi
- gmina Călineș ti, miejscowości Ciocăneș ti, Văleni-Podgoria, Radu-Negru, Vrăneș ti, Gorganu, Calineș ti, Râncciov, Urlucea, Glodu, Udeni-Zăvoi, Cârstieni
- miasto Topoloveni z Ț igăneș ti, Boț ârcani, Crinteș ti, Gorăneș ti
- gmina miejska Priboieni, miejscowości Priboieni, Sămăila, Valea Mare, Pitoi, Valea Popii, Paraschiveș ti, Valea Neni
- gmina Leordeni, miejscowości Leordeni, Băila, Budiș teni, Ciulniș a, Cârciumăreș ti, Glâmbocata, Schitu Scoiceș ti, Ciolceș ti, Bântău, Glodu, Moara Mocanului
- gmina Bogaț i, miejscowości Glâmboceiu, Chiț eș ti, Bogaț i, Glâmbocel, Bârloi
- miasto Costeș ti z Broș teni, Stârci, Smei, Podu Broș teni, Lăceni, Pârvu Roș u
- gmina Lunca Corbului, miejscowości Lunca Corbului, Siliș teni, Lăngeș ti, Mârghia de Jos, Mârghia de Sus, Cătane, Cieș ti, Pădureț i
- gmina Stolnici, miejscowości Stolnici, Vlăș cuț a, Fâlfani, Izbăș eș ti, Cotmeana, Cochineș ti
- gmina Buzoieș ti, miejscowości Buzoieș ti, Vulpeș ti, Redea, loneș ti, Tomș anca, Bujoreni, Ș erboieni, Cornăț el, Cur- teanca, Podeni,Vlăduț a
- gmina Suseni, miejscowości Suseni, Ț uț uleș ti, Odăieni, Strâmbeni, Cerș ani, Burdeș ti, Găleș eș ti
- gmina Mirosi, miejscowości Mirosi, Surduleș ti
- gmina Negraș i, miejscowości Negraș i, Bârlogu, Mozacu
- gmina Ungheni, miejscowości Ungheni, Colț u, Satu Nou, Găujani, Humele
- gmina Recea, miejscowości Recea, Deagu de Sus, Deagu de Jos
- gmina Izvoru, miejscowość Izvorul
- gmina mieska Popeș ti, miejscowości Popeș ti, Palanga, Slobozia, Purcăreni, Bucov, Râca, Adunaț i
- gmina Căldăraru, miejscowości Strâmbeni, Căldăraru, Burdea
- gmina miejska Rociu, miejscowości Rociu, Gliganu de Sus, Ș erbăneș ti.
okręg Dymbowica:
- gmina Valea Mare, miejscowości Valea Mare, Feț eni, Saru, Valea Caselor, Livezile, Gârleni
- gmina Gura Foii, miejscowości Gura Foii, Catane, Făgetu
- gmina Dragodana, miejscowości Dragodana, Cuparu, Străoș ti, Burduca
- gmina Bucș ani, miejscowości Bucș ani
- gmina Răzvad, miejscowości Răzvad, Valea Voievozilor
okręg Aluta:
- gmina Sâmbureș ti, miejscowości Sâmbureș ti, Mănuleș ti
- gmina Dobroteasa, miejscowości Dobroteasa, Vulpeș te, Câmpu Mare, Batia
- gmina Spineni, miejscowości Spineni, Optăș ani.
7. Odmiany winorośli
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Barbera N
Burgund Mare N - Grosser Burgunder, Blaufränkisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger
Busuioacă de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovii, Muscat violet cyperus, Muscat rouge de Frontignan
Băbească neagră N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Crăcana, Rară neagră, Căldăruș ă, Serecsia
Cabernet Franc N
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Crâmpoș ie selecț ionată B
Fetească albă B - Păsărească albă, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Fetească neagră N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagră, Păsărească neagră, Coada rândunicii
Fetească regală B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dănăș ană, Galbenă de Ardeal
Grasă de Cotnari B - Dicktraube, Grasă, Köver szölö
Grenache Noir N
Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc
Mourvedre N
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Nebbiolo N
Negru Aromat N
Negru de Drăgăș ani N
Novac N
Petit Verdot N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot Blanc B - Weisser Burgunder, Weiss Burgunder, Pinot Bianco, Weissburgunder
Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klăvner Morillon Noir
Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero
Portugais Bleu N - Blauer Portugieser, Oporto, Portugieser
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling, Riesling Renano, Rheinriesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Saint Emilion B - Trebbiano Toscano, Ugni blanc, Trebbiano
Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino
Sauvignon B - Sauvignon blanc
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer
Tămâioasă românească B - Busuioacă de Moldova, Muscat blanc a petit grains
Tămâioasă românească B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka, Tămâioasă albă de Drăgăș ani
Viognier B - Bergeron, Barbin, Rebolot, Greffou, Picotin Blanc, Vionnier
Zweigelt N - Blauerzweigelt, Negru de Zweigelt, Zweigelt blau
8. Opis związku lub związków
8.1. Związek z wyznaczonym obszarem
Wpływ czynników ludzkich opartych na tradycji.
Istnienie winnic na tym obszarze potwierdzają wykopaliska archeologiczne, fragmenty ceramiki i toponimia, które dowodzą, że winnice były obecne od czasów starożytnych.
Dowodów dostarczają dokumenty z zakresu archeologii, paleontologii, mitologii, numizmatyki, języków oraz historii pisemnej i ustnej, z których przede wszystkim wynika, że w tej części świata panowały szczególne warunki naturalne idealne do rozwoju i uprawy winorośli oraz że działalność ta była zgodna z przekonaniami, zwyczajami i ogólnym życiem mieszkańców tego obszaru.
Uznaje się, że już na początku okresu neogenu występowały na tym obszarze formy, z których pochodzą gatunki z rodzaju Vitis.
Pierwsze dokumenty w formie pisemnej, w których mowa jest o istnieniu uprawy winorośli w tych częściach kraju, pochodzą z XIV i XV wieku. Z dokumentów tych wynika, że miejscowości Ceptura, Valea Călugărească, Valea Mantei i Valea Popii były znane i cenione ze względu na jakość produkowanych tam win.
Znaczenie tego obszaru pod względem produkcji wina wynikało z dużych obszarów szczepionych winorośli i jego dużych rozmiarów, a obszar ten uznano za "największy i najbardziej zwarty obszar produkcji wina w Rumunii, który stanowi centralny punkt rumuńskiego przemysłu winiarskiego".
Z dawnych dokumentów wynika, że na obszarze tym produkowano wino "oleiste", mocne i trwałe, porównywalne z najlepszymi winami produkowanymi w innych krajach.
Produkcja wina jest zawodem wymagającym od plantatorów winorośli stworzenia środków technicznych niezbędnych do produkcji win najwyższej możliwej jakości.
Z biegiem czasu uprawa winorośli w Rumunii nabrała szczególnych cech, zróżnicowanych w zależności od obszaru uprawy winorośli, zgodnie z tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. W ten sposób rozwinęły się rodzaje win, które zawierają odmiany winorośli dobrze dostosowane do warunków lokalnych, w poszczególnych regionach wprowadzono odrębne praktyki upraw, w szczególności w zakresie zarządzania zapasami i przycinania, a specyficzne cechy win stały się bardziej charakterystyczne.
Założono plantacje z cennymi odmianami, promowano nowe techniki uprawy oparte na mechanizacji, zbudowano nowoczesne urządzenia do produkcji, przechowywania i pakowania wina, a jakość win wzrosła.
Plantatorzy winorośli czerpią przyjemność ze zbioru owoców i kierują się chęcią wyprodukowania dobrego wina o charakterze typowym dla tego obszaru.
Wyjątkową i wyróżniającą się jakość win z wyznaczonego obszaru geograficznego Dealurile Munteniei uzyskuje się dzięki wykwalifikowanej sile roboczej, tradycjom i racjonalnemu wdrażaniu nowych technologii uprawy winorośli i produkcji wina.
Wpływ czynników naturalnych
Rozwój uprawy winorośli wynika z bardzo korzystnych warunków uprawy winorośli w całym kraju. Klimat na wzgórzach jest korzystny do uprawy winorośli ze względu na obfite zasoby heliotermiczne w okresie wzrostu winorośli (kwiecień-październik), długie i słoneczne jesienie, brak nadmiernych opadów, zwłaszcza latem i jesienią, oraz ogólnie brak ekstremalnych warunków klimatycznych, które mogłyby powodować problemy, jeśli chodzi o jakość win.
Wyznaczony obszar geograficzny Dealurile Munteniei charakteryzuje się różnorodnością gleb. Na wyznaczonym obszarze występują gleby składające się z czerwonej gliny, marglu oraz, w mniejszym stopniu, drobnoziarnistych czerwonawych piasków, gleb odpowiednich do uprawy odmian winorośli przeznaczonych do produkcji win czerwonych.
Ukształtowanie terenu
Pagórkowaty masyw poprzecinany jest dolinami, generalnie otwartymi w kierunku południowowschodnim i ograniczonymi przez szereg niemal równoległych wzgórz. Jeśli chodzi o typ gleby, na zachodzie dominują erodowane gleby leśne brunatnoczerwone, natomiast na wschodzie występują rędziny, pseudorędziny i w mniejszym stopniu gleby piaszczyste. W niektórych ośrodkach, gdzie podłoże skalne leży blisko powierzchni, można też znaleźć gleby szkieletowe. Mają one wysoką zawartość węglanu wapnia, co sprzyja produkcji win czerwonych i win aromatycznych.
Orientacja dolin stwarza bardzo korzystne warunki do uprawy winorośli. Uprawa winorośli odbywa się głównie na zboczach o nachyleniu od 8 % do 30 %, a w mniejszym stopniu na zboczach bardziej stromych.
Główne rzeki charakteryzują się znacznymi przepływami, nawet w sezonach o niskich opadach. Ogólnie rzecz biorąc, winnicę można uznać za posiadającą wystarczające zasoby wody dobrej jakości.
Topografia, w szczególności ekspozycja terenu głównie na południe, tworzy mikroklimat bardzo korzystny do uprawy odmian przeznaczonych do produkcji win czerwonych.
Klimat
Średnia roczna temperatura waha się od około 10,8 °C na zachodzie obszaru uprawy winorośli do około 11,2 °C na wschodzie. Zimy są stosunkowo krótkie, średnia temperatura w najzimniejszym miesiącu wynosi - 2,1 °C, a średnia temperatura w najcieplejszym miesiącu +22,4 °C.
Ogólnie rzecz biorąc, zasoby heliotermiczne są obfite, co sprzyja prawidłowemu dojrzewaniu owoców i pni winorośli. Na zboczach wzgórz minimalne temperatury są o około 3 °C wyższe niż na równinach, a częstotliwość występowania mroźnych zim jest znacznie niższa. Winorośl uprawiana na wzgórzach nie wymaga zatem w zimie ochrony.
Poziom opadów jest wyższy na zachodzie obszaru uprawy winorośli, gdzie wynosi 587,7 mm, i niższy na wschodzie, gdzie wynosi 508 mm. Woda zmagazynowana w glebie w okresie zimowym sprzyja pierwszej części sezonu wegetacyjnego, w którym następuje intensywny wzrost pędów. Występujący wczesnym latem deszcz stymuluje wzrost winogron, podczas gdy na etapie dojrzewania (sierpień-wrzesień) jest go mniej, co sprzyja przebarwianiu jagód.
Ze względu na sprzyjający klimat na tym obszarze produkuje się najlepsze rumuńskie wina czerwone, cieliste i o ładnej barwie, a także bardzo atrakcyjne wina białe wyższej jakości.
Na kwasowość ogólną moszczu duży wpływ wywierają zwiększone zasoby termiczne.
Wraz ze wzrostem wskaźników termicznych można uzyskać wyższe stężenie cukrów, aromatów, barwy i substancji fenolowych.
8.2. Związek przyczynowy
Klimat na wyznaczonym obszarze, sprzyjający uprawie winorośli, zapewnia obfite zasoby heliotermiczne w okresie wzrostu winorośli (od kwietnia do października). Długie i słoneczne jesienie, brak nadmiernych opadów, zwłaszcza latem i jesienią, oraz ogólnie brak ekstremalnych warunków klimatycznych, które mogłyby powodować problemy, znajdują odzwierciedlenie w jakości win pod względem aromatu, aksamitnego smaku win czerwonych oraz krągłości i pełni win białych.
Ekspozycja terenu głównie na południe jest bardzo korzystna do uprawy odmian przeznaczonych do produkcji win czerwonych i białych, podobnie jak różnorodność gleb, w szczególności tych powstałych z czerwonych glin, margli i drobnoziarnistych czerwonawych gleb, które sprzyjają głównie produkcji win czerwonych.
Gleby z gliniastymi warstwami, o wysokiej zawartości tlenku żelaza, występujące w zachodniej części masywu, na którym uprawia się winorośl (winnice zajmujące zbocza wzgórz i występujące na nich niecki - Ceptura, Valea Călugărească, Valea Mantei i Valea Popii), również w dużym stopniu sprzyjają uprawie odmian przeznaczonych do produkcji wina czerwonego. Ponadto gleby szkieletowe o wysokiej zawartości węglanu wapnia, chociaż występują jedynie w niewielkiej ilości w niektórych miejscowościach, także sprzyjają produkcji win aromatycznych (o trwałych aromatach).
Zasoby heliotermiczne są duże i odpowiednie do prawidłowego dojrzewania; minimalne temperatury na zboczach wzgórz są o około 3 °C wyższe niż na równinach, a częstotliwość występowania mroźnych zim jest znacznie niższa. Odmiany uprawiane na wzgórzach nie wymagają zatem na zimę ochrony, co pozwala uzyskać optymalne poziomy produkcji wysokiej jakości.
W fazie dojrzewania winogron (od sierpnia do września) opady deszczu są słabsze, co stwarza dobre warunki do dojrzewania. Wraz ze wzrostem wskaźników termicznych można uzyskać wyższe stężenie cukrów, aromatów, barwy i substancji fenolowych. Zbiory odbywają się przy stopniu dojrzałości wymaganym do osiągnięcia dobrej jakości, a w szczególności do podkreślenia właściwości aromatycznych odmian, w szczególności tych o wyższym potencjale, w wyniku czego powstają wina o stałej równowadze kwasowości, tożsamości, wyrazistości i oryginalności, a także do zachowania, stosownie do przypadku, kwiatowego lub owocowego charakteru win.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi) -
Link do specyfikacji produktu
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_dl_munteniei_modif_cf_cererii_1628_21.08.2023_notrack_changes.pdf