(C/2024/2257)(Dz.U.UE C z dnia 20 marca 2024 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Dithmarscher Gans"
Nr UE: PGI-DE-02964 - 14.6.2023
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChOG]
"Dithmarscher Gans"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Niemcy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Dithmarscher Gans to tradycyjna odmiana miejscowej gęsi, wyhodowana po raz pierwszy około 150 lat temu na niewielkim, wąskim obszarze między rzekami Łaba i Eider, a mianowicie w regionie Dithmarschen. Dithmarscher Gans to solidna gęś, która jest hodowana na wolnym wybiegu na rozległych mokrych łąkach i bagnach regionu Dithmarschen, co najmniej w początkowym stadium piskląt w wieku do 21 dni i podczas hodowli ptaków rodzicielskich. Jest to stosunkowo ciężka gęś o średniej masie tucznej od 6 kg do 8 kg. Jest znana z wysokiej zdolności do wypasu oraz dobrze zaokrąglonej i twardej tuszy. Gęś gotowa do uboju ma zazwyczaj długość od 75 cm do 95 cm. Początki tej tradycyjnej odmiany miejscowej gęsi, skrzyżowanej około 150 lat temu z innymi miejscowymi gatunkami gęsi pochodzenia duńskiego, doprowadziły na przestrzeni dziesięcioleci do uzyskania szczególnie smacznej i solidnej odmiany, która w odpowiednich kręgach konsumentów jest w dużym stopniu kojarzona z regionem Dithmarschen. Gęś Dithmarscher Gans charakteryzuje się przede wszystkim wysokim odsetkiem nienasyconych kwasów tłuszczowych, co znajduje odzwierciedlenie w specyficznym smaku, ponieważ w świecie zwierząt nośnikiem smaku jest właśnie tłuszcz. Oprócz wysokiej końcowej masy tucznej i zrównoważonego udziału wysokowartościowego mięsa gęś Dithmarscher Gans charakteryzuje się w szczególności poziomem nienasyconych kwasów tłuszczowych wynoszącym około 17 g na 100 g produktu mięsnego. Gęś Dithmarscher Gans ma stosunkowo intensywny aromatyczny, lekko oleisty smak, który zawdzięcza dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso jest stosunkowo ciemne i delikatne oraz bardzo soczyste.
Gęś Dithmarscher Gans charakteryzuje się jędrnym mięsem z mięśni o bardzo niskiej zawartości tłuszczu (średnio około 31 g tłuszczu na gęś w wieku ubojowym, wliczając skórę), które jest wynikiem pochodzenia geograficznego z regionu Dithmarschen, oraz jego szczególną postacią. Zawiera ono proporcjonalnie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż u innych gęsi. Stosunek nienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych wynosi w przybliżeniu 2:1. Gęś Dithmarscher Gans ma korzystniejszy stosunek mięsa do tłuszczu i kości w porównaniu z innymi gęsiami, z zachowaniem dobrych proporcji mięsa z piersi i ud - średnio około 16 % mięsa z piersi i około 14 % mięsa z ud. Gęś Dithmarscher Gans jest sprzedawana świeża i mrożona w postaci całej gęsi, całej tuszy, piersi, nóg i podrobów. Inne produkty wytworzone z gęsi Dithmarscher Gans obejmują gotowe pałki (świeże i mrożone).
Dzięki temu, że tradycyjny chów tych gęsi odbywa się w warunkach wolnego wybiegu, tj. przy stosunkowo długim okresie wypasu wynoszącym co najmniej 16 tygodni w zależności od wieku ubojowego oraz od 22 dnia życia (czwarty tydzień), ewentualnie również poza regionem Dithmarschen, smak jest szczególnie aromatyczny i naturalny oraz wyraźnie odróżnia się od smaku innych rodzajów gęsi.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Na pierwszym etapie produkcji, tj. od wylęgu jaj w wylęgarni do 21 dnia życia (trzy tygodnie), zwierzętom rodzicielskim i pisklętom gęsi podaje się wyłącznie paszę zawierającą co najmniej 70 % zbóż lub zielonki pochodzących z obszaru Dithmarschen.
Na drugim etapie produkcji, tj. od 22 dnia życia (czwarty tydzień), pisklęta gęsie karmione są zbożami lub zielonką (co najmniej 70 % całkowitej mieszanki paszowej) pochodzącymi głównie z regionu Dithmarschen. Pozostałe 30 % paszy jest w całości pochodzenia roślinnego, z dodatkiem minerałów i witamin w razie potrzeby, ale bez stymulatorów wzrostu czy profilaktycznych produktów weterynaryjnych.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Gęś Dithmarscher Gans i powiązane z nią produkty mięsne pochodzą z regionu Dithmarschen. Pisklęta gęsie są hodowane w regionie Dithmarschen w początkowym stadium od wylęgu do 21 dnia życia. Ptaki rodzicielskie trzymane są na wolnym wybiegu w Dithmarschen.
Na drugim etapie produkcji, począwszy od 22 dnia życia (czwarty tydzień), pisklęta gęsie chowane są albo w regionie Dithmarschen, albo w innych północnych regionach Niemiec w warunkach wolnego wybiegu. Na trzecim etapie produkcji gęsi Dithmarscher Gans przekazuje się do uboju z należytą starannością zgodnie z wymogami opisanymi poniżej.
Wszystkie gęsi i produkty pochodne oznaczone jako Dithmarscher Gans muszą pochodzić z tradycyjnej odmiany Dithmarscher Gans. Należy prowadzić rejestr hodowlany, który pozwoli wyselekcjonować i zachować cechy charakterystyczne gęsi Dithmarscher Gans.
Linie hodowlane utrzymywane są w gospodarstwie położonym w Dithmarschen. Gęsi do hodowli wybiera się na podstawie średniej wartości, zdolności wypasu i żywotności.
Gęsi Dithmarscher Gans delikatnie załadowuje się do transportu w celu uboju. Transport odbywa się późno wieczorem lub w nocy. Minimalny wiek uboju gęsi wynosi 20 tygodni lub 16 tygodni w przypadku młodej gęsi. Gęsi Dithmarscher Gans przetwarza się metodą suchego uboju.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny jest regionem w północnych Niemczech, który historycznie i do celów rolniczych nazywany był Dithmarschen. Region Dithmarschen jest ze wszystkich stron otoczony wodą, tj. Morzem Północnym, rzekami Eider i Łaba oraz Kanałem Kilońskim, w związku z czym można się do niego dostać jedynie za pomocą mostów lub promów. Region Dithmarschen, z którego wywodzą się gęsi Dithmarscher Gans, jest ograniczony od zachodu przez Morze Północne, od południa przez Łabę, a od wschodu i północy odpowiednio przez Kanał Kiloński oraz rzeki Eider i Łaba.
Region Dithmarschen ma zatem również pochodzenie historyczne i tradycyjnie był znany jako "Republika Wolnych Rolników".
5. Związek z obszarem geograficznym
Podstawą wniosku o rejestrację ChOG "Dithmarscher Gans" są właściwości i jakość produktu. Właściwości te uzyskuje się w drodze odpowiedniego chowu gęsi w tym regionie Dithmarschen.
Krajobraz regionu Dithmarschen charakteryzuje się wysoką wilgotnością i specyficzną roślinnością. Region ten zlokalizowany jest między drogami wodnymi z jednej strony a Morzem Północnym z drugiej, dzięki temu może poszczycić się on niepowtarzalnym połączeniem powietrza morskiego, mokrej pogody oraz łąk i bagien. W krajobrazie Dithmarschen występują rozległe pastwiska, które idealnie nadają się do hodowli gęsi i produkcji przeznaczonej dla nich paszy. Dzięki wilgotnemu środowisku zapewniają one optymalne warunki hodowli i chowu zwierząt rodzicielskich i piskląt gęsi.
Również w przyrodzie ptaki opuszczają siedliska, z których pochodzą, w poszukiwaniu obszarów lęgowych oraz obszarów bytowania, na których panują warunki optymalne dla każdego gatunku. Ostatecznie dzieje się tak tylko z jednego powodu - w celu wydania na świat potomstwa, które będzie posiadać optymalne cechy fizyczne. W porównaniu z innymi gatunkami drobiu pospolitego gęś jest ptactwem stosunkowo zbliżonym do swojego naturalnego przodka i - tak jak ma to miejsce w środowisku naturalnym - wychowuje potomstwo tylko w określonej porze roku. Fakt ten wykorzystuje się w utrzymywaniu i hodowli gęsi Dithmarscher Gans. Warunki panujące na obszarze Dithmarschen sprawiają, że gęsi przekazują szczególne cechy, które można uzyskać jedynie w optymalnych warunkach. Stosowanie skutecznych specjalistycznych programów hodowlanych pozwala wyprodukować w tych optymalnych warunkach duże gęsi, które charakteryzują się bardzo wyraźną warstwą mięsa z piersi oraz pożądanym stosunkiem mięsa, tłuszczu i kości. Te ptaki Dithmarscher Gans są chowane zgodnie z kryteriami określonymi powyżej, takimi jak znaczny dostęp do terenów zielonych, i żywią się paszą zawierającą co najmniej 70 % zbóż lub zielonej masy z regionu Dithmarschen na wszystkich etapach produkcji, co odzwierciedla warunki naturalne. Po wylęgu i chowie do 21 dnia życia w regionie Dithmarschen gęsi mogą korzystać z tych samych warunków w innych regionach północnych Niemiec, takich jak reszta regionu Szlezwik-Holsztyn, Dolna Saksonia, Meklemburgia-Pomorze Przednie lub Brandenburgia. Pod względem charakteru i pochodzenia mają one cechy, które prowadzą do pożądanych warunków tuczu i cech jakościowych. Ponadto - jak można zaobserwować w środowisku naturalnym - rozłożenie późniejszego tuczenia na całe północne Niemcy oznacza, że gatunek ten nie jest skoncentrowany na jednym konkretnym obszarze.
Pomaga to zapobiegać pojawianiu się określonych czynników chorobotwórczych i wspiera rozwój pożądanych cech jakościowych, takich jak wysoka zawartość mięsa z mięśni i bardzo mała zawartość tłuszczu.
Ogólna zasada, zgodnie z którą zasadniczy pierwszy etap produkcji, a mianowicie hodowla ptaków rodzicielskich oraz związany z nią wylęg i odchów piskląt do 21 dnia życia, odbywa się w regionie Dithmarschen, stanowi podstawowy i najważniejszy fundament produkcji gęsi Dithmarscher Gans. Jest to warunek przesądzający o niepowtarzalnym charakterze gęsi Dithmarscher Gans. Zwierzęta mogą następnie być tuczone w hodowli na wolnym wybiegu w wyżej wymienionych warunkach chowu i rozrodu w północnych Niemczech.
Cechy jakościowe tych konkretnych gęsi nie będą się różnić. Zwierzęta mają opisane powyżej szczególne cechy fizyczne i jakościowe, odróżniające je od innych gęsi spoza regionu Dithmarschen.
Lokalni rolnicy zajmujący się hodowlą gęsi tradycyjnie od dziesięcioleci sprzedają gęsi Dithmarscher na sezonowych targach i na specjalnych rynkach gęsi. Tradycyjne potrawy i produkty z gęsi można skosztować na przykład jesienią z okazji Dnia Św. Marcina (11 listopada) i w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie.
Konsumenci przyjeżdżają do Dithmarschen z innych regionów, aby skosztować różnych dań z gęsi, takich jak pieczona gęś z czerwoną kapustą lub brukselką, lub innych tradycyjnych dań z gęsiny, lub kupić produkty Dithmarscher Gans (takie jak całe ptaki, nogi, podroby lub podobne) bezpośrednio od producenta. Gęsi Dithmarscher Gans cieszą się popularnością nie tylko wśród konsumentów, ale również w sektorze gastronomicznym w całym regionie i poza nim, będąc znane jako gęsi o szczególnie wysokiej jakości. Tradycyjne rynki gęsi i kampanie sprzedaży w sezonie ubojowym są szczególną regionalną atrakcją turystyczną, która rozwinęła się wokół gęsi Dithmarscher Gans jako produkt związany z regionem. Wieloletnia tradycja hodowli, monitorowania i wprowadzania do obrotu gęsi Dithmarscher Gans występuje zatem w stosunkowo małych gospodarstwach zajmujących się hodowlą gęsi w regionie Dithmarschen.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/42379