Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2024/2110)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"ISTARSKI MED / ISTRSKI MED"

Nr UE: PDO-HR+SI-2833 - 14.3.2022

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Istarski med / Istrski med"

2. Państwa członkowskie lub państwo trzecie

Republika Chorwacji i Republika Słowenii

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Miód "Istarski med" / "Istrski med" jest miodem produkowanym przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin miodo- dajnych lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe części roślin, zbieranych przez pszczoły, przerabianych przez łączenie specyficznych substancji z pszczół, składanych, odwadnianych, magazynowanych i pozostawionych w plastrach miodu do dojrzewania.

Właściwości fizykochemiczne:

- Zawartość wody: < 18,6 %

- Aktywność diastazy > 10, z wyjątkiem miodu akacjowego, w przypadku którego wartość ta wynosi > 3, w skali Schade

- HMF < 15,0 mg/kg

Właściwości melisopalinologiczne:

Spektrum pyłkowe miodu "Istarski med" / "Istrski med" musi odzwierciedlać roślinność obszaru określonego w pkt 4. W zależności od rodzaju miodu dużą część spektrum stanowią pyłki z gatunków roślin nektarodajnych z następujących rodzin: Fabaceae, Sapindaceae, Rhamnaceae, Cornaceae, Brassicaceae, Loranthaceae, Malvaceae, Liliaceae, Lamiaceae, Fagaceae, Rosaceae, Apiaceae, Salicaceae, Adoxaceae, Ericaceae, Asteraceae, Oleaceae, Araliaceae, Ranunculaceae, Asphodela- ceae, Anacardiaceae. Mogą być również obecne niewielkie ilości pyłku z gatunków roślin nektarodajnych z następujących rodzin: Aquifoliaceae, Boraginaceae, Amaryllidaceae, Asparagaceae, Scrophulariaceae, Urticaceae, Campanulaceae, Fuma- riaceae i inne.

W miodzie "Istarski med" / "Istrski med" może być również obecny pyłek z gatunków roślin nienektarodajnych z następujących rodzin: Quercus spp., Fraxinus spp., Helianthemum spp., Papaver spp., Plantago spp., Betula spp., Alnus spp., Carex spp., Pinus spp., Cistus spp., Poaceae i Pinaceae, Fragaria vesca, Cupressus sempervirens, Olea europaea, Filipendula ulmaria, Vitis vinifera, Corylus avellana, i innych w mniejszej ilości.

Właściwości fizykochemiczne:

Rodzaj miodu Przewodność elektryczna
Miód akacjowy < 0,25 mS/cm
Miód szałwiowy 0,20-0,55 mS/cm
Miód kasztanowy > 0,8 mS/cm
Miód kwiatowy < 0,8 mS/cm
Miód ze spadzi liściastej > 0,8 mS/cm
Miód cząbrowy < 0,8 mS/cm
Miód lipowy 0,5-1,1 mS/cm

Właściwości melisopalinologiczne:

Opis
Miód akacjowy Musi zawierać pyłek robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L.) i może pojawić się pyłek towarzyszący następujących roślin: Rosaceae, Fabaceae, Cornus sanguinea, Prunus spp., Poaceae, Salix spp., Fragaria vesca, Quercus spp., Fraxinus spp., Lotus spp., Ligustrum vulgare, Helianthemum spp.

Mogą pojawić się pojedyncze pyłki następujących roślin: Cornus mas, Aesculus hippocastanum, Apiaceae, Loranthus europaeus, Acer spp., Pinus spp., Plantago spp. Filipendula ulmaria, Castanea sativa, Lamiaceae, Brassicaceae, Asparagus spp., Tilia spp., Taraxacum officinale, Phacelia tanacetfolia, Paliurus spina christi, Olea europea, Asteraceae (z rodzaju Solidago).

Miód szałwiowy Musi zawierać co najmniej 15 % pyłku szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.).

Dodatkowo może pojawić się pyłek następujących roślin: Rosaceae, Robinia pseudoacacia, Quercus spp., Prunus spp., Paliurus spina christi, Olea europea, Ligustrum vulgare.

Mogą pojawić się pojedyncze pyłki następujących roślin: Poaceae, Pistacia spp., Lamiaceae, Filipendula ulmaria, Cornus sanguinea

Miód kasztanowy Musi zawierać co najmniej 85 % pyłku kasztana jadalnego (Castanea sativa Mill.). Mogą pojawić się pojedyncze pyłki następujących roślin: Paliurus spina christi, Fabaceae, Rosaceae, Pistacia spp., Prunus spp., Salix spp.
Miód kwiatowy Może zawierać różne ilości pyłku następujących roślin: Fabaceae, Rosaceae, Quercus spp., Prunus spp., Poaceae, Paliurus spina christi, Acer spp., zarodniki grzybów, Salix spp., Apiaceae, Robinia pseudoacacia, Fraxinus spp., Fragaria vesca, Cornus sanguinea, Lotus spp., Lamiaceae, Castanea sativa, Aesculus hippocastanum.
Miód ze spadzi liściastej Stosunek liczby elementów spadzi (zarodniki grzybów, części strzępków, zielenice) do ziaren pyłku gatunków roślin nektarodajnych musi wynosić co najmniej1,5, przy zmiennych proporcjach pyłku następujących roślin: Fabaceae, Castanea sativa, Rosaceae, Salix spp., Paliurus spina christi, Robinia pseudoacacia, Cornus sanguinea, Prunus spp., Lotus spp., Poaceae, Quercus spp., Olea europea, Fraxinus spp., Filipendula ulmaria, Fragaria vesca, Asteraceae (z rodzaju Solidago), Apiaceae, Tilia spp., Taraxacum officinale, Pinus spp., Loranthus europaeus, Liliaceae, Ligustrum vulgare, Lamiaceae, Helianthemum spp., Cornus mas, Brassicaceae, Asteraceae (z rodzaju Taraxacum), Acer spp.
Miód cząbrowy Musi zawierać co najmniej 20 % pyłku cząbru górskiego (Satureja montana L.).

Dodatkowo może pojawić się pyłek następujących roślin: Hedera helix, Satureja montana, Fabaceae, Tilia spp., Rosaceae.

Mogą pojawić się pojedyncze pyłki następujących roślin: Castanea sativa, Echium vulgare, Filipendula ulmaria, Liliaceae, Poaceae, Asteraceae (z rodzaju Solidago), Asteraceae (z rodzaju Taraxacum), Centaurea jacea, Fragaria vesca.

Miód lipowy Musi zawierać co najmniej 25 % pyłku lipy (Tilia sp.).

Dodatkowo może pojawić się pyłek następujących roślin: Rosaceae, Quercus spp., Poaceae, Paliurus spina christi, Fabaceae, Castanea sativa, Fraxinus spp., Asteraceae (z rodzaju Solidago).

Mogą pojawić się pojedyncze pyłki następujących roślin: Vitis vinifera, Trifolium spp., Sambucus nigra, Ranunculus spp., Phacelia tanacetifolia, Liliaceae, Helichrysum italicum, Helianthus annuus, Centaurea spp., Centaurea jacea, Carex spp., Asteraceae, Apiaceae.

Właściwości organoleptyczne:

Barwa Zapach Smak
Miód akacjowy od jasnożółtej do żółtej, niemal bezbarwna łagodny, plastra miodu, świeżego wosku i kwiatu robinii akacjowej od słodkiego do umiarkowanie słodkiego, krótkotrwały
Miód szałwiowy czerwonobrązowa, pomarańczowoczerwona, żółtawoczerwona, bursztynowa, z zielonkawymi refleksami aromat drewna, przyjemny lekko szczypiący, trwały, słodki, lekko gorzki
Miód kasztanowy czerwonawobrązowa umiarkowanie intensywny do intensywnego, kwiatu kasztana jadalnego intensywny, gorzki do bardzo gorzkiego, długotrwały umiarkowanie słodki do słodkiego
Miód kwiatowy żółta do ciemnobursztynowej przyjemny, kwiatowy, duszonych owoców, kwiatów polnych, wosku i cukru może być ostry od słodkiego do umiarkowanie słodkiego, lekko kwaśny do kwaśnego, trwały
Miód ze spadzi liściastej od jasnobrązowej do ciemnoczerwonobrązowej drewna i karmelu, intensywny lekko szczypiący, drewna lub karmelu, umiarkowanie słodki
Miód cząbrowy bursztynowoczerwonawa suszonych owoców słodki, trwały lekko kwaśny
Miód lipowy żółta do bursztynowej wyraźny, orzeźwiający, kwiatów lipy, mentolu, skórki cytryny i drewna umiarkowanie słodki, lekko kwaśny, lekko lub umiarkowanie gorzki, orzeźwiający, trwały

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji, od zbierania pożytku przez pszczoły do etapu ekstrakcji, muszą odbywać się na obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Pakowanie "Istarski med" / "Istrski med" odbywa się wyłącznie na obszarze geograficznym, o którym mowa w pkt 4, głównie w celu zapewnienia identyfikowalności produktu, a tym samym jego oryginalności i szczególnych właściwości. Pomaga to zminimalizować możliwość fałszowania produktu przez mieszanie z podobnymi produktami, co jest bardziej prawdopodobne, jeżeli pakowanie odbywa się poza określonym obszarem geograficznym.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Przy wprowadzaniu produktu do obrotu w formie paczkowanej, nazwa "Istarski med" lub "Istrski med" musi być podana czcionką większą niż jakakolwiek inna nazwa widniejąca na opakowaniu jednostkowym. Etykieta musi również zawierać pieczęć z porządkowym numerem identyfikacyjnym i wspólnym znakiem (logo).

Wszyscy użytkownicy chronionej nazwy pochodzenia "Istarski med" / "Istrski med", którzy wprowadzają produkt do obrotu zgodnie z jego specyfikacją, mają prawo do stosowania pieczęci na takich samych warunkach.

Wspólny znak przedstawia kroplę miodu w naprzemienne szare i czarne poziome paski na tle żółtego sześciokąta symbolizującego plaster miodu. Pod sześciokątem widnieje napis wielkimi literami "ISTARSKI MED" w wersji chorwackiej (rys. 1) i "ISTRSKI MED" w wersji słoweńskiej (rys. 2).

Rysunek 1 Rysunek 2
grafika grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszarem produkcji "Istarski med" / "Istrski med" w Chorwacji jest półwysep Istria i jego wyspy w żupanii Istria, a także gminy Opatija, Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, wyspy Cres i Lošinj oraz mniejsze wyspy Unije, Ilovik, Susak i Vele Srakane, a także szereg niezamieszkałych wysepek. W Słowenii obszar produkcji obejmuje region słoweńskiej części Istrii, na który składają się gminy Koper, Izola, Piran i Ankaran.

W Słowenii granice obszaru produkcji pokrywają się z północną granicą gmin Ankaran i Koper, która rozciąga się od przejścia granicznego Lazaret/Lazzaretto na słoweńsko-włoskiej granicy do granicy między gminami Koper i Sežana w pobliżu parku krajobrazowego Dolina Glinščice/Val Rosandra. Obszar geograficzny biegnie dalej wzdłuż granicy między gminami Koper i Sežana na południe od wsi Ocizla i na północ od wsi Črnotiče, a następnie zbliża się do parku krajobrazowego Slavnik i przebiega wzdłuż jego północnowschodniej krawędzi aż do granicy z Chorwacją.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1 Specyfika obszaru geograficznego

Istria charakteryzuje się bogatą i różnorodną roślinnością dzięki szeregowi korzystnych warunków panujących na tym obszarze. Pierwszym z nich jest położenie geograficzne Istrii, a następnie jej klimat, rzeźba terenu, cechy petrograficzne i gleba.

Na obszarze geograficznym występują również szczególne warunki klimatyczne. Klimat jest bardzo zróżnicowany, głównie dlatego, że jako półwysep Istria jest otoczona z trzech stron morzem, ale również dlatego, że znajduje się ona na północnym skraju Morza Adriatyckiego, na granicy między Morzem Śródziemnym a kontynentalną częścią Eurazji. W oparciu o szerokość geograficzną i charakterystykę rzeźby terenu Istria dzieli się na trzy strefy klimatyczne. Środkowa i południowa część przybrzeżna charakteryzuje się klimatem śródziemnomorskim, natomiast część północna i tereny w głębi lądu mają umiarkowanie ciepły, wilgotny klimat charakteryzujący się gorącymi latami. W północnej, kontynentalnej części panuje klimat subśródziemnomorski.

Poszczególne rodzaje miodu "Istarski med" / "Istrski med" różnią się w zależności od skupisk roślin, które z kolei różnią się w zależności od wzajemnego oddziaływania klimatu, gleby i ukształtowania terenu. Pod względem geograficznym Istria znajduje się na granicy między Morzem Śródziemnym a Alpami i Górami Dynarskimi, w związku z czym występuje tu roślinność charakterystyczna dla tych regionów. Na półwyspie Istria występuje zatem kilka obszarów roślinności, a różnorodność roślinności jest ważną podstawą produkcji poszczególnych rodzajów "Istarski med" / "Istrski med". Wąski pas wzdłuż morza stanowi obszar wiecznie zielonych lasów dębowych (dęby ostrolistne) i zarośli, które są roślinami charakterystycznymi dla regionu śródziemnomorskiego. Lasy liściaste, w których występują dąb omszony i grab wschodni, są najpowszechniejszą roślinnością leśną w Istrii, rozciągającą się na większości powierzchni kontynentalnej części Istrii, od pasa roślinności wiecznie zielonej, do której sięgają, aż po środkową część Istrii. Wśród tego rodzaju roślinności dominuje dąb omszony lub dąb szypułkowy, które wraz z dębem ostrolistnym stanowią istotne źródło spadzi. Kasztany jadalne występują na zboczach Učki nad Lovranem oraz w zachodniej części Istrii (Bujština), głównie w lasach porośniętych dębem omszonym i grabem wschodnim, ze względu na głębokie kwaśne gleby powstałe na dawnych czerwonoziemach. Te drzewostany kasztanów jadalnych zapewniają wystarczającą ilość nektaru, co sprawia, że określony obszar należy do kategorii regionów chorwackich nadal podlegających odpowiedniej ochronie, na którym można produkować wyjątkowo jednokwiatowy miód kasztanowy. W południowowschodnich częściach Istrii występują liczne skupiska szałwii lekarskiej i ostnicy pierzastej wykorzystywanych jako rośliny pastwiskowe i stanowiących źródło znacznych ilości nektaru, dzięki czemu możliwa jest produkcja najcenniejszego rodzaju miodu charakterystycznego dla klimatu śródziemnomorskiego - miodu szałwiowego. Jednocześnie obszar ten jest najbardziej wysuniętym na północ punktem, gdzie szałwia lekarska występuje powszechnie w swojej naturalnej postaci. Obszar występowania dębu omszonego i trzęślicy to najbardziej zróżnicowana pod względem roślinności część Istrii. Większość drzewostanów robinii akacjowej znajduje się w środkowej i północnej części, ale niektóre z nich rozciągają się dalej i występują w strefie klimatu śródziemnomorskiego, gdzie w połączeniu z roślinnością śródziemnomorską stanowią zasoby nektaru. Fakt ten, podobnie jak główne gatunki roślin, wpływa na specyfikę miodu akacjowego.

W opisie roślinności archipelagu Cres-Lošinj Wallnofer (2008) wskazuje, że spośród 1 130 odnotowanych taksonów 253 zgłoszono tylko w odniesieniu do Cres, a 273 - tylko w odniesieniu do Lošinj. W północnej, subśródziemnomor skiej części wyspy Cres najważniejszymi skupiskami roślinności skalnej są pastwiska szałwii lekarskiej oraz skupiska kostrzewy i strzęplicy. Na obszarze Osoršćice występuje około 700 gatunków roślin, co stanowi dwie trzecie całkowi tej roślinności Lošinj.

Miloš Furlan (2007 r.) mówi o cechach pastwisk pszczelich w słoweńskiej części Istrii, wskazując że "na obszarze tym znajdują się prawie wszystkie typowe pastwiska sezonowe, od wczesnych po główne pastwiska robinii akacjowej oraz pastwiska kasztana jadalnego i pastwiska jesienne roślinności jesiennej, po czym na drzewach pojawia się spadź i możliwe jest zbieranie słodkich substancji na różnych dojrzałych owocach, takich jak figi, winogrona i podobne".

5.2 Specyfika produktu

Specyfika "Istarski med" / "Istrski med" wynika z zasobów naturalnych, na których opiera się produkcja tego miodu. Jako rzadki produkt spożywczy miód, ze względu na swoją specyfikę (obecność ziaren pyłku), dobrze odzwierciedla charakterystyczne cechy obszaru, na którym jest wytwarzany. Położona na granicy dwóch regionów biogeograficznych - śródziemnomorskiego i kontynentalnego - Istria jest regionem wyjątkowym pod względem roślinności.

W miodzie akacjowym występują duże ilości następujących gatunków roślin: Fraxinus, rośliny z rodziny Rhamnaceae, Salix, Loranthus europaeus, Cotinus coggyria, Prunus f., Vicia, Trifolium pratense gr., Coronilla/Hippocrepis, Chamaerops i Filipendula, przy czym różne badania wskazują, że charakterystyczny udział pyłku robinii akacjowej waha się od 7 % do 60 %, w związku z czym przy określaniu pochodzenia zwraca się uwagę na identyfikację szczególnych właściwości fizycznych lub chemicznych.

Dalsze potwierdzenie pochodzenia próbek miodu akacjowego stanowią bardzo niskie wartości przewodności elektrycznej (0,11-0,18 mS/cm), typowe dla miodu akacjowego.

Zaobserwowano również całkowity brak krystalizacji miodu - właściwości, która zazwyczaj wiąże się z obecnością nektaru rzepakowego. Biorąc pod uwagę potwierdzony brak ziaren pyłku rzepakowego, można stwierdzić, że jest to szczególna cecha miodu akacjowego pochodzącego z półwyspu Istria.

Wiadomo, że miód kasztanowy zawiera dużą ilość pyłku, który w próbkach z Istrii stanowi zawsze ponad 90 %. Ponadto spektrum pyłkowe miodu kasztanowego z Istrii różni się od spektrum pyłkowego miodów produkowanych w sąsiednich krajach, w tym w alpejskim regionie Włoch, gdzie dominuje pyłek gatunków roślin górskich, takich jak rośliny z rodziny Ericaceae i Tilia

W próbkach miodu kwiatowego wykryto w znacznych ilościach pyłek z Castanea i Prunus f., a w mniejszych ilościach - z Rubus f., Clematis, Castanea, Brassica f., Umbelliferae/Apiaceae, roślin z rodziny Rhamnaceae, Trifolium repens gr., Vicia, Melilotus i Coronilla/Hippocrepis. O szczególnym charakterze spektrum pyłkowego świadczy również obecność pyłków pochodzących z następujących gatunków roślin występujących zwykle w regionie: Ailanthus, Loranthus, Asparagus acutifolius, Aesculus i Cotinus coggyria.

Pszczelarze w Istrii oprócz miodów nektarowych wytwarzają również miód ze spadzi liściastej o szczególnych właściwościach. Analizy próbek miodu wykazały, że stosunek elementów spadzi do ziaren pyłku z gatunków roślin nektaro- dajnych wahał się od 2,03 do 29,3, przy średniej wartości 8,2, co znacznie przewyższa wartości wymagane do klasyfikacji miodu spadziowego (> 3). Podobnie analizy melisopalinologiczne potwierdziły charakterystyczne spektrum pyłkowe, w którym występuje również pyłek gatunków roślin innych niż nektarodajne, takich jak Fraxinus, Quercus, Plantago i Gramineae/Pocaeae. Ponadto charakterystyczne spektrum pyłkowe gatunków roślin nektarodajnych obejmuje rośliny z rodziny Rhamnaceae i Prunus f., które były obecne w 100 % próbek, a następnie Castanea, Rubus f., Compositae T, Brassica f., Asparagus acutfolius i Clematis, natomiast w mniejszych ilościach - Cotinus coggyria i Aesculus.

Specyfika miodu szałwiowego z Istrii znajduje odzwierciedlenie w jego botanicznym pochodzeniu i większej obecności pyłku Robinia pseudoacacia, Rosaceae, Ligustrum vulgare, Fabaceae, Ericaceae, Acer spp., Lotus spp. i Salix spp. Różni się on od miodu szałwiowego z regionu północnego Adriatyku, gdzie większość obecnego pyłku pochodzi z Rhamnaceae, Acer spp., Castanea sativa, Myosotis spp., Prunus spp. i Rubus spp., podczas gdy spektrum pyłkowe w Dalmacji charakteryzuje się obecnością pyłku Paliurus spina christi, Erica arborea, Trifolium pratense, Melilotus spp., Centaurea jacea i Apiaceae.

Na podstawie spektrum pyłków obecnych w zbadanych próbkach miodu cząbrowego stwierdzono, że duża część pyłku pochodziła z Hedera helix, Fabaceae, Tilia spp., Rosaceae, Castanea sativa, Echium vulgare i Liliaceae. Różni się on znacznie od próbek miodu z Hiszpanii, w których dominuje pyłek pochodzący z Diplotaxis spp., Onobrychis vicifolia, Centaurea spp., Lavandula latifolia, Thymus spp. i Apiaceae.

Analizy próbek miodu lipowego wykazały, że duża część pyłku pochodzi z Rosaceae, Paliurus spina christi, Fabaceae, Castanea sativa, Asteraceae (z rodzaju Solidago), Liliaceae, Centaurea spp. i Asteraceae. Z porównania zidentyfikowanych gatunków roślin jasno wynika, że różnią się one od tych występujących w miodzie lipowym z Włoch, gdzie większość wykrytego pyłku pochodziła z Rubus spp., Trifolium repens, Robinia pseudoacacia, Ailanthus altissima, Amorpha spp. i Acer spp., podczas gdy spektrum pyłkowe miodu lipowego z Rumunii charakteryzuje się obecnością pyłku z Brassica napus, Helianthus annuus, Melilotus spp. i Solidago spp.

Z tych badań naukowych i analiz identyfikujących połączenie pyłków gatunków roślin kontynentalnych i śródziemnomorskich wynika, że miód "Istarski med" / "Istrski med" różni się od miodu produkowanego w innych regionach. Proporcje pyłku różnych gatunków roślin również wpływają na szczególne właściwość fizykochemiczne i organoleptyczne (barwa, smak, zapach) "Istarski med" / "Istrski med" w porównaniu z tymi samymi rodzajami miodu pochodzącymi z innych obszarów geograficznych. "Istarski med" / "Istrski med" charakteryzuje się również świeżością (maksymalna wartość HMF wynosi 15,0 % mg/kg) i zawartością wody do 18,6 %. W celu zachowania tych właściwości miodu "Istarski med" / "Istrski med" nie poddaje się intensywnej obróbce cieplnej, dzięki czemu zachowuje on właściwości, które zawdzięcza szczególnej roślinności występującej na obszarze produkcji.

5.3 Związek przyczynowy pomiędzy specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu

Istria jest wyjątkowym obszarem agroekologicznym, który jest bardzo zróżnicowany pod względem ukształtowania terenu, gleby, geomorfologii i klimatu. Wzajemne oddziaływanie tych czynników prowadzi do typowego składu roślinnego, który stanowi podstawę produkcji różnych rodzajów miodu. Różnorodność i bogactwo tego składu kwiatowego bezpośrednio wpływają na specyfikę "Istarski med" / "Istrski med", która znajduje odzwierciedlenie w szczególnym smaku i zapachu tego miodu. Połączenie w różnych ilościach pyłku występującego w niektórych rodzajach miodu nadaje produktowi szczególne właściwości organoleptyczne (barwa, zapach i smak), które różnią się od właściwości stwierdzonych w próbkach tego samego rodzaju miodu z innych obszarów geograficznych. Z biegiem czasu pszczelarze z Istrii mieli wpływ na szczególne właściwości miodu, ponieważ poznali skład botaniczny i właściwości klimatyczne różnych mikroobszarów, dzięki czemu mogli dokładniej monitorować poszczególne etapy cyklu życia niektórych roślin miododajnych. Dzięki starannej obserwacji przyrody i klimatu pszczelarze z Istrii mogą dokładnie określić, gdzie i kiedy umieścić ule lub kiedy rozpocząć miodobranie, tak aby uzyskać typowe właściwości i wysoki stopień czystości nektaru. Praktyki te przyczyniają się do tego, że miód jest w dużym stopniu jednokwiatowy. Szczególne warunki glebowo-klimatyczne obszaru produkcji, wieloletnie doświadczenie pszczelarzy, tradycja produkcji sięgająca początku ubiegłego wieku i przekazywana z pokolenia na pokolenie sprawiają, że "Istarski med" / "Istrski med" jest rozpoznawalnym produktem wśród konsumentów.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/proizvodi_u_postupku_zastite-zoi-zozp-zts/Specifikacija%20Istarski%20med%2026-4-2023.doc

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MKGP/PODROCJA/HRANA/SHEME-KAKOVOSTI/CERTIFICIRANI-PROIZVAJALCI-IZBRANA-KAKOVOST/CERTIFICIRANI-PROIZVAJALCI-ZASCITENIH-KMETIJSKIH-PRIDELKOV/Istrski_med_Istarski_med.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/1151/oj.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.2110

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 11/03/2024
Data ogłoszenia: 11/03/2024