Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2024/1490)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Hagelandse wijn'"

PDO-BE-A1499-AM04

Data przekazania informacji: 24.11.2023

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Maksymalna wydajność na hektar

Maksymalną wydajność dostosowano do obecnych norm.

Uzasadnienie: maksymalną wydajność zaktualizowano celem uwzględnienia potencjału poszczególnych odmian winorośli.

2. Określenie obszaru geograficznego

Obszar objęty nazwą rozszerzono o dwie gminy, ponieważ choć pod względem administracyjnym nie leżą w Hageland, nazwy Hageland może używać wiele innych gmin, które są w takiej samej sytuacji. W gminach tych znajdują się winnice, których właściciele zamierzają złożyć wniosek o przyznanie ChNP.

Gminy, o których mowa, to Bertem i Oud-Heverlee.

Ponadto podjęto decyzję o objęciu ChNP Haspengouwse wijn dwóch dawniej niezależnych gmin w Zoutleeuw (zob. wniosek o zmianę tej ChNP).

Obecnie gmina Zoutleeuw obejmuje pięć dawniej niezależnych gmin: Budingen, Dormaal, Halle-Booienhoven, Helen- Bos i Ossenweg. Ossenweg i Halle-Booienhoven objęto ChNP Haspengouwse wijn. W związku z tym gminę Zout- leeuw usunięto z ChNP Hagelandse wijn i zamiast niej wpisano gminy Budingen, Dormaal i Helen-Bos.

3. Zmiana dotycząca odmian winorośli

Zmiana wykazu odmian

Wykreślono szereg odmian winorośli wykorzystywanych w niewielkim stopniu lub wcale: Optima, Domina, Sirius, Bianca, Würzer, Schönburger i Pinot Noir Précoce.

Dodano następujące odmiany: Grüner Veltliner, Muscaris, Solaris, Souvignier Gris, Acolon, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Cabernet Jura, Cabernet Sauvignon, Léon Millot, Pinot Meunier, Pinotin i Tempranillo.

Poprawiono pisownię odmiany Lemberger (pierwotnie stosowano pisownię "Limberger").

Uzasadnienie: konieczność aktualizacji i zmiany odmian określonych na potrzeby produkcji win w regionie Hageland, w tym nowych odmian istotnych dla charakterystyki win produkowanych w tym regionie (zob. "Związek przyczynowy").

4. Wymogi dodatkowe

Wymogi zostały uproszczone. Usunięto zbędne elementy.

Uzasadnienie: usunięcie zbędnych elementów poprawia czytelność.

5. Informacje na temat zainteresowanych stron - organów kontrolnych i organów nadzorczych

Aktualizacja informacji.

Uzasadnienie: dane kontaktowe były nieaktualne i zaktualizowano je w celu odzwierciedlenia obecnej sytuacji. Jest to konieczne do zapewnienia zgodności specyfikacji produktu z obowiązującymi przepisami.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Hagelandse wijn

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne cechy charakterystyczne

KRÓTKI OPIS

Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić 8 % obj. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu nie może być niższa niż 9 % obj. Jeżeli naturalna zawartość alkoholu zostanie zwiększona, całkowita objętościowa zawartość alkoholu nie może w żadnym wypadku być wyższa niż 13,5 % obj. Kwasowość ogólna w gramach H2SO4/l (całkowita zawartość kwasu) musi wynosić co najmniej 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy, lub 46,6 miliekwiwalentów na litr.

Parametry analityczne, których nie uwzględniono w niniejszym punkcie, muszą być zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 8,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Właściwości organoleptyczne

KRÓTKI OPIS

Wina białe: aromat delikatny, elegancki, owocowy lub kwiatowy, czasami nieco mineralny. Bardziej dystyngowany niż cielisty. Kwasowość o dobrej strukturze i niezbyt wysoka zawartość alkoholu (11-12 % objętości). Jakość niektórych win może być poprawiona leżakowaniem w drewnianych kadziach. Powyższa uwaga dotyczy również win różowych. Wina czerwone: owocowy, świeży styl. Wina te posiadają cechy charakterystyczne dla "wszystkich" północnych win czerwonych. W zależności od odmiany winorośli i rocznika wina te mogą się jednak charakteryzować strukturą tani- nową. Stosunkowo często leżakuje się te wina w drewnianych kadziach. Niezbyt wysoka zawartość alkoholu (11-12,5 % obj.). Zaleca się, aby temperatura podawania nie była zbyt wysoka (15-17 °C). Badanie organoleptyczne przeprowadza komitet akredytacyjny; dotyczy ono barwy, klarowności, aromatu i smaku. Przyznanie nazwy pochodzenia wymaga uzyskania pewnej minimalnej liczby punktów. Badaniom organoleptycznym poddaje się jedynie te wina, które wykazują wymagane analityczne cechy charakterystyczne. Komitet akredytacyjny pracuje zgodnie z regulaminem wewnętrznym.

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

W przypadku użycia świeżych winogron, częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego lub młodego wina w trakcie fermentacji możliwe jest - wyłącznie w winnicy - zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu przez dodanie sacharozy, zagęszczonego moszczu winogronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego.

2. Odkwaszanie

Szczególne praktyki enologiczne

Wino może zostać częściowo odkwaszone. Odkwaszanie można stosować wyłącznie do poziomu 1 g na litr wyrażonego jako kwas winowy lub 13,3 miliekwiwalentów na litr.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Auxerrois, Bacchus, Cabernet Cortis, Cabernet Jura, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grüner Veltliner, Léon Millot, Müller-Thurgau

80 hektolitrów z hektara

2. Muscaris, Ortega, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinotin, Regent, Riesling, Siegerrebe, Solaris, Souvignier Gris

80 hektolitrów z hektara

3. Acolon, Cabernet Dorsa, Dornfelder, Johanitter, Kerner, Lemberger, Merlot, Tempranillo 90 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Określony obszar produkcji Hagelandse wijn znajduje się na obszarze uprawy winorośli A w Hageland, obejmującym miasta lub gminy Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Budingen, Diest, Dormaal, Geet- bets, Glabbeek, Halen, Helen-Bos, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Hever- lee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen i Tremelo.

7. Odmiany winorośli

Acolon

Auxerrois B

Bacchus B

Cabernet Cortis

Cabernet Dorsa

Cabernet Jura

Cabernet Sauvignon

Chardonnay B

Dornfelder N

Grüner Veltliner

Johanniter B

Kerner B

Lemberger N

Léon Millot

Merlot N

Muscaris

Müller Thurgau B

Ortega B

Pinot Blanc B

Pinot Gris G

Pinot Meunier N

Pinot Noir N - Vroege Loonse

Pinotin

Regent N

Riesling B

Siegerrebe Rs - Sieger

Solaris

Souvignier Gris

Tempranillo

8. Opis związku lub związków

8.1. Położenie

Działki znajdują się głównie na południowych, dobrze odwadnianych zboczach i wzgórzach. Grzbiety wzgórz, biegnące w kierunku południowozachodnim i północnowschodnim, to piaszczyste wybrzeże, które pozostało po cofnięciu się morza 7 mln lat temu. Zbocza wzgórz są bogate w żelazo.

8.2. Istotne odmiany winorośli na obszarze geograficznym

Jedną z cech charakterystycznych regionu Hageland jest to, że rośnie tam wiele różnych odmian winorośli. Niektórzy plantatorzy winorośli produkują wina odmianowe, podczas gdy inni produkują wina wieloszczepowe. To właśnie z tego powodu w Hageland powstają wina o tak wielu różnych stylach. Pierwszym rodzajem są wina Chardonnay przypominające wina burgundzkie. Drugim rodzajem są wina produkowane z winogron Pinot, które są bardziej podobne do win alzackich, a trzecia grupa to wina Müller-Thurgau, które są podobne do win luksemburskich. Produkuje się również wina czerwone, choć w mniejszych ilościach.

Wina z Hageland posiadają szczególne cechy - mają mineralny charakter, są eleganckie, dystyngowane i posiadają dobrą strukturę kwasowości.

8.3. Związek przyczynowy

Jakość win wynika częściowo z faktu, że winnice leżą na łagodnych południowych zboczach wzgórz, a wydajność produkcji jest utrzymywana znacznie poniżej dozwolonych limitów.

Dzięki właściwościom gleby i obecności warstw żelaza wina z Hageland nabierają szczególnych cech - mają mineralny charakter, są eleganckie, dystyngowane i posiadają dobrą strukturę kwasowości. Wszystko to sprawia, że są to wina klasy światowej.

Wiele winnic powstało stosunkowo niedawno. Stwierdzono jednak, że jakość win poprawia się (rośnie zawartość cukru, uzyskują bardziej wyważoną kwasowość) z każdym rokiem istnienia winnicy.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Przetwarzanie winogron na wino w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru geograficznego

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Przetwarzanie winogron na moszcz winogronowy i przetwarzanie moszczu na wino musi odbywać się na obszarze geograficznym, na którym zebrano winogrona, lub, pod warunkiem uzyskania wyraźnej uprzedniej zgody komitetu akredytacyjnego, w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru geograficznego. Wszystkie winogrona wykorzystywane do produkcji "Hagelandse wijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming" ["Hagelandse wijn o zarejestrowanej nazwie pochodzenia"] muszą pochodzić z akredytowanego obszaru produkcji.

Link do specyfikacji produktu

http://lv.vlaanderen.be/nl/landbouwbeleid/kwaliteitssystemen/beschermde-oorsprongsbenamingen-bob-en-beschermde-geografische

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Na zwolnieniu w jednej pracy, w drugiej - w pełni sił i... płacy

Przebywanie na zwolnieniu lekarskim w jednej pracy nie wykluczy już możliwości wykonywania pracy i pobierania za nią wynagrodzenia w innej firmie czy firmach. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przygotowało właśnie projekt ustawy, który ma wprowadzić też m.in. definicję pracy zarobkowej - nie będzie nią podpisanie w czasie choroby firmowych dokumentów i nie spowoduje to utraty świadczeń. Zwolnienie lekarskie będzie mogło przewidywać miejsce pobytu w innym państwie. To rewolucyjne zmiany. Zdaniem prawników, te propozycje mają sens, nawet jeśli znajdą się tacy, którzy będą chcieli nadużywać nowych przepisów.

Beata Dązbłaż 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1490

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 16/02/2024
Data ogłoszenia: 16/02/2024