united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(C/2024/1490)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Hagelandse wijn'"

PDO-BE-A1499-AM04

Data przekazania informacji: 24.11.2023

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Maksymalna wydajność na hektar

Maksymalną wydajność dostosowano do obecnych norm.

Uzasadnienie: maksymalną wydajność zaktualizowano celem uwzględnienia potencjału poszczególnych odmian winorośli.

2. Określenie obszaru geograficznego

Obszar objęty nazwą rozszerzono o dwie gminy, ponieważ choć pod względem administracyjnym nie leżą w Hageland, nazwy Hageland może używać wiele innych gmin, które są w takiej samej sytuacji. W gminach tych znajdują się winnice, których właściciele zamierzają złożyć wniosek o przyznanie ChNP.

Gminy, o których mowa, to Bertem i Oud-Heverlee.

Ponadto podjęto decyzję o objęciu ChNP Haspengouwse wijn dwóch dawniej niezależnych gmin w Zoutleeuw (zob. wniosek o zmianę tej ChNP).

Obecnie gmina Zoutleeuw obejmuje pięć dawniej niezależnych gmin: Budingen, Dormaal, Halle-Booienhoven, Helen- Bos i Ossenweg. Ossenweg i Halle-Booienhoven objęto ChNP Haspengouwse wijn. W związku z tym gminę Zout- leeuw usunięto z ChNP Hagelandse wijn i zamiast niej wpisano gminy Budingen, Dormaal i Helen-Bos.

3. Zmiana dotycząca odmian winorośli

Zmiana wykazu odmian

Wykreślono szereg odmian winorośli wykorzystywanych w niewielkim stopniu lub wcale: Optima, Domina, Sirius, Bianca, Würzer, Schönburger i Pinot Noir Précoce.

Dodano następujące odmiany: Grüner Veltliner, Muscaris, Solaris, Souvignier Gris, Acolon, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Cabernet Jura, Cabernet Sauvignon, Léon Millot, Pinot Meunier, Pinotin i Tempranillo.

Poprawiono pisownię odmiany Lemberger (pierwotnie stosowano pisownię "Limberger").

Uzasadnienie: konieczność aktualizacji i zmiany odmian określonych na potrzeby produkcji win w regionie Hageland, w tym nowych odmian istotnych dla charakterystyki win produkowanych w tym regionie (zob. "Związek przyczynowy").

4. Wymogi dodatkowe

Wymogi zostały uproszczone. Usunięto zbędne elementy.

Uzasadnienie: usunięcie zbędnych elementów poprawia czytelność.

5. Informacje na temat zainteresowanych stron - organów kontrolnych i organów nadzorczych

Aktualizacja informacji.

Uzasadnienie: dane kontaktowe były nieaktualne i zaktualizowano je w celu odzwierciedlenia obecnej sytuacji. Jest to konieczne do zapewnienia zgodności specyfikacji produktu z obowiązującymi przepisami.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Hagelandse wijn

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne cechy charakterystyczne

KRÓTKI OPIS

Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu musi wynosić 8 % obj. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu nie może być niższa niż 9 % obj. Jeżeli naturalna zawartość alkoholu zostanie zwiększona, całkowita objętościowa zawartość alkoholu nie może w żadnym wypadku być wyższa niż 13,5 % obj. Kwasowość ogólna w gramach H2SO4/l (całkowita zawartość kwasu) musi wynosić co najmniej 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy, lub 46,6 miliekwiwalentów na litr.

Parametry analityczne, których nie uwzględniono w niniejszym punkcie, muszą być zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 8,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Właściwości organoleptyczne

KRÓTKI OPIS

Wina białe: aromat delikatny, elegancki, owocowy lub kwiatowy, czasami nieco mineralny. Bardziej dystyngowany niż cielisty. Kwasowość o dobrej strukturze i niezbyt wysoka zawartość alkoholu (11-12 % objętości). Jakość niektórych win może być poprawiona leżakowaniem w drewnianych kadziach. Powyższa uwaga dotyczy również win różowych. Wina czerwone: owocowy, świeży styl. Wina te posiadają cechy charakterystyczne dla "wszystkich" północnych win czerwonych. W zależności od odmiany winorośli i rocznika wina te mogą się jednak charakteryzować strukturą tani- nową. Stosunkowo często leżakuje się te wina w drewnianych kadziach. Niezbyt wysoka zawartość alkoholu (11-12,5 % obj.). Zaleca się, aby temperatura podawania nie była zbyt wysoka (15-17 °C). Badanie organoleptyczne przeprowadza komitet akredytacyjny; dotyczy ono barwy, klarowności, aromatu i smaku. Przyznanie nazwy pochodzenia wymaga uzyskania pewnej minimalnej liczby punktów. Badaniom organoleptycznym poddaje się jedynie te wina, które wykazują wymagane analityczne cechy charakterystyczne. Komitet akredytacyjny pracuje zgodnie z regulaminem wewnętrznym.

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Wzbogacanie

Szczególne praktyki enologiczne

W przypadku użycia świeżych winogron, częściowo sfermentowanego moszczu winogronowego lub młodego wina w trakcie fermentacji możliwe jest - wyłącznie w winnicy - zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu przez dodanie sacharozy, zagęszczonego moszczu winogronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego.

2. Odkwaszanie

Szczególne praktyki enologiczne

Wino może zostać częściowo odkwaszone. Odkwaszanie można stosować wyłącznie do poziomu 1 g na litr wyrażonego jako kwas winowy lub 13,3 miliekwiwalentów na litr.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Auxerrois, Bacchus, Cabernet Cortis, Cabernet Jura, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grüner Veltliner, Léon Millot, Müller-Thurgau

80 hektolitrów z hektara

2. Muscaris, Ortega, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinotin, Regent, Riesling, Siegerrebe, Solaris, Souvignier Gris

80 hektolitrów z hektara

3. Acolon, Cabernet Dorsa, Dornfelder, Johanitter, Kerner, Lemberger, Merlot, Tempranillo 90 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Określony obszar produkcji Hagelandse wijn znajduje się na obszarze uprawy winorośli A w Hageland, obejmującym miasta lub gminy Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Budingen, Diest, Dormaal, Geet- bets, Glabbeek, Halen, Helen-Bos, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Hever- lee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen i Tremelo.

7. Odmiany winorośli

Acolon

Auxerrois B

Bacchus B

Cabernet Cortis

Cabernet Dorsa

Cabernet Jura

Cabernet Sauvignon

Chardonnay B

Dornfelder N

Grüner Veltliner

Johanniter B

Kerner B

Lemberger N

Léon Millot

Merlot N

Muscaris

Müller Thurgau B

Ortega B

Pinot Blanc B

Pinot Gris G

Pinot Meunier N

Pinot Noir N - Vroege Loonse

Pinotin

Regent N

Riesling B

Siegerrebe Rs - Sieger

Solaris

Souvignier Gris

Tempranillo

8. Opis związku lub związków

8.1. Położenie

Działki znajdują się głównie na południowych, dobrze odwadnianych zboczach i wzgórzach. Grzbiety wzgórz, biegnące w kierunku południowozachodnim i północnowschodnim, to piaszczyste wybrzeże, które pozostało po cofnięciu się morza 7 mln lat temu. Zbocza wzgórz są bogate w żelazo.

8.2. Istotne odmiany winorośli na obszarze geograficznym

Jedną z cech charakterystycznych regionu Hageland jest to, że rośnie tam wiele różnych odmian winorośli. Niektórzy plantatorzy winorośli produkują wina odmianowe, podczas gdy inni produkują wina wieloszczepowe. To właśnie z tego powodu w Hageland powstają wina o tak wielu różnych stylach. Pierwszym rodzajem są wina Chardonnay przypominające wina burgundzkie. Drugim rodzajem są wina produkowane z winogron Pinot, które są bardziej podobne do win alzackich, a trzecia grupa to wina Müller-Thurgau, które są podobne do win luksemburskich. Produkuje się również wina czerwone, choć w mniejszych ilościach.

Wina z Hageland posiadają szczególne cechy - mają mineralny charakter, są eleganckie, dystyngowane i posiadają dobrą strukturę kwasowości.

8.3. Związek przyczynowy

Jakość win wynika częściowo z faktu, że winnice leżą na łagodnych południowych zboczach wzgórz, a wydajność produkcji jest utrzymywana znacznie poniżej dozwolonych limitów.

Dzięki właściwościom gleby i obecności warstw żelaza wina z Hageland nabierają szczególnych cech - mają mineralny charakter, są eleganckie, dystyngowane i posiadają dobrą strukturę kwasowości. Wszystko to sprawia, że są to wina klasy światowej.

Wiele winnic powstało stosunkowo niedawno. Stwierdzono jednak, że jakość win poprawia się (rośnie zawartość cukru, uzyskują bardziej wyważoną kwasowość) z każdym rokiem istnienia winnicy.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Przetwarzanie winogron na wino w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru geograficznego

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Przetwarzanie winogron na moszcz winogronowy i przetwarzanie moszczu na wino musi odbywać się na obszarze geograficznym, na którym zebrano winogrona, lub, pod warunkiem uzyskania wyraźnej uprzedniej zgody komitetu akredytacyjnego, w bezpośrednim sąsiedztwie obszaru geograficznego. Wszystkie winogrona wykorzystywane do produkcji "Hagelandse wijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming" ["Hagelandse wijn o zarejestrowanej nazwie pochodzenia"] muszą pochodzić z akredytowanego obszaru produkcji.

Link do specyfikacji produktu

http://lv.vlaanderen.be/nl/landbouwbeleid/kwaliteitssystemen/beschermde-oorsprongsbenamingen-bob-en-beschermde-geografische

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1490

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 16/02/2024
Data ogłoszenia: 16/02/2024