JEDNOLITY DOKUMENT
"Lappländsk Fjällröding"
Nr UE: PGI-SE-02630 - 7.9.2020
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChOG]
"Lappländsk Fjällröding"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Szwecja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Chronione oznaczenie "Lappländsk Fjällröding" odnosi się do całych lub filetowanych ryb utrzymywanych w gospodarstwie rybackim z gatunku golec zwyczajny (Salvelinus alpinus) pochodzących ze specjalnej populacji występującej naturalnie w jeziorze Hornavan.
Najważniejsze cechy charakterystyczne "Lappländsk Fjällröding" są następujące:
Ryby całe:
Ciało:
zwarte i jędrne, nieco elastyczne.
Wielkość:
0,2-2 kg
Oko:
błyszczące, żywe, świecące, wypukłe, przezroczysta rogówka z czarną źrenicą i żółtą gałką oczną.
Skrzela:
czerwone i wilgotne, bez śluzu, mułu lub pasożytów
Skóra:
łuski są drobne i mocno przytwierdzone. Skóra jest lśniąca i połyskująca. Drobne łuski nadają skórze metaliczny połysk.
Ubarwienie:
W okresie tarła:
ciemny srebrnoszary/zielony grzbiet, który blaknie do jaśniejszych odcieni po bokach, na których również widoczne są czerwone/bladoróżowe/bladożółte plamki. Brzuch jest jaskrawoczerwony. Płetwy brzuszne, piersiowe i odbytowe są czerwone z białym zabarwieniem z przodu.
W pozostałej części roku:
jak wyżej, ale z jaśniejszymi akcentami (jasny srebrnoszary/zielony grzbiet i blady koralowoczerwony/różowy brzuch).
Śluz skórny:
przezroczysty i ściśle przylegający do skóry, wyczuwalny w dotyku.
Trzewia:
lśniące i gładkie z perłowymi odcieniami, elastyczne i o świeżym zapachu.
Otrzewna:
przezroczysta, błyszcząca, bez zapachu i przylegająca do mięsa.
W przypadku zarówno całych, jak i filetowanych ryb "Lappländsk Fjällröding":
Mięso ryb:
Tekstura:
sprężysta i jędrna, z drobnymi włóknami mięśniowymi.
Barwa:
pomarańczowoczerwona (NCS[1] S2050-2060Y50R). Barwa zależy od pory roku i zależy również od tego, czy ryba jest w trakcie tarła. W okresie tarła umięśnienie jest blade, pomarańczowoczerwone. W pozostałej części roku umięśnienie ma jaśniejszą pomarańczowoczerwoną barwę.
Zapach:
Skóra: delikatny zapach świeżej wody z jeziora.
Mięso: bardzo delikatny aromat migdałów i świeżej wiecznie zielonej roślinności.
Smak:
pełny smak ikry i umami. Lekka słodycz. Nieco mniej intensywny po obróbce cieplnej.
Konsystencja:
mięso jest przyjemnie jędrne, a jednocześnie ma delikatny i niemal kremowy smak.
Odczucia smakowe:
mięso jest wilgotne, ale nie tłuste. Na odczucia smakowe wpływa tekstura i zawartość tłuszczu. "Lappländsk Fjällröding" ma mniej zwartą teksturę i mniej tłuszczu między grupami mięśni niż na przykład łosoś. Oznacza to, że mięso to charakteryzuje się bardziej jednorodnymi odczuciami smakowymi i jest mniej tłuste niż mięso łososia.
Zawartość składników odżywczych:
Tłuszcz: 7,5-8,5 %
w tym:
nasycone kwasy tłuszczowe: 1,4-1,6 %
jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2,9-3,1 %
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2,4-2,6 %
białko: 18-22 %
witamina D: 5,6-6,0 pg/100 g ryby
foliany: 22-28 pg/100 g ryby
żelazo: 0,1-0,3 mg/100 g ryby
sól: 0,08-0,12 %
[1] Natural Colour System.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Pasza dla ryb składa się z dostępnej komercyjnie paszy dostosowanej do potrzeb tego gatunku na różnych etapach rozwoju. Składa się w co najmniej 50 % z materiału roślinnego (głównie roślin strączkowych, pszenicy, słonecznika, rzepaku) i w około 40 % z materiału zwierzęcego (głównie mączki rybnej i oleju z ryb). Pasza zawiera około 1 % fosforu i około 6-8 % azotu. Każda partia paszy jest identyfikowalna.
Pasza jest produkowana głównie poza określonym obszarem geograficznym opisanym w pkt 4.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Produkcja "Lappländsk Fjällröding" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4 i obejmuje następujące etapy: produkcję ikry i mleczu, zapładnianie ikry, wylęg ikry, hodowlę narybku odżywiającego się zawartością woreczka żółtkowego, hodowlę ryb przeznaczonych do zarybiania, hodowlę ryb towarowych, odłów, patroszenie i sortowanie.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji "Lappländsk Fjällröding" obejmuje historyczne okręgi Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina i Åsele oraz parafię Malå w szwedzkiej Laponii.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między cechami "Lappländsk Fjällröding" a obszarem geograficznym opiera się na czynnikach naturalnych i ludzkich.
Specyfika produktu
"Lappländsk Fjällröding" ma jędrne i sprężyste mięso z drobnymi włóknami mięśniowymi, które jest przyjemnie zwarte. Charakteryzuje się pełnym smakiem z nutami ikry i umami. Delikatny zapach wyróżnia się nutami migdałów i wiecznie zielonej roślinności.
Ciało "Lappländsk Fjällröding" jest pokryte plamkami o barwie czerwonej/bladoróżowej/bladożółtej, a nie czarnej, jak u ryb z rodzaju Salmo. Płetwy odbytowe, piersiowe i brzuszne często mają białe zabarwienie z przodu. Głowa jest stosunkowo niewielka, a łuski są drobne i mocno przytwierdzone. "Lappländsk Fjällröding" szybko rosną i późno osiągają dojrzałość płciową.
"Lappländsk Fjällröding" różni się również od gatunku golca występującego w południowej Szwecji (Salvelinus lepe- chini) częściowo ze względu na mniejszy rozmiar. Mięso "Lappländsk Fjällröding" jest również bardziej jędrne niż mięso S. lepechini, co oznacza, że w przeciwieństwie do mięsa S. lepechini nie rozwarstwia się.
Specyfika obszaru produkcji
W związku z północnym położeniem i wysokością obszaru produkcji klimat jest surowy (temperatury od -10 °C do -17 °C w styczniu i od 0 °C do 15 °C w lipcu). Znaczna część rocznych opadów ma postać śniegu i przypada na miesiące zimowe. Średni przepływ wody w czterech dużych rzekach odprowadzających wodę z obszaru produkcji wynosi od 165 do 500 metrów sześciennych na sekundę. Wysoki przepływ wody oznacza, że szybkość wymiany wody w jeziorach i ciekach wodnych obszaru produkcji jest wysoka, w wyniku czego woda jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze (poziomy azotu wynoszą 150-200 ug na litr, a poziomy fosforu wynoszą 3-10 ug na litr), charakteryzuje się bardzo słabym zabarwieniem substancjami humusowymi (gęstość optyczna F420/5: 0,025-0,045) i ma stosunkowo niską temperaturę przez cały rok (temperatury letnie wynoszą zwykle 7-14 °C).
Związek z czynnikami naturalnymi
Ryby hodowane jako "Lappländsk Fjällröding" pochodzą z dużej, genetycznie identyfikowalnej subpopulacji golca zwyczajnego, która żyje w Hornavan, jeziorze położonym w historycznym okręgu Arjeplog (część obszaru produkcji "Lappländsk Fjällröding"). Golec zwyczajny hodowany na potrzeby produkcji "Lappländsk Fjällröding" ma jędrne i sprężyste mięso z drobnymi włóknami mięśniowymi, późno osiąga dojrzałość płciową i rośnie stosunkowo szybko. Jest ewolucyjnie przystosowany do życia w zimnych, czystych i ubogich w składniki odżywcze wodach.
W związku z tym "Lappländsk Fjällröding" hoduje się w jeziorach i ciekach wodnych na obszarze produkcji opisanym w pkt 4, w których woda jest zimna, czysta, uboga w składniki odżywcze i które charakteryzują się wysokim współczynnikiem wymiany wody. Dzięki odpowiednio dostosowanym metodom hodowli "Lappländsk Fjällröding" zachowuje jak najwięcej cech charakterystycznych (konsystencję, smak i zapach mięsa ryb) oraz zachowań występujących u dzikiego golca zwyczajnego żyjącego w jeziorze Hornavan.
Związek z czynnikami ludzkimi
Szczególne cechy charakterystyczne dla ryb "Lappländsk Fjällröding" wynikają również z doświadczenia i wiedzy fachowej osób odpowiedzialnych za hodowlę, od etapu wyboru dawców ikry i mlecza po uzyskanie gotowego produktu końcowego.
Produkcja "Lappländsk Fjällröding" rozpoczyna się od wyboru odpowiednich tarlaków. Na podstawie morfologii i zachowania ryb doświadczony hodowca narybku może oszacować zdolność do wzrostu i istnienie jakichkolwiek wad genetycznych, które mogłyby skutkować deformacjami u ich potomstwa. Dzięki umiejętnemu i ostrożnemu obchodzeniu się z tarlakami te same tarlaki mogą być wykorzystywane do produkcji ikry/mlecza przez 5 lub 6 lat.
Po zmieszaniu ikry i mlecza nadmiar mlecza jest wypłukiwany, a ikra jest umieszczana w wylęgarni. Rozwój ikry jest dokładnie monitorowany przez doświadczony personel, który jest w stanie określić, czy ikra jest zapłodniona i który ręcznie usuwa martwe lub niezapłodnione jaja.
Szybkość wylęgu jest funkcją czasu i temperatury wody (stopniodni). Aby zapobiec wylęgowi wszystkich jaj w tym samym czasie, hodowca dostosowuje moment wylęgu, umożliwiając rozwój jaj w różnych temperaturach wody. Po wylęgu rozwój, zachowanie i stan zdrowia narybku odżywiającego się zawartością woreczka żółtkowego są stale monitorowane, tak aby na odpowiednim etapie rozwoju można było go przenieść do koryt hodowlanych z bieżącą wodą i karmić paszą starterową (paszą o wysokiej zawartości białka).
Gdy narybek osiągnie odpowiednią masę 25 gramów, jest przenoszony do zbiornika hodowlanego w jednym z systemów wodnych na obszarze produkcyjnym. W procesie hodowli "Lappländsk Fjällröding" hodowca uważnie monitoruje zachowanie ryb, aby móc ocenić ich stan zdrowia. Hodowla odbywa się w czystej, zimnej wodzie bieżącej na obszarze produkcji w warunkach, które pozwalają golcowi zwyczajnemu na utrzymanie naturalnych zachowań tak długo, jak to możliwe. Praca ta wymaga od hodowcy gruntownej wiedzy na temat naturalnych zachowań i warunków życia golca zwyczajnego.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.1465 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 09/02/2024 |
Data ogłoszenia: | 09/02/2024 |