Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.JEDNOLITY DOKUMENT
"Lappländsk Fjällröding"
Nr UE: PGI-SE-02630 - 7.9.2020
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChOG]
"Lappländsk Fjällröding"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Szwecja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.7 Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Chronione oznaczenie "Lappländsk Fjällröding" odnosi się do całych lub filetowanych ryb utrzymywanych w gospodarstwie rybackim z gatunku golec zwyczajny (Salvelinus alpinus) pochodzących ze specjalnej populacji występującej naturalnie w jeziorze Hornavan.
Najważniejsze cechy charakterystyczne "Lappländsk Fjällröding" są następujące:
Ryby całe:
Ciało:
zwarte i jędrne, nieco elastyczne.
Wielkość:
0,2-2 kg
Oko:
błyszczące, żywe, świecące, wypukłe, przezroczysta rogówka z czarną źrenicą i żółtą gałką oczną.
Skrzela:
czerwone i wilgotne, bez śluzu, mułu lub pasożytów
Skóra:
łuski są drobne i mocno przytwierdzone. Skóra jest lśniąca i połyskująca. Drobne łuski nadają skórze metaliczny połysk.
Ubarwienie:
W okresie tarła:
ciemny srebrnoszary/zielony grzbiet, który blaknie do jaśniejszych odcieni po bokach, na których również widoczne są czerwone/bladoróżowe/bladożółte plamki. Brzuch jest jaskrawoczerwony. Płetwy brzuszne, piersiowe i odbytowe są czerwone z białym zabarwieniem z przodu.
W pozostałej części roku:
jak wyżej, ale z jaśniejszymi akcentami (jasny srebrnoszary/zielony grzbiet i blady koralowoczerwony/różowy brzuch).
Śluz skórny:
przezroczysty i ściśle przylegający do skóry, wyczuwalny w dotyku.
Trzewia:
lśniące i gładkie z perłowymi odcieniami, elastyczne i o świeżym zapachu.
Otrzewna:
przezroczysta, błyszcząca, bez zapachu i przylegająca do mięsa.
W przypadku zarówno całych, jak i filetowanych ryb "Lappländsk Fjällröding":
Mięso ryb:
Tekstura:
sprężysta i jędrna, z drobnymi włóknami mięśniowymi.
Barwa:
pomarańczowoczerwona (NCS[1] S2050-2060Y50R). Barwa zależy od pory roku i zależy również od tego, czy ryba jest w trakcie tarła. W okresie tarła umięśnienie jest blade, pomarańczowoczerwone. W pozostałej części roku umięśnienie ma jaśniejszą pomarańczowoczerwoną barwę.
Zapach:
Skóra: delikatny zapach świeżej wody z jeziora.
Mięso: bardzo delikatny aromat migdałów i świeżej wiecznie zielonej roślinności.
Smak:
pełny smak ikry i umami. Lekka słodycz. Nieco mniej intensywny po obróbce cieplnej.
Konsystencja:
mięso jest przyjemnie jędrne, a jednocześnie ma delikatny i niemal kremowy smak.
Odczucia smakowe:
mięso jest wilgotne, ale nie tłuste. Na odczucia smakowe wpływa tekstura i zawartość tłuszczu. "Lappländsk Fjällröding" ma mniej zwartą teksturę i mniej tłuszczu między grupami mięśni niż na przykład łosoś. Oznacza to, że mięso to charakteryzuje się bardziej jednorodnymi odczuciami smakowymi i jest mniej tłuste niż mięso łososia.
Zawartość składników odżywczych:
Tłuszcz: 7,5-8,5 %
w tym:
nasycone kwasy tłuszczowe: 1,4-1,6 %
jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2,9-3,1 %
wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 2,4-2,6 %
białko: 18-22 %
witamina D: 5,6-6,0 pg/100 g ryby
foliany: 22-28 pg/100 g ryby
żelazo: 0,1-0,3 mg/100 g ryby
sól: 0,08-0,12 %
[1] Natural Colour System.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Pasza dla ryb składa się z dostępnej komercyjnie paszy dostosowanej do potrzeb tego gatunku na różnych etapach rozwoju. Składa się w co najmniej 50 % z materiału roślinnego (głównie roślin strączkowych, pszenicy, słonecznika, rzepaku) i w około 40 % z materiału zwierzęcego (głównie mączki rybnej i oleju z ryb). Pasza zawiera około 1 % fosforu i około 6-8 % azotu. Każda partia paszy jest identyfikowalna.
Pasza jest produkowana głównie poza określonym obszarem geograficznym opisanym w pkt 4.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Produkcja "Lappländsk Fjällröding" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4 i obejmuje następujące etapy: produkcję ikry i mleczu, zapładnianie ikry, wylęg ikry, hodowlę narybku odżywiającego się zawartością woreczka żółtkowego, hodowlę ryb przeznaczonych do zarybiania, hodowlę ryb towarowych, odłów, patroszenie i sortowanie.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar produkcji "Lappländsk Fjällröding" obejmuje historyczne okręgi Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina i Åsele oraz parafię Malå w szwedzkiej Laponii.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między cechami "Lappländsk Fjällröding" a obszarem geograficznym opiera się na czynnikach naturalnych i ludzkich.
Specyfika produktu
"Lappländsk Fjällröding" ma jędrne i sprężyste mięso z drobnymi włóknami mięśniowymi, które jest przyjemnie zwarte. Charakteryzuje się pełnym smakiem z nutami ikry i umami. Delikatny zapach wyróżnia się nutami migdałów i wiecznie zielonej roślinności.
Ciało "Lappländsk Fjällröding" jest pokryte plamkami o barwie czerwonej/bladoróżowej/bladożółtej, a nie czarnej, jak u ryb z rodzaju Salmo. Płetwy odbytowe, piersiowe i brzuszne często mają białe zabarwienie z przodu. Głowa jest stosunkowo niewielka, a łuski są drobne i mocno przytwierdzone. "Lappländsk Fjällröding" szybko rosną i późno osiągają dojrzałość płciową.
"Lappländsk Fjällröding" różni się również od gatunku golca występującego w południowej Szwecji (Salvelinus lepe- chini) częściowo ze względu na mniejszy rozmiar. Mięso "Lappländsk Fjällröding" jest również bardziej jędrne niż mięso S. lepechini, co oznacza, że w przeciwieństwie do mięsa S. lepechini nie rozwarstwia się.
Specyfika obszaru produkcji
W związku z północnym położeniem i wysokością obszaru produkcji klimat jest surowy (temperatury od -10 °C do -17 °C w styczniu i od 0 °C do 15 °C w lipcu). Znaczna część rocznych opadów ma postać śniegu i przypada na miesiące zimowe. Średni przepływ wody w czterech dużych rzekach odprowadzających wodę z obszaru produkcji wynosi od 165 do 500 metrów sześciennych na sekundę. Wysoki przepływ wody oznacza, że szybkość wymiany wody w jeziorach i ciekach wodnych obszaru produkcji jest wysoka, w wyniku czego woda jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze (poziomy azotu wynoszą 150-200 ug na litr, a poziomy fosforu wynoszą 3-10 ug na litr), charakteryzuje się bardzo słabym zabarwieniem substancjami humusowymi (gęstość optyczna F420/5: 0,025-0,045) i ma stosunkowo niską temperaturę przez cały rok (temperatury letnie wynoszą zwykle 7-14 °C).
Związek z czynnikami naturalnymi
Ryby hodowane jako "Lappländsk Fjällröding" pochodzą z dużej, genetycznie identyfikowalnej subpopulacji golca zwyczajnego, która żyje w Hornavan, jeziorze położonym w historycznym okręgu Arjeplog (część obszaru produkcji "Lappländsk Fjällröding"). Golec zwyczajny hodowany na potrzeby produkcji "Lappländsk Fjällröding" ma jędrne i sprężyste mięso z drobnymi włóknami mięśniowymi, późno osiąga dojrzałość płciową i rośnie stosunkowo szybko. Jest ewolucyjnie przystosowany do życia w zimnych, czystych i ubogich w składniki odżywcze wodach.
W związku z tym "Lappländsk Fjällröding" hoduje się w jeziorach i ciekach wodnych na obszarze produkcji opisanym w pkt 4, w których woda jest zimna, czysta, uboga w składniki odżywcze i które charakteryzują się wysokim współczynnikiem wymiany wody. Dzięki odpowiednio dostosowanym metodom hodowli "Lappländsk Fjällröding" zachowuje jak najwięcej cech charakterystycznych (konsystencję, smak i zapach mięsa ryb) oraz zachowań występujących u dzikiego golca zwyczajnego żyjącego w jeziorze Hornavan.
Związek z czynnikami ludzkimi
Szczególne cechy charakterystyczne dla ryb "Lappländsk Fjällröding" wynikają również z doświadczenia i wiedzy fachowej osób odpowiedzialnych za hodowlę, od etapu wyboru dawców ikry i mlecza po uzyskanie gotowego produktu końcowego.
Produkcja "Lappländsk Fjällröding" rozpoczyna się od wyboru odpowiednich tarlaków. Na podstawie morfologii i zachowania ryb doświadczony hodowca narybku może oszacować zdolność do wzrostu i istnienie jakichkolwiek wad genetycznych, które mogłyby skutkować deformacjami u ich potomstwa. Dzięki umiejętnemu i ostrożnemu obchodzeniu się z tarlakami te same tarlaki mogą być wykorzystywane do produkcji ikry/mlecza przez 5 lub 6 lat.
Po zmieszaniu ikry i mlecza nadmiar mlecza jest wypłukiwany, a ikra jest umieszczana w wylęgarni. Rozwój ikry jest dokładnie monitorowany przez doświadczony personel, który jest w stanie określić, czy ikra jest zapłodniona i który ręcznie usuwa martwe lub niezapłodnione jaja.
Szybkość wylęgu jest funkcją czasu i temperatury wody (stopniodni). Aby zapobiec wylęgowi wszystkich jaj w tym samym czasie, hodowca dostosowuje moment wylęgu, umożliwiając rozwój jaj w różnych temperaturach wody. Po wylęgu rozwój, zachowanie i stan zdrowia narybku odżywiającego się zawartością woreczka żółtkowego są stale monitorowane, tak aby na odpowiednim etapie rozwoju można było go przenieść do koryt hodowlanych z bieżącą wodą i karmić paszą starterową (paszą o wysokiej zawartości białka).
Gdy narybek osiągnie odpowiednią masę 25 gramów, jest przenoszony do zbiornika hodowlanego w jednym z systemów wodnych na obszarze produkcyjnym. W procesie hodowli "Lappländsk Fjällröding" hodowca uważnie monitoruje zachowanie ryb, aby móc ocenić ich stan zdrowia. Hodowla odbywa się w czystej, zimnej wodzie bieżącej na obszarze produkcji w warunkach, które pozwalają golcowi zwyczajnemu na utrzymanie naturalnych zachowań tak długo, jak to możliwe. Praca ta wymaga od hodowcy gruntownej wiedzy na temat naturalnych zachowań i warunków życia golca zwyczajnego.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/ansokan_lapplandsk_fjallroding-2023_04_20.pdf