united kingdom
ukraine

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(C/2024/1346)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady 1  (UE) nr 1151/2012 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Bursa §eftalisi"

Nr UE: PDO-TR-02887 - 5.1.2023

1. Nazwa lub nazwy

"Bursa §eftalisi"

ChNP (X) ChOG ()

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Nazwa "Bursa §eftalisi" odnosi się do świeżego owocu "J.H. Hale" i "Glohaven" - odmian należących do gatunku Prunus persica L Oba kultywary mają łatwo odchodzącą pestkę, a żółta skórka jest zarumieniona na czerwono, miąższ jest żółty, słodki i soczysty. Owoc odmiany J.H. Hale jest średniej wielkości, z meszkiem, jędrny, słodki i soczysty. Owoce odmiany Glohaven są średniej wielkości, z lekkim meszkiem i średnio jędrne.

W momencie wprowadzania do obrotu owoce posiadają następujące cechy charakterystyczne:

J.H. Hale Glohaven
Barwa skórki L 60,00-70,00 45,00-65,00
a 20,00-30,00 30,00-40,00
b 40,00-50,00 25,00-45,00
Barwa miąższu L 70,00-80,00 75,00-80,00
a 10,00 -20,00 14,50-20,50
b 55,00-60,00 55,00-65,00
Jędrność (kg/cm2) 5,00-7,00 0,80-2,50
Liczba owoców na 1 kg 3,00-3,50 3,50-4,50
skala Brix'a (%) 11,00-14,00 10,00-13,00
pH 3,50-3,65 3,50-3,70

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji "Bursa §eftalisi" muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym, począwszy od sadzenia do zbioru.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa Produkt "Bursa §eftalisi" pakuje się do kartonowych lub drewnianych tacek lub pudełek, z przeznaczeniem dla konsumentów końcowych. Owoce należy umieszczać jednowarstwowo, oddzielając je od siebie materiałem ochronnym. Zakazane jest stosowanie wszelkich opakowań z tworzyw sztucznych.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykietach znajdujących się na opakowaniach należy umieścić nazwę "Bursa §eftalisi", zapisaną czcionką o wielkości co najmniej tak dużej jak inne największe litery na etykiecie oraz termin "Chroniona Nazwa Pochodzenia", obok nazwy produktu wraz z numerem partii.

Wszyscy producenci i przetwórcy spełniający wymogi określone w specyfikacji mogą korzystać ze specjalnego logo wskazanego poniżej, identyfikującego produkt.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczony obszar geograficzny produkcji "Bursa §eftalisi" znajduje się w wymienionych poniżej wsiach w dystryktach należących do prowincji Bursa.

Dystrykt Gürsu: Merkez, Adaköy, Cambazlar, igdir, Karahidir, Kazikli

Dystrykt inegöl: Merkez, Akhisar, Akincilar, Alanyurt, Alibey, Bilalköy, Bogazköy, Cerrah, Çavu§köy, ęeltikęi, ęitli, Deydinler, Dipsizgöl, Edebey, Eymir, Hamamli, Hamzabey, Hasanpa§a, Hocaköy, isaören, Karagölet, Karalar, Kinik, Kozluca, Kulaca, Kur§unlu, Küçükyenice, Ortaköy, Özlüce, Sungurpa§a, Süpürtü, §ipali, Toku§, Yeniceköy, Yigit

Dystrykt iznik: Boyalica

Dystrykt Kestel: Merkez, Aksu, Barakfaki, ęataltepe, Dudakli, Erdogan, Gölba§i, Gölcük, Gözede, Kozluören, Narlidere, Serme, Seymen, Soguksu, Turanköy, Yagmurlu

Dystrykt Nilüfer: Merkez, ęali, Kayapa, Tahtali, Yaylacik

Dystrykt Orhangazi: Akharem, ęakirli, Dutluca, Gedelek, Gemię, Gölyaka, Gürle, Heceler, Keramet, Orhangazi, Sölöz, Üregil, Yenigürle, Yenisölöz

Dystrykt Osmangazi: Merkez, ęaglayan, Demirta§, Ovaakęa

Dystrykt Yeni§ehir: Merkez, Af§ar, Akdere, Alayli, Barcin, Burcun, Cihadiye, Çamönü, ęardak, ęayirli, ęelebi, Demir- boga, Dereköy, Ebeköy, Fethiye, Günece, Hayriye, incirli, Karabahadir, Karacaahmet, Karacaali, Karaköy, Karasil, Kava- kli, Koyunhisar, Kozdere, Köprülühisar, Mahmudiye, Marmaracik, Mente§e, Osmaniye, Papatya, Selimiye, Söylemi§, Suba§i, Toprakdere, Toprakocak, Yeniköy, Yolören

Dystrykt Yildirim: Merkez

5. Związek z obszarem geograficznym

Wskaźnik występowania gleb aluwialnych w prowincji Bursa jest znacznie wyższy niż w innych prowincjach, w których uprawia się brzoskwinie. Odsetek gleby aluwialnej w Bursa wynosi 11,6 %, co tworzy idealne środowisko do uprawy brzoskwiń. Wiatr jest ważnym czynnikiem wpływającym na jakość brzoskwiń. Środowisko przybrzeżne, obecność jeziora i gór stwarzają odpowiednie warunki do uprawy brzoskwiń. Na obszarach charakteryzujących się wysoką jakością produkcji w prowincji Bursa przeważają wiatry północnowschodnie (NE), południowowschodnie (SE) i wschodnio-północno-wschodnie (ENE). Pożądana maksymalna prędkość wiatru na obszarze produkcji, sprzyjająca wysokiej jakości i zdrowej uprawie brzoskwiń, wynosi 10 mph lub mniej. Bursa różni się od innych prowincji pod względem struktury gleby i ogólnych warunków klimatycznych, a zwłaszcza prędkości wiatru. Gdy porównuje się tę prowincję z innymi prowincjami, obszar uprawy brzoskwiń (tj. Bursa) charakteryzuje się łagodniejszym wiatrem (o prędkości mniejszej niż 10 mph), co wynika z obecności pobliskiej góry Uludag.

Odmiany "Bursa Seftalisi" (J.H Hale i Glohaven) wyróżniają się wielkością, barwą, słodyczą, soczystością i odchodzeniem pestki od miąższu w porównaniu z owocami tych samych odmian uprawianych w innych regionach; dzieje się tak ze względu na warunki glebowe i klimatyczne prowincji Bursa. Poziom pH (6-7), aluwialna struktura gleby (osadowa, gliniasta, piaszczysta, kamienista, głęboka i szybko ogrzewająca się) oraz zawartość minerałów (zwłaszcza azotu) w prowincji Bursa wpływają na wzrost drzew, co ma wpływ na wielkość i barwę brzoskwiń odmiany J.H Hale i Glohaven. Średnie roczne opady w prowincji Bursa wynoszą 707,5 mm, a zwłaszcza opady przed zbiorami są istotne z punktu widzenia tworzenia się pestek i przylegania pestek do owocu. Praktyki produkcyjne producentów z prowincji Bursa mają wpływ na jakość brzoskwiń. Cięcie odbywa się zgodnie z metodą zwaną lokalnie "rybie ości" i polega na usuwaniu suchych, uszkodzonych i chorych gałęzi, aby zwiększyć przenikanie światła i zapewnić wystarczającą ekspozycję owoców na promienie słoneczne. Cięcie metodą na "rybie ości" wpływa na barwę brzoskwiń, podobnie jak rodzaj gleby. Przerzedzanie przeprowadza się ręcznie, a zabieg ten umożliwia powstawanie owoców o średniej wielkości. Praktyki nawożenia stosowane przez producentów przyczyniają się do produkcji słodkich i soczystych owoców. Stosowanie Erekeme (lokalna nazwa nieszczepionego drzewa brzoskwiniowego) w zapylaniu ułatwia oddzielanie brzoskwiń od pestek. Posadzenie dziesięciu drzew "erekeme" na hektar wystarczy do uzyskania lepszych owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2024.1346

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 06/02/2024
Data ogłoszenia: 06/02/2024