1. Aby uwzględnić informacje przekazane Komisji przez państwa członkowskie, w niniejszym suplemencie do wersji skonsolidowanej wspólnego katalogu odmian roślin warzywnych z 2022 r. 1 wprowadzono niezbędne poprawki.2. Informacje w niniejszym suplemencie przedstawione są według takiego samego podziału jak informacje zawarte w wersji skonsolidowanej. W związku z tym można odwoływać się do legendy tego wydania.
3. Niniejszy suplement obejmuje powiadomienia otrzymane w dniach od 1 do 31 grudnia 2023 r.
4. Poprawki do wersji skonsolidowanej przedstawione są w następujący sposób:
- (add.): oznacza nową pozycję wprowadzaną do wspólnego katalogu,
- (mod.): oznacza modyfikację istniejącej pozycji. Oznaczenia tej pozycji zawarte w niniejszym suplemencie zastępują oznaczenia zawarte w wersji skonsolidowanej,
- (del.): oznacza, iż wskazana pozycja oraz wszystkie odnoszące się do niej oznaczenia zostają usunięte ze wspólnego katalogu.
5. Niniejszy suplement dotyczy zgłoszonych odmian, do których mają zastosowanie przepisy art. 16 ust. 1 dyrektywy Rady 2002/55/WE 2 .
6. Jeśli kod podmiotu odpowiedzialnego za zachowanie odmian nie pojawia się w wersji skonsolidowanej, informacje dotyczące jego nazwy oraz adresu można uzyskać od wskazanej w wykazie instytucji danego państwa członkowskiego lub państwa EFTA.
Spis treści
1.1 Allium cepa L. >> Aggregátum Group - Shallot
1.2 Allium cepa L. >> Cepa Group - Onion, Echalion
2 Allium fistulosum L. - Japanese bunching onion, Welsh onion
3 Allium porrum L. - Leek
4 Allium sativum L. - Garlic
7.2 Apium graveolens L. >> Celeriac Group
9.1 Beta vulgaris L. >> Garden beet Group (beetroot, including Cheltenham beet)
10.1 Brassica oleracea L. >> Kale Group
10.2 Brassica oleracea L. >> Cauliflower Group
10.3 Brassica oleracea L. >> Broccoli Group (calabrese type and sprouting type)
10.4 Brassica oleracea L. >> Brussels sprouts Group
10.5 Brassica oleracea L. >> Savoy cabbage
10.6 Brassica oleracea L. >> Capitata Group - White cabbage
10.7 Brassica oleracea L. >> Capitata Group - Red cabbage
10.8 Brassica oleracea L. >> Kohlrabi Group
11.1 Brassica rapa L. >> Chinese cabbage Group
11.2 Brassica rapa L. >> Vegetable turnip Group
12 Capsicum annuum L. - Chili, Pepper
13 Cichorium endivia L
14.1 Cichorium intybus L. >> Witloof chicory Group
14.2 Cichorium intybus L. >>Leaf chicory Group (Large-leaved chicory or Italian chicory)
15 Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai - Watermelon
16 Cucumis melo L. - Melon
17.1 Cucumis sativus L. >> Cucumber Group
17.2 Cucumis sativus L. >> Gherkin Group
18 Cucurbita Maxima Duchesne - Gourd
19 Cucurbita pepo L. - Marrow / Courgette
21 Daucus carota L. >> Carrot and fodder carrot
21.1 Daucus carota L. >> Carrot
22 Foeniculum vulgare Miller - Fennel - Azoricum Group
23 Lactuca sativa L. - Lettuce
24 Lycopersicon esculentum Mill. - Tomato
27.1 Phaseolus vulgaris L. >> Dwarf French bean Group
27.2 Phaseolus vulgaris L. >> Climbing French bean Group
28.1 Pisum sativum L. (partim) >> Wrinkled pea Group
28.2 Pisum sativum L. (partim) >> Round pea Group
28.3 Pisum sativum L. (partim) >> Sugar pea Group
29.1 Raphanus sativus L. >> Radish Group
29.2 Raphanus sativus L. >> Black radish Group
32 Solanum melongena L. - Aubergine / Egg plant
33 Spinacia oleracea L. - Spinach
35 Vicia faba L. (partim) - Broad bean
36.1 Zea mays L. (partim) >> Sweet corn Group
36.2 Zea mays L. (partim) >> Popcorn Group
37.4 Solanum lycopersicum L. x S. habrochaites
37.6 Sicyos angulatus