Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Lisboa"
PGI-PT-A1535-AM01
Data wniosku: 13.3.2017
1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna.
2. Opis i uzasadnienie zmiany
2.1. Informacje dotyczące wnioskodawcy
Aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.
Uzasadnienie: Ponieważ dane są nieaktualne, należy je zaktualizować. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz udoskonalić i sprecyzować poprzedni opis.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Zmienione punkty (specyfikacja): "Inne informacje" - Dane wnioskodawcy.
2.2. Informacje dotyczące zainteresowanych stron
Usunięcie informacji dotyczących zainteresowanych stron.
Uzasadnienie: Ponieważ dane są nieaktualne, należy je zaktualizować. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz udoskonalić i sprecyzować poprzedni opis.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Zmienione punkty (specyfikacja): "Inne informacje" - Zainteresowane strony.
2.3. Informacje dotyczące jednostek certyfikujących
Aktualizacja informacji dotyczących jednostek certyfikujących
Uzasadnienie: Ponieważ dane są nieaktualne, należy je zaktualizować. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz udoskonalić i sprecyzować poprzedni opis.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Zmienione punkty (specyfikacja): "Inne informacje" - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących.
2.4. Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru
Aktualizacja informacji dotyczących właściwych organów nadzoru
Uzasadnienie: Ponieważ dane są nieaktualne, należy je zaktualizować. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz udoskonalić i sprecyzować poprzedni opis.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Zmienione punkty (specyfikacja): "Inne informacje" - Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru.
2.5. Kategoria produktu - dodanie nowej kategorii produktu sektora wina - gatunkowe wino musujące
Dodano kategorię "gatunkowe wino musujące".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez uznanie go w ramach ChNP.
Ten rodzaj produktu jest już wytwarzany przez producentów zgodnie z tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie, z zachowaniem wyjątkowej jakości i typowych cech. Objęcie tego nowego produktu ChOG "Lisboa" stanowi uznanie jego znaczenia i jakości oraz wartości dodanej dla jego producentów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione punkty (specyfikacja): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.6. Kategoria produktu - dodanie nowej kategorii produktu sektora wina - wino półmusujące
Dodano kategorię "Wino półmusujące".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez uznanie go w ramach ChNP.
Ten rodzaj produktu jest już wytwarzany przez producentów zgodnie z tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie, z zachowaniem wyjątkowej jakości i typowych cech. Objęcie tego nowego produktu ChOG "Lisboa" stanowi uznanie jego znaczenia i jakości oraz wartości dodanej dla jego producentów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione punkty (specyfikacja): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.7. Kategoria produktu - dodanie nowej kategorii produktu sektora wina - gazowane wino półmusujące
Dodano kategorię "Gazowane wino półmusujące".
Uzasadnienie: Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez uznanie go w ramach ChNP.
Ten rodzaj produktu jest już wytwarzany przez producentów zgodnie z tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie, z zachowaniem wyjątkowej jakości i typowych cech. Objęcie tego nowego produktu ChOG "Lisboa" stanowi uznanie jego znaczenia i jakości oraz wartości dodanej dla jego producentów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Zmienione punkty (specyfikacja): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.8. Opis wina lub win - kategorie "Wino", "Wino likierowe" i "Wino musujące"
Poprawiono i dostosowano opis kategorii "Wino", "Wino likierowe" i "Wino musujące".
Uzasadnienie: Ponieważ poprzedni opis został uznany za ogólny i niejasny, należy go dostosować, aby lepiej podkreślić cechy związane z produktami objętymi ChOG "Lisboa". Jest to konieczne, aby dostosować jednolity dokument i specyfikację do obowiązujących przepisów.
Zmienione punkty (jednolity dokument): Opis wina lub win - kategorie "Wino", "Wino likierowe" i "Wino musujące"
Zmienione punkty (specyfikacja): Opis wina lub win - kategorie "Wino", "Wino likierowe" i "Wino musujące" 2.9. Związek z obszarem geograficznym
Poprawiono i dostosowano opis związku z obszarem geograficznym. Informacje dotyczące obszaru geograficznego, szczegółowych informacji o produkcie i jego związku przyczynowego zostały zmienione, w przypadku zarówno wcześniej istniejących, jak i nowych kategorii produktów.
Uzasadnienie: Ponieważ z jednej strony uznano, że poprzedni opis związku jest ogólny i niejasny, a z drugiej strony należało dodać opis związku dotyczącego nowych kategorii produktu (gatunkowe wino musujące, wino półmusu- jące oraz gazowane wino półmusujące), zmieniono treść tego punktu, aby uwzględnić wszystkie kategorie produktu. Dzięki temu treść jest bardziej obiektywna, ponieważ związek z obszarem geograficznym ma zastosowanie do wszystkich kategorii.
Zmienione punkty (jednolity dokument): Związek z obszarem geograficznym.
Zmienione punkty (specyfikacja): Związek z obszarem geograficznym.
2.10. Oznaczenie "Vinho leve" [wino lekkie]
Doprecyzowanie wymogów dotyczących stosowania oznaczenia "Leve" [lekkie] na etykietach.
Uzasadnienie: Uściślono, że oznaczenie "Leve" [lekkie] może być stosowane w odniesieniu do produktów sektora wina objętych ChOG "Lisboa" na warunkach określonych w mających zastosowanie ramach prawnych.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Wymogi dodatkowe" - "Etykietowanie"
Zmienione punkty (specyfikacja): "Wymogi dodatkowe" - "Etykietowanie" 2.11. Główne odmiany winorośli - wprowadzenie nowych odmian
Zmiana/dostosowanie wykazu odmian. Wprowadzone odmiany: Bacchus, Códega-do-Larinho, Gouveio, Grüner- Veltliner, Feteasca-Alba, Liliorila, Marsanne, Moscatel-Galego-Branco, Petit-Manseng, Rotgipfler, Roussanne, Verdejo, Vermentino, Acolon, Aglianico, Arinarnoa, Cabernet-Cubin, Cabernet-Dorsa, Cabernet-Mitos, Carmenère, Chambourcin, Cot Malbec, Dolcetto, Dornfelder, Durif/Petite-Syrah, Lemberger, Marselan, Nebbiolo, Nero, Nero-d'Avola, Sangiovese, Sezão oraz Tinta-Francisca.
Uzasadnienie: Odmiany określone w odniesieniu do produkcji win w regionie Lizbony należało dostosować i zaktualizować, aby zapewnić zgodność z nowymi ramami prawnymi krajowego wykazu odmian nadających się do produkcji win w Portugalii, obejmującego nowe odmiany istotne na potrzeby charakterystyki win w regionie.
Odmiany te figurują na tradycyjnej mapie odmian danego obszaru geograficznego, a zatem ich włączenie nie zmienia wyraźnego charakteru win objętych ChOG "Lisboa", lecz go optymalizuje.
Zmienione punkty (jednolity dokument): "Wymogi dodatkowe" - "Etykietowanie"
Zmienione punkty (specyfikacja): "Wymogi dodatkowe" - "Etykietowanie"