(C/2024/1130)(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2024 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"Palo Cortado"
Data otrzymania: 5 maja 2023 r.
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 4
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: hiszpańska
Numer dokumentacji: Dokument Ares(2023)3171614
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Palo Cortado
Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności Andaluzyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
C/ Tabladilla, s/n, 41071 Sevilla Hiszpania
Przynależność państwowa: hiszpańska
Telefon, faks, e-mail:
Tel. +34 955032278;
Faks +34 955032460;
E-mail: dgiica.capadr@juntadeandalucia.es
Opis zmiany:
- Kategoria 1 - Włącza się wino jako nową kategorię produktów sektora wina objętych ochroną.
- W streszczeniu definicji/warunków stosowania następujący tekst:
Wino likierowe (vino generoso) "Jerez-Xérès-Sherry" i "Montilla-Moriles", łączące właściwości organoleptyczne Amontillado pod względem aromatu oraz Oloroso pod względem smaku i barwy, o rzeczywistej zawartości alkoholu między 16 a 22°. Dojrzewające dwuetapowo: pierwszy etap to dojrzewanie biologiczne pod warstwą drożdży kożuchujących, a drugi to etap dojrzewania tlenowego.
otrzymuje brzmienie:
1. Określenie "Palo Cortado" może być stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso" "Jerez-Xérès-Sherry", "Montilla-Moriles" i "Condado de Huelva", które spełniają następujące wymogi:
a) dojrzewanie głównie tlenowe, po początkowym etapie pod warstwą drożdży kożuchujących przez okres co najmniej trzech miesięcy.
b) zawartość alkoholu nie więcej niż 16-22 % obj.;
c) barwa od złotej do ciemno mahoniowej, z aromatami orzechów i drewna, a także możliwe nuty mleczne.
2. Określenie to może być również stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem "vino generoso de licor", z których co najmniej 85 % pochodzi z wina opatrzonego określeniem "vino generoso" opisanego w pkt 1. Na etykiecie bezpośrednio po określeniu "Palo Cortado" lub bezpośrednio przed musi być umieszczona informacja dotycząca zawartości cukru w otrzymanej mieszance, zgodnie z obowiązującymi specyfikacjami produktu lub regulacjami.
Wyjaśnienie powodów zmiany:
W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne dotyczące win z Andaluzji objętych chronioną nazwą pochodzenia podlegają przepisom rozporządzenia Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Andaluzji (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Zarządzenie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE. Definicja ta została ustanowiona i opublikowana, aby zapewnić przejście od obecnych ram prawnych regulujących określenie tradycyjne "Palo Cortado". Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje.
Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności