Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 22 ust. 1 i art. 27 ust. 1 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/34 1 . Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZMIANĘ DOTYCZĄCY OKREŚLENIA TRADYCYJNEGO
"Fino"
Data otrzymania: 5 maja 2023 r.
Liczba stron (łącznie z niniejszą stroną): 3
Język wniosku o wprowadzenie zmiany: hiszpański
Numer dokumentacji: Dokument Ares(2023)3171420
Określenie tradycyjne, o którego zmianę składany jest wniosek: Fino
Wnioskodawca: Dyrekcja Generalna ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności Andaluzyjskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Pełny adres (ulica i numer domu, miejscowość i kod pocztowy, kraj):
C/ Tabladilla, s/n, 41071 Sevilla Hiszpania
Przynależność państwowa: hiszpańska
Telefon, faks, e-mail:
Tel. +34 955032278;
Faks +34 955032460;
E-mail: dgiica.capadr@juntadeandalucia.es
Opis zmiany:
- W streszczeniu definicji/warunków stosowania następujący tekst:
Wino likierowe (vino generoso) "Jerez-Xérès-Sherry" i "Montilla Moriles" ChNP o następujących właściwościach: Barwa słomkowa, wytrawne, lekko gorzkie, lekkie i aromatyczne w smaku. Wino leżakowało przez co najmniej dwa lata z zastosowaniem systemu podzielonego leżakowania (tzw. "criaderas y soleras") w dębowych beczkach o maksymalnej pojemności 1 000 l.
otrzymuje brzmienie:
"Określenie »Fino« może być stosowane w odniesieniu do win opatrzonych określeniem »vino generoso« »Jerez-Xérès-Sherry«, »Montilla- Moriles« i »Condado de Huelva«, które spełniają następujące wymogi:
1. Wina dojrzewały wyłącznie w wyniku leżakowania pod warstwą drożdży kożuchujących.
2. Wina o minimalnej rzeczywistej zawartości alkoholu wynoszącej od 14 % do 17 % obj. dla kategorii 1 oraz od 15 % do 17 % obj. dla kategorii 3, z wyjątkiem przypadków przewidzianych w obecnie obowiązujących przepisach UE.
3. Barwa od słomkowej do bursztynowej, z aromatami charakterystycznymi dla biologicznego dojrzewania, takimi jak drożdże"
Wyjaśnienie powodów zmiany:
W celu zapewnienia jasności, przejrzystości i pewności prawa niektóre określenia tradycyjne dotyczące win z Andaluzji objętych chronioną nazwą pochodzenia podlegają przepisom rozporządzenia Regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Gospodarki Wodnej i Rozwoju Obszarów Wiejskich z dnia 22 lutego 2023 r., opublikowanego w Dzienniku Urzędowym Andaluzji (BOJA) nr 42 z dnia 3 marca 2023 r. Zarządzenie jest odpowiednim instrumentem prawnym do zatwierdzenia określeń tradycyjnych, a następnie do ich zmiany w rejestrze UE.
Definicja ta została ustanowiona i opublikowana, aby zapewnić przejście od obecnych ram prawnych regulujących określenie tradycyjne "Fino". Definicja opisuje cechy charakterystyczne i wspólne elementy chronionych nazw pochodzenia, w których stosuje się omawiane określenie tradycyjne. Dzięki temu producenci mogą konkurować na równych zasadach, a konsumenci otrzymują jasne informacje.
Podpisujący: Dyrektor Generalny ds. Przemysłu Rolno-Spożywczego, Innowacji i Łańcucha Dostaw Żywności