(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Pecorino del Monte Poro"
Nr UE: PDO-IT-02420-AM01 - 31.10.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Pecorino del Monte Poro"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
MASAF [Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa]
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana jest standardowa, ponieważ nie obejmuje zmiany nazwy, nie grozi zmianą związku i nie powoduje zwiększenia ograniczeń w handlu produktem.
1. Zmiana dotycząca art. 2 pkt 2.1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu "Minimalna masa sera"
Zmiana zarówno w specyfikacji produktu, jak i jednolitym dokumencie:
Obecne brzmienie:
Masa: Rodzaje fresco, semistagionato i stagionato ważą od 600 g do 2,5 kg.
Nowe brzmienie:
Masa: Od 300 g do 10 kg w przypadku rodzajów fresco, semistagionato i stagionato.
Uzasadnienie:
Zmiana ta wynika z czynników czysto handlowych związanych ze szczególnymi potrzebami rynkowymi.
Umożliwi to producentom sprostać wymaganiom kanałów dystrybucji i konsumentów.
Przedmiotowa zmiana dotyczy jednolitego dokumentu.
2. Zmiana dotycząca art. 5 pkt 5.1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu dotyczących GMO
Zmiana zarówno w specyfikacji produktu, jak i jednolitym dokumencie:
Obecne brzmienie:
Pasza owiec nie może zawierać żadnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO).
Nowe brzmienie:
Pasza owiec nie może zawierać żadnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami.
Uzasadnienie:
Konieczne stało się dodanie tego sformułowania, ponieważ prawodawstwo UE w tej dziedzinie jest stale aktualizowane. Zmienione brzmienie uniemożliwia jednostce certyfikującej dokonanie własnej interpretacji i pozwala na stałe przestrzeganie obowiązujących przepisów.
Przedmiotowa zmiana dotyczy jednolitego dokumentu.
3. Zmiana dotycząca art. 5 pkt 5.2.2 specyfikacji produktu dotyczącego solenia
Obecne brzmienie:
Po wyjęciu z formy ser soli się na sucho i umieszcza się go na desce, na której obraca się go raz dziennie przez 3-4 dni. Solenie może również odbywać się poprzez zanurzenie sera w zbiorniku z solanką, przy czym czas solenia waha się w zależności od masy produktu:
- 40 minut w przypadku serów do 600 g;
- 2 godziny w przypadku serów do 1,2 kg;
- 12 godzin w przypadku serów do 2,5 kg;
- 24 godziny w przypadku serów do 5 kg;
- 36 godzin w przypadku serów do 10 kg.
Nowe brzmienie:
5.2.2 Solenie i, w odpowiednim zakresie, dojrzewanie
Po wyjęciu z formy ser soli się na sucho i umieszcza się go na desce, na której obraca się go raz dziennie przez 3-4 dni. Solenie może również odbywać się poprzez zanurzenie sera w zbiorniku z solanką, przy czym czas solenia waha się w zależności od masy produktu:
- co najmniej 40 minut w przypadku serów o masie od 300 g do 600 g;
- co najmniej 2 godziny w przypadku serów do 1,2 kg;
- co najmniej 6 godzin w przypadku serów do 2,5 kg;
- co najmniej 12 godzin w przypadku serów do 5 kg;
- co najmniej 24 godzin w przypadku serów do 10 kg.
Uzasadnienie:
Lata kontroli procesów produkcyjnych umożliwiły dokładniejsze obliczenie minimalnego czasu zanurzania serów w solance.
W związku z tym skorygowano minimalny czas zanurzenia w przypadku serów średniej wielkości. Ponadto dodano minimalny okres zanurzenia w solance w przypadku sera o wadze 300 g.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
4. Zmiana dotycząca art. 9 specyfikacji produktu dotyczącego minimalnego rozmiaru logo na etykiecie
Obecne brzmienie:
Minimalny rozmiar, jaki można zastosować, to 40 mm.
Nowe brzmienie:
Minimalny rozmiar, jaki można zastosować, to 15 mm.
Uzasadnienie:
Zmiana ta umożliwi dostosowanie rozmiaru logo do różnych rozmiarów etykiet.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
5. Inne: Zmiana dotycząca art. 7 specyfikacji produktu dotyczącego jednostki certyfikującej
Obecne brzmienie:
Zgodność ze specyfikacją produktu jest sprawdzana przez jednostkę certyfikującą zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Tą jednostką certyfikującą jest organ publiczny: Izba Handlowa w Vibo Valentia, adres: Piazza S. Leoluca, 89900 Vibo Valentia, tel.: 0963 294600, e-mail: segreteria.generale@vv.camcom.it.
Nowe brzmienie:
Zgodność ze specyfikacją produktu jest sprawdzana przez jednostkę certyfikującą zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Tą jednostką certyfikującą jest Agroqualità SpA w Rzymie, adres: Viale Cesare Pavese 305, Rome.
Uzasadnienie:
Zaktualizowano informacje dotyczące jednostki certyfikującej.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2024.1059 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 |
| Data aktu: | 26/01/2024 |
| Data ogłoszenia: | 26/01/2024 |