(C/2024/1059)(Dz.U.UE C z dnia 26 stycznia 2024 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Pecorino del Monte Poro"
Nr UE: PDO-IT-02420-AM01 - 31.10.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Pecorino del Monte Poro"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Włochy
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
MASAF [Ministerstwo Rolnictwa, Gospodarki Żywnościowej i Leśnictwa]
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
Wyjaśnienie, dlaczego zmiana wchodzi w zakres definicji zmiany standardowej przewidzianej w art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana jest standardowa, ponieważ nie obejmuje zmiany nazwy, nie grozi zmianą związku i nie powoduje zwiększenia ograniczeń w handlu produktem.
1. Zmiana dotycząca art. 2 pkt 2.1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu "Minimalna masa sera"
Zmiana zarówno w specyfikacji produktu, jak i jednolitym dokumencie:
Obecne brzmienie:
Masa: Rodzaje fresco, semistagionato i stagionato ważą od 600 g do 2,5 kg.
Nowe brzmienie:
Masa: Od 300 g do 10 kg w przypadku rodzajów fresco, semistagionato i stagionato.
Uzasadnienie:
Zmiana ta wynika z czynników czysto handlowych związanych ze szczególnymi potrzebami rynkowymi.
Umożliwi to producentom sprostać wymaganiom kanałów dystrybucji i konsumentów.
Przedmiotowa zmiana dotyczy jednolitego dokumentu.
2. Zmiana dotycząca art. 5 pkt 5.1 specyfikacji produktu oraz pkt 3.3 jednolitego dokumentu dotyczących GMO
Zmiana zarówno w specyfikacji produktu, jak i jednolitym dokumencie:
Obecne brzmienie:
Pasza owiec nie może zawierać żadnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO).
Nowe brzmienie:
Pasza owiec nie może zawierać żadnych organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) zgodnie z odpowiednimi obowiązującymi przepisami.
Uzasadnienie:
Konieczne stało się dodanie tego sformułowania, ponieważ prawodawstwo UE w tej dziedzinie jest stale aktualizowane. Zmienione brzmienie uniemożliwia jednostce certyfikującej dokonanie własnej interpretacji i pozwala na stałe przestrzeganie obowiązujących przepisów.
Przedmiotowa zmiana dotyczy jednolitego dokumentu.
3. Zmiana dotycząca art. 5 pkt 5.2.2 specyfikacji produktu dotyczącego solenia
Obecne brzmienie:
Po wyjęciu z formy ser soli się na sucho i umieszcza się go na desce, na której obraca się go raz dziennie przez 3-4 dni. Solenie może również odbywać się poprzez zanurzenie sera w zbiorniku z solanką, przy czym czas solenia waha się w zależności od masy produktu:
- 40 minut w przypadku serów do 600 g;
- 2 godziny w przypadku serów do 1,2 kg;
- 12 godzin w przypadku serów do 2,5 kg;
- 24 godziny w przypadku serów do 5 kg;
- 36 godzin w przypadku serów do 10 kg.
Nowe brzmienie:
5.2.2 Solenie i, w odpowiednim zakresie, dojrzewanie
Po wyjęciu z formy ser soli się na sucho i umieszcza się go na desce, na której obraca się go raz dziennie przez 3-4 dni. Solenie może również odbywać się poprzez zanurzenie sera w zbiorniku z solanką, przy czym czas solenia waha się w zależności od masy produktu:
- co najmniej 40 minut w przypadku serów o masie od 300 g do 600 g;
- co najmniej 2 godziny w przypadku serów do 1,2 kg;
- co najmniej 6 godzin w przypadku serów do 2,5 kg;
- co najmniej 12 godzin w przypadku serów do 5 kg;
- co najmniej 24 godzin w przypadku serów do 10 kg.
Uzasadnienie:
Lata kontroli procesów produkcyjnych umożliwiły dokładniejsze obliczenie minimalnego czasu zanurzania serów w solance.
W związku z tym skorygowano minimalny czas zanurzenia w przypadku serów średniej wielkości. Ponadto dodano minimalny okres zanurzenia w solance w przypadku sera o wadze 300 g.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
4. Zmiana dotycząca art. 9 specyfikacji produktu dotyczącego minimalnego rozmiaru logo na etykiecie
Obecne brzmienie:
Minimalny rozmiar, jaki można zastosować, to 40 mm.
Nowe brzmienie:
Minimalny rozmiar, jaki można zastosować, to 15 mm.
Uzasadnienie:
Zmiana ta umożliwi dostosowanie rozmiaru logo do różnych rozmiarów etykiet.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.
5. Inne: Zmiana dotycząca art. 7 specyfikacji produktu dotyczącego jednostki certyfikującej
Obecne brzmienie:
Zgodność ze specyfikacją produktu jest sprawdzana przez jednostkę certyfikującą zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Tą jednostką certyfikującą jest organ publiczny: Izba Handlowa w Vibo Valentia, adres: Piazza S. Leoluca, 89900 Vibo Valentia, tel.: 0963 294600, e-mail: segreteria.generale@vv.camcom.it.
Nowe brzmienie:
Zgodność ze specyfikacją produktu jest sprawdzana przez jednostkę certyfikującą zgodnie z art. 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Tą jednostką certyfikującą jest Agroqualità SpA w Rzymie, adres: Viale Cesare Pavese 305, Rome.
Uzasadnienie:
Zaktualizowano informacje dotyczące jednostki certyfikującej.
Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.