united kingdom
ukraine

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/915)

(Dz.U.UE C z dnia 13 listopada 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Дунавска равнина"

PGI-BG-A1538-AM02

Data przekazania informacji: 6 lipca 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Zmiana na mocy aktu zatwierdzenia nr RD 18 - 1/10.3.2017

Producenci złożyli za pośrednictwem Regionalnej Izby ds. Winorośli i Wina w regionie Morza Czarnego wniosek o uwzględnienie w zawartym w specyfikacji produktu wykazie odmian winorośli dopuszczonych do produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" odmian: Sangiovese - wyłącznie w odniesieniu do produkcji win różowych oraz Gergana - w odniesieniu do produkcji win białych.

Wina uzyskiwane z odmian Sangiovese i Gergana cieszą się dużą popularnością na rynku, a popyt na nie rośnie. Gergana to bułgarska odmiana występująca wyłącznie na obszarze Niziny Naddunajskiej. Wina charakteryzują się bardzo dobrymi cechami analitycznymi i organoleptycznymi. Włączenie ich do specyfikacji produktu objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" poprawi wizerunek produktu i zwiększy zasięg handlowy oznaczenia geograficznego. Zmiana ta dotyczy pkt 5 specyfikacji produktu "Odmiany winorośli dopuszczone do produkcji wina objętego ChOG »Дунавска равнина / Dunavska Ravnina«" oraz pkt 7 jednolitego dokumentu "Główne odmiany winorośli".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Дунавска равнина

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Wina białe

KRÓTKI OPIS

Rzeczywista zawartość alkoholu: co najmniej 10 % obj.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 g/l lub maksymalnie 9 g/l, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 g/l;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 g/l.

- Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy: co najmniej 4 g/l.

- Kwasowość lotna wyrażona jako kwas octowy: nie więcej niż 13,3 meq.

- Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l.

- Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 g/l.

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: słomkowożółta z zielonkawymi refleksami.

Aromat i smak: złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży, o zrównoważonej kwasowości, harmonijny i z długim posmakiem.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Wina różowe

KRÓTKI OPIS

Rzeczywista zawartość alkoholu: co najmniej 10 % obj.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 g/l lub maksymalnie 9 g/l, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 g/l;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 g/l.

- Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy: co najmniej 4 g/l.

- Kwasowość lotna wyrażona jako kwas octowy: nie więcej niż 13,3 meq.

- Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l.

- Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16 g/l.

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: jasnoróżowa.

Aromat i smak: aromat dominują czerwone owoce leśne i owoce pestkowe. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

3. Wina czerwone

KRÓTKI OPIS

Rzeczywista zawartość alkoholu: co najmniej 10 % obj.

Całkowita zawartość cukru:

- w przypadku win wytrawnych: maksymalnie 4 g/l lub maksymalnie 9 g/l, pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półwytrawnych: więcej niż maksymalne wartości dla win wytrawnych, ale nie więcej niż 12 g/l lub 18 g/l pod warunkiem, że kwasowość ogólna wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 10 gramów poniżej zawartości cukru resztkowego;

- w przypadku win półsłodkich: więcej niż maksymalne wartości dla win półwytrawnych, ale nie więcej niż 45 g/l;

- w przypadku win słodkich: powyżej 45 g/l.

- Całkowita kwasowość wyrażona jako kwas winowy: co najmniej 4 g/l.

- Kwasowość lotna wyrażona jako kwas octowy: nie więcej niż 15 meq.

- Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 150 mg/l.

- Zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 20 g/l.

Klarowność: klarowny płyn, dopuszczalna jest niewielka ilość zabarwionego osadu powstałego w wyniku długotrwałego leżakowania w butelkach.

Barwa: rubinowoczerwona.

Aromat i smak: aromaty m.in. czerwonych i czarnych owoców leśnych, śliwek, przypraw, wanilii i orzechów. Smak jest zrównoważony i soczysty, łagodnie taninowy i charakteryzujący się owocową świeżością.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 4 g/l, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 15
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

5.1. Podstawowe praktyki enologiczne

1. Wydajność

Odpowiednie ograniczenie dotyczące produkcji win

Maksymalna wydajność produkcji wina ze 100 kg winogron wynosi 70 l.

5.2. Maksymalna wydajność

13 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

1. Wyznaczony obszar produkcji wina objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" mieści się w granicach następujących miejscowości:

Obwód Montana: Berkowica, Bojczinowci, Brusarci, Cziprowci, Georgi Damjanowo, Jakimowo, Łom, Medkowec, Montana, Wyłczedrym i Wyrszec.

Obwód Widyń: Bełogradczik, Boynitsa, Bregowo, Czuprene, Gramada, Kuła, Makresz, Nowo Seło, Rużinci, Widyń i Dimowo.

Obwód Wraca: Bjała Słatina, Borowan, Chajredin, Kozłoduj, Kriwodoł, Mezdra, Mizija, Orjachowo, Roman i Wraca.

Obwód Gabrowo: Gabrowo, Sewliewo i Drjanowo.

Obwód Łowecz: Letnitca, Łowecz, Łukowit, Trojan, Ugyrczin i Jabłanica.

Obwód Plewen: Belene, Czerwen Brjag, D. Mitropolija, Dołni Dybnik, Gulanci, Iskyr, Kneża, Lewski, Nikopoł, Plewen i Pordim.

Obwód Wielkie Tyrnowo: Gorna Orjachowica, Laskowec, Pawlikeni, Połski Trymbesz, Strażica, Suchindoł, Swisztow, Wielkie Tyrnowo, Złatarica i Elena.

Obwód Razgrad: Car Kałojan, Isperich, Kubrat, Łoznica, Razgrad i Zawet.

Obwód Ruse: Bjała, Borowo, Cenowo, Iwanowo, Ruse, Wetowo, Dwe mogili i Sliwo pole.

Obwód Silistra: Gławinica, Tutrakan, Ałfatar, Dułowo, Kajnardża, Silistra i Sitowo.

Obwód Tyrgowiszte: Omurtag, Opaka, Popowo i Tyrgowiszte.

Obwód Dobricz: Bałczik, Generał Toszewo, Kawarna, Szabła, Dobricz, Kruszari i Terweł.

Obwód Szumen: Chitrino, Kaolinowo, Kaspiczan, Nowi pazar, Szumen, Smjadowo, Weliki Presław, Wyrbica, Wenec i Nikoła Kozlewo.

Obwód Warna: Aksakowo, Awren, Bełosław, Bjała, Dewnja, Dołni cziflik, Dyłgopoł, Prowadija, Suworowo, Warna, Wetrino i Wyłczi doł.

Obwód sofijski: Botewgrad i Prawec.

Wyznaczony obszar nie obejmuje następujących miejscowości wymienionych w wykazach gmin:

Gmina Bełogradczik: wsie Graniczak, Praużda, Sałasz i Stakewci.

Gmina Cziprowci: wsie Martinowo i Prewała.

Gmina Georgi Damjanowo: wsie Dyłgi deł i Kopiłowci.

Gmina Berkowica: wieś Czereszowica.

Gmina Wyrszec: wsie Gorna Beła reczka, Gorno Ozirowo i Dołno Ozirowo.

Gmina Wraca: wieś Ljutadżik.

Gmina Botewgrad: wsie Gurkowo, Kraewo, Radotina i Trudowec.

Gmina Prawec: wieś Razliw.

Gmina Trojan: wsie Bałkanec, Beli Osym, Golama Żelazna, Gumosztnik, Dobrodan, Oreszak, Staro seło, Tarzijsko, Czerni Osym, Cziflik i Szipkowo.

Gmina Łowecz: wsie Stefanowo, Malinowo i Byłgarene.

Gmina Sewliewo: wsie Boazyt, Walewci, Wojniszka, Djałyk, Krywenik, Kupen, Mleczewo, Seliszte, Stokite, Tabaszka, Ugorelec i Szopite.

Gmina Gabrowo: wsie Bałanite, Bojczeta, Boriki, Żyłtesz, Zeleno dyrwo, Małusza, Orłowci, Potok, Czarkowo i Czer- newci.

Gmina Wielkie Tyrnowo: wsie Wojneża, Woneszta woda, Wyglewci, Kładni djał, Osenarite i Rajkowci.

Gmina Elena: wsie Bebrowo, Bejkowci, Bujnowci, Wyłczowci, Ganew doł, Gramatici, Debeli ryt, Drenta, Iwaniwa- nowci, Ignatowci, Kamenari, Kołari, Konstantin, Kosteł, Marjan, Mijkowci, Palici, Popska, Ruchowci, Swetosławci, Tod- juwci i Czakali.

Gmina Złatarica: wsie Dedinci, Dyłgi pripek, Rawnowo, Razsocha i Rosno.

Gmina Strażica: wsie Wodno, Żelezarci i Kawłak.

Gmina Popowo: wsie Dołna Kabda, Konak i Marczino.

Gmina Tyrgowiszte: wsie Bożurka, Bratowo, Gorna Kabda, Koprec, Pajduszko, Presijan, Prołaz, Tyrnowca, Cwetnica i Czerkowna.

Gmina Omurtag: wsie Bełomorci, Welikdencze, Werenci, Gorna Chubawka, Gorsko seło, Dołna Chubawka, Zelena morawa, Zmejno, Ilijno, Kamburowo, Kozma Prezwiter, Krasnosełci, Panajot Chitowo, Paniczino, Petrino, Pticzewo i Stanec.

Gmina Wyrbica: wieś Tuszowica.

Gmina Smjadowo: wieś Risz.

7. Odmiany winorośli

Aligote

Aheloy

Bouket

Viognier

Gamay Noir

Gamay Freaux

Gergana

Grand Noir

Gamza - Kadarka

Dimiat - Smederevka

Dunavska Gamza

Evmolpia - Trakiiski Mavrud

Cabernet Sauvignon

Cabernet Franc

Kamtchiya

Carmenere

Colombard

Cot - Malbec

Kuklenski Mavrud

Mavrud

Marselan

Melnik 82

Melnishki Rubin

Merlot

Misket Varnenski - Muskat Varnenski

Misket Vrachanski - Vrachanski Misket

Misket Kailashki

Misket Markovski

Misket Sandanski - Muskat Sandanski

Misket Sungurlarski

Misket Cherven - Brezovski Misket

Misket Cherven - Karlovski Misket

Misket Cherven - Cherven Misket

Muscat Ottonel

Müller-Thurgau

Orfei

Pamid

Petit Verdot

Pinot Gris

Plevenski Kolorit

Pomoriiski Biser

Ranna Melnishka Loza - Melnik 55

Rheinriesling - Nemski Rizling

Rheinriesling - Rizling

Rkatsiteli - Rikat

Rubin

Roussanne

Sangiovese

Cinsaut

Septemvriiski Rubin

Sylvaner

Syrah - Shiraz

Sauvignon Blanc

Sungurlarski Biser

Tamyanka - Moskatelo

Tamyanka - Moscato Bianco

Tamyanka - Muscat Blanc à Petits Grains

Tamyanka - Temenuga

Trakiiska Slava

Fetyaska Alba - Fetyaska Byala

Fetyaska Regala

Furmint

Harslevelut - Lipovina

Hebros

Chernomorski Brilyant

Chernomorski Eleksir

Chardonnay

Chenin - Chenin Blanc

Shiroka Melnishka Loza - Melnik

Ugni Blanc - Claret

Ugni Blanc - Sent Emilion

8. Opis związku lub związków

Дунавска равнина / Dunavska Ravnina

Winnice na wyznaczonym obszarze produkcji produktu objętego ChOG "Дунавска равнина / Dunavska Ravnina" są usytuowane na terenie Niziny Naddunajskiej w północnej części Bułgarii. Nizina ta leży między brzegiem Dunaju na północy, łańcuchem gór Stara Płanina na południu, brzegiem rzeki Timok na zachodzie i wybrzeżem Morza Czarnego na wschodzie. Większość niziny leży na wysokości od 100 do 250 metrów, a na Przedgórzu Staropłanińskim (Przed- bałkan) na wysokości od 300 do 400 metrów. Teren Niziny Naddunajskiej stanowią nisko położone równiny, wzgórza i płaskowyże. Na obszarze tym panuje umiarkowany klimat kontynentalny, który jest wynikiem znacznej ekspozycji na północny wschód i stosunkowo równomiernego ukształtowania terenu. Średnie roczne temperatury wynoszą od 10 do 12,2 °C w poszczególnych częściach niziny. Zimy są zimne, ale znacznie łagodniejsze we wschodniej części ze względu na wpływ klimatyczny Morza Czarnego i mniejsze wahania temperatury. W innych porach roku dominują masy powietrza morskiego z zachodu i północnego zachodu. Lata są gorące i suche. Średnia temperatura dzienna najcieplejszego miesiąca wynosi od 21,5 do 24,0 oC. Nizina Naddunajska ma najwyższy roczny zakres temperatur (25 °C). Średnie roczne opady deszczu wynoszą od 450 do 650 mm. Na większości obszaru Niziny Nad- dunajskiej gleby tworzyły się na podłożu lessowym. Porasta je przeważająco stepowa i leśna roślinność. Gleby stanowi w dużej mierze czarnoziem (węglanowy, typowy, wypłukany i podzolizowany) i szare gleby leśne. Wina białe charakteryzuje złożony aromat z dominującymi owocami cytrusowymi oraz nutami ziół, świeżej trawy i dzikich kwiatów. Smak jest świeży i harmonijny, o zrównoważonej kwasowości i z długim posmakiem.

W winach różowych dominują aromaty czerwonych owoców leśnych i owoców pestkowych. Smak jest delikatny, o krągłej strukturze i apetycznych nutach jeżyn i dojrzałych wiśni. Finisz jest mocny, lekko garbnikowy i charakteryzuje się dużą świeżością.

Aromaty występujące w winach czerwonych to m.in. czerwone i czarne owoce leśne, śliwki, przyprawy, wanilia i orzechy. Smak jest zrównoważony i soczysty, łagodnie taninowy i charakteryzujący się owocową świeżością. Specyfika i charakterystyczne właściwości produkowanych win wynikają z następujących czynników: umiarkowany klimat kontynentalny z gorącym, suchym latem; nisko położone równiny, wzgórza i płaskowyże; czarnoziemy (węglanowe, typowe, wypłukane i podzolizowane) i szare gleby leśne ukształtowane na podłożu lessowym; oraz ograniczenia wynikające z czynnika ludzkiego.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Дунавска равнина

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Oznaczenie geograficzne może być stosowane w odniesieniu do win produkowanych przez kupażowanie, pod warunkiem że 85 % użytych winogron pochodzi z produkcji na obszarze wskazanym na etykiecie.

Link do specyfikacji produktu

https://eavw.com/updocs/1323061686662190_Specifikacia.Dunavska.ravnina.2023.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Ustawa o powierzaniu pracy cudzoziemcom - podpisana

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 10.04.2025
Od 17 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 08.04.2025
Dlaczego ministerstwo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów?

Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Sejm uchwalił ustawę

Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Grażyna J. Leśniak 04.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.915

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 13/11/2023
Data ogłoszenia: 13/11/2023