JEDNOLITY DOKUMENT
"Pita de Pecica"
Nr UE: PGI-RO-02826 - 6.1.2022
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]
"Pita de Pecica"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Rumunia
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.3 Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Pita de Pecica" jest upieczonym lub zamrożonym upieczonym wyrobem piekarniczym z wyrośniętego ciasta pieczonego w piecu.
"Pita de Pecica" przygotowuje się z mąki pszennej, świeżych drożdży, wody i soli jodowanej.
Ma nieregularny, lekko podłużny kształt z dobrze widocznymi nacięciami i waży 4 kg, 2 kg, 1 kg lub 0,5 kg.
"Pita de Pecica" sprzedaje się w dwóch wariantach:
upieczonym oraz
zamrożonym upieczonym.
3.2.1. Właściwości organoleptyczne
"Pita de Pecica", upieczona lub zamrożona upieczona, wygląda następująco: cały bochenek z półbłyszczącą, brązową, nieprzypaloną powierzchnię, bez śladów popiołu. Produkt jest dobrze wyrośnięty, nie jest spłaszczony ani zdeformowany. Na zewnątrz ma grubą skórkę, a w przekroju widać warstwy puszystego ciasta.
Wygląd: | |
- kształt | - lekko podłużny z dobrze widocznym nacięciem; |
Skórka: | |
- powierzchnia | - pomarszczona, półbłyszcząca, lekko chrupiąca; |
- barwa | - brązowa; |
Wnętrze: | |
- wygląd | - nieoddzielone od skórki; |
- konsystencja | - luźna w całym przekroju poprzecznym, bez grudek mąki, elastyczna, z jednolitymi porami (dopuszczalne są większe pory); |
- barwa | - żółtawobiała; |
Smak: | - słodki i słony (słodki dzięki węglowodanom i obecności glutenu oraz słony dzięki zawartości soli) |
3.2.2. Cechy fizykochemiczne
Wilgotność: | min. 40 % - maks. 50 % |
Kwasowość: | min. 1,0° - maks. 2,5° |
Porowatość: | min. 70 % - maks. 85 % |
Elastyczność: | min. 80 % - maks. 98 % |
Sól: | min. 0,5 % - maks. 2 % |
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
-
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy produkcji "Pita de Pecica" odbywają się na wyznaczonym obszarze geograficznym. Proces produkcji "Pita de Pecica" obejmuje następujące etapy: odbiór ilościowy i jakościowy surowców, przygotowanie i odmierzanie surowców, otrzymywanie zakwasu, wyrabianie ciasta, fermentacja ciasta, rozrywanie ciasta, odpoczywanie ciasta, formowanie, wyrastanie, pieczenie, chłodzenie i szybkie zamrażanie (tylko w przypadku pieczywa mrożonego).
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
-
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Produkt jest etykietowany zgodnie z obowiązującym prawem europejskim i rumuńskim.
Na etykiecie umieszcza się następujące informacje:
- nazwę produktu "Pita de Pecica" oraz zapis "Jndicafie Geografica Protejatà" (chronione oznaczenie geograficzne) lub skrót "IGP" (ChOG) (przetłumaczone na język(-i) państwa, w którym produkt wprowadza się do obrotu);
- rodzaj produktu (pieczony lub mrożony);
- symbol ChOG umieszczony na opakowaniu zgodnie z przepisami UE;
- Asociatia Producàtorilor de Produse Tradifionale Aràdeanca din Judetul Arad (Stowarzyszenie Producentów Produktów Tradycyjnych Aràdeanca w okręgu Arad)
- nazwę producenta;
- logo jednostki kontrolującej i certyfikującej.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny obejmuje terytorialną jednostkę administracyjną Pecica, w okręgu Arad, zdefiniowaną zgodnie z rumuńską strukturą terytorialno-administracyjną.
Terytorialna jednostka administracyjna Pecica to ciągły obszar w zachodniej części Rumunii.
5. Związek z obszarem geograficznym
Na związek przyczynowy zachodzący między pochodzeniem geograficznym a właściwościami produktu składają się: renoma, czynnik ludzki i właściwości produktu.
Renoma
Powody, dla których produkt ma związek z obszarem geograficznym:
- nazwa produktu "Pita de Pecica" zawiera nazwę obszaru geograficznego Pecica;
- "Pita de Pecica" jest produkowana tylko na tym obszarze geograficznym;
- pod koniec 2011 r. "Pita de Pecica" otrzymała certyfikat znaku towarowego;
- "Pita de Pecica" widnieje w herbie miasta Pecica.
O obecnej renomie "Pita de Pecica" świadczą publikacje i wydarzenia lokalne związane z tym produktem:
- w czasopiśmie Ferma, rocznik XI, nr 8 (75), sierpień 2009, stwierdzono, że miejscowość Pecica zawdzięcza swoją obecną sławę "Pita de Pecica";
- w publikacji Glasul Aradului, rocznik III, nr 514, 17 sierpnia 2009, stwierdzono, że tradycja celebrowania "Pita de Pecica" podtrzymywana jest do dzisiaj w ramach Święta Nowej Pita;
- w gazecie Pecicanul, rocznik IV, nr 35, sierpień 2013, napisano o Międzynarodowym Festiwalu Folklorystycznym "Valle di Comino" we Włoszech: "Mieszkańcy Pecicy (...) przywieźli paczki z tradycyjnymi produktami, wśród których »Pita de Pecica« zajmuje honorowe miejsce".
- w 2016 r., w gazecie Pecicanul, rok VII, nr 65, czerwiec 2016 zamieszczono publikację pt. "Pecica's pita and folklore - celebrities in Brussels" ["Pita i folklor z Pecicy - gwiazdy w Brukseli"]. "Pecica była gwiazdą obchodów na Bulwarze Tervueren (...) mieszkańcy Pecicy przygotowali stoisko dla miasta (...) wystawę zabytkowych przedmiotów (...) i mnóstwo tradycyjnych potraw, w tym »Pita de Pecica« (...). Urzędnicy z Woluwe-Saint-Pierre przyjęli zaproszenie do odwiedzenia Pecicy w sierpniu, z okazji Święta Nowa Pita (...)".
- gazeta Pecicanul (rocznik X, nr 100) w lipcu 2019 r. pisała: "tancerze i »Pita de Pecica« wywarły duże wrażenie na Niemcach", wśród których ludność Pecicy promowała swoją lokalną markę - "Pita de Pecica";
- w gazecie Pecicanul, rocznik XI, nr 104, luty 2020 r. znalazła się następująca wzmianka: "Muzyka i Pita z Pecicy w Wiedniu", "Pecica przywiozła swój lokalny znak towarowy do Wiednia, a »Pita de Pecica« była oferowana (...) zarówno jako nagroda (...), jak i do degustacji".
Sława produktu wynika z historycznych dowodów jego starożytnego pochodzenia, przekazywanych w formie ustnej, a następnie gromadzonych i przepisywanych w czasopismach i książkach przekazywanych kolejnym pokoleniom.
"Pita de Pecica" od wieków słynie ze swojego smaku ("Pita (...) ugniatana przez »pitari« [piekarzy] z Pesca jest nawet smaczniejsza niż cozonac") i stała się znakiem towarowym Pecicy.
Jego doskonałość była znana również na targu w Aradzie, gdzie sprzedawano ją jeszcze gorącą i jedzono ją w całości, tak smaczną, że "aż rozpływała się w ustach", jak mawiali starzy ludzie.
Sprzedaż "Pita de Pecica" była "najbardziej dochodowym i bezpiecznym zajęciem, ponieważ płaszcz, kozaki czy obuwie można przez jakiś czas naprawiać, ale »chleba naszego powszedniego« nigdy nie może zabraknąć na stole".
"Pita de Pecica" była nie tylko sławą miasta, ale także symbolem wiedzy fachowej i pracowitości jego mieszkańców. "Mieszkańcy Pesca, a przede wszystkim gospodynie domowe, byli mistrzami w pieczeniu chleba";
"Pita de Pecica" była tak znana, że zaczęto wymieniać ją w przysłowiach; dzięki swojemu smakowi była znana w całym kraju, a na wielkich przyjęciach zawsze wznoszono nią toast: "Niech żyje naród i ustanowienie (...) i ogród (...) i pita!".
Renoma "Pita de Pecica" sprawiła, że w sierpniu każdego roku odbywają się poświęcone jej obchody, podczas tak zwanego "Święta Nowa Pita" (Praznicul de Pita Noua).
Celebruje się wówczas chleb zrobiony z pszenicy zebranej w danym roku.
Święto Nowej Pita przekształca zbiory pszenicy w prawdziwe uroczystości, a pieczenie chleba w starożytny rytuał, w którym uczestniczą wszyscy członkowie społeczności.
Od niepamiętnych czasów Święto Nowa Pita odbywa się w niedzielę najbliższą Świętu Zaśnięcia Bogurodzicy i było obchodzone do 1913 r., kiedy to zostało przerwane z powodu I wojny światowej. Święto chleba zostało przywrócone w 1974 r. dzięki staraniom nauczyciela historii z Aradu, Emila Craciun Lazureanu.
Czynniki ludzkie
Czynnik ludzki jest szczególnie ważny dla jakości "Pita de Pecica".
W przeszłości pitari w Pecicy kupowali pszenicę na lokalnym rynku, zabierali ją do młyna, gdzie była mielona tego samego dnia, a worki z mąką były następnie przewożone przez młynarza do domu pitari. Przez całą noc rodzina wyrabiała ciasto na chleb, które następnie było wypiekane w piecu. Przysmak ten był też sprzedawany mieszkańcom na targu w Aradzie. Przy wypieku chleba pracowały dziesiątki, a nawet setki rodzin.
W dawnych czasach kobiety wypiekały chleb według przepisów przekazywanych przez przodków, ku uciesze wszystkich, a zwłaszcza dzieci.
Wiedziały one, jak przygotować mąkę na ciasto, czy rozczynić ją chmielem czy drożdżami. Ciasto należało bardzo dobrze wyrobić, "aż pot ściekał z czoła", a następnie pozostawić do wyrośnięcia, po czym upiec w piecu.
Równie ważny był czas pieczenia i sposób ogrzewania piekarnika.
Wszystkie te czynniki razem wzięte sprawiają, że "Pita de Pecica" pozostaje świeża przez wiele dni. "Chleb dla rodziny był robiony raz w tygodniu; pita była wyrabiana codziennie lub częściej przez »pitari«, którzy sprzedawali ją na rynku w Aradzie w postaci zwykłych (»crisca«) i dużych (»carhanoc«) bochenków".
Tradycja wytwarzania tego chleba, przygotowywania, wyrabiania i metody pieczenia ciasta, była przekazywana z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu ten tradycyjny produkt można znaleźć na stołach konsumentów do dziś.
Smak miejscowego chleba wynika ze specjalnej receptury i specyficznego sposobu przygotowania.
Mówi się, że w dawnych czasach każda rodzina potrafiła rozpoznać po smaku chleb wypiekany we własnym domu. Wyjątkowość "Pita de Pecica" jest doceniana na poziomie krajowym - uważa się ją za najlepszy chleb pieczony w piecu.
Sztuka przygotowywania i pieczenia "Pita de Pecica" jest przekazywana przez miejscowych z pokolenia na pokolenie.
W związku z tym teraz:
- zakwas przygotowuje się z apa de pita (wody pita), czyli wody, którą umieją przyrządzić tylko pitari (piekarze) z Pecicy;
- pitari z Pecicy wiedzą, jak należy fermentować ciasto, ponieważ uczyli się tego od pokoleń; ciasto nie powinno być ciężkie, aby, jak to się mówi, "piekarz nie połamał sobie rąk", nadając mu specyficzną elastyczność;
- nadawanie kształtu odbywa się na trzy sposoby. Tylko pitari z Pecicy wiedzą, jak długo należy wyrabiać ciasto podczas procesu formowania i jak wykonać virguire lub solgare, aby nadać chlebowi określony kształt;
- temperaturę pieczenia, czas pieczenia i sposób umieszczania chleba w specjalnych piecach znają tylko pitari z Pecicy.
Specyfika produktu
Specyfika produktu wynika z umiejętności i metod pracy mieszkańców Pecicy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie zakwasu z użyciem "wody pita", czas i metoda mieszania, fermentacja ciasta, umieszczenie w piecu, metoda pieczenia i specyfika pieca - wszystko to sprawia, że "Pita de Pecica" jest znana i łubiana.
W przeciwieństwie do innych podobnych produktów "Pita de Pecica" ma następujące właściwości:
- ma lekko podłużny kształt z dobrze widocznymi nacięciami powstającymi na skutek kształtowania (składanie, virguire, solgare) waży 4 kg, 2 kg, 1 kg lub 0,5 kg, ma błyszczącą powierzchnię i delikatną skórkę, która powstaje wskutek smarowania chleba pędzlem zanurzonym w wodzie po upieczeniu, przy czym skórka jest brązowa ze względu na metodę pieczenia w piecu. Chleb jest wysoki dzięki procesowi odpoczywania, wyrastania i pieczenia;
- przekrój poprzeczny "Pita de Pecica" różni się od innych produktów tego typu tym, że wnętrze jest wilgotne i stanowi jedną całość ze skórką (wynika to ze specyfiki pieca), a także elastycznością nadaną podczas fermentacji ciasta;
- smak jest słony i lekko słodki, dzięki węglowodanom i obecności glutenu, co wyróżnia ten chleb spośród innych produktów tego typu;
- chleb jest puszysty dzięki pęcherzykom powietrza, które zwiększają swoją objętość podczas fermentacji ciasta.
Inne właściwości "Pita de Pecica"
Dawniej mieszkańcy wyrabiali i piekli "Pita de Pecica" w specjalnych piecach (każdy miał swój własny piec wykonany przez mistrzów zduńskich). Sprzedawców chleba nazywano pitari; przygotowywali i wypiekali oni chleb w piecach w ten sam sposób: "W domach »pitari« panował dobrobyt, ponieważ ich wspaniały chleb sprzedawał się w okamgnieniu".
Obecnie "Pita de Pecica" jest wyrabiana i pieczona tylko w piekarniach, z zachowaniem tych samych etapów technologicznych, ponieważ specjalne piece znajdują się tylko w piekarniach.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
https://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/2022/Caiet-de-sarcini-Pita-de-Pecica-actualizat-nov.2022.pdf
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.80.79 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 03/03/2023 |
Data ogłoszenia: | 03/03/2023 |