(Dz.U.UE C z dnia 8 listopada 2023 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Coteşti"
PDO-RO-A1577-AM04
Data przekazania informacji: 16 sierpnia 2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Wprowadzenie nowej odmiany winorośli do produkcji wina
Specyfikację uzupełniono o odmianę winorośli Cabernet Franc, która ma być dozwolona w produkcji wina niemusującego na wyznaczonym obszarze Cotesti i z której można uzyskać czerwone/różowe wina niemusujące.
Uprawę odmiany Cabernet Franc dopuszczono na szczeblu krajowym zarządzeniem MADR nr 273/2020 zatwierdzającym wykaz odmian winorośli, które mogą być sadzone, sadzone ponownie i szczepione w Rumunii do celów produkcji wina.
W przypadku win czerwonych/różowych dopuszcza się następujące odmiany: Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Babeasca neagra, Burgund mare, Cadarca, Syrah i Cabernet Franc.
W granicach wyznaczonego obszaru były realizowane projekty finansowane ze środków europejskich, obejmujące środki przekształcania/restrukturyzacji mające na celu poprawę wydajności pod względem potencjału uprawy winorośli ChNP Cotesti przy wykorzystaniu szczególnych warunków panujących na tym obszarze poprzez sadzenie głównie odmian rodzimych (Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Feteasca Neagra), a także niektórych odmian międzynarodowych (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Muscat Ottonel).
Odmiana Cabernet Franc jest jedną z odmian uprawianych w ramach programów przekształcania/restrukturyzacji. Plantacje znajdują się na obszarze ośrodka uprawy winorośli Dumbraveni/Dragosloveni, a odmiana ta jest wykorzystywana do produkcji wina od 2022 r. Oceny jakości zebranych winogron gwarantują, że istnieją odpowiednie warunki do wykorzystania tych winogron do produkcji win niemusujących objętych ChNP.
Dzięki tej odmianie obszary obsadzone w ramach szczególnych środków sektorowych, wprowadzonych w celu zwiększenia odsetka win objętych ChNP/OG produkowanych przez plantatorów winorośli, mogą zostać włączone do systemu zez- woleń/rejestracji jakości ChNP.
Obszar produkcji ma szczególne cechy ze względu na typ gleby (głównie aluwialne czarnoziemy, świeże osady rzeczne i rzeczno-jeziorne o strukturze piaszczystej, ilastej, ilasto-gliniastej i gliniastej), stosunkowo dużą liczbę dni nasłonecznienia, co może prowadzić do stosunkowo wysokiej akumulacji aromatów i kolorów, bogate ciepło słoneczne, obfite promieniowanie słoneczne i średnią liczbę godzin nasłonecznienia, co zapewnia optymalne warunki wzrostu odmiany Cabernet Franc. Odmiana ta ma długi okres wegetacji i musi być zbierana przy pełnej dojrzałości, aby rozwinąć charakterystyczne aromaty (nieznacznie pikantne, świeże owoce leśne) i uzyskać wysoką zawartość cukru.
Zmieniono rozdziały III i IV specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 i 7 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Coteęti
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win w chwili dopuszczenia do konsumpcji
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Feteasca alba - subtelne wino neutralne z punktu widzenia aromatycznego; w przypadku fermentacji w niskich temperaturach mogą się rozwinąć pewne aromaty fermentacji.
Feteasca regala - łagodne wino o delikatnym aromacie jabłek i nutach kwiatowych.
Galbena de Odobesti - delikatny aromat, wino o niskiej potencjalnej zawartości alkoholu.
Tämäioasä romäneascä - w pierwszych latach charakteryzuje się bogactwem aromatycznym i aromatem konfitury różanej; w miarę procesu dojrzewania nabiera aromatu piżma, rodzynek, miodu i przypraw.
Sarba - nuty cytrusowe i ziołowe, wyraziste, świeże, kwiatowe aromaty róży, bazylii.
Fräncusa - wina o umiarkowanej zawartości alkoholu i neutralnym charakterze.
Crämposia - białożółtawa barwa przechodząca w zieloną z subtelnym aromatem świeżych owoców.
Riesling - neutralny smak.
Sauvignon - wina wytrawne o średniej lub wysokiej kwasowości, wyraźnej świeżości, nutach ziołowych lub aromatach delikatnie słodkich owoców tropikalnych, często z aromatem kwiatów winorośli.
Chardonnay - różne aromaty, neutralne, maślane, tropikalne; ze względu na kwasowość jest to bardzo dobry surowiec do produkcji wina musującego.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 250 |
2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win w chwili dopuszczenia do konsumpcji
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Feteasca neagra - ostre w charakterze, produkcja mająca na celu uzyskanie wina półwytrawnego i półsłodkiego podkreśla szczególny aromat śliwek suszonych na słońcu, czerwono-fioletowa barwa w młodych winach.
Babeasca neagra - wino o potencjalnej zawartości alkoholu 10-11 % obj.
Cabernet Sauvignon - wino nadające się do dojrzewania i leżakowania, aromatyczne z dzikimi nutami drzewnymi, aromat zielonej papryki i czarnej porzeczki.
Merlot - zrównoważona intensywność, dominujące aromaty maliny, śliwki i czarnej porzeczki, odmiana preferowana do kupażowania głównie z Cabernet Sauvignon.
Pinot Noir - jako młode wino charakteryzuje się nutami czereśni, śliwek i truskawek (dojrzałe, czerwone owoce); w miarę dojrzewania nabiera nut rodzynek, siana, tytoniu, skóry, grzybów i czarnego pieprzu oraz przezroczystej brą- zowawo-czerwonej barwy.
Syrah - wino o silnym smaku czarnych owoców leśnych, przypraw, lukrecji, ciemnej czekolady i pieprzu. Jego gęstość jest wyższa od średniej i zazwyczaj charakteryzuje się wysoką zawartością tanin, co idealnie komponuje się z pikantnymi daniami, jagnięciną i dziczyzną. W procesie produkcji wina - odmiana zazwyczaj sprawdza się osobno, jednak jest często łączona z innymi odmianami (Cabernet Sauvignon lub Merlot) - powstaje eleganckie wino o wyjątkowej trwałości. Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, wysoką zawartością alkoholu, jasnoczerwoną barwą z fiole- towawymi refleksami, aromatem pieprzu, czeremchy, świeżych owoców leśnych, zrównoważoną kwasowością i aksamitną teksturą.
Cabernet Franc - wino o wysokiej i dobrze zintegrowanej zawartości alkoholu, jasnoczerwonej/intensywnej barwie, aromatach pieprzu, czeremchy, owocowych nutach świeżych owoców leśnych, zrównoważonej intensywności, trwałej kwasowości i interesujących nutach warzywnych. Czasami ze słodkimi i pikantnymi nutami, odmiana ta najczęściej jest wykorzystywana osobno, ale może być również łączona z innymi odmianami winorośli.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 250 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Z odmian Pinot gris i Traminer roz można otrzymywać wina białe i różowe, w zależności od wyboru technologii przez producenta.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer aromat
14 000 kg winogron z hektara
2. Tamaioasa romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Traminer roz
14 500 kg winogron z hektara
3. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Babeasca gri, Cramposie selectionata, Sarba, Babeasca neagra, Burgund mare, Cadarca, Negru Aromat
15 500 kg winogron z hektara
4. Feteasca regala, Riesling italian, Aligote, Francusa, Galbena de Odobesti, Mustoasa de Maderat, Plavaie, Furmint
18 000 kg winogron z hektara
5. Syrah
21 500 kg winogron z hektara
6. Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot, Cabernet Franc
17 500 kg winogron z hektara
7. wina białe, wina różowe
135 hektolitrów z hektara
8. wina czerwone
130 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Vrancea:
- gminy: Vârtescoiu, Câmpineanca, Pietroasa, Faraoanele, Râmniceanca, Beciu, Pietroasa, Olteni;
- gminy: Brosteni, Capatanu, Pitulusa, Arva
- gminy: Cârligele, Dalhauti, Bontesti, Blidari;
- gminy: Cotesti, Budesti, Valea Cotesti, Golestii de Sus;
- gminy: Urechesti, Popeçti, Terchesti;
- gminy: Dumbraveni, Dragosloveni, Cândesti, Alexandru Vlahuta, Dumbraveni;
- gminy: Bordesti, Bordestii de Jos;
- gminy: Tâmboesti, Slimnic, Trestieni, Pietroasa, Padureni, Obrejita
- gminy: Slobozia Bradului, Sihlea, Coroteni, Valea Beciului, Cornetu, Olareni;
- gminy: Slobozia Ciorasti, Jiliste, Armeni.
Okręg Buzau
- gminy: Grebanu, Zaplazi, Livada, Livada Mica, Plevna, Homesti;
- gminy: Podgoria, Oratia, Cotatcu, Tabacari;
- gminy: Topliceni, Raducesti.
7. Odmiany winorośli
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Babeasca gri G
Babeasca neagra N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cracana, Rara neagra, Caldarusa, Serecsia
Cabernet Franc N
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Cadarca N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojana, Gâmza, Fekete budai
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Crâmposie selectionata B
Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteasca neagra N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada rândunicii
Feteasca regala B - Konigliche Madchentraube, Konigsast, Ktralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal
Frâncusa B - Vinoasa, Mildweisser, Mustoasa de Moldova, Poama creata
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Mustoasä de Mäderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube
Negru Aromat N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
Sarba B
8. Opis związku lub związków
8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
Obszar ChNP Cotesti znajduje się po południowej stronie obszaru podgórskiego Vrancei na wschód od Karpat i Sub- karpat i stanowi przedłużenie winnic Panciu i Odobesti, które położone są na północy. Te trzy winnice razem tworzą znane "Winnice Vrancea" lub "Winnice Putna". Obszar jest podzielony na pasma biegnące z północy na południe między dolinami rzek Milcov i Ramna. Położony jest w przejściowej, podgórskiej strefie biologicznej, glebowej i klimatycznej między "Campia Romanä" (Niziną Wołoską) na wschodzie (wysokość poniżej 100 m) a łukiem Subkarpat na zachodzie (wzgórze Deleanu, 698 m, i wzgórze Cäpätanei, 592 m) na wysokości ponad 300 metrów nad poziomem morza.
Rodzaj skał - naprzemienne występowanie podgórskich piasków i żwiru Dolnego i Średniego Plejstocenu, pokrytego mieszanymi, lessowymi osadami gliniastymi i piaszczystymi. To kontynentalne plejstoceńskie podłoże położone jest na glinie morskiej, piasku i osadach z margli.
Rzeźba - duże, prawie pionowe odcinki między rzekami, o ekspozycji na słońce głównie po południowych i wschodnich stronach, chociaż zachodnie zbocza są również wystarczająco nasłonecznione i jako takie nadają się do uprawy winorośli, co tłumaczy dużą liczbę winnic.
Klimat - lasostep, który występuje na tym obszarze, zapewnia doskonałe warunki rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, głównie z powodu obfitego ciepła słonecznego i korzystnego systemu opadów. Znaczny napływ promieniowania słonecznego i średnia liczba godzin nasłonecznienia zapewniają optymalne warunki dla wzrostu winorośli, dojrzewania winogron i stężenie cukru w winogronach.
8.2. Specyfika produktu, związek przyczynowy
Wina czerwone mają intensywną barwę, charakteryzują się zrównoważoną intensywnością, z dominującymi nutami aromatycznymi malin, śliwek, porzeczek, czereśni, truskawek, rodzynek, grzybów i czarnego pieprzu, zrównoważoną kwasowością i aksamitnością.
Wina białe są świeże, zazwyczaj z aromatami owoców cytrusowych lub tropikalnych, kwiatowymi aromatami róży, bazylii, charakteryzują się świeżym smakiem, optymalną kwasowością, czasami aromatem świeżych zielonych jabłek.
Ze względu na kwasowość gleby wina białe charakteryzują się świeżością i winnością, z nutami świeżych owoców.
Wina czerwone są aksamitne z dobrze zintegrowanymi taninami ze względu na specyficzny klimat lasostepu i ciepło słoneczne. Średni czas trwania nasłonecznienia zapewnia optymalny rozwój winorośli i stężenie cukru w winogronach.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odstępstwo dotyczące produkcji
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W pewnych warunkach klimatycznych, które w połączeniu z potencjałem niektórych odmian mają pozytywny wpływ na plony na plantacjach na wyznaczonym obszarze, możliwe jest przetwarzanie moszczu lub win objętych ChNP Cotesti również poza wyznaczonym obszarem, na obszarze sąsiednim, gdzie ośrodki uprawy winorośli oferują najlepszą zdolność produkcyjną. Na obszarze sąsiadującym przeznaczonym do tego celu, obejmującym wymienione poniżej gminy, zapewnia się szybką produkcję wina, produkcję wina w kontrolowanej temperaturze i fermentację w kontrolowanej temperaturze, w celu zachowania potencjału aromatycznego niektórych odmian: Okręg Vrancea: Panciu, Movilita, Odobesti, Unirea, Jaristea i Bolotesti.
Na każdym etapie procesu produkcji i po dokonaniu oceny cech charakterystycznych i jakości uzyskanego produktu producent może w celu zapewnienia zgodności przeklasyfikować produkty winiarskie do kategorii produktów przewidzianych w obowiązujących przepisach.
Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Niektóre określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności, jak następuje:
określenia "fermentat in barrique (poddane fermentacji w beczkach)", "maturat in barrique (dojrzewało w beczkach)", "fermentat în prezenta aschiilor de stejar (poddane fermentacji w obecności kawałków drewna dębowego)" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar (dojrzewało w obecności kawałków drewna dębowego)" mogą być umieszczane na etykietach w języku rumuńskim. Można też stosować terminy w innych powszechnie znanych językach w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu, takie jak którekolwiek z następujących określeń:
"fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";
"fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".
Określenia te mogą być w innym powszechnie znanym języku lub w języku kraju, w którym dane wino ma być wprowadzone do obrotu, jeżeli producent wina tak zdecyduje, informując konsumenta o zastosowanych praktykach stosowanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.
W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâton- nage" lub "aged on the lees".
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.708 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 08/11/2023 |
Data ogłoszenia: | 08/11/2023 |