Informacja dotycząca zatwierdzenia zmiany standardowej
(rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)
1. Nazwa produktu
"Pembrokeshire Earlies" / "Pembrokeshire Early Potatoes"
2. Państwo trzecie, do którego należy obszar geograficzny
Zjednoczone Królestwo
3. Organ krajowy lub grupa składająca wniosek powiadamiająca o zmianie standardowej
Defra
4. Opis zatwierdzonych zmian
1. Oryginał
"Pembrokeshire Earlies" / "Pembrokeshire Early Potatoes" są uprawiane z podstawowych odmian sadzeniaków skatalogowanych w krajowych rejestrach odmian państw członkowskich UE.
Zmiana
"Pembrokeshire Earlies" / "Pembrokeshire Early Potatoes" są uprawiane z podstawowych odmian sadzeniaków skatalogowanych w krajowych rejestrach odmian.
2. Oryginał
Ziemniaki z pierwszego majowego zbioru sprzedaje się z ziemią na skórce w celu ochrony delikatnej skórki ziemniaków. W miarę upływu okresu zbioru skórka ziemniaków twardnieje i można ją umyć. Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes zbiera się od początku maja do końca lipca.
Zmiana
Ziemniaki z pierwszego zbioru sprzedaje się z ziemią na skórce w celu ochrony delikatnej skórki ziemniaków. W miarę upływu okresu zbioru skórka ziemniaków twardnieje i można ją umyć.
Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes zwykle zbiera się od początku maja do końca lipca, w zależności od warunków pogodowych.
3. Oryginał
Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes są uprawiane z sadzeniaków zakupionych poprzedniej jesieni...
Zmiana
Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes są uprawiane z sadzeniaków zakupionych z certyfikowanych źródeł wolnych od mszyc.
4. Oryginał
Bezpośrednio po zakończeniu zbiorów, zanim ziemniaki opuszczą gospodarstwo, każda partia ziemniaków otrzymuje niepowtarzalny numer, który zapewnia identyfikowalność, odnosi się do daty i pola zbiorów oraz nazwy i adresu gospodarstwa z Pembrokeshire, z którego pochodzi. Informacje te są dostępne dla przetwórców.
Zmiana
W czasie zbiorów, zanim ziemniaki opuszczą gospodarstwo, każda partia ziemniaków otrzymuje niepowtarzalny kod, który zapewnia identyfikowalność, odnosi się do daty i pola zbiorów oraz nazwy i adresu gospodarstwa z Pembrokeshire, z którego pochodzi. Informacje te są dostępne dla przetwórców.
5. Oryginał
W przypadku dalszego przetwarzania - np. jeżeli ziemniaki znajdujące się w jednotonowej skrzyni zostają umyte i przełożone do opakowań o mniejszej masie, o których mowa powyżej, każde opakowanie otrzyma oddzielny numer odnoszący się do jednotonowej skrzyni, w której początkowo znajdowały się ziemniaki.
Zmiana
W przypadku dalszego przetwarzania - np. jeżeli ziemniaki znajdujące się w jednotonowej skrzyni zostają umyte i przełożone do opakowań o mniejszej masie, o których mowa powyżej, każda partia otrzyma oddzielny numer identyfikujący pole i plantatora.
6. Oryginał
System identyfikowalności obejmuje opakowanie główne (mające bezpośredni kontakt z żywnością), pozostałe istotne materiału opakowaniowe, takie jak opakowanie zewnętrzne z nadrukiem, oraz substancje pomocnicze w przetwórstwie.
Zmiana
System identyfikowalności obejmuje opakowanie główne (mające bezpośredni kontakt z żywnością) oraz substancje pomocnicze w przetwórstwie.
7. Oryginał
Gdy temperatura gleby osiągnie 10 °C, co zwykle następuje w dwóch ostatnich tygodniach lutego (a na terenach nadbrzeżnych, na których nie występują przymrozki, nawet pod koniec stycznia) pole jest bronowane w celu dalszego napowietrzenia gleby i spowodowania, by stała się ona możliwie jak najbardziej rozdrobniona i przepuszczająca. Gleba jest wtedy przygotowana do sadzenia.
Zmiana
Gdy temperatura gleby przekroczy 0 °C, a poziom wilgotności sprawia, że gleba jest na tyle sypka, że uprawa jest możliwa, co zwykle następuje w dwóch ostatnich tygodniach lutego (a na terenach nadbrzeżnych, na których nie występują przymrozki, nawet pod koniec stycznia), pole jest orane i następnie usuwane są z niego kamienie w celu dalszego napowietrzenia gleby i spowodowania, by stała się ona możliwie jak najbardziej rozdrobniona i przepuszczająca. Gleba jest wtedy przygotowana do sadzenia.
8. Oryginał
Pembrokeshire Earlies/Pembrokeshire Early Potatoes są uprawiane z sadzeniaków zarejestrowanych w ramach systemu klasyfikacji sadzeniaków lub równoważnego systemu. Sadzeniaki często są dostarczane do gospodarstwa poprzedniej jesieni .......Pomieszczenie, w którym następuje podkiełkowanie, jest odpowiednio wentylowane w celu zminimalizowania ryzyka choroby, kondensacji oraz w celu zapewnienia, aby temperatura w tym pomieszczeniu nie przekraczała 10 °C.....................
Zmiana
Pembrokeshire Earlies/Pembrokeshire Early Potatoes są uprawiane z sadzeniaków zarejestrowanych w ramach systemu klasyfikacji sadzeniaków lub równoważnego systemu. ........
Pomieszczenie, w którym następuje podkiełkowanie, jest odpowiednio wentylowane w celu zminimalizowania ryzyka choroby, kondensacji oraz w celu zapewnienia, aby temperatura w tym pomieszczeniu nie przekraczała 15 °C. .........................
9. Oryginał
Rośliny wschodzą w połowie marca. Od początku maja do końca lipca stosuje się oprysk upraw.
Zmiana
Po wschodzie roślin stosuje się oprysk upraw.
10. Oryginał
Po próbnych wykopach zbiory prowadzi się od początku maja do końca lipca.
Zmiana
Po próbnych wykopach zbiory prowadzi się od początku maja do końca lipca, w zależności od warunków pogodowych.
11. Oryginał
Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes trzeba zbierać ręcznie, gdy ich uprawy są prowadzone na terenie o dużym nachyleniu, oraz w pierwszych dwóch tygodniach zbiorów, gdy ich skórka jest bardzo miękka.
Zmiana
Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes mogą wymagać zbioru ręcznego, gdy ich uprawy są prowadzone na terenie o dużym nachyleniu, oraz w pierwszych dwóch tygodniach zbiorów, gdy ich skórka jest bardzo miękka.
12. Oryginał
Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes zostają jak najszybciej wprowadzone do obrotu, aby zapewnić jak największą świeżość produktu - tj. zwykle przed upływem 48 godzin od zbiorów.
Zmiana
Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes zostają jak najszybciej wprowadzone do obrotu, aby zapewnić jak największą świeżość produktu.
13. Oryginał
Jak wskazano w pkt 4.5. Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes trzeba zbierać ręcznie, gdy ich uprawy są prowadzone na terenie o dużym nachyleniu, oraz w pierwszych dwóch tygodniach zbiorów, gdy ziemniaki są bardzo miękkie.
Zmiana
Jak wskazano w pkt 4.5. Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes mogą wymagać zbioru ręcznego, gdy ich uprawy są prowadzone na terenie o dużym nachyleniu, oraz w pierwszych dwóch tygodniach zbiorów, gdy ziemniaki są bardzo miękkie.
Zmiany te są zmianami standardowymi, ponieważ nie mają wpływu na ostateczne właściwości produktu końcowego.
Zmiany w jednolitym dokumencie
Punkty w jednolitym dokumencie, których dotyczą zmiany
3.2. Opis
5.2. Specyfika produktu
5.3. Związek przyczynowy
3.2. Opis produktu
Oryginał
... a zbiera od początku maja do końca lipca.
Zmiana
... a zbiera zwykle od początku maja do końca lipca, z zastrzeżeniem warunków pogodowych.
5.2. Specyfika produktu
Oryginał
W procesie przygotowania gleby mniejsze kamienie pozostawia się w ziemi w celu ułatwienia jej ogrzewania się; gdy temperatura gleby osiągnie 10 °C pole jest bronowane w celu dalszego napowietrzenia gleby i spowodowania, by stała się ona możliwie jak najbardziej rozdrobniona i przepuszczająca.
Zmiana
W procesie przygotowania gleby mniejsze kamienie pozostawia się w ziemi w celu ułatwienia jej ogrzewania się. Gdy temperatura gleby przekroczy 0 °C, a poziom wilgotności sprawia, że gleba jest na tyle sypka, że uprawa jest możliwa, pole jest orane w celu dalszego napowietrzenia gleby i spowodowania, by stała się ona możliwie jak najbardziej rozdrobniona i przepuszczająca.
Oryginał
Ziemniaki zbiera się ręcznie i sprzedaje z ziemią na skórce w celu zminimalizowania uszkodzeń. W miarę upływu okresu zbioru skórka ziemniaków twardnieje, umożliwiając zbiór mechaniczny, jednak z uwagi na delikatną młodą skórkę ziemniaków należy się z nimi zawsze obchodzić niezwykle ostrożnie.
Zmiana
Ziemniaki Pembrokeshire Earlies / Pembrokeshire Early Potatoes mogą wymagać zbioru ręcznego, gdy ich uprawy są prowadzone na terenie o dużym nachyleniu, oraz w pierwszych dwóch tygodniach zbiorów, gdy ich skórka jest bardzo miękka.
5.3. Związek przyczynowy
Oryginał
Ponadto pierwsze "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" zbierane są ręcznie (a nie mechanicznie) i sprzedawane z ziemią na skórce w celu ochrony delikatnej skórki ziemniaków.
Zmiana
Ponadto pierwsze "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" mogą wymagać zbioru ręcznego i są sprzedawane z ziemią na skórce w celu ochrony delikatnej skórki ziemniaków.
Zmiany te są zmianami standardowymi, ponieważ nie mają wpływu na ostateczne właściwości produktu końcowego.
W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.66.32 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 |
| Data aktu: | 23/02/2023 |
| Data ogłoszenia: | 23/02/2023 |