INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Tintilia del Molise"
PDO-IT-A0677-AM02
Data przekazania informacji: 26.10.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Odstępstwo od wymogu produkcji i leżakowania win na wyznaczonym obszarze geograficznym
W specyfikacji produktu objętego ChNP "Tintilia del Molise" przewidziano następującą zmianę:
W pkt 5 - "Normy produkcji wina" ppkt 1:
"1. Czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie rodzajów wina, o których mowa w pkt 1, muszą być przeprowadzane na obszarze produkcji, o którym mowa w pkt 3.",
otrzymuje brzmienie:
"1. Czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie rodzajów wina, o których mowa w pkt 1, muszą być przeprowadzane na obszarze produkcji, o którym mowa w pkt 3.
Ponadto, biorąc pod uwagę lokalne tradycje, dopuszczalne jest prowadzenie takich działań na terytorium sąsiednich gmin Campomarino i Termoli w prowincji Campobasso.".
UZASADNIENIE:
Zgodnie z odstępstwem przewidzianym w art. 5 ust. 1 akapit pierwszy lit. a) i b) rozporządzenia (UE) 2019/33 czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie, mogą być prowadzone - obok wyznaczonego obszaru produkcji - również w zakładach znajdujących się w bliskim sąsiedztwie, na całym terytorium administracyjnym sąsiednich gmin Campomarino i Termoli w prowincji Campobasso.
Zmiana ta została wprowadzona w celu uwzględnienia produkcji prowadzonej zgodnie z tradycją przez podmioty gospodarcze na wyżej wymienionych obszarach gminnych.
Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 1 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu - DODATKOWE WYMOGI ZASADNICZE (PAKOWANIE, ETYKIETOWANIE I INNE WYMOGI).
2. Zmiana jednostki certyfikującej
Doszło do zmiany jednostki certyfikującej, którą jest Società Agroqualità S.p.A. - przedsiębiorstwo kontroli jakości w sektorze rolno-spożywczym. Wspomniana jednostka certyfikująca jest upoważniona przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej, zgodnie z art. 64 ustawy nr 238/2016, do przeprowadzania corocznej kontroli zgodności z przepisami specyfikacji produktu.
Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
"Tintilia del Molise"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. "Tintilia del Molise" rosso
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowa, niekiedy z odcieniami fioletu;
Aromat: winny, intensywny, przyjemny, charakterystyczny;
Smak: wytrawny, harmonijny, miękki, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. "Tintilia del Molise" rosato
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: różowa o różnej intensywności;
Aromat: lekko owocowy;
Smak: wytrawny, świeży, harmonijny, owocowy;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. "Tintilia del Molise" rosso riserva
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: barwa owocu granatu z refleksami przypominającymi barwę dachówek;
Aromat: korzenny, intensywny, charakterystyczny;
Smak: wytrawny, harmonijny, miękki, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyka związana z produkcją wina
Szczególne praktyki enologiczne
W przypadku wina "Tintilia del Molise" rosso riserva okres dojrzewania wynosi obowiązkowo dwa lata. Okres dojrzewania rozpoczyna się dnia 1 listopada roku, w którym wyprodukowano winogrona.
5.2. Maksymalna wydajność
1. "Tintilia del Molise" rosso e rosato
56 hektolitrów z hektara
2. "Tintilia del Molise" rosso e rosato
8 000 kg winogron z hektara
3. "Tintilia del Molise" rosso riserva
44 hektolitry z hektara
4. "Tintilia del Molise" rosso riserva
8 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny określony w pkt 3 specyfikacji produktu obejmuje wzgórza i podgórze Molise położone między pasmami górskimi Frentani i Matese, przechodząc w kierunku Morza Adriatyckiego przez doliny rzek Trigno, Biferno i Fortore. Obszar produkcji "Tintilia del Molise" obejmuje w całości lub w części obszary o odpowiedniej jakości na terytorium 76 gmin położonych w prowincjach Campobasso i Isernia.
7. Odmiany winorośli
Tintilia N.
8. Opis związku lub związków
"Tintilia del Molise"
Przedmiotowy obszar, który stanowi około jednej trzeciej regionu, choć charakteryzuje się dość jednorodną topografią i pedologią, ma dość zróżnicowany klimat, gdzie średnia roczna temperatura wynosi 13,5-14,8 °C a średnie roczne opady wynoszą 696,8-1 067 mm, co w połączeniu z odmiennym charakterem gleby i wystawą wywiera znaczący wpływ na jakość winogron i odmian winorośli. Rodzima odmiana winorośli Tintilia ma wyraźnie określone i łatwe do zidentyfikowania właściwości, które dzięki wzajemnym oddziaływaniom środowiska, praktyk uprawy i praktyk enologicznych nadają winom wyrazisty charakter i sprawiają, że wina te są łatwo rozpoznawalne.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odstępstwo od wymogu produkcji i leżakowania win na wyznaczonym obszarze geograficznym
Ramy prawne:
Określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Zgodnie z odstępstwem przewidzianym w art. 5 ust. 1 akapit pierwszy lit. a) i b) rozporządzenia (UE) 2019/33 czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie, mogą być prowadzone - obok wyznaczonego obszaru produkcji - również w zakładach znajdujących się w bliskim sąsiedztwie, na całym terytorium administracyjnym sąsiednich gmin Campomarino i Termoli w prowincji Campobasso.
Ma to na celu uwzględnienie produkcji prowadzonej zgodnie tradycją przez podmioty gospodarcze na tych obszarach.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18602
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.6.5 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 09/01/2023 |
Data ogłoszenia: | 09/01/2023 |