Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Tintilia del Molise"
PDO-IT-A0677-AM02
Data przekazania informacji: 26.10.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Odstępstwo od wymogu produkcji i leżakowania win na wyznaczonym obszarze geograficznym
W specyfikacji produktu objętego ChNP "Tintilia del Molise" przewidziano następującą zmianę:
W pkt 5 - "Normy produkcji wina" ppkt 1:
"1. Czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie rodzajów wina, o których mowa w pkt 1, muszą być przeprowadzane na obszarze produkcji, o którym mowa w pkt 3.",
otrzymuje brzmienie:
"1. Czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie rodzajów wina, o których mowa w pkt 1, muszą być przeprowadzane na obszarze produkcji, o którym mowa w pkt 3.
Ponadto, biorąc pod uwagę lokalne tradycje, dopuszczalne jest prowadzenie takich działań na terytorium sąsiednich gmin Campomarino i Termoli w prowincji Campobasso.".
UZASADNIENIE:
Zgodnie z odstępstwem przewidzianym w art. 5 ust. 1 akapit pierwszy lit. a) i b) rozporządzenia (UE) 2019/33 czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie, mogą być prowadzone - obok wyznaczonego obszaru produkcji - również w zakładach znajdujących się w bliskim sąsiedztwie, na całym terytorium administracyjnym sąsiednich gmin Campomarino i Termoli w prowincji Campobasso.
Zmiana ta została wprowadzona w celu uwzględnienia produkcji prowadzonej zgodnie z tradycją przez podmioty gospodarcze na wyżej wymienionych obszarach gminnych.
Zmiana dotyczy pkt 5 ppkt 1 specyfikacji produktu i pkt 9 jednolitego dokumentu - DODATKOWE WYMOGI ZASADNICZE (PAKOWANIE, ETYKIETOWANIE I INNE WYMOGI).
2. Zmiana jednostki certyfikującej
Doszło do zmiany jednostki certyfikującej, którą jest Società Agroqualità S.p.A. - przedsiębiorstwo kontroli jakości w sektorze rolno-spożywczym. Wspomniana jednostka certyfikująca jest upoważniona przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej, zgodnie z art. 64 ustawy nr 238/2016, do przeprowadzania corocznej kontroli zgodności z przepisami specyfikacji produktu.
Zmiana ta dotyczy pkt 10 specyfikacji produktu i nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
"Tintilia del Molise"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. "Tintilia del Molise" rosso
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: rubinowa, niekiedy z odcieniami fioletu;
Aromat: winny, intensywny, przyjemny, charakterystyczny;
Smak: wytrawny, harmonijny, miękki, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 21 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. "Tintilia del Molise" rosato
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: różowa o różnej intensywności;
Aromat: lekko owocowy;
Smak: wytrawny, świeży, harmonijny, owocowy;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
3. "Tintilia del Molise" rosso riserva
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Barwa: barwa owocu granatu z refleksami przypominającymi barwę dachówek;
Aromat: korzenny, intensywny, charakterystyczny;
Smak: wytrawny, harmonijny, miękki, charakterystyczny;
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 13 % obj.;
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 23 g/l.
Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna kwasowość ogólna |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyka związana z produkcją wina
Szczególne praktyki enologiczne
W przypadku wina "Tintilia del Molise" rosso riserva okres dojrzewania wynosi obowiązkowo dwa lata. Okres dojrzewania rozpoczyna się dnia 1 listopada roku, w którym wyprodukowano winogrona.
5.2. Maksymalna wydajność
1. "Tintilia del Molise" rosso e rosato
56 hektolitrów z hektara
2. "Tintilia del Molise" rosso e rosato
8 000 kg winogron z hektara
3. "Tintilia del Molise" rosso riserva
44 hektolitry z hektara
4. "Tintilia del Molise" rosso riserva
8 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny określony w pkt 3 specyfikacji produktu obejmuje wzgórza i podgórze Molise położone między pasmami górskimi Frentani i Matese, przechodząc w kierunku Morza Adriatyckiego przez doliny rzek Trigno, Biferno i Fortore. Obszar produkcji "Tintilia del Molise" obejmuje w całości lub w części obszary o odpowiedniej jakości na terytorium 76 gmin położonych w prowincjach Campobasso i Isernia.
7. Odmiany winorośli
Tintilia N.
8. Opis związku lub związków
"Tintilia del Molise"
Przedmiotowy obszar, który stanowi około jednej trzeciej regionu, choć charakteryzuje się dość jednorodną topografią i pedologią, ma dość zróżnicowany klimat, gdzie średnia roczna temperatura wynosi 13,5-14,8 °C a średnie roczne opady wynoszą 696,8-1 067 mm, co w połączeniu z odmiennym charakterem gleby i wystawą wywiera znaczący wpływ na jakość winogron i odmian winorośli. Rodzima odmiana winorośli Tintilia ma wyraźnie określone i łatwe do zidentyfikowania właściwości, które dzięki wzajemnym oddziaływaniom środowiska, praktyk uprawy i praktyk enologicznych nadają winom wyrazisty charakter i sprawiają, że wina te są łatwo rozpoznawalne.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odstępstwo od wymogu produkcji i leżakowania win na wyznaczonym obszarze geograficznym
Ramy prawne:
Określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Zgodnie z odstępstwem przewidzianym w art. 5 ust. 1 akapit pierwszy lit. a) i b) rozporządzenia (UE) 2019/33 czynności związane z produkcją wina, w tym leżakowanie, mogą być prowadzone - obok wyznaczonego obszaru produkcji - również w zakładach znajdujących się w bliskim sąsiedztwie, na całym terytorium administracyjnym sąsiednich gmin Campomarino i Termoli w prowincji Campobasso.
Ma to na celu uwzględnienie produkcji prowadzonej zgodnie tradycją przez podmioty gospodarcze na tych obszarach.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/18602