(Dz.U.UE C z dnia 27 października 2023 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Rosso Orvietano / Orvietano Rosso"
PDO-IT-A0847-AM02
Data przekazania informacji: 4 sierpnia 2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Stosowanie nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria"
Opis: Obecnie na etykietach można używać nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria". Musi być umieszczona po nazwie "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" i znajdować się poniżej szczególnego określenia tradycyjnego ("Denomina- zione di origine controllata" [kontrolowana nazwa pochodzenia]) lub określenia unijnego ("Denominazione di origine protetta" [chroniona nazwa pochodzenia]), w następujący sposób:
Rosso Orvietano / Orvietano Rosso
Denominazione di origine controllata
lub Denominazione di origine protetta
(lub akronim "DOC")
Umbria
Rozmiar czcionki używanej w nazwie "Umbria" nie może być większy niż rozmiar czcionki używanej w oznaczeniu "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", a czcionka (typ fontu), styl, odstępy, wyróżnienie, kolor i intensywność barwy muszą być takie same w przypadku obu oznaczeń.
Opis: Poparcie Consorzio Tutela Vini [organizacji ochrony wina] dla umieszczania nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria" wynika z potrzeby lepszej identyfikacji produktu pod względem obszaru, do którego należy, znanego z jego historii i piękna. Wina objęte ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" mają własną szczególną tożsamość, a przede wszystkim własną wartość, którą należy eksponować. Celem umieszczenia nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria" na etykiecie jest zatem dokładne wyeksponowanie tej ukrytej wartości i ukazanie jej konsumentom.
Zmiana dotyczy art. 7 specyfikacji produktu oraz sekcji jednolitego dokumentu "Wymogi dodatkowe - przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Rosso Orvietano
Orvietano Rosso
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino 4. Opis wina lub win
1. Wina czerwone, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Barwa: intensywnie rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy kamienia granatu w przypadku niektórych rodzajów jednoodmianowych. Zapach: intensywny, winny i charakterystyczny; aromatyczny w przypadku odmiany Aleatico i subtelny w przypadku odmian Canaiolo i Ciliegiolo. Wina produkowane są z winogron należących do odmian Aleatico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo R., Ciliegiolo, Merlot, Montepulciano, Pinot Nero i Sangiovese, których cechy charakterystyczne są, w zależności od odmiany, wyrażone w winach miękkich i eleganckich, niekiedy aksamitnych, pełnych i harmonijnych, o charakterystycznym posmaku. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %. Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18 g/l.
Ogólne cechy analityczne
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Canaiolo
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.
Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.
Zapach: delikatny, charakterystyczny.
Smak: aksamitny z bukietem typowym dla odmiany.
Ogólne cechy analityczne
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Ciliegiolo
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.
Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: intensywnie rubinowa.
Zapach: winny, delikatny.
Smak: owocowy, z charakterystycznym posmakiem.
Ogólne cechy analityczne
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
4. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Pinot Nero
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.
Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.
Zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny.
Smak: wytrawny, pełny, charakterystyczny, harmonijny.
Ogólne cechy analityczne
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Cabernet Franc lub Cabernet Sauvignon
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.
Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: intensywnie rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy kamienia granatu. Zapach: intensywny, długotrwały, charakterystyczny.
Smak: wytrawny, z charakterystycznym posmakiem i delikatnymi nutami trawiastymi.
Ogólne cechy analityczne
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
6. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Merlot
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.
Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowa z fioletowymi odcieniami, w miarę dojrzewania przechodząca niekiedy w ceglastoczerwoną. Zapach: winny, przyjemny.
Smak: pełny, miękki, harmonijny.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
7. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Sangiovese
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 %.
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: rubinowoczerwona, w miarę dojrzewania zbliżona do barwy owocu granatu.
Zapach: winny, charakterystyczny.
Smak: wytrawny, harmonijny, przyjemnie taninowy, kiedy wino jest młode, przyjemnie gorzkawy, owocowy i charakterystyczny.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
8. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" Aleatico
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,50 % obj. (z czego co najmniej 9,50 % to alkohol rzeczywisty).
Minimalna kwasowość ogólna: 4,0 g/l.
Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 18,0 g/l. Barwa: barwa granatu z odcieniami fioletu.
Zapach: lekko aromatyczny, charakterystyczny.
Smak: typowy, miękki, aksamitny, niekiedy półsłodki lub słodki.
Ogólne cechy analityczne
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
5.2. Maksymalna wydajność
1. "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", w tym ze wskazaniem odmiany winorośli
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar, na którym uprawia się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", znajduje się w prowincji Terni i obejmuje obszar uprawy winorośli wysokiej jakości na całym obszarze administracyjnym gmin Allerona, Alviano, Baschi, Castel Giorgio, Castel Viscardo, Fabro, Ficulle, Guardea, Montecchio, Montegabbione, Monteleone d'Orvieto, Orvieto, Porano i S. Venanzo.
7. Odmiany winorośli
Aleatico N.
Canaiolo Nero N. - Canaiolo
Ciliegiolo N. - Morettone
Merlot N.
Montepulciano N.
Pinot Nero N. - Pinot
Sangiovese N. - Sangioveto
8. Opis związku lub związków
ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" - wina czerwone, w tym ze wskazaniem odmiany winorośli
Obszar położony jest na pagórkowatym terenie w południowozachodniej Umbrii. Uważa się, że to już Etruskowie odkryli, że szczególny skład skały tufowej sprzyja produkcji i przechowywaniu wina. Na tym obszarze produkowane są wyłącznie wina czerwone, w tym te ze wskazaniem odmiany winorośli: Aleatico, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Ciliegiolo, Merlot, Pinot Nero lub Sangiovese. Charakteryzują się one specyficznymi cechami, które pozwalają odróżnić je od siebie i ustalić ich pochodzenie geograficzne. Techniki uprawy i wysoki poziom profesjonalizmu producentów przyczyniły się do poprawy wizerunku win "Orvieto" na całym świecie.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Stosowanie nazwy większego obszaru geograficznego "Umbria"
Ramy prawne:
przepisy UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Nazwę większego obszaru geograficznego "Umbria" można stosować na etykietach oraz do prezentacji win objętych ChNP "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso". Nazwa większego obszaru geograficznego "Umbria" musi być umieszczona po nazwie "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso" i znajdować się poniżej szczególnego określenia tradycyjnego ("Denominazione di origine controllata" [kontrolowana nazwa pochodzenia]) lub określenia unijnego ("Denomi- nazione di origine protetta" [chroniona nazwa pochodzenia]), w następujący sposób:
Rosso Orvietano / Orvietano Rosso
Denominazione di origine controllata
lub Denominazione di origine protetta
(lub akronim "DOC")
Umbria
Rozmiar czcionki używanej w nazwie "Umbria" nie może być większy niż rozmiar czcionki używanej w oznaczeniu "Rosso Orvietano" / "Orvietano Rosso", a czcionka (typ fontu), styl, odstępy, wyróżnienie, kolor i intensywność barwy muszą być takie same w przypadku obu oznaczeń.
Link do specyfikacji produktu
https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/19815
Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Od 17 kwietnia policja, straż miejska, żandarmeria wojskowa otrzymają podstawą prawną do karania tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
08.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.472 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 27/10/2023 |
Data ogłoszenia: | 27/10/2023 |