(Dz.U.UE C z dnia 20 października 2023 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO
[rozporządzenie (UE) nr 1151/2012]
"Volailles de Gascogne"
Nr UE: PGI-FR-0175-AM01 - 31.7.2023
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa produktu
"Volailles de Gascogne"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Francja
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministère de l'agriculture et de la souveraineté alimentaire (Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
1. Właściwy organ państwa członkowskiego
Dodano punkt "Właściwy organ państwa członkowskiego" zawierający dane kontaktowe Institut national de l'origine et de la qualité (INAO, Krajowy Instytut ds. Pochodzenia i Jakości) jako właściwego organu państwa członkowskiego zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
2. Grupa składająca wniosek
Zmieniono punkt "Grupa składająca wniosek", aby zawierał wyłącznie dane kontaktowe grupy, jej formę prawną i skład.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
3. Typ produktu
Punkt "Typ produktu" zaktualizowano zgodnie z obowiązującą nomenklaturą.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Nazwa produktu
Punkt "Nazwa produktu" ograniczono do nazwy ChOG "Volailles de Gascogne". Produkty objęte tą nazwą wymieniono w części "Opis produktu".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Opis produktu
Zmieniono punkt "Opis produktu" w celu dodania do wykazu przedmiotowego drobiu pulardy i kapłona perliczki, a także podrobów.
Należy zauważyć, że w obecnej specyfikacji pularda nie jest ujęta ani w wykazie produktów objętych ChOG, ani w opisie, chociaż występuje ona w tabeli przedstawiającej warunki siedliska i wybiegu. W związku z tym zostaje formalnie dodana do wykazu produktów objętych ChOG.
Kapłon perliczki uzupełnia asortyment produktów świątecznych "Volailles de Gascogne".
Przedmiotowe podroby obejmują wątrobę, żołądek i serce. Podroby pochodzą z tusz drobiowych wyselekcjonowanych do ChOG. Można je wprowadzać do obrotu oddzielnie jako ChOG.
Opis uzupełniono o tabelę przedstawiającą poszczególne rodzaje drobiu, jego barwę, minimalny czas chowu i minimalną masę tusz.
Masa kapłona w obecnej specyfikacji to masa w relacji pełnej i przeliczana na masę tuszy.
Usuwa się wykaz kawałków mięsa, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 543/2008 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego.
Dodano, że kawałki mogą pochodzić z tusz klasy A lub z nieznacznymi wadami. Masa tusz, z których pochodzą kawałki, jest zgodna z minimalną masą wypatroszonych tusz bez podrobów. Wygląd kawałków jest zgodny z kryteriami prezentacji klasy A.
Do opisu tusz dodaje się również, że należą one do klasy A.
Całe tusze, kawałki i podroby mają być wprowadzane do obrotu w postaci głęboko mrożonej.
Opis zmieniono, aby opisać właściwości drobiu: drób mięsisty, o dobrze rozwiniętej masie mięśniowej, wystarczającym stopniu otłuszczenia, delikatnej skórze i jędrnym mięsie.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
6. Określenie obszaru geograficznego
Zmieniono brzmienie punktu "Określenie obszaru geograficznego", ale obszar geograficzny pozostał niezmieniony. Wykazy gmin, sąsiadujących kantonów lub okręgów wymienionych w pierwotnej specyfikacji produktu zastąpiono obowiązującym wykazem gmin.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Dowody potwierdzające, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego
Zmieniono punkt "Elementy świadczące o pochodzeniu produktu z obszaru geograficznego". Dodano wymóg uprzedniej identyfikacji podmiotów niezbędnej do przeprowadzenia kontroli. W tabeli umieszczono informacje związane z identyfikowalnością (etap/monitorowane informacje/dokument powiązany).
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
8. Metoda produkcji
W punkcie "Metoda produkcji" wprowadzono zmiany dotyczące następujących kwestii.
- "Wprowadzenie do hodowli"
Dodano tabelę z fenotypami odmian wybranych do produkcji objętej ChOG, określającą barwę upierzenia, skóry i kończyn.
Dodano także wymogi dotyczące dostarczania piskląt nie później niż 36 godzin po wylęgu.
- "Siedlisko i wybieg"
Uzupełniono warunki chowu w budynkach przenośnych.
Dodaje się przepisy dotyczące wielkości włazów (4 m bieżące /100 m2) i przedziały czasowe otwarcia.
Zmieniono opis wybiegów. Termin "zacieniony" zastąpiono słowem "zadrzewiony" i dodano liczbę drzew lub krzewów, w zależności od liczby zwierząt na wybiegu.
W odniesieniu do chowu perliczek lub kapłonów perliczek dodano rozmiar wolier i obowiązek posiadania grzęd.
Przerwę sanitarną uzupełniono o zasadę jej obliczania.
- "Czas trwania i metoda chowu"
Zaktualizowano i zmieniono tabelę zbiorczą dotyczącą warunków chowu i warunków transportu oraz wieku uboju dla poszczególnych rodzajów drobiu poprzez:
- skreślenie kolumny "maksymalna liczba zwierząt w budynku", będącej innym sposobem wyrażenia treści kolumny "maksymalna obsada na budynek";
- dodanie powierzchni wybiegów dla kurcząt zgodnie z metodą chowu;
- zmianę terminów w przypadku kapłonów i pulard z 81 dni na 91 dni w celu zapewnienia możliwości przetrzymywania kurcząt przez kilka dodatkowych dni;
- zniesienie obowiązku tuczu końcowego pulardy w zamknięciu od 105. dnia;
- zwiększenie obsady w budynkach z 6,25 pulard na m2 po 81 dniach do 9 pulard na m2 po 91 dniach;
- zniesienie obowiązku tuczu końcowego perliczek w zamknięciu od 105. dnia;
- zwiększenie obsady na wybiegu w przypadku indyków z 20 m2 do 6 m2 na indyka;
- dodanie przepisów dotyczących kapłona perliczki.
- "Żywienie"
Dodaje się wykaz pozytywny dozwolonych kategorii surowców. Przewiduje się zakaz stosowania oleju palmowego i kukurydzy zmodyfikowanej genetycznie.
Zawartość zbóż zmieniono z minimum 75 % na minimum 70 %. Obniżenie odsetka zbóż ułatwi wykorzystanie roślin wysokobiałkowych innych niż importowana soja. Zawierają one mniej białka, dlatego zwiększenie ich udziału w dawce pokarmowej kosztem zbóż umożliwi skompensowanie deficytu w spożyciu białka.
Dodaje się maksymalny odsetek całkowitego tłuszczu w paszy wynoszący 6 %.
Specyfikację uzupełnia tabela przedstawiająca okresy tuczu i tuczu końcowego oraz określająca minimalny odsetek kukurydzy dla każdego rodzaju drobiu.
W przypadku drobiu o żółtym mięsie (kurczęcia, kapłona, pulardy) zachowano odsetek kukurydzy ustalony na 50 % na etapie tuczu; obowiązek zaopatrzenia w kukurydzę pochodzącą głównie z obszaru geograficznego zastąpiono natomiast obowiązkiem stosowania kukurydzy niezmodyfikowanej genetycznie.
W przypadku drobiu o białym mięsie dodano odsetek kukurydzy, który ustalono na poziomie 20 %.
Utrzymano okres tuczu końcowego indyków od 64. dnia; skreślono go w odniesieniu do perliczek.
- "Warunki odbierania, transportu i uboju"
Do specyfikacji dodano przepisy określające warunki odbierania, maksymalny czas między zakończeniem odbioru a ubojem, maksymalny czas transportu i czas odzyskania pierwotnego stanu przed ubojem.
- "Ubój - rozbiór"
Do specyfikacji produktu dodano przepisy dotyczące czasu między ubojem a początkiem schładzania oraz dotyczące maksymalnej temperatury tusz.
W specyfikacji produktu uzupełniono, co następuje:
- Drób niespełniający minimalnego wymaganego wieku i minimalnej wymaganej masy nie jest sklasyfikowany jako ChOG "Volailles de Gascogne".
- Tusze pakowane jako ChOG "Volailles de Gascogne" spełniają kryteria prezentacji klasy A.
- Kawałki pochodzą z tusz, które odpowiadają minimalnej masie i mogą mieć nieznaczne wady; muszą one jednak spełniać kryteria prezentacji klasy A.
- Głębokie mrożenie
Dodano, że głębokie mrożenie ma miejsce w ciągu trzech dni od uboju. Mrożenie jest zabronione.
- "Produkcja podrobów"
W odniesieniu do podrobów dodano przepisy szczegółowe dotyczące obróbki i klasyfikacji podrobów jako ChOG.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Związek
Punkt "Związek" podzielono na trzy części, co umożliwia odrębne opisanie specyfiki obszaru geograficznego, produktu i związku przyczynowego.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
10. Organ kontrolny
Punkt "Organ kontrolny", zgodnie z instrukcjami obowiązującymi na szczeblu krajowym, które mają na celu ujednolicenie formułowania specyfikacji produktów, zmieniono tak, aby ograniczał się do nazwy i danych kontaktowych właściwych organów krajowych (INAO i DGCCRF).
Nazwa i dane kontaktowe jednostki certyfikującej są dostępne w INAO.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
11. Etykietowanie
Punkt "Etykietowanie" zmieniono zgodnie z instrukcjami obowiązującymi na szczeblu krajowym, które mają na celu ujednolicenie formułowania specyfikacji produktów, obecny punkt usunięto i zastąpiono zdaniem określającym obowiązki regulacyjne.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
12. Wymogi krajowe
Punkt "Wymogi krajowe" zmieniono zgodnie ze zmianami w krajowych przepisach ustawowych i wykonawczych, punkt ma formę tabeli przedstawiającej główne punkty podlegające kontroli oraz metody ich oceny.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.389 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 20/10/2023 |
Data ogłoszenia: | 20/10/2023 |