Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(2023/C 344/20)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

(rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)

"Cabrales"

Nr UE: PDO-ES-0081-AM02 - 6.7.2023 r.

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa produktu

"Cabrales"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Dyrekcja Generalna ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa i Żywności - Departament Środowiska Wiejskiego i Spójności Terytorialnej Księstwa Asturii (Dirección General de Desarrollo Rural y Agroalimentación - Consejería de Medio Rural y Cohesión Territorial del Principado de Asturias)

4. Opis zatwierdzonej zmiany (zatwierdzonych zmian)

1. Modyfikacja elementów graficznych papieru spożywczego stanowiącego opakowanie produktu.

W sekcji B) Opis produktu, specyfikacji produktu. W ust. 4 skreślono, że na papierze spożywczym musi widnieć rysunek liści klonu jaworowego.

Uzasadnienie: konieczność dostosowania obecnie stosowanych materiałów. Użyty materiał przypomina swoją zieloną barwą liście klonu jaworowego, co pozwala zachować charakter pierwotnego opakowania.

Uznaje się ją za standardową zmianę, ponieważ stosowność użytych materiałów nie wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne.

Zmiana ta nie powoduje zmiany podstawowych właściwości ani nie wpływa na autentyczność produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

2. Specyfikacja pochodzenia zwierzęcego podpuszczki

Sekcja E) Metoda produkcji specyfikacji produktu i pkt 3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) w jednolitym dokumencie.

Określono pochodzenie zwierzęce podpuszczki

Przedmiotowa zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Uzasadnienie: konieczne jest dostosowanie pochodzenia obecnie stosowanej podpuszczki, ponieważ naturalna podpuszczka, która jest produkowana samodzielnie przez samych producentów ChNP przy użyciu żołądków koźląt źrebię przed odłączeniem od matki, nie posiada rejestru zdrowia oraz ze względu na skomplikowane dawkowanie proszku podpuszczkowego.

Uznaje się ją za standardową zmianę, ponieważ stosowność użytych materiałów nie wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne.

Zmiana ta nie powoduje zmiany podstawowych właściwości ani nie wpływa na autentyczność produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

3. Korekta błędu redakcyjnego

Sekcja E) Metoda produkcji specyfikacji produktu.

W ust. 5 hiszpańskiej wersji dokumentu wyraz "arniaos" zastępuje się wyrazem "arnios".

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

Uzasadnienie: wynika to z konieczności skorygowania użytych materiałów, ponieważ "arniao" jest serem wewnątrz formy, a "arnio" - samą formą.

Uznaje się ją za standardową zmianę, ponieważ korekta błędów nie wpływa na właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne.

Zmiana ta nie powoduje zmiany podstawowych właściwości ani nie wpływa na autentyczność produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Zniesienie wymogu stosowania jednej etykiety przez wszystkich serowarów.

Sekcja H) Etykietowanie specyfikacji produktu i pkt 3.6) Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa jednolitego dokumentu.

Proponuje się skreślenie ostatniego ustępu.

Przedmiotowa zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

Uzasadnienie: konieczność zróżnicowania produktu na rynku przez serowarów. Serowarzy nadal prowadzą niewielką produkcję. Z czasem jednak osiągnęli pewną pozycję na rynku i w związku z tym chcą się wyróżniać poprzez stosowanie własnej etykiety handlowej z nazwą przedsiębiorstwa. Zachowany zostaje sposób prezentacji produktu, forma, struktura i centralna numeracja (pieczęć gwarancyjna).

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie powoduje ona zmiany podstawowych właściwości ani nie wpływa na autentyczność produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia.

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

5. 5- Usunięcie włączenia krajowych wymogów prawnych.

Sekcja I) Krajowe wymogi prawne specyfikacji produktu.

Proponuje się skreślenie tej sekcji.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

Uzasadnienie: nie jest to element obowiązkowy w strukturze specyfikacji produktu. Sekcja ta prawdopodobnie stanie się nieaktualna po publikacji nowych przepisów.

Uznaje się ją za standardową zmianę, ponieważ nie ma ona wpływu na istotne elementy

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Cabrales"

Nr UE: PDO-ES-0081-AM02 - 6.7.2023 r.

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Cabrales"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.3. Sery

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Ser z przerostem niebieskiej pleśni wyprodukowany z surowego mleka krowiego, owczego lub koziego lub z połączenia dwóch lub wszystkich trzech wymienionych rodzajów mleka - przy czym mleko to musi zawsze być mlekiem pełnym - o zrównoważonym składzie pod względem zawartości tłuszczów i białek.

Ser dojrzewający w jaskiniach przez co najmniej dwa miesiące, licząc od momentu powstania skrzepu.

Właściwości serów dojrzałych:

kształt: cylindryczny, o gładkich bokach;

wysokość: 7-15 centymetrów,

masa i średnica: zróżnicowane,

skórka: miękka, cienka, tłusta, szara - o barwie brązowo-pomarańczowej, z miejscami czerwono-żółtymi,

miąższ sera: oleista konsystencja o zróżnicowanym stopniu jednolitości, w zależności od stopnia fermentacji sera. Zwarty i pozbawiony dziur. Miejscami biały z zielonkawoniebieskimi żyłkami. Nieco pikantny smak, intensywniejszy w serach wyprodukowanych z czystego mleka owczego lub koziego lub z mieszanin tych dwóch rodzajów mleka, zawartość tłuszczu: nie mniej niż 45 % suchej masy, minimalna zawartość wilgoci: 30 %.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Zwierzęta gospodarskie karmi się zgodnie z tradycyjnymi praktykami, wypasając je bezpośrednio na pastwiskach i uzupełniając ich dietę paszą.

Surowe mleko krowie, owcze lub kozie pochodzące z gospodarstw hodowlanych położonych na określonym obszarze geograficznym. Podpuszczka wyłącznie pochodzenia zwierzęcego.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Zarówno produkcja mleka, jak i wytwarzanie, dojrzewanie, porcjowanie, przygotowywanie i pakowanie sera muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Porcjowanie, przygotowywanie i pakowanie muszą być realizowane przez samych serowarów na określonym obszarze geograficznym, aby zagwarantować określone optymalne warunki wywierające wpływ na jakość produktu, co pozwala utrzymać autentyczność produktu i ułatwia przeprowadzanie kontroli identyfikowalności.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Etykiety handlowe umieszczane na serach muszą zawierać słowa "Denominación de Origen Protegida Cabrales", a także unijne logo chronionej nazwy pochodzenia.

Sery muszą również posiadać etykietę dodatkową opatrzoną własnym numerem seryjnym odpowiednią dla formy sera, do którego dana etykieta się odnosi. Etykiety dodatkowe muszą zostać zatwierdzone, sprawdzone i dostarczone przez organ kontrolny w sposób uniemożliwiający ich ponowne wykorzystanie.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji mleka, z którego można wytwarzać ser "Cabrales", obejmuje wsie: Arangas, Arenas, Asiego, Bero- dia, Bulnes, Camarmeña, Canales, Carreña, Escobar, Inguanzo, La Molina, La Salce, Ortiguero, Pandiello, Puertas, Poo, Sotres i Tielve w gminie Cabrales oraz Oceño, Cáraves i Rozagas w gminie Peñamellera Alta - wszystkie wymienione wsie znajdują na obszarze Picos de Europa położonym w prowincji Asturia.

Ser jest również przetwarzany i dojrzewa na obszarze produkcji.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika produktu

Specyficzny charakter sera Cabrales, który odróżnia go od innych serów, jest związany z jego właściwościami organoleptycznymi (skórka i miąższ). Specyfika obszaru

Specyfika obszaru

Specyfika obszaru znajduje odzwierciedlenie w następujących czynnikach naturalnych i ludzkich:

1- Czynniki naturalne

Pasmo Picos de Europa położone w południowowschodniej części prowincji Asturia i rozciągające się na część prowincji León i Kantabria składa się z masywów górskich wyrastających z północnych zboczy Gór Kantabryjskich oraz rozległych pastwisk usytuowanych na wysokości powyżej 800 metrów.

2- Czynniki ludzkie

Z uwagi na izolację, jakiej doświadczyły pokolenia mieszkańców tego obszaru, gospodarka regionu opiera się na pełnym wykorzystywaniu dostępnych zasobów naturalnych.

Po pierwsze, mieszkańcy osiedli ludzkich położonych na obszarze Picos de Europa tradycyjnie wykorzystywali miesiące letnie do wypasania różnego rodzaju zwierząt gospodarskich na pastwiskach - zwierzęta te pochodziły zazwyczaj ze wsi położnych na obrzeżach obszaru Picos. Latem zwierzęta swobodnie przemierzają trudne tereny pastwisk peña (jak Picos de Europa nazywa miejscowa ludność). Każda mała wieść posiada własną zagrodę, z której korzysta cała społeczność, ale w której znajdują się różne stada, każde należące do innego mieszkańca. W miesiącach letnich zwierzęta przekazuje się kilku mieszkańcom wsi odpowiedzialnym za sprawowanie opieki nad zwierzętami gospodarskimi i zarządzanie nimi, natomiast pozostali mieszkańcy pozostają we wsi i koncentrują się na żniwach i sianokosach.

Po drugie, dzięki unikalnej wiedzy fachowej, jaką dysponują lokalni producenci, a także z uwagi na fakt, że trudności natury transportowej sprawiały, iż punkty konsumpcji produktów były tak bardzo oddalone od punktów ich produkcji, przetwarzaniem mleka w ser zajmowali się sami pasterze.

Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy specyficznym charakterem obszaru a procesem produkcji i właściwościami produktu

a) Jaskinie, w których dojrzewają sery

Obecność jaskiń i pieczar o różnej wielkości i charakterystyce na tym obszarze jest związana z formacjami krasowymi i unikalną interakcją między powietrzem i wodą w masywie skał wapiennych Picos de Europa, który jest jednym z najgrubszych masywów tego rodzaju w Europie.

Choć jaskinie, w których dojrzewają sery, znajdują się niekiedy w pobliżu zagrody lub szałasu pasterskiego, większość jest położona daleko i prowadzą do nich trudno dostępne, wijące się górskie ścieżki. Jaskinie są położone na wysokości 800-1 200 metrów; uważa się, że sery dojrzewające w wyżej położonych jaskiniach cechują się lepszą jakością.

Aby daną jaskinię można było uznać za nadającą się do dojrzewania w niej sera "Cabrales", musi spełniać ona następujące warunki: być głęboka i posiadać wejście wychodzące na stronę północną; posiadać co najmniej dwa otwory prowadzące na zewnątrz (jeden pełniący funkcję wejścia i jeden do celów wentylacyjnych), aby doprowadzić do powstania strumienia powietrza wewnątrz jaskini, tzw. soplado; musi znajdować się w niej również płynąca woda. Wszystkie te warunki sprawiają, że w jaskini istnieje nieznaczny ruch powietrza i panuje w niej bardzo wysoka wilgotność (powyżej 90 %), a temperatura utrzymuje się na poziomie 6-10 °C.

W tych warunkach ściany jaskini pokrywają się pleśnią, głównie Penicillium roqueforti, a strumienie powietrza, czyli soplados, przenoszą zarodniki, które opadają na ser, kiełkują i przedostają się do miąższu sera.

Aby osiągnąć odpowiedni poziom dojrzałości, sery muszą leżakować w jaskiniach przez okres od dwóch do pięciu miesięcy na drewnianych półkach (talameras). W tym czasie są one okresowo obracane i czyszczone.

Po zakończeniu procesu dojrzewania sery zawijano dawniej w liście klonu jaworowego, aby ułatwić manipulowanie nimi w trakcie sprzedaży. Obecnie - w przypadku serów objętych nazwą pochodzenia - zaprzestano stosowania tej praktyki; zamiast tego sery zawija się w papier do pakowania żywności opatrzony nadrukiem przedstawiającym liście.

b) Renoma

Renoma sera "Cabrales" znajduje potwierdzenie w szeregu źródeł. Na przykład zapiski Jovellanosa (XVIII w.), Diccionario Geográfico autorstwa Madoza zredagowany na początku XIX w. oraz Memorias Asturianas Gonzáleza Solísa potwierdzają, że sery Cabrales zostały zaprezentowane na wystawie rolniczej w Madrycie w 1857 r. razem z innymi produktami z Asturii.

Z opracowania poświęconego przemysłowi serowarskiemu w Santander opracowanego przez braci Alvarado wynika, że w 1911 r. rozpoczęli oni swoją wędrówkę po regionie Cabrales, w trakcie której wspięli się na masyw Picos de Europa, aby "odwiedzić jaskinie pasterzy wytwarzających słynny ser »Cabrales«".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

https://www.asturias.es/documents/217090/555882/dop-cabrales-pliego.pdf/4123ccd8-878f-ff16-41e7-69ed6d64d0a7?t=1671616901729

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014., s. 17.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.344.231

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 29/09/2023
Data ogłoszenia: 29/09/2023