(Sprawa C-141/22 1 , TLL The Longevity Labs)[Odesłanie prejudycjalne - Bezpieczeństwo żywności - Nowa żywność - Rozporządzenie (UE) 2015/2283 - Mąka z kiełków gryki o wysokiej zawartości spermidyny - Kiełkowanie nasion gryki w roztworze substancji odżywczej ze spermidyną]
Język postępowania: niemiecki
(2023/C 252/08)
(Dz.U.UE C z dnia 17 lipca 2023 r.)
Sąd odsyłający
Landesgericht für Zivilrechtssachen Graz
Strony w postępowaniu głównym
Strona powodowa: TLL The Longevity Labs GmbH
Strona pozwana: Optimize Health Solutions mi GmbH, BM
Sentencja
Artykuł 3 ust. 2 lit. a) ppkt (iv) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001,
należy interpretować w ten sposób, że:
żywność taka jak mąka z kiełków gryki o wysokiej zawartości spermidyny, której nie stosowano w znacznym stopniu w Unii Europejskiej do spożycia przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 r., stanowi "nową żywność" w rozumieniu tego przepisu, ponieważ, po pierwsze, uzyskuje się ją z rośliny, po drugie, nic nie wskazuje na to, by jej bezpieczeństwo zostało potwierdzone na podstawie danych dotyczących składu oraz na podstawie doświadczeń związanych z ciągłym stosowaniem tej żywności przez co najmniej 25 lat w zwyczajowej diecie przez znaczącą liczbę osób w co najmniej jednym państwie Unii, i, po trzecie, w każdym wypadku nie uzyskuje się jej metodami rozmnażania w rozumieniu wspomnianego przepisu.