JEDNOLITY DOKUMENT
"Großräschener See"
PGI-DE-02660
Data złożenia wniosku: 25.2.2021
1. Nazwa, która ma być zarejestrowana
Großräschener See
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Wino: wino białe wytrawne o pełnym smaku. ODMIANA WINOROŚLI: Solaris
Wygląd: żółte do złotożółtego, z odcieniem pomarańczy
Zapach: dojrzały, żółtych owoców, z nutą egzotyczną
Smak: mocny, owocowy bukiet, mieszanka owoców egzotycznych, takich jak brzoskwinie, liczi, dojrzałe banany, i nut ziołowo-roślinnych, z lekkim posmakiem gałki muszkatołowej
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
2. Wino: wino białe wytrawne o pełnym smaku. ODMIANA WINOROŚLI: Cabernet Blanc
Wygląd: bladozielone do żółtego
Zapach: złożone aromaty gruszki i owoców tropikalnych z nutami czarnego bzu i zielonego pieprzu
Smak: mineralność pochodząca z gleb polodowcowych z zawartością wapiennej gliny piaszczystej, pełne w smaku o delikatnie owocowym charakterze właściwym dla tej odmiany winorośli i długim finiszu
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
3. Wino: wino białe wytrawne o aromacie owocowym. ODMIANA WINOROŚLI: Johanniter
Wygląd: bladozielone do bladożółtego
Zapach: owoców cytrusowych, gruszki lub melona
Smak: mineralność pochodząca z gleb polodowcowych z zawartością wapiennej gliny piaszczystej o orzeźwiającej i delikatnej kwasowości
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
4. Wino: wino białe półwytrawne o aromacie owocowym. ODMIANA WINOROŚLI: Johanniter
Wygląd: bladozielone do bladożółtego
Zapach: owoce cytrusowe, gruszka lub melon
Smak: mineralność pochodząca z gleb polodowcowych z zawartością wapiennej gliny piaszczystej o orzeźwiającej i delikatnej kwasowości, przyjemne połączenie kwasowości i słodyczy
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Wino: wino różowe wytrawne o aromacie owocowym. ODMIANA WINOROŚLI: Pinotin
Wygląd: łososiowe, miedzianoróżowe, bladoczerwone.
Zapach: owocowy, czerwonych owoców takich jak truskawki czy maliny
Smak: owocowy w charakterze, świeżych owoców, harmonijny
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
6. Wino: wino czerwone o pełnym smaku i owocowym aromacie. ODMIANA WINOROŚLI: Pinotin Wygląd: rubinowe.
Zapach: ciemnych wiśni, ciemnych owoców jagodowych
Smak: jagód, czarnych wiśni, mocny, pełny, o długim finiszu
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
7. Wino: wino czerwone o pełnym smaku i owocowym aromacie, starzone w beczkach dębowych. ODMIANA WINOROŚLI: Pinotin
Wygląd: rubinowe, ciemnoczerwone; starzone: czerwonawobrązowe
Zapach: ciemne wiśnie, ciemne owoce jagodowe
Smak: jagody, czarne wiśnie, czekolada po długim okresie dojrzewania, pełny smak i długi finisz, dobrze zintegrowane taniny, lekkie nuty wanilii
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
8. Gatunkowe wino musujące: wino białe wytrawne o aromacie owocowym. ODMIANA WINOROŚLI: Johanniter, Solaris, Cabernet Blanc, Pinotin lub kupażowane
Wygląd: bladożółte, jasnomiedziane, różowe, bladoczerwone
Zapach: owocowy
Smak: owocowe, długo utrzymujące się bąbelki, przyjemne w smaku.
Cechy analityczne:
Jeżeli chodzi o analityczne cechy charakterystyczne, w przypadku których nie podano danych, zastosowanie mają obowiązujące przepisy.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 13,5 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 11 |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1. Wino
Szczególne praktyki enologiczne
Wino białe, wino różowe
Brak szczególnych praktyk enologicznych
Wino czerwone z Pinotin
Fermentacja miazgi przez co najmniej 3 dni
Wino czerwone Pinotin starzone w beczkach dębowych
Fermentacja miazgi przez co najmniej 3 dni
Starzenie w drewnianych beczkach przez okres od 8 do 24 miesięcy
2. Gatunkowe wino musujące
Szczególne praktyki enologiczne
Druga fermentacja w butelce może odbywać się wyłącznie w drodze tradycyjnej fermentacji butelkowej.
b) Maksymalna wydajność
1. Wino
90 hektolitrów z hektara
2. Gatunkowe wino musujące
90 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
ChOG "Großräschener See" jest częścią chronionego oznaczenia geograficznego "Brandenburger Landwein", nr rejestracji PGI-DE-A1281.
ChOG "Großräschener See" obejmuje obszary, na których można sadzić winorośl w powiecie Großräschen, gdzie na klimat wpływa jezioro Großräschen o powierzchni około 775 ha.
Obszar objęty ChOG "Großräschener See" ograniczony działkami i parcelami znajduje się w obrębie obszaru objętego ChOG Brandenburgii. Część wyznaczonego obszaru ChOG "Großräschener See" stanowią następujące parcele:
Lp. | Powiat | Działka | Parcela |
1 | Großräschen | 5 | 1 260 |
2 | Großräschen | 6 | 676 |
3 | Großräschen | 6 | 579 |
4 | Großräschen | 5 | 1 259 |
5 | Großräschen | 6 | 707 |
7. Główne odmiany winorośli
Cabernet Blanc
Johanniter
Pinotin
Solaris
8. Opis związku lub związków
Swoją wysoką jakość wina te zawdzięczają szczególnym warunkom klimatycznym (średnio 2 018 godzin słonecznych w roku), szczególnym warunkom geologicznym, wyborowi odmian przystosowanych do lokalnych warunków oraz ręcznemu zbiorowi winogron. Wina (kategoria 1) i wina musujące (kategoria 5) różnią się od win objętych ChOG Brandenburgii ze względu na renomę, jaką zyskały dzięki szczególnie złożonym, wielowarstwowym aromatom, które są efektem oświetlenia światłem odbitym od tafli jeziora Großräschen w połączeniu z polodowcowymi glebami powstałymi w wyniku drugiego zlodowacenia Saale. Wspomniany obszar geograficzny na jego naturalnych glebach różni się od wtórnego krajobrazu kopalni odkrywkowych i wysypisk gleby oraz od piaszczystych, częściowo żwirowych gleb Brandenburgii.
Obszary, na których klimat kształtowany jest pod wpływem jeziora Großräschen, korzystają ze szczególnego mikroklimatu, w którym średnia liczba dni letnich (>= 25 °C) wynosi 51,1, oraz podłoża w postaci moreny dennej, nad którą znajdują pokłady polodowcowej wapiennej gleby gliniasto-piaszczystej powstałej w wyniku drugiego zlodowacenia Saale. Średnie pH tej bogatej w wapno gleby wynosi 7,2. Zasadowy odczyn gleby przekłada się na znakomite warunki wegetacyjne i dostępność składników odżywczych. Zdolność gleby do zatrzymywania ciepła, składników odżywczych i wilgoci pozwala na pełne rozwinięcie aromatów winogron i zapewnia pełny smak wina.
Obszary uprawy winorośli położone są około 100 m n.p.m. i charakteryzują się wystawą południowowschodnią lub południową. Nachylenie najbardziej stromej winnicy położonej tuż nad jeziorem wynosi od 30 % do 33 %, co zapewnia jej intensywne nasłonecznienie. Pozostały obszar położony jest na płaskim zboczu o nachyleniu 5 %. Ze względu na warunki klimatyczne i geograficzne w połączeniu z właściwym doborem odmiany masa moszczu jest znacznie wyższa niż w otaczającym regionie Brandenburgii, gdzie produkuje się "Landwein" (minimalna naturalna zawartość alkoholu wynosi 9,5 % w porównaniu z 5,9 % w przypadku Landwein z Brandenburgii).
Jezioro Großräschen odbija ciepło i światło oraz działa jak bufor zabezpieczający przed ekstremalnymi wahaniami temperatury. Światło, które odbija się od powierzchni wody, odgrywa szczególnie ważną rolę w procesie fotosyntezy. Oświetlenie pochodzące z wody ma zatem znaczący wpływ na asymilację liści. Asymilacja prowadzi z kolei do powstawania aromatów, dzięki czemu wina z obszaru, na który oddziałuje jezioro Großräschen, są szczególnie aromatyczne i pełne w smaku. Gleby polodowcowe stanowią dla roślin dobre źródło składników odżywczych i w przeciwieństwie do przeważnie piaszczystych gleb Brandenburgii (znanych również jako brandenburska piaskownica) gleba na omawianym obszarze może dłużej zatrzymywać wodę, co ma pozytywny wpływ na wina, jak wyszczególniono poniżej w odniesieniu do każdego produktu.
Połączone oddziaływanie klimatu i gleby nadaje odmianie Solaris szczególne cechy organoleptyczne, których nie stwierdzono w przypadku upraw na innych obszarach geograficznych - jedynie na tym obszarze geograficznym da się tak wyraźnie wyczuć w smaku owoce egzotyczne, takie jak brzoskwinie, liczi i dojrzałe banany. Inaczej niż w przypadku upraw na innych obszarach geograficznych, Cabernet Blanc osiąga większą masę moszczu i szczególne właściwości smakowe czarnego bzu i gruszki z subtelnymi nutami zielonego pieprzu wyczuwalnymi jedynie w finiszu. Odmiana Johanniter charakteryzuje się mineralnością pochodzącą z wapiennej gleby gliniasto-piaszczystej i daje orzeźwiające połączenie kwasowości i słodyczy. Klimat i gleba jeziora Großräschen nadają odmianom win białych unikatowy poziom kwasowości w czasie zbiorów. Te warunki glebowo-klimatyczne szczególnie dobrze nadają się do uprawy odmiany Pinotin, nadając winom intensywny rubinowy kolor i złożone aromaty jagodowe. Gleba pozwala zachować równowagę w profilu aromatycznym nawet w przypadku młodych win odmiany Pinotin.
Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie, dzięki czemu uzyskuje się szczególnie klarowne i czyste wina. Datę zbioru winogron określa się poprzez bardzo dokładne monitorowanie stopnia dojrzałości, poziomu cukru, kwasowości i wartości pH winogron. Wina białe i różowe wytwarza się w procesie fermentacji na zimno w celu uzyskania ich charakterystycznego profilu aromatycznego. Wina czerwone mają barwę ciemnorubinową ze względu na czas spędzony w kontakcie ze skórkami. Aby uzyskać charakterystyczny smak jagód i czarnych wiśni, dojrzewają częściowo w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Niektóre wina czerwone są leżakowane w beczkach, aby nadać im bogatszy smak z dobrze zintegrowanymi taninami, które zwiększają potencjał starzenia.
Kategoria 5: jednocześnie różnice temperatur dziennych i nocnych prowadzą do wysokiej kwasowości winogron w czasie zbiorów, co jest ważnym czynnikiem produkcji bazowego wina musującego wykorzystywanego do produkcji gatunkowego wina musującego. Szczególne cechy winogron zbieranych do wytwarzania bazowego wina musującego wynikają z oświetlania światłem odbitym od tafli jeziora Großräschen, co wpływa na profil aromatyczny występujący nawet we wcześnie zbieranych winogronach o wysokim stopniu kwasowości.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Informacje, które należy przekazać, dotyczące etykiet i opakowań, zostały określone w przepisach ustawowych i wykonawczych obowiązujących w Unii Europejskiej, Republice Federalnej Niemiec i kraju związkowym Brandenburgia. Aby na etykiecie można było stosować ChOG "Großräschener See", butelkujący musi zostać włączony do systemu corocznych kontroli zgodności ze specyfikacją produktu.
Ramy prawne:
prawo UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Wina objęte ChOG "Großräschener See" mogą dojrzewać w Saksonii.
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.222.50 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina |
Data aktu: | 26/06/2023 |
Data ogłoszenia: | 26/06/2023 |