WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU NA POZIOMIE UNII
"Dunántúli / Dunántúl"
PGI-HU-A1351-AM03
Data rozpoczęcia stosowania:
20.5.2020
1. Wnioskodawca i uzasadniony interes
Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda
Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda (Etyek-Budai Borvidék Hegyközségi Tanácsa), która składa wniosek o zmianę, złożyła wniosek o rejestrację ChOG "Dunántúl".
Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda reprezentuje następujące wspólnoty winiarskie i rady wspólnot winiarskich, które jednogłośnie poparły wniosek o zmianę: Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Badacsony); Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Balatonboglár); Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Balatonfelvidék); Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Balatonfüred-Csopak); Etyek- Budai Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Etyek-Buda); Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Mór); NagySomlói Borvidék Hegyközsége (Wspólnoty Winiarskie Regionu Winiarskiego Nagy-Somló); Neszmélyi Borvidék Hegyközségi Tanács (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Neszmély); Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége (Wspólnoty Winiarskie Regionu Winiarskiego Pannonhalma); Pécsi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Pécs); Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Sopron); Hegyközségi Tanács Szekszárd (Rada Wspólnot Winiarskich Szekszárd); Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Tolna); Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Villány); Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa (Regionalna Rada Wspólnot Winiarskich Regionu Winiarskiego Zala).
2. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
□ Nazwa produktu
B Kategoria produktu sektora wina
B Związek
□ Ograniczenia dotyczące wprowadzania do obrotu
3. Opis i uzasadnienie zmiany
Dodanie kategorii produktu "gazowane wino półmusujące" (jednolity dokument, sekcja 3: Kategorie produktów sektora wina
Zmiana specyfikacji pozwoliłaby na wprowadzenie do obrotu produktu w podziale na kategorie produktów również w przypadku ChOG "Dunántúl / Dunántúli".
Wytwórnie wina zaczęły produkować gazowane wino półmusujące na wyznaczonym obszarze kilkadziesiąt lat temu. Z czasem konsumenci zaczęli kojarzyć to wino ściśle z regionem Dunántúl (Kraj Zadunajski), a jego wyjątkowa jakość zyskała szczególną renomę i uznanie. Zmiana ta ma na celu zapewnienie szerzenia się renomy tego produktu oraz harmonizację warunków produkcji w wytwórniach wina działających na wyznaczonym obszarze. W ostatnich latach popyt na rynku coraz bardziej zmienia się na korzyść gazowanego wina musującego.
Punkty, których dotyczą zmiany:
Punkt II: | Opis win (jednolity dokument, pkt 4: Opis wina lub win |
Punkt III: | Szczególne praktyki enologiczne (jednolity dokument, pkt 5.1.2.: Obowiązkowe praktyki enolo- giczne; pkt 5.2.: Maksymalna wydajność) |
Punkt V: | Maksymalna wydajność (jednolity dokument, pkt 5.2: Maksymalna wydajność) |
Punkt VI: | Dozwolone odmiany winorośli (jednolity dokument, pkt 7: Główna odmiana (główne odmiany) winorośli |
Punkt VII: | Związek z obszarem geograficznym (jednolity dokument, pkt 8.2: Opis związków) |
Punkt VIII: | Maksymalna wydajność (jednolity dokument, pkt 9: Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi). |
1. Nazwa produktu
Dunántúli/ Dunántúl
JEDNOLITY DOKUMENT
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
9. Gazowane wino półmusujące
4. Opis wina lub win
Wino - białe
Lekkie białe wina mają barwę od żółtozielonej do złotożółtej, charakteryzują się średnio intensywnym aromatem i okrągłą kwasowością.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino - czerwone
Wina czerwone mają barwę od karmazynowej po rubinową, charakteryzują się owocowym aromatem, średnio intensywnymi taninami oraz okrągłą i harmonijną kwasowością.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino - różowe
Wina różowe mają barwę od łososiowej do jasnoczerwonej, charakteryzują się średnio intensywnym aromatem i okrągłą kwasowością.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Gazowane wino półmusujące - białe
Wina te mają barwę od zielonkawobiałej do złotożółtej. Mają owocowy zapach, głównie owoców cytrusowych, gruszek i zielonych jabłek. Wina te charakteryzują się lekkim bukietem i świeżymi aromatami kwasowymi. Smaki i aromaty wina są wzmacniane poprzez dodanie rozpuszczonego dwutlenku węgla.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Gazowane wino półmusujące - różowe
Barwa tych win może się wahać od bladej skórki cebuli do jasnej czerwieni. Wina te mają owocowy aromat (głównie czereśniowy i truskawkowy) oraz żywy, świeży charakter. Smaki i aromaty wina są wzmacniane poprzez dodanie rozpuszczonego dwutlenku węgla.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Gazowane wino półmusujące - czerwone
Barwa tych win może się wahać od bladej skórki cebuli do jasnej czerwieni. Mają owocowy aromat (głównie śliwkowy, czereśniowy i wiśniowy) oraz żywy, świeży charakter. Smaki i aromaty wina są wzmacniane poprzez dodanie rozpuszczonego dwutlenku węgla.
* W przypadku maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu i maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki zastosowanie mają limity ustanowione w prawie Unii Europejskiej.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna | 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
5. Praktyki enologiczne
a. Szczególne praktyki enologiczne
Zasady dotyczące metody prowadzenia winorośli
Praktyka prowadzenia winorośli
W przypadku winnic założonych po dniu 1 sierpnia 2010 r.: prowadzenie w formie wachlarza, na sposób Mosera, w systemie Sylvoza, w formie kordonu niskopiennego, średniopiennego i wysokopiennego, w formie sznura Guyota, pojedynczego sznura, w formie głowy, kielicha lub liry.
Gęstość nasadzeń: co najmniej 3 300 roślin na hektar.
W przypadku winnic zasadzonych przed dniem 1 sierpnia 2010 r. winnice stosujące dowolną uprzednio zatwierdzoną metodę uprawy i gęstość nasadzeń mogą je stosować przez cały okres użytkowania winnicy.
Minimalna zawartość cukru w winogronach (wyrażona jako potencjalna zawartość alkoholu oraz w węgierskiej skali moszczu (MM))
Praktyka prowadzenia winorośli
W przypadku wina i gazowanego wina półmusującego: 8 % obj., 13,4 MM
Metoda i data zbiorów
Praktyka prowadzenia winorośli
Metoda przeprowadzania zbiorów: dozwolone są zbiory zarówno ręczne, jak i mechaniczne
Określenie daty zbiorów: najwcześniejszą datą zbiorów jest 1 sierpnia każdego roku.
Niedozwolone praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Winogrona wykorzystywane do produkcji wina "Dunántúli / Dunántúl" przetwarza się zgodnie z ogólnymi metodami przetwarzania. Nie zezwala się na stosowanie praktyk enologicznych wymienionych w wierszach 11.1 i 11.3 tabeli 2 w rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/934 2 .
b) Maksymalna wydajność
Wina i gazowane wina półmusujące
160 hektolitrów z hektara
Wina i gazowane wina półmusujące - zbiór ręczny
22 700 kg winogron z hektara
Wina i gazowane wina półmusujące - zbiór mechaniczny
21 700 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar na prawym brzegu głównej odnogi Dunaju w komitacie Baranya, Budapeszt i Peszt oraz obszary komitatów Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém i Zala zostały sklasyfikowane jako klasy I i II w spisie winnic w regionach winiarskich.
7. Odmiany winorośli
aletta
alibernet
alicante boushet
bacchus
bianca
blauburger
blauer frühburgunder
blauer silvaner
budai - budai zöld
budai - zöld budai
budai - zöldfehér
budai - zöldszőlő
bíbor kadarka
cabernet franc - cabernet
cabernet franc - carbonet
cabernet franc - carmenet
cabernet franc - gros cabernet cabernet franc - gros vidur cabernet franc - kaberne fran cabernet sauvignon
chardonnay - chardonnay blanc chardonnay - kereklevelű
chardonnay - morillon blanc chardonnay - ronci bilé chasselas - chasselas blanc chasselas - chasselas dorato chasselas - chasselas doré chasselas - chrupka belia chasselas - fehér fábiánszőlő chasselas - fehér gyöngyszőlő chasselas - fendant blanc chasselas - saszla belaja chasselas - weisser gutedel csabagyöngye - pearl of csaba csabagyöngye - perla czabanska csabagyöngye - perla di csaba csabagyöngye - perle di csaba csabagyöngye - perle von csaba csabagyöngye - vengerskii muskatnii rannüj csabagyöngye - zsemcsug szaba cserszegi fűszeres
csomorika - csomor
csomorika - gyüdi fehér
csomorika - szederkényi fehér csókaszőlő
domina
dornfelder
ezerfürtű
ezerjó - kolmreifler
ezerjó - korponai
ezerjó - szadocsina
ezerjó - tausendachtgute
ezerjó - tausendgute
ezerjó - trummertraube
furmint - furmint bianco
furmint - moslavac bijeli
furmint - mosler
furmint - posipel
furmint - som
furmint - szigeti
furmint - zapfner
generosa
hamburgi muskotály - miszket hamburgszki hamburgi muskotály - moscato d'Amburgo hamburgi muskotály - muscat de hambourg hamburgi muskotály - muscat de hamburg hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij hárslevelű - feuilles de tilleul
hárslevelű - garszleveljü
hárslevelű - lindeblättrige
hárslevelű - lipovina
irsai olivér - irsai
irsai olivér - muskat olivér
irsai olivér - zolotis
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
juhfark - fehérboros
juhfark - lämmerschwantz
juhfark - mohácsi
juhfark - tarpai
kadarka - csetereska
kadarka - fekete budai
kadarka - gamza
kadarka - jenei fekete
kadarka - kadar
kadarka - kadarka negra
kadarka - negru moale
kadarka - szkadarka
kadarka - törökszőlő
karát
királyleányka - dánosi leányka
királyleányka - erdei sárga
királyleányka - feteasca regale
királyleányka - galbena de ardeal királyleányka - königliche mädchentraube királyleányka - königstochter
királyleányka - little princess
korai piros veltelini - crvena babovina
korai piros veltelini - eper szőlő
korai piros veltelini - frühroter velteliner korai piros veltelini - kis veltelini
korai piros veltelini - malvasia rossa
korai piros veltelini - piros malvazia
korai piros veltelini - velteliner rouge précoce korai piros veltelini - veltlinske cervené skoré korona
kék bakator
kékfrankos - blauer lemberger
kékfrankos - blauer limberger
kékfrankos - blaufränkisch
kékfrankos - limberger kékfrankos - moravka
kéknyelű - blaustängler
kékoportó - blauer portugieser
kékoportó - modry portugal
kékoportó - portugais bleu
kékoportó - portugalske modré
kékoportó - portugizer
kövidinka - a dinka crvena
kövidinka - a dinka mala
kövidinka - a dinka rossa
kövidinka - a kamena dinka
kövidinka - a ruzsica
kövidinka - steinschiller
kövérszőlő - grasa
kövérszőlő - grasa de cotnari leányka - dievcenske hrozno leányka - feteasca alba leányka - leányszőlő
leányka - mädchentraube menoire
merlot
nektár
nero
olasz rizling - grasevina
olasz rizling - nemes rizling olasz rizling - olaszrizling olasz rizling - riesling italien olasz rizling - risling vlassky olasz rizling - taljanska grasevina olasz rizling - welschriesling ottonel muskotály - miszket otonel ottonel muskotály - muscat ottonel ottonel muskotály - muskat ottonel pinot blanc - fehér burgundi pinot blanc - pinot beluj pinot blanc - pinot bianco pinot blanc - weissburgunder pinot noir - blauer burgunder pinot noir - kisburgundi kék pinot noir - kék burgundi pinot noir - kék rulandi
pinot noir - pignula
pinot noir - pino csernüj pinot noir - pinot cernii pinot noir - pinot nero pinot noir - pinot tinto pinot noir - rulandski modre pinot noir - savagnin noir pinot noir - spätburgunder pintes
piros bakator - bakar rózsa piros bakator - bakator rouge
piros bakator - bakatortraube
piros veltelini - nagyságos piros veltelíni - fleischtraube piros veltelíni - somszőlő piros veltelíni - velteliner rouge piros veltelíni - veltlinské cervené piros veltelíni - veltlinszki rozovij pátria
pölöskei muskotály
rajnai rizling - johannisberger
rajnai rizling - rheinriesling
rajnai rizling - rhine riesling
rajnai rizling - riesling
rajnai rizling - riesling blanc rajnai rizling - weisser riesling rizlingszilváni - müller thurgau rizlingszilváni - müller thurgau bijeli rizlingszilváni - müller thurgau blanc rizlingszilváni - rivaner rizlingszilváni - rizvanac rozália
rubintos
rózsakő
sagrantino
sauvignon - sauvignon bianco sauvignon - sauvignon bijeli sauvignon - sauvignon blanc sauvignon - sovinjon
semillon - petit semillon semillon - semillon bianco
semillon - semillon blanc
semillon - semillon weisser
syrah - blauer syrah
syrah - marsanne noir
syrah - serine noir
syrah - shiraz
syrah - sirac
szürkebarát - auvergans gris szürkebarát - grauburgunder szürkebarát - graumönch szürkebarát - pinot grigio szürkebarát - pinot gris szürkebarát - rulander sárfehér
sárga muskotály - moscato bianco sárga muskotály - muscat blanc sárga muskotály - muscat bélüj sárga muskotály - muscat de frontignan sárga muskotály - muscat de lunel sárga muskotály - muscat lunel sárga muskotály - muscat sylvaner sárga muskotály - muscat zlty sárga muskotály - muskat weisser sárga muskotály - weiler
sárga muskotály - weisser
tannat
tramini - gewürtztraminer tramini - roter traminer
tramini - savagnin rose tramini - tramin cervené
tramini - traminer
tramini - traminer rosso
turán
viktória gyöngye viognier vulcanus
zalagyöngye zefír
zengő zenit
zeus
zweigelt - blauer zweigeltrebe zweigelt - rotburger
zweigelt - zweigeltrebe zöld szagos - decsi szagos zöld szagos - zöld muskotály zöld szilváni - grüner sylvaner zöld szilváni - silvanec zeleni
zöld szilváni - sylvánske zelené
zöld veltelíni - grüner muskateller
zöld veltelíni - grüner veltliner
zöld veltelíni - veltlinské zelené
zöld veltelíni - zöldveltelíni
8. Opis związku lub związków
8.1. Wino
Opis wyznaczonego obszaru geograficznego
Obszar produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúli / Dunántúl" obejmuje terytorium węgierskiego regionu Kraju Zadunajskiego (węg. "Dunántúl"). Na subśródziemnomorski charakter panującego na tym obszarze klimatu kontynentalnego wpływ mają dwa czynniki: z zachodu - napływ chłodnego i wilgotnego powietrza oceanicznego i górskiego, a z południa - napływ powietrza śródziemnomorskiego, w ramach którego suche i ciepłe powietrze przedostaje się znad Morza Śródziemnego nad Kraj Zadunajski. W rezultacie lata są bardziej wilgotne i mniej gorące niż w basenie Morza Śródziemnego, lecz jesienie charakteryzują się dobrym nasłonecznieniem i większą suchością, niż ma to miejsce w regionach o klimacie kontynentalnym.
Średnia roczna temperatura mieści się w zakresie 9-11 °C, a liczba godzin słonecznych wynosi około 1 900 rocznie. Roczna ilość opadów waha się od 600 do 800 mm. Krajobraz Kraju Zadunajskiego jest zdominowany przez wzgórza i masywy o średniej wysokości. Ważną cechą tego krajobrazu jest to, że w pobliżu większości osiedli znajdują się strumienie, rzeki, a czasami jeziora. Jeżeli chodzi o glebę, na wyznaczonym obszarze produkcji występują gliniasto- mułowe gleby brunatne leśne.
Opis win
Niezależnie od rodzaju wina "Dunántúli / Dunántúl" charakteryzują się dyskretnym, średnio intensywnym aromatem, okrągłą kwasowością, lekkością i świeżością.
Uprawa winorośli odegrała również kluczową rolę w życiu pierwszych węgierskich osadników w Kraju Zadunajskim i była głównym źródłem dochodów dla mieszkańców: jako ważny towar eksportowy wina wywożono w dużych ilościach do państw sąsiadujących.
Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego
Prądy atmosferyczne z zachodu wpływające na klimat Kraju Zadunajskiego przynoszą opady, które są wystarczające nawet latem, sprawiając, że liczba dni suszy jest mała w porównaniu z obszarami kontynentalnymi położonymi na tej samej szerokości geograficznej. Dzięki pojemności wodnej gleb brunatnych leśnych zaopatrzenie sadzonek winorośli w wodę jest wystarczające nawet latem.
Mieszkający tu winiarze zazwyczaj produkują średnio-późne (np. Kadarka, Kékoportó) i późne (np. Olaszrizling, Kékfrankos, Szürkebarát) odmiany winorośli, które są typowe dla ChOG "Dunántúli / Dunántúl", na zboczach o ekspozycji południowej, południowowschodniej i południowozachodniej. Podczas długich i słonecznych jesieni, będących wynikiem działania śródziemnomorskich antycyklonów, promienie słoneczne odbijające się od powierzchni wody strumieni, rzek lub jezior u podnóża tych zboczy pomagają winogronom dojrzewać, dzięki czemu wina "Dunántúli / Dunántúl" uzyskują okrągłą, dojrzałą kwasowość, i bogactwo smaku, a wina różowe i czerwone - jedwabiste eleganckie taniny.
8.2. Gazowane wino półmusujące
Opis wyznaczonego obszaru geograficznego
Obszar produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Dunántúli / Dunántúl" obejmuje terytorium węgierskiego regionu Kraju Zadunajskiego (węg. "Dunántúl"). Na subśródziemnomorski charakter panującego na tym obszarze klimatu kontynentalnego wpływ mają dwa czynniki: z zachodu - napływ chłodnego i wilgotnego powietrza oceanicznego i górskiego, a z południa - napływ powietrza śródziemnomorskiego, w ramach którego suche i ciepłe powietrze przedostaje się znad Morza Śródziemnego nad Kraj Zadunajski. W rezultacie lata są bardziej wilgotne i mniej gorące niż w basenie Morza Śródziemnego, lecz jesienie charakteryzują się dobrym nasłonecznieniem i większą suchością, niż ma to miejsce w regionach o klimacie kontynentalnym.
Średnia roczna temperatura mieści się w zakresie 9-11 °C, a liczba godzin słonecznych wynosi około 1 900 rocznie. Roczna ilość opadów waha się od 600 do 800 mm. Krajobraz Kraju Zadunajskiego jest zdominowany przez wzgórza i masywy o średniej wysokości. Ważną cechą tego krajobrazu jest to, że w pobliżu większości osiedli znajdują się strumienie, rzeki, a czasami jeziora. Jeżeli chodzi o glebę, na wyznaczonym obszarze produkcji występują gliniasto- mułowe gleby brunatne leśne.
Opis win
Charakterystyczne dla gazowanych win półmusujących jest działanie dodanego dwutlenku węgla, który sprawia, że w każdej partii wina są lekkie, a świeża kwasowość jest bardziej intensywna, co wzmacnia świeże i harmonijne nuty owocowe.
Gazowane wina półmusujące "Dunántúli / Dunántúl" charakteryzują się harmonijną i co najmniej średnią kwasowością oraz świeżością, z nutami przypominającymi świeże owoce cytrusowe, jabłka, a nawet gruszki.
Przedstawienie i wykazanie związku przyczynowego
Klimat regionu Kraju Zadunajskiego nadaje się do produkcji lekkich i świeżych białych, bogatych różowych i lekkich czerwonych win, które stanowią doskonałą podstawę do produkcji gazowanych win półmusujących.
Kilkadziesiąt lat temu, po ciągłym monitorowaniu popytu na rynku i dzięki postępom konkurencyjnej technologii wytwórnie wina zaczęły produkować gazowane wino półmusujące na wyznaczonym obszarze. Z czasem konsumenci zaczęli kojarzyć to wino ściśle z Krajem Zadunajskim, a jego wyjątkowa jakość zyskała szczególną renomę i uznanie.
Jak już objaśniono w przypadku win, prądy atmosferyczne z zachodu wpływające na klimat Kraju Zadunajskiego przynoszą opady, które są wystarczające nawet latem, sprawiając, że liczba dni suszy jest mała w porównaniu z obszarami kontynentalnymi położonymi na tej samej szerokości geograficznej. Dzięki pojemności wodnej gleb brunatnych leśnych zaopatrzenie sadzonek winorośli w wodę jest wystarczające nawet latem. Dzięki temu naturalnemu zjawisku, odmiany winorośli uprawianych na tym obszarze mają delikatny i harmonijny skład kwasów i zachowują swoje pierwotne owocowe aromaty. Gazowane wina półmusujące "Dunántúli/Dunántúl" zawdzięczają swoją charakterystyczną świeżość i owocowość właśnie temu szczególnemu zjawisku i uprawianym tam odmianom winorośli.
9. Szczegółowe wymogi dodatkowe (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Zasady dotyczące wskazywania kategorii ochrony pochodzenia
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Zasady dotyczące określeń:
Wyrażenie "oltalom alatt álló földrajzi jelzés" (chronione oznaczenie geograficzne) można zastąpić tradycyjnym określeniem "tájbor" (wino regionalne).
W tym samym polu widzenia co chronione oznaczenie geograficzne "Dunántúli / Dunántúl" może pojawić się tłumaczenie na język angielski: "Transdanubia".
Zasady dotyczące dozwolonych określeń
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Wino - białe:
- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
- "Muskotály" (wino muszkatowe),
- "Cuvée" lub "küvé",
- "Szűretlen" (niefiltrowane),
- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),
- "barrique" lub "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "...hordóban erjesztett" (... poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "...hordóban érlelt" (... dojrzewające w kadzi).
Wino - różowe:
- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
- "Cuvée" lub "küvé",
- "Szűretlen" (niefiltrowane),
- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),
Wino - czerwone:
- "Siller"
- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
- "Cuvée" lub "küvé",
- "Szűretlen" (niefiltrowane),
- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),
- "barrique" lub "barrique-ban erjesztett" (poddane fermentacji w beczce) lub "...hordóban erjesztett" (... poddane fermentacji w kadzi), "barrique-ban érlelt" (dojrzewające w beczce) lub "...hordóban érlelt" (... dojrzewające w kadzi).
Gazowane wino półmusujące - białe:
- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
- "Muskotály" (wino muszkatowe),
- "Cuvée" lub "küvé",
- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),
Gazowane wino półmusujące - różowe:
- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
- "Cuvée" lub "küvé",
- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode),
Gazowane wino półmusujące - czerwone:
- "Virgin vintage" lub "első szüret" (pierwsze zbiory),
- "Cuvée" lub "küvé",
- "Primőr" (Primeur) lub "Újbor" (młode).
Zasady dotyczące wyrażenia "muskotály"
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Określenie o ograniczonym stosowaniu "muskotály" może być umieszczone wyłącznie na etykietach win o następującym składzie odmianowym:
(i) co najmniej 85 % - nie licząc wykorzystanej ilości innych produktów służących do słodzenia - odmian winorośli Csabagyöngye, Hamburgi muskotály, Mátrai muskotály, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Nektár, Ottonel muskotály, Pölöskei muskotály, Sárga muskotály lub Zefír;
(ii) maksymalnie 15 % odmian winorośli Bacchus, Piros Bakator, Bianca, Blauer Silvaner, Budai, Chardonnay, Chasselas, Csomorika, Ezerfürtű, Ezerjó, Furmint, Generosa, Hárslevelű, Juhfark, Karát, Kéknyelű, Királyleányka, Korai piros veltelíni, Korona, Kövérszőlő, Kövidinka, Leányka, Olasz rizling, Pátria, Pinot blanc, Pintes, Piros veltelíni, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Rozália, Rózsakő, Sárfehér, Sauvignon, Semillon, Szürkebarát, Tramini, Viktória gyöngye, Vulcanus, Zala gyöngye, Zengő, Zenit, Zeus, Zöld veltelíni, Zöld szagos, Zöld szilváni lub Viognier.
Produkcja poza wyznaczonym obszarem produkcji:
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Produkty sektora wina "Dunántúli / Dunántúl" mogą być produkowane wyłącznie na wyznaczonym obszarze lub, ze względu na tradycje historyczne i zgodnie z art. 5 ust. 1a rozporządzenia (UE) 2019/33, w następujących gminach dwóch komitatów położonych w bezpośrednim sąsiedztwie wyznaczonego obszaru:
- komitat Bács-Kiskun:
Akasztó, Apostag, Ágasegyháza, Baja, Ballószög, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszőlős, Bátmonostor, Bócsa, Borota, Bugac, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Dunapataj, Dunavecse, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Hajós, Harkakötöny, Harta, Helvécia, Imrehegy, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kéle- shalom, Kerekegyháza, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Orgovány, Páhi, Pirtó, Rém, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Sükösd, Szabadszállás, Szank, Szentkirály, Tabdi, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszakécske, Tiszazug, Tompa, Vaskút, Zsana,
oraz
- komitat Peszt:
Abony, Albertirsa, Budapest-Rákosliget, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dány, Dömsöd, Gomba, Hernád, Inárcs, Kakucs, Kerepes, Kisnémedi, Kocsér, Kóka, Mogyoród, Monor, Monori erdő, Nagykőrös, Nyársapát, Ócsa, Őrbot- tyán, Örkény, Pilis, Ráckeve, Szada, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Tököl, Újlengyel, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház.
Link do specyfikacji produktu
https://boraszat.kormany.hu/download/4/4c/e2000/DUNANTUL_OFJ_termekleiras%20v3_boraszat_220405.pdf
Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.1213 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany na poziomie Unii w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 97 ust. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 |
Data aktu: | 28/11/2023 |
Data ogłoszenia: | 28/11/2023 |