Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.JEDNOLITY DOKUMENT
"Terras do Dão"
PGI-PT-02352
Data założenia wniosku: 2.3.2017 r.
1. Nazwa, która ma być zarejestrowana
Terras do Dão
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
4. Opis wina lub win
1. Wino (białe, czerwone i różowe)
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wino białe - przejrzyste do błyszczącego, o barwie od bladobiałej z delikatnym odcieniem cytrynowym do bardziej intensywnej złotobiałej. Charakteryzuje się dobrą ekspresją i szlachetnymi aromatami; w przypadku młodych win wyczuwalne są głównie nuty kwiatowe i owocowe (owoców o białym miąższu). Z czasem łagodnie przechodzą one w bardziej złożone i delikatne aromaty. Smak jest dobrze wyważony i mineralny, z wyczuwalną elegancką kwasowością, która nadaje mu świeżość i dobrą konsystencję. Charakteryzuje się dobrą strukturą i średnim lub długim finiszem.
Wino różowe - przejrzyste do błyszczącego, o barwie od łupiny cebuli do wiśniowego różu. Cechuje się eleganckim aromatem z delikatnymi nutami, głównie jagód i czerwonych owoców, charakterystycznych dla tych odmian winogron. Z czasem aromaty przechodzą w bardziej złożone i eleganckie nuty. Smak jest bardzo wyrafinowany i mineralny, z dobrą ekspresją stałej kwasowości i odpowiednią równowagą między świeżością i teksturą. Posiada strukturę od średniej do mocnej, dzięki czemu ma bogaty posmak.
Wino czerwona - przejrzyste, o barwie od przejrzystego rubinu do intensywnej purpury. Z upływem lat kolor nabiera odcieni od ceglastej czerwieni do kasztanowego brązu. Bardzo dobrze zdefiniowane, o wyraźnej delikatnej ekspresji aromatycznej, składającej się głównie z nut owocowych charakterystycznych dla tych odmian winorośli; w przypadku młodych win dominują czerwone i czarne owoce. Z czasem delikatnie przechodzą w bardziej złożone aromaty o wyraźnie wyczuwalnych nutach, głównie suszonych owoców i przypraw. Smak jest złożony i subtelny, z dobrą równowagą między kwasami i alkoholem oraz wyrazistą mineralnością. Posiada strukturę średnią do mocnej, z dobrze zintegrowanymi taninami, aksamitną teksturę i długi posmak.
Pozostałe właściwości analityczne win muszą być zgodne z wartościami granicznymi określonymi w obowiązujących przepisach.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10,0 |
Minimalna kwasowość ogólna |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. Wino musujące (białe, czerwone i różowe)
ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY
Wina białe - wina o barwie od cytrynowej do słomkowożółtej, charakteryzujące się głównie kwiatowymi, owocowymi (cytrusy i białe owoce) i mineralnymi aromatami, świeżym i zrównoważonym smakiem dzięki stałej kwasowości oraz drobnymi, trwałymi bąbelkami.
Wina różowe - wina o różowej barwie i głównie owocowych aromatach. Świeże wina o zrównoważonej kwasowości i drobnych, trwałych bąbelkach.
Wina czerwone - wina o barwie od jasnoczerwonej do intensywnie czerwonej, z pojawiającymi się z czasem ceglas- tymi akcentami. Dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców i jagód. Wyważone wina nasycone drobnymi, trwałymi bąbelkami.
Pozostałe właściwości analityczne win muszą być zgodne z wartościami granicznymi określonymi w obowiązujących przepisach.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10,0 |
Minimalna kwasowość ogólna |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne
1. Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu - wino i wino musujące
Ograniczenia dotyczące produkcji wina
Wymogi dotyczące minimalnej rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu w moszczu:
wina objęte ChOG "Terras do Dão"
- wina białe, różowe i czerwone: co najmniej 10 % obj.
- cuvée w przypadku win musujących: co najmniej 10 % obj.
wina opatrzone dodatkowym oznaczeniem "Terras de Lafões":
- wina białe, różowe i czerwone: co najmniej 9,5 % obj.
- cuvée w przypadku win musujących: co najmniej 9,5 % obj.
2. Metoda produkcji - wino musujące
Szczególne praktyki enologiczne
W produkcji win musujących objętych ChOG "Terras do Dão" należy stosować metodę tradycyjną, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Gleby i praktyki uprawy
Praktyka uprawy
Praktyki uprawowe stosowane w winnicach ukierunkowanych na produkcję win objętych ChOG "Terras do Dão" muszą być tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie lub zalecanymi przez jednostkę certyfikującą.
Odmiany winorośli wykorzystywane do produkcji win objętych ChOG "Terras do Dão" są sadzone na następujących typach gleb:
- litosole niepróchniczne lub próchniczne składające się z nieskonsolidowanych materiałów piaskowcowych lub litosole próchniczne składające się z łupków lub materiałów granitowych;
- wysoce nienasycone gleby gliniasto-łupkowe;
- brązowe lub czerwone gleby śródziemnomorskie składające się z łupków, margli lub twardych wapieni;
- piaskowe lub piaskowcowe gleby bielicoziemne;
- piaskowe regosole psammitowe;
- współczesne gleby aluwialne.
b) Maksymalna wydajność
1. Wino i wino musujące - czerwone winogrona
18 000 kg winogron z hektara
2. Wino i wino musujące - białe winogrona
20 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny produkcji win objętych ChOG "Terras do Dão" obejmuje następujące tereny:
a) w dystrykcie Aveiro, w gminie Sever do Vouga i União de Freguesias de Cedrim e Paradela - tylko sołectwo Cedrim;
b) w dystrykcie Coimbra - wszystkie sołectwa w gminach Arganil, Oliveira do Hospital i Tábua;
c) w dystrykcie Guarda - wszystkie sołectwa w gminach Aguiar da Beira, Fornos de Algodres, Gouveia i Seia;
d) w dystrykcie Viseu - wszystkie sołectwa w gminach Carregal do Sal, Castro Daire, Mangualde, Mortágua, Nelas, Oliveira de Frades, Penalva do Castelo, Santa Comba Dão, São Pedro do Sul, Sátão, Tondela, Vila Nova de Paiva, Viseu i Vouzela.
Obszar geograficzny produkcji win i win musujących, które mogą być wprowadzane do obrotu z uzupełniającym oznaczeniem podregionu "Terras de Lafões", obejmuje następujące tereny:
a) w dystrykcie Aveiro, w gminie Sever do Vouga - sołectwo Couto de Esteves, i w gminie União de Freguesias de Ced- rim e Paradela - tylko sołectwo Cedrim;
b) w dystrykcie Viseu - wszystkie sołectwa w gminach Oliveira de Frades, São Pedro do Sul, Sátão, Vouzela i Castro Daire. W tym samym dystrykcie - sołectwa Bodiosa, Calde, Campo, Lordosa i Ribafeita w gminie Viseu.
7. Główne odmiany winorośli
Alfrocheiro - Tinta-Bastardinha
Alicante-Bouschet
Alicante-Branco
Alvar
Alvar -Roxo
Alvarelhão - Brancelho
Alvarinho
Amaral
Aragonez - Tinta-Roriz; Tempranillo
Arinto - Pedernã
Arinto-do-Interior
Assaraky
Azal
Baga
Barcelo
Bastardo - Graciosa
Bical - Borrado-das-Moscas
Branda
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Camarate
Campanário
Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita
Cerceal-Branco
Cercial - Cercial-da-Bairrada
Chardonnay
Cidreiro
Coração-de-Galo
Cornifesto
Douradinha
Encruzado
Esganoso
Fernão-Pires - Maria-Gomes
Folgasão - Terrantez
Folgasão-Roxo
Folha-de-Figueira - Dona-Branca
Fonte -Cal
Gewürztraminer
Gouveio
Grand Noir
Jaen - Mencia
Jampal
Loureiro
Luzidio
Malvasia-Fina - Boal; Bual
Malvasia-Fina-Roxa
Malvasia-Preta
Malvasia-Rei
Marufo - Mourisco-Roxo
Merlot
Monvedro
Moreto
Moscatel-Galego-Branco - Muscat-à-Petits-Grains
Mourisco
Pilongo
Pinot Blanc
Pinot Noir
Português-Azul - Blauer-Portugieser
Rabo-de-Ovelha
Riesling
Rufete - Tinta-Pinheira
Sauvignon - Sauvignon Blanc
Semillon
Sercial - Esgana-Cão
Sercialinho
Syrah - Shiraz
Síria - Roupeiro, Códega
Tamarez - Molinha
Terrantez
Tinta-Carvalha
Tinta-Francisca
Tintem
Tinto-Cão
Touriga Franca
Touriga Fêmea
Touriga Nacional
Trincadeira - Tinta-Amarela, Trincadeira-Preta
Tália - Ugni-Blanc; Trebbiano-Toscano
Uva-Cão
Verdelho
Verdial-Branco
Vinhão - Sousão
Viosinho
Vital
Água -Santa
8. Opis związku lub związków
Wino i wino musujące
Czynniki naturalne i ludzkie
Obszar geograficzny jest otoczony pasmami górskimi, które zapewniają ochronę przed wschodnimi wiatrami z głębi lądu i wilgotnymi masami powietrza napływającymi z wybrzeża.
Główną cechą krajobrazu są liczne głębokie doliny, które kształtują gęstą sieć zbiorników wodnych.
Klimat jest umiarkowany i charakteryzuje się średnią ilością opadów wynoszącą 1 100-1 600 mm rocznie (głównie występujących jesienią i zimą) oraz średnim nasłonecznieniem na poziomie 2 200-2 700 godzin rocznie (głównie od maja do sierpnia).
Obszar ten charakteryzuje się mroźnymi zimami i gorącymi latami oraz bardzo dużymi wahaniami temperatury.
Gleby - głównie pochodzenia granitowego ze śladami łupków prekambryjskich - są na ogół ubogie w materię organiczną i mają niskie pH.
Liczne dowody potwierdzają, że winorośl uprawiana jest na tym obszarze geograficznym od ponad tysiąca lat. Istnieją źródła dokumentujące gospodarcze znaczenie winnic i wina w tym regionie od XII w.
Charakterystyka win związanych z obszarem geograficznym
Są to wina o dominujących nutach mineralnych oraz dobrej ekspresji aromatycznej poszczególnych odmian winogron. Są to wina o długim finiszu, charakteryzujące się dobrą równowagą pomiędzy alkoholem, słodyczą i kwasowością.
Wina białe i różowe są świeże z wyczuwalną zrównoważoną kwasowością.
Wina czerwone mają aksamitną teksturę i pełny smak oraz charakteryzują się łagodnymi taninami.
Wina musujące są bardzo subtelne, o wyraźnej, dobrze zintegrowanej kwasowości i świeżości, i są nasycone drobnymi, trwałymi bąbelkami.
Związek przyczynowy
Ochrona, jaką zapewnia rzeźba terenu, jest główną cechą charakterystyczną tego obszaru geograficznego i ma również wpływ na klimat. Klimat kształtuje sposób wzrostu i dojrzewania winorośli, co bezpośrednio przekłada się na jakość win. Wpływ ten jest wyraźnie widoczny w gładkości i ekspresji aromatycznej win.
Przeważające gleby granitowe o niskiej zawartości substancji organicznych i niskim pH nadają winom i winom musującym mineralny charakter i decydują o ich odpowiedniej stałej kwasowości.
Wina są aromatyczne, mineralne i świeże, o zrównoważonej kwasowości, co jest efektem warunków, w jakich dojrzewają winogrona: upalnych okresów letnich charakteryzujących się znacznymi dziennymi wahaniami temperatury.
Dzięki gorącym i słonecznym latom winogrona osiągają pełną dojrzałość. Znaczne dzienne wahania temperatury zapewniają prawidłowy rozwój cukrów i utrzymanie optymalnego poziomu kwasowości.
W rezultacie wina białe i różowe są świeże, harmonijne oraz delikatne i charakteryzują się mineralnymi aromatami, wyraźnie zrównoważoną stałą kwasowością, dobrą ekspresją aromatyczną odmian i długim wykończeniem. Wina czerwone cechuje dobra ekspresja aromatyczna odmian, optymalna zawartość polifenoli, dobra równowaga między zawartością kwasów i alkoholu, mineralne aromaty, łagodne taniny, aksamitna tekstura i długie wykończenie.
Dzięki stosunkowo długiemu i łagodnemu procesowi dojrzewania uzyskuje się wina o dobrej ekspresji aromatów poszczególnych odmian winorośli.
Ze względu na gęstą sieć zbiorników wodnych, podatność gleb na działanie deszczu i gromadzenie się wody w okresach zimowych oraz wpływ silnego chłodu w okresie spoczynku winorośli określony obszar geograficzny jest dobrze przystosowany do uprawy winorośli.
Dzięki temu, że tradycję uprawy winorośli kultywuje się w tym regionie od ponad tysiąca lat, czynnik ludzki znajduje odzwierciedlenie w wyborze odmian, które są najlepiej dostosowane do warunków panujących na tym obszarze geograficznym. Ma to decydujące znaczenie dla zapewnienia produkcji wysokiej jakości winogron i charakterystycznych cech win.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze
Wino i wino musujące
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
- Wcześniejsze zatwierdzenie etykiet: etykiety, które mają być umieszczane na produktach objętych ChOG "Terras do Dão", muszą być najpierw przedłożone do zatwierdzenia przez jednostkę certyfikującą.
- Znak towarowy musi być zarejestrowany w INPI [Krajowym Instytucie Własności Przemysłowej], ale nie jest wyłącznym znakiem towarowym dla ChOG.
- Stosowanie dodatkowego oznaczenia "Terras de Lafões": oznaczenie to można stosować na etykietach win objętych ChOG "Terras do Dão", które zostały wyprodukowane na obszarze geograficznym podregionu "Terras de Lafões" (i których minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 9,5 % obj.).
Link do specyfikacji produktu http://www.ivv.gov.pt/np4/8616.html