Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 481/05)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Rökt Vättersik"

Nr UE: PDO-SE-02591 - 7.11.2019

ChNP (x) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Rökt Vättersik"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Szwecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.7. Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Rökt Vättersik" to sieja (Coregonus ssp.) z jeziora Wetter wędzona w wędzarni.

Sieja "Rökt Vättersik" jest sprzedawana bez opakowania lub w celu przedłużenia trwałości w opakowaniu próżniowym.

Cechy produktu:

Rozmiary: zazwyczaj 0,3-0,6 kg, ale spotyka się również większe okazy.

Zawartość tłuszczu: 0,5-2,5 proc. Zawartość tłuszczu może zależeć od miejsca połowu.

Kolor skóry: od brązowego z odcieniem fioletowym (na grzbiecie) i beżowego z odcieniem miedzianym (na brzuchu) po jasno miedziany.

Kolor mięsa: różne odcienie ciemnej czerwieni z domieszką brązu.

Konsystencja: mięso w dotyku sprawia wrażenie ugotowanego a w badaniu doustnym jest jędrne.

Smak: głęboko słony z wyraźnie odczuwalnym posmakiem dymu, z lekką słodko-kwaśną nutą smoły.

Aromat: głęboki, wyraźny aromat dymu.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Sieja żywi się głównie małymi skorupiakami będącymi reliktami epoki lodowcowej (Mysis sp., Pallasea sp. i Pontoporeia sp.), rybią ikrą, ślimakami, małżami, skorupiakami i małymi rybami występującymi w jeziorze Wetter.

Sieja (Coregonus ssp.) z jeziora Wetter, znana pod nazwą "Vättersik"

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy procesu produkcji "Rökt Vättersik", od połowu ryb występujących w stanie naturalnym w jeziorze Wetter po uwędzenie tych ryb, muszą zostać przeprowadzone na obszarze geograficznym opisanym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Rökt Vättersik" obejmuje jezioro Wetter oraz otaczające je tereny w promieniu 10 km od linii brzegowej przy normalnym poziomie wody.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek między obszarem geograficznym a cechami charakterystycznymi produktu "Rökt Vättersik" wynika zarówno z warunków przyrodniczych panujących na tym obszarze geograficznym, jak i z czynnika ludzkiego.

Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem

Jezioro Wetter to piąte co do wielkości jezioro w Europie. Przed około 8 tys. lat zostało oddzielone od Morza Bałtyckiego. Obecnie powierzchnia jeziora znajduje się na wysokości 88,5 m powyżej poziomu Morza Bałtyckiego.

Jezioro Wetter jest odgrodzone od innych dorzeczy, przez co populacja siei (Coregonus ssp.) w tym jeziorze rozwijała się oddzielnie od innych populacji tego gatunku i obecnie jest od nich odrębna genetycznie.

Jezioro Wetter jest typowym jeziorem subpolarnym (średnia temperatura wody wynosi około 10 °C) ubogim w składniki odżywcze. Jego wody są przejrzyste (o widoczności około 15 m) a wymiana wody przebiega powoli (około 60 lat).

Zimna woda jest dobrym siedliskiem dla typowych gatunków zimnowodnych, takich jak sieja z jeziora Wetter, oraz dla małych skorupiaków będących reliktami epoki lodowcowej, które stanowią jej główne źródło pożywienia.

Ponieważ woda w jeziorze Wetter jest zimna i uboga w składniki odżywcze sieja z tego jeziora jest chudsza (zawartość tłuszczu 0,5-2,5 proc. w zależności od pory roku i miejsca połowu) i mniejsza (zazwyczaj 0,3-0,6 kg) od siei poławianej w innych dorzeczach.

Z uwagi na niską zawartość tłuszczu "Rökt Vättersik" ma mięso zdecydowanie jędrniejsze i twardsze niż inne rodzaje wędzonych ryb powszechnie dostępnych na rynku. Niska zawartość tłuszczu sprawia również, że smak "Rökt Vätter- sik" jest bardziej subtelny i elegancki niż smak innych rodzajów popularnych wędzonych ryb.

Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem

Z perspektywy historycznej produkcja "Rökt Vättersik" ma ogromne znaczenie dla mieszkańców okolic jeziora Wetter. W dawnych czasach rybacy sami wędzili i sprzedawali "Rökt Vättersik". Ta tradycja jest wciąż żywa, choć obecnie nie brakuje ludzi, którzy zajmują się wyłącznie połowem siei z jeziora Wetter lub wyłącznie jej wędzeniem.

Połów i wędzenie siei to tradycyjne zajęcie wymagające wiedzy na temat takich czynników jak zwyczaje migracyjne siei z jeziora Wetter oraz metody wędzenia chudych ryb. Ta wiedza jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, często w tej samej rodzinie.

Sieja występuje w jeziorze Wetter w różnych miejscach i na różnej głębokości. Zależy to od takich czynników jak dostępność pożywienia i pora roku. Od sierpnia do listopada sieja żyje w płytkich wodach, na głębokości nieprzekra- czającej 30 m, w pobliżu tarlisk. Od grudnia ryby przenoszą się do coraz głębszych stref, w efekcie czego z końcem lutego łowi się je na głębokości 90-120 m. Dostęp do pożywienia na płytszych obszarach jeziora Wetter jest łatwiejszy wiosną, co oznacza, że wtedy sieja powraca na płycizny.

Rybacy zajmujący się połowem siei muszą dobrze wiedzieć, jakimi szlakami i w jakim okresie poruszają się ryby w poszukiwaniu żywności. Wybierają oni łowiska, w których obecność siei w danym momencie jest najbardziej prawdopodobna.

Proces wędzenia siei musi uwzględniać szereg czynników niezbędnych do tego, by produkt uzyskał właściwości typowe dla "Rökt Vättersik". W tym procesie trzeba wziąć pod uwagę takie zmienne jak pora roku, klimat i ciśnienie powietrza. Miejsce i czas połowu (pora roku, w której złowiono sieję) również wpływają na zawartość tłuszczu w rybach, a tym samym na proces wędzenia.

Dla właściwości gotowego produktu decydujące znaczenie ma również wiedza na temat szczególnych cech każdej wędzarni - takich jak ilość dymu wytwarzanego w piecu i sposobu jego rozprowadzania.

Ponieważ każda wędzarnia ma swoje szczególne cechy, wędzarze stosują metody wędzenia dostosowane do swoich wędzarni. W zależności od konstrukcji wędzarni może być konieczne przemieszczanie ryb w jej obrębie podczas wędzenia, aby zagwarantować równomierne uwędzenie. Produkcję dymu w wędzarni kontroluje się, stosując drewno suszone i nasączone na przemian ze świeżo ściętym.

Czas potrzebny do uwędzenia ryb zależy od temperatury (zazwyczaj 70-80 °C) i sposobu rozprowadzania dymu w wędzarni. Wędzarz stwierdza, czy sieja jest gotowa, po jej konsystencji, zapachu i twardości płetw.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/ansokan_vattersik_2022_07_07.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Przedłużenie ważności rozporządzenia o warunkach zabudowy z podpisem prezydenta

Podczas ostatniego posiedzenia Senat nie wniósł poprawek do noweli ustawy o dostępności wydłużającej o dwa lata ważność rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ma ono wygasnąć 20 września br. Brak rozporządzenia sparaliżowałby realizację inwestycji. W piątek prezydent podpisał ustawę.

Renata Krupa-Dąbrowska 19.07.2024
Nieczytelna preskrypcja? Farmaceuta sam zadecyduje o dawkowaniu leku

Jeśli na recepcie w ogóle nie wypisano dawkowania leku albo jest ono niemożliwe do rozczytania, farmaceuta sam będzie mógł zadecydować, jaka dawka będzie odpowiednia dla pacjenta. Będzie mógł wydać też pacjentowi maksymalnie cztery opakowania leku, a nie jak do tej pory dwa. Te zasady nie będą jednak dotyczyły leków zawierających substancje psychotropowe lub środki odurzające.

Inga Stawicka 19.07.2024
Renta wdowia będzie dużo kosztować

Współmałżonek zmarłej osoby będzie mógł pobierać równocześnie rentę rodzinną i inne świadczenie emerytalno-rentowe w wybranym przez siebie wariancie – tzw. rentę wdowią. Nie będzie już musiał, jak obecnie, decydować się na wybór tylko jednego świadczenia. Nowe przepisy miałyby wejść w życie od początku 2025 roku. Koszt wprowadzenia renty wdowiej dla państwa wyniesie tylko na początku 8-10 mld zł rocznie.

Beata Dązbłaż 18.07.2024
Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.481.8

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 19/12/2022
Data ogłoszenia: 19/12/2022