Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Colinele Dobrogei"
PGI-RO-A0612-AM03
Data przekazania informacji: 28 września 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana obszaru geograficznego produkcji polegająca na dodaniu nowych miejscowości
Wnosimy o aktualizację wyznaczonego obszaru produkcji win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" i uwzględnienie gminy Baia, na którą składa się wieś Baia, w okręgu Tulcea.
Baia znajduje się w południowowschodniej części okręgu Tulcea i graniczy z gminą Stejaru od północy, gminą Beidaud od południowego zachodu, i gminą Ceamurlia de Jos od wschodu, a także z okręgiem Constanta od południa. Baia jest położona 57 km od Tulcea, stolicy okręgu, i 20 km od miasta Babadag należącego do obszaru produkcyjnego wyznaczonego w odniesieniu do ChOG.
W gminie/wsi Baia panują warunki ekologiczno-glebowo-klimatyczne podobne do warunków panujących na obszarze objętym ChOG "Colinele Dobrogei" ze względu na położenie Baia na danym obszarze administracyjnym w bezpośrednim sąsiedztwie objętych oznaczeniem geograficznym miast i wsi, gdzie obecnie odbywa się produkcja win gatunkowych.
Warunki klimatyczne panujące w Baia - promieniowanie słoneczne i energia świetlna będące źródłem syntezy substancji organicznych - powodują wysokie stężenie cukrów w winogronach, a tym samym w moszczu. W rezultacie otrzymywane wina niemusujące są pełne i oleiste, a jednocześnie świeże, o barwie słomkowożółtej lub żółtej z zielonkawymi refleksami, o kwiatowym (bez czarny, akacja) i owocowym zapachu (owoce egzotyczne), złożonym aromacie i właściwościach organoleptycznych przypominających właściwości win niemusujących objętych oznaczeniem geograficznym "Colinele Dobrogei".
Wprowadzono zmiany w rozdziale III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.
2. Dodanie praktyk technologicznych stosowanych przy produkcji niektórych rodzajów win
W specyfikacji dodaje się określone warunki związane z praktykami (procesami) technologicznymi prowadzącymi do produkcji win białych z czerwonych winogron, win różowych niemusujących z białych winogron i win pomarańczowych niemusujących z białych winogron (proces maceracji na skórkach w moszczu białych winogron).
W związku z nowymi tendencjami w konsumpcji i preferowaniem rodzajów wina różowego, w których produkcji wykorzystuje się różne praktyki technologiczne, wzrasta zainteresowanie tymi rodzajami wina niemusującego.
Wprowadzono zmiany w rozdziale X specyfikacji oraz pkt 5.1 jednolitego dokumentu.
3. Wprowadzenie nowych odmian winorośli jako głównych odmian produkcyjnych
Specyfikację uzupełniono przez dopuszczenie stosowania nowych odmian winorośli w produkcji win, tj. Cramposie selectionatä, Busuioacä de Bohotin i Bäbeascä gri.
Cramposie selectionatä jest rumuńską odmianą winorośli uprawianą na obszarze Dobrudży.
Warunki panujące na obszarze ChOG "Colinele Dobrogei" sprzyjają późnym zbiorom i pozwalają w pełni dojrzeć odmianom winorośli o grubej skórce, takim jak Cramposie selectionatä, dzięki czemu powstają owocowe i zrównoważone wina o świeżym bukiecie i owocowym (gruszka, zielone jabłko) a czasem kwiatowym posmaku, trwałym smaku, cytrusowych nutach i mineralnym charakterze. Jeżeli chodzi o wartości wizualne, wino może mieć barwę żółtą z krystalicznym połyskiem i wyraźnymi zielonkawymi refleksami.
W winogronach Busuioacä de Bohotin często gromadzą się duże ilości cukrów, co sprzyja zwiększeniu jakości aromatu charakterystycznego dla odmiany Busuioacä. Otrzymywane wino jest jasnoróżowe z różanymi akcentami. Jest to wino o aromacie truskawek i poziomek, intensywnym owocowym smaku i średniej kwasowości.
Bäbeascä gri to rumuńska odmiana winorośli, która nadaje winu nut świeżych kwiatów i owoców, zielonego jabłka z delikatnymi nutami miodu akacjowego i plastra miodu. Wino może mieć odcień żółtawobiały, zielonkawożółty lub różowy w wyniku krótkiej maceracji winogron.
Wprowadzono zmiany w rozdziale IV specyfikacji oraz pkt 4 i 7 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Colinele Dobrogei
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis win
1. Wina białe i różowe
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Wina białe i różowe
Barwa: zielonkawożółta, czasami złotawa, słomkowożółta, jasnołososiowa/średnio nasycona różowa. Zapach i smak: aromat świeżo skoszonego siana, kwiatów akacji, bukiet z nutami słodkich migdałów; wysoki poziom akumulacji cukrów nadaje winom pełny, krągły charakter z nutami brzoskwiń, moreli i mango; zrównoważony smak bez odznaczającej się wyrazistości; jeśli chodzi o bukiet, wina te mają nuty kwiatów łąkowych, miodu, tostów, róż, z delikatną nutą cytrusów typową dla odmian aromatycznych i trwałymi nutami plastra miodu w winach dojrzałych (z odmian aromatycznych).
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10,00 |
Minimalna kwasowość ogólna |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
200 |
2. Wina czerwone
KRÓTKI OPIS TEKSTOWY
Wina czerwone
Barwa: rubinowa, owocu granatu, purpurowo-czerwona, ciemnoczerwona. Zapach i smak: duża intensywność zabarwienia, świeże aromaty owoców leśnych, nuty śliwy, aksamitność i oleistość, aromat świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, wiśni, goździków, jeżyn i czarnych jagód; wina mają taninową strukturę i charakter, wykształcony bukiet czarnych jagód i goździków, z nutami pieprzu/przypraw, wanilii w wyniku krótkiego dojrzewania, czeremchy i cechują się optymalną kwasowością; nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
10,00 |
Minimalna kwasowość ogólna |
3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
150 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Produkcja poza wyznaczonym obszarem
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być również produkowane na obszarze położonym w pobliżu wyznaczonego obszaru, w obrębie tej samej jednostki administracyjnej, w sąsiedniej jednostce administracyjnej lub na obszarach sąsiadujących z oznaczeniami geograficznymi. Przed skorzystaniem z tego odstępstwa należy powiadomić Krajowy Urząd ds. Winorośli i Wina (ONVPV) z 48-godzinnym wyprzedzeniem.
2. Praktyka produkcyjna
Szczególna praktyka enologiczna
Dopuszcza się mieszanie. Należy je wykonywać zgodnie z obowiązującymi przepisami.
3. Praktyka enologiczna
Szczególna praktyka enologiczna
Wina różowe można również wytwarzać z odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji wina czerwonego, stosując technikę krótkiej maceracji i zachowując cechy charakterystyczne odmiany lub odmian wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.
4. Praktyka enologiczna
Szczególna praktyka enologiczna
Produkcja win białych z odmian czerwonych
Wielu producentów zamierza wprowadzić technologie służące wykorzystaniu aromatycznego potencjału odmian, w tym do produkcji win białych z czerwonych winogron - taki rodzaj wina ma nazwę "blanc de noirs". Dzięki tej metodzie produkcji win białych z czerwonych winogron wykorzystuje się potencjał odmian i otrzymuje lekkie, bogate wina charakteryzujące się delikatnym roślinnym smakiem i dominującym subtelnym aromacie jeżyn, limonki, grejpfruta i żółtych śliwek. Kwasowość zwiększa świeżość wina.
Wino różowe niemusujące z białych winogron odmian Pinot Gris, Bàbeascà Gri lub Traminer Roz. Winogrona odmian Pinot Gris i Bàbeascà Gri mają skórkę o barwie fioletoworóżowej, fioletoworóżowoszerej i szaroniebieskiej, a winogrona odmiany Traminer Roz - skórkę o barwie perłoworóżowej i szaroróżowej. Z tych odmian uzyskuje się wina niemusujące o odcieniu żółtawobiałym, słomkowożółtym lub różowym. W zależności od wyboru producenta wina istnieje możliwość produkcji zarówno niemusujących win białych, jak i różowych, przy czym wina różowe otrzymuje się w procesie maceracji.
Wino pomarańczowe niemusujące z białych winogron
Technologia produkcji tego wina obejmuje proces maceracji na skórce w moszczu białych winogron, przy czym okres maceracji zależy od głębi barwy gotowego wina, jaką zamierza uzyskać producent wina. Barwa: bursztynowożółta/ bursztynowa, o złożonej strukturze i aromatycznym bukiecie kwiatów lipy, miodu, skórki pomarańczy i suszonych kwiatów. Smak: bogaty, pełny z bardzo wyraźnym składnikiem kwasowym uwydatnionym przez intensywną mineral- ność.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Winogrona Petit Verdot, Sangiovese
14 000 kg winogron z hektara
2. Winogrona Viognier
14 500 kg winogron z hektara
3. Winogrona Negru de Dràgàsani, Cramposie selectionatà, Bàbeascà gri grapes
15 000 kg winogron z hektara
4. Winogrona Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre
15 400 kg winogron z hektara
5. Winogrona Busuioacà de Bohotin grapes
16 000 kg winogron z hektara
6. Winogrona Chardonnay, Pinot Gris
16 300 kg winogron z hektara
7. Winogrona Semillon
16 600 kg winogron z hektara
8. Winogrona Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Bàbeascà Neagrà
17 100 kg winogron z hektara
9. Winogrona Sauvignon, Riesling italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteascà Neagrà, Feteascà Regalà, Feteascà Albà, Tàmaioasà Romaneascà
18 000 kg winogron z hektara
10. Winogrona Traminer aromat, Traminer roz, Crâmposie, Columna, Aligoté, lordanti, Aromat de Iasi, Rkatiteli
18 000 kg winogron z hektara
11. Winogrona Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet
18 000 kg winogron z hektara
12. Petit Verdot, Sangiovese
105 hektolitrów z hektara
13. Viognier
109 hektolitrów z hektara
14. Winogrona Negru de Dragasani, Crâmposie selezionata, Babeasca gri grapes
112 hektolitrów z hektara
15. Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvèdre
115 hektolitrów z hektara
16. Winogrona Busuioaca de Bohotin grapes
120 hektolitrów z hektara
17. Chardonnay, Pinot Gris
122 hektolitry z hektara
18. Semillon
124 hektolitry z hektara
19. Muscat Ottonel, Pinot Noir, Syrah, Burgund mare, Babeasca Neagra
128 hektolitrów z hektara
20. Sauvignon, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Merlot, Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Tamâioasa Româ- neasca
135 hektolitrów z hektara
21. Traminer roz, Traminer aromat, Crâmposie, Columna, Aligoté, Iordana, Aromat de Iasi, Rkatiteli
135 hektolitrów z hektara
22. Saint Emilion, Novac, Mamaia, Cristina, Alicante Bouschet
135 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Constanta
Miasto Murfatlar - Murfatlar, Siminoc;
gmina Valu lui Traian - wieś Valu lui Traian;
gmina Poarta Alba - wsie Poarta Alba i Nazarcea;
miasto Ovidiu - gmina Ovidiu, wieś Poiana;
gmina Ciocârlia - miejscowość Ciocârlia;
miasto Medgidia - Medgidia, Remus Opreanu, Valea Dacilor;
gmina Castelu - wsie Castelu, Cuza Voda, Nisipari;
gmina Siligtea - wieś Silicea;
gmina Tortoman - wieś Tortoman;
gmina Pestera - wsie Pestera, Ivrinezu Mic;
gmina Mircea Voda - wsie Mircea Voda, Satu Nou, Tibrinu, Saligny, Stefan cel Mare, Gherghina;
gmina Adamclisi - wsie Adamclisi, Abrud, Hateg, Urluia, Zorile; miasto Cernavodä - gmina Cernavodä;
gmina Seimeni - wsie Seimeni, Seimenii Mici;
gmina Rasova - wsie Rasova, Cochirleni;
gmina Mihai Viteazu - wsie Mihai Viteazu, Sinoie;
gmina Istria - wsie Istria, Nuntasi;
gmina Cogealac - wsie Cogealac, Tariverde, Fântânele;
miasto Mangalia;
miasto Hârsova;
gmina Chirnogeni - wieś Chirnogeni;
gmina 23 August - wieś 23 August;
gmina Horia - wsie Horia, Tichilesti;
gmina Crucea - wieś Crucea;
gmina Topalu - wieś Topalu;
gmina Ciobanu - wieś Ciobanu;
gmina Gârliciu - wieś Gârliciu;
gmina Saraiu - wieś Saraiu;
gmina Cobadin - wieś Viisoara;
Okręg Tulcea
Miasto Babadag;
gmina Sarichioi - wsie Enisala, Visterna, Zebil, Sabangia;
gmina Valea Nucarilor - wsie Valea Nucarilor, Agighiol, Iazurile;
miasto Tulcea;
gmina Ostrov - wsie Ostrov, Piatra;
gmina Somova - wsie Somova, Mineri, Parches;
gmina Niculitel - wieś Niculitel;
gmina Izvoarele - wsie Izvoarele, Alba;
gmina Valea Teilor - wieś Valea Teilor;
gmina Frecatei - wsie Telita, Posta;
miasto Isacea;
gmina Luncavita - wieś Luncavita;
gmina Väcäreni - wieś Väcäreni;
gmina Jijila - wieś Jijila;
miasto Macin;
gmina Greci; wieś Greci;
gmina Cerna; wieś Cerna;
gmina Carcaliu - wieś Carcaliu;
gmina Baia- wieś Baia.
7. Odmiany winorośli
Alicante Bouschet N - Alicante Henri Bouschet
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Aromat de Iasi B
Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger Busuioacä de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovai, Muscat violet cyperus, Tämaioasä violetä Babeasca gri G
Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Columna B
Cristina N
Cramposie B
Crámposie selectionatä B
Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada randunicii
Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal
Iordanä B - Iordovanä, Iordan
Malbec N - Cotes rouges, Pied de Perdrix, Plant d'Arles
Mamaia N
Merlot N - Bigney rouge
Mourvedre N
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Negru de Drägäsani N
Novac N
Petit Verdot N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Rkatiteli B - Dedali Rkatiteli, Korolioc Rkatiteli
Saint Emilion B - Trebbiano Toscano, Ugni blanc
Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino
Sauvignon B - Sauvignon verde
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Semillon B - Semillon blanc
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
Traminer aromat alb B
Tämaioasä romaneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka
Viognier B - Petit Vionnier, Viogne, Galopine, Vugava bijela
8. Opis związku lub związków
8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
Obszar ten obejmuje terytorium Dobrudży w południowowschodniej Rumunii, którego granice wyznacza dolny bieg Dunaju (na zachodzie i północy), Morze Czarne (na wschodzie) i granica z Bułgarią (na południu). Charakteryzuje się on przewagą płaskowyżowych form terenu z podłożem lessowym oraz warunkami ekologicznymi, glebowymi i klimatycznymi sklasyfikowanymi w kategoriach stepowych i lasostepowych. Każdy z tych elementów przyczynia się do stworzenia środowiska ekologicznego sprzyjającego uprawie winorośli.
Większość winnic znajduje się na podłożu geologicznym lessowym (3-40 m grubości), częściowo pokrywającym zwięzłe, stare formacje skalne (przedpaleozoiczne, paleozoiczne, mezozoiczne i trzeciorzędowe), autochtoniczne lub wyruszone.
Północna Dobrudża jest w dużej mierze górzysta (wyżyny z osłoniętymi depresjami, od 100 do 467 m n.p.m.), natomiast krajobraz południowej Dobrudży jest strukturalnie płaskowyżowy, stołowy (poniżej 200-300 m). Te dwa krajobrazy są oddzielone przeważnie pagórkowatym płaskowyżem erozyjnym środkowej Dobrudży (250-350 m).
Jest to region Rumunii o najniższych opadach deszczu i zasobach wód gruntowych: ich dostępność jest nierównomierna, a woda jest często bardziej mineralizowana. W celu poprawy tej sytuacji stosuje się piętrzenie, zbieranie wody i nawadnianie.
Klimat typowo kontynentalny jest częściowo łagodzony przez bliskość Morza Czarnego oraz naddunajskie bagna i deltę Dunaju. Średnia roczna temperatura wynosi około 11 °C, przy czym zakres temperatur wynosi ponad 25 °C między średnimi wartościami ze stycznia i lipca, a ponad 75 °C w przypadku temperatur skrajnych w ciągu kilku lat. Średni roczny poziom opadów deszczu często wynosi poniżej 400 mm. Zaletą tego obszaru są panujące na nim dobre warunki termiczne: jest to jeden z najcieplejszych regionów Rumunii (o nasłonecznieniu wynoszącym ponad 120-125 kalorii na centymetr kwadratowy, przy czym czas jego trwania wynosi ponad 2 200 godzin, a średnie dzienne temperatury dodatnie w ciągu roku wynoszą łącznie 4 000-4 200 °C), dzięki czemu winogrona mogą dojrzewać, a nawet przejrzewać.
Gleby strefowe są zdecydowanie dominującą kategorią gleb występującą na obszarach uprawy winorośli: gleby Molli- sol stepowe (gleby kasztanowe i czarnoziemy) oraz Mollisol leśnostepowe (czarnoziemy z poziomem calcic oraz, rzadziej, czarne ziemie gliniasto-ilaste, rędziny i szaroziemy), powstające głównie na podłożu lessowym.
8.2. Szczegółowe informacje na temat produktu
Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" mogą być winami białymi, czerwonymi lub różowymi.
Białe i różowe wina są klarowne, barwy od zielonkawożółtej do złotożółtej lub od bladołososiowej po średnio nasyconą różową, o aksamitnym smaku.
Pod względem zapachu i smaku przeważają nuty kwiatowe. Wina te charakteryzują się wysokim poziomem akumulacji cukrów i dobrze wykształconą krągłością, z nutami miodu, róży, cytrusów w odmianach aromatycznych, a czasami plastra miodu w dojrzałych winach produkowanych z wykorzystaniem odmian aromatycznych.
Czerwone wina mają aksamitną strukturę i szatę rubinową, barwy granatu, głębokiej purpury lub ciemnoczerwoną.
Zapach i smak charakteryzują się świeżym aromatem bardzo dojrzałych owoców leśnych z nutami śliwy, aksamitnoś- cią i oleistością, a także aromatami świeżych malin, porzeczki czerwonej, żurawiny, jeżyn i czarnych jagód. Wina mają taninową strukturę i charakter, o bukiecie czarnych jagód i goździków, czasem z wyraźnie wyczuwalnymi nutami pieprzu, a w wyniku krótkiego dojrzewania nabierają aromatów waniliowych. Nadają się do leżakowania w dębowych beczkach.
8.3. Zależność przyczynowa
Wina objęte ChOG "Colinele Dobrogei" zawdzięczają swoją specyfikę moszczom wykorzystywanym do ich produkcji. Te z kolei są powiązane z odmianami winorośli, dla których korzystne jest wysokie nasłonecznienie - temperatury należą do najwyższych w Rumunii - i niskie opady. Czynniki te przyczyniają się do prawidłowego dojrzewania winogron, co skutkuje wysoką zawartością cukrów w moszczu. Na obszarze odczuwalny jest wpływ morza. Jest on szczególnie korzystny jesienią, ponieważ pełni funkcję regulatora temperatury. Oddziaływanie Dunaju jest istotne w Cerna- voda, zwłaszcza w winnicach znajdujących się najbliżejmiasta. Bogata w węglan wapnia gleba jest istotnym czynnikiem jakości wina. Jakość win jest korzystnie naznaczona wpływem pobliskich jezior Razim i Sinoe oraz dobrymi glebami do uprawy win; ponadto wina te są zrównoważone pod względem alkoholu i kwasowości oraz mają dobrze wykształcone właściwości organoleptyczne (nuty kwiatowe/owoców leśnych, przypraw).
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Warunki mające zastosowanie do produktu gotowego
Ramy prawne:
W ustawodawstwie krajowym
Rodzaj dodatkowego warunku:
Odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis warunku:
Pod warunkiem że właściwe organy zostaną należycie powiadomione, wina mogą być rozlewane i butelkowane poza obszarem, na którym uprawiano winogrona.
Procesy te mogą odbywać się w ramach tej samej jednostki administracyjnej, sąsiedniej jednostki administracyjnej lub na sąsiadujących obszarach z oznaczeniami geograficznymi.
W takim przypadku na etykiecie należy odpowiednio wskazać producenta lub butelkującego i miejsce butelkowania.
W odniesieniu do butelkowania oraz w odpowiedzi na potrzeby handlowe ze strony UE i rynków eksportowych dopuszcza się sprzedaż win objętych ChOG "Colinele Dobrogei" luzem.
Władze muszą być powiadamiane o przesyłkach luzem za pośrednictwem lokalnych służb kontrolnych. Przesyłkom luzem musi towarzyszyć odpowiednia dokumentacja oraz zaświadczenie potwierdzające prawo do używania chronionego oznaczenia i wprowadzania wina do obrotu.
Link do specyfikacji produktu
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_ig_colinele_dobrogei_modif_cf_cerere_3_2021_modif_anterioare_cerere_989_18.05.2022_no_track_changes_0.pdf