Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Lechinta"
PDO-RO-A0369-AM02
Data przekazania informacji: 15.9.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Wprowadzenie do uprawy nowych odmian winorośli do produkcji win czerwonych
W ramach programów restrukturyzacji/przekształcenia, finansowanych z funduszy europejskich, wielu producentów z obszaru objętego nazwą pochodzenia wprowadziło również do uprawy odmiany szlachetne do produkcji win czerwonych w celu zdywersyfikowania produkcji win w tym segmencie, gdyż na obszarze uprawiano wyłącznie odmiany winorośli do produkcji win białych. Ze względu na swoją specyfikę (klimat, ukształtowanie terenu) obszar sprzyja akumulacji cukrów, a dzięki występującym w skórce winogron antocyjanom powstają wina o wyższej zawartości alkoholu, charakteryzujące się optymalną intensywnością koloru.
Specyfikację produktu uzupełniono o nowe odmiany winorośli do produkcji czerwonych win niemusujących.
Zmieniono rozdziały IV, V i VIII specyfikacji produktu oraz pkt 7 jednolitego dokumentu.
2. Zmiana wyznaczonego obszaru geograficznego poprzez jego rozszerzenie
Zmieniono rozdział III specyfikacji produktu, w którym występuje odniesienie do wyznaczonego obszaru produkcji, w celu rozszerzenia obszaru geograficznego ChNP na gminę Cetate i na tworzące ją wioski Satu Nou i Petris.
Gmina Cetate jest położona na zboczach gór Calimani, na styku z płaskowyżem Transylwanii i graniczy na wschodzie z podnóżem gór Calimani, na północnym zachodzie ze wzgórzami Bistrita a na północnym wschodzie z depresją Livezile-Birgau.
Gmina Cetate i tworzące ją wioski położone są w odległości około 10 km od gminy Budacu de Jos, która stanowi część wyznaczonego obszaru ChNP Lechinta, a panujące tu warunki glebowe i klimatyczne są podobne do warunków występujących na całym wyznaczonym obszarze ChNP.
Zmieniono rozdział III specyfikacji produktu i pkt 6 jednolitego dokumentu.
3. Określenie nowego rodzaju produkowanego wina niemusującego - wino z suszonych winogron (vin de paie)
W specyfikacji produktu dodano możliwość produkcji nowego rodzaju białego wina niemusującego, nazywanego "vin de paie", uzyskiwanego z odmiany Muscat Ottonel za pomocą pewnych charakterystycznych metod przetwarzania (winogrona pozostawiane na warstwach słomy do czasu wyciskania, przez maksymalny okres 6 miesięcy, kiedy prowadzone są dwie czynności: pierwsza to suszenie a druga to poddanie, od września do listopada, działaniu naturalnego przymrozku sprzyjającego dehydratacji oraz naturalnego przymrozku od grudnia do lutego).
Kiedy stężenie cukru osiągnie co najmniej 400 g/l winogrona są wyciskane ręcznie, następnie pozostawiane do fermentacji w dębowych baryłkach ze specjalnymi drożdżami, a po zakończeniu tej czynności są składowane w kadziach z nierdzewnej stali, w niskiej temperaturze. Ten rodzaj wina wykorzystuje w pełni potencjał występującej na tym obszarze ChNP odmiany Muscat Ottonel.
Zmieniono rozdział XI specyfikacji produktu i pkt 4 jednolitego dokumentu.