Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE MAJĄCEJ WPŁYW NA JEDNOLITY DOKUMENT
"Zeeland"
PGI-NL-A0963-AM05
Data przekazania informacji: 29 października 2021
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana etykietowania
Opis: umożliwienie stosowania uzupełniającej nazwy mniejszego obszaru wraz z nazwą prowincji ChOG. Obszar produkcji pozostaje niezmieniony.
Uzasadnienie: zapewnienie producentom możliwości umieszczania na etykiecie nazw mniejszych obszarów w uzupełnieniu do nazwy prowincji i podkreślenie aspektu regionalnego.
Zmiana dotyczy pkt 9: dalsze wymogi jednolitego dokumentu i dodanie nazwy do specyfikacji produktu. W rezultacie zmienia się numeracja specyfikacji produktu.
Dodana zostaje następująca nazwa:
- Zeeuws Vlaanderen
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Zeeland
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Wino musujące
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
9. Gazowane wino półmusujące
4. Opis wina lub win
1. Kategoria wina 1: wino
KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
2. Kategoria wina 4: wino musujące
KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
3. Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące
KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
4. Kategoria wina 8: wino półmusujące
KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące
KRÓTKI OPIS W TEKŚCIE
Właściwości organoleptyczne
Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.
Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.
Analityczne cechy charakterystyczne:
Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:
- Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
- Maksymalna kwasowość lotna
- Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
- Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne |
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) |
6,5 |
Minimalna kwasowość ogólna |
59,85 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
Białe: zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
Czerwone: zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie
5.2. Maksymalna wydajność
Winogrona białe
100 hektolitrów z hektara
Winogrona czerwone
85 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Prowincja Zelandia, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.
7. Główne odmiany winorośli do produkcji wina
Acolon
Auxerrois B
Bacchus B
Baco noir
Baron N
Bianca B
Birstaler muscat
Bronner B
Cabaret Noir N (VB-91-26-4)
Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)
Cabernet Cantor N
Cabernet Carbon N
Cabernet Carol N
Cabernet Cortis
Cabernet Cubin
Cabernet Dorio
Cabernet Dorsa
Cabernet Franc N
Cabernet Jura
Cabernet Mitos
Cabernet Sauvignon
Cabertin N (VB-91-26-17)
Calandro N
Carmenere
Chardonnay B
Dakapo
Domina N
Dornfelder N
Dunkelfelder N
Excelsior
Faber B
Florental N
Fruburgunder N
Gamaret N
Gamay N
Gewurztraminer Rs
Golubok N
Hegel
Helios
Hibernal B
Huxelrebe B
Holder B
Johanniter B
Juwel B
Kerner B
Kernling B
Landal N
Leon millot N
Marechal Foch N
Melody
Merlot
Merzling B
Meunier N
Monarch
Morio muscat B
Muscaris B
Muscat Blanc
Muscat Blue
Muller thurgau B
Orion B
Ortega B
Palatina
Phoenix B
Pinot Gris G
Pinot blanc B
Pinot noir N
Pinotin N
Plantet N
Polo Muscat B
Portugiezer N
Prior N
Rayon d'or B
Reberger
Regent N
Riechensteiner B
Riesling B
Rondo N
Roter Elbling Rs
Rulander G
Satin Noir N (VB-91-26-29)
Sauvignac B (Cal 6-04)
Sauvignon Blanc B
Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7)
Scheurebe B
Schonburger Rs
Seyval B
Siegerrebe Rs
Silcher B
Sirius
Solaris
Souvignier Gris
St. Laurent
Staufer
Sylvaner B
Syrah
Tempranillo
Villaris B
Viognier B
Wurzer B
Zweigeltrebe N
8. Opis związku lub związków
8.1. Obszar geograficzny: opis i klimat
Gleba składa się głównie z holoceńskich pokładów gliny morskiej i piasku morskiego, często na podglebiu torfowym. Wzdłuż piaszczystego wybrzeża występują pokłady złożone zwykle z pasm piasku morskiego zmieszanego z gliną lub torfem ("geest").
Cechy charakterystyczne klimatu:
- średnie roczne opady na poziomie 825 mm
- 1 739 godzin słonecznych (Vlissingen i Wilhelminadorp) w roku
- średnia roczna temperatura wynosząca 10,6 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 17,1 °C
- różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi we wrześniu na poziomie 7,5 °C
8.2. Związek przyczynowy
Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w świeżym winie o pełnym, owocowym charakterze z nutą zieloną, a w przypadku wina czerwonego - nutą czerwonych owoców.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina
Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.
W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.
Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy także wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, co można zrobić za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez ....... dla .......).
Ramy prawne:
Określone w przepisach UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Następująca nazwa mniejszego obszaru, który należy do obszaru objętego ChOG "Zeeland", może być stosowana wraz z nazwą obszaru "Zeeland", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:
- Zeeuws-Vlaanderen
Link do specyfikacji produktu
https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/09/BGA_Zeeland_productdossier.pdf