WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Emmental français est-central"
Nr UE: PGI-FR-9180-AM01 - 16.4.2021
ChNP () ChOG (X)
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Syndicat des Fabricants et Affineurs d'Emmental Traditionnel (SFAET)
26 rue Proudhon - 25000 Besançon
Tel. +33 381834613
E-mail: emmentalgrandcru.labelrouge@gmail.com
W skład grupy wchodzą wszyscy producenci mleka i przetwórcy sera objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Emmental français est-central". W związku z tym ma ona uzasadniony interes w zaproponowaniu zmian w specyfikacji produktu.
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Francja
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne: aktualizacja danych kontaktowych właściwego organu państwa członkowskiego i grupy składającej wniosek, aktualizacja odniesień do struktur kontroli, aktualizacja wymogów krajowych (główne punkty podlegające kontroli).
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
5.1. Opis produktu
W przypadku prezentacji w formie sera tartego dodaje się, co następuje: "w worku nitki startego sera są wizualnie wyraźnie oddzielone i niesklejone". Zdanie to występuje w obecnej specyfikacji produktu, ale w rozdziale dotyczącym dowodów potwierdzających, że produkt pochodzi z określonego obszaru geograficznego, co jest nieodpowiednim miejscem dla elementu opisu produktu.
W jednolitym dokumencie zmieniono również akapit odpowiadający różnym formom prezentacji i przeniesiono go do pkt 3.5.
5.2. Obszar geograficzny
Obszar geograficzny, który w obecnej specyfikacji produktu obejmuje 13 departamentów, ograniczono do 6 departamentów: le Doubs, la Haute-Marne, la Haute-Saône, le Jura, le Territoire de Belfort i les Vosges. Departamenty l'Ain, la Côte d'Or, la Haute-Savoie, l'Isère, le Rhône, la Saône-et-Loire i la Savoie nie są już częścią obszaru geograficznego.
To ograniczenie obszaru geograficznego pozwala wzmocnić związek z terytorium ChOG. Tak ograniczony obszar geograficzny charakteryzuje się bardziej jednorodnymi warunkami klimatycznymi.
Od 2006 r. wszystkie podmioty uprawnione do produkcji mleka, wytwarzania i dojrzewania sera "Emmental français est-central" znajdują się na ograniczonym obszarze geograficznym określonym w projekcie zmiany specyfikacji produktu.
Zmianę tę wprowadza się również w jednolitym dokumencie.
5.3. Dowód pochodzenia
Na początku rozdziału dodaje się zdanie: "Każdy podmiot zamierzający prowadzić działania w odniesieniu do całości lub części specyfikacji produktu ma obowiązek identyfikacji przed grupą w celu uzyskania uprawnień, zanim rozpocznie jakąkolwiek produkcję", aby przypomnieć o spoczywającym na każdym podmiocie obowiązku zgłoszenia się przed rozpoczęciem produkcji, co umożliwi skontrolowanie go przez struktury kontroli. To uzupełnienie nie dotyczy jednolitego dokumentu.
5.4. Metoda produkcji
5.4.1. Produkcja mleka - żywienie bydła mlecznego
5.4.1.1. Pasze niedozwolone
W obecnej specyfikacji produktu zabrania się stosowania niektórych pasz w żywieniu bydła mlecznego (krów w okresie laktacji i krów zasuszonych). Dodano zakaz stosowania pasz zawierających surowce, dodatki i substancje pomocnicze w przetwórstwie uzyskane z organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO). Obecność surowców i dodatków uzyskanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie w żywieniu bydła mlecznego stanowi zagrożenie - bezpośrednie lub pośrednie - dla zdrowia konsumentów i dla środowiska.
Wprowadzono również zakaz stosowania "produktów pochodnych palmy i ziaren palmowych w dowolnej postaci", ponieważ produkty te uznano za nieodpowiednie ze względu na otaczające je kontrowersje.
Ponadto w celu usunięcia wszelkich niejasności redakcyjnych wyjaśniono, że pasze wymienione w wykazie są niedozwolone zarówno w żywieniu podstawowym, jak i uzupełniającym.
Wszystkie te zmiany wprowadza się również w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
5.4.1.2. Żywienie podstawowe
Zgodnie z obecną specyfikacją produktu w żywieniu podstawowym bydła mlecznego podstawą jest trawa i siano. Chów zwierząt musi odbywać się zgodnie z tradycyjnymi cyklami polegającymi na naprzemiennym wypasie i utrzymywaniu w zamknięciu.
Dodano, że w skład paszy podstawowej wchodzą, oprócz trawy, siana i otawy, wszystkie pasze objętościowe podawane jako pasza zielona lub siano. W jej skład wchodzą również bulwy roślin i buraki. Podawane pasze nie mogą jednak znajdować się w wykazie pasz niedozwolonych.
Zmianę tę wprowadza się również w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Wyjaśniono, że trawę i siano stanowiące 50 % całkowitej dawki pokarmowej należy rozumieć jako minimalną zawartość suchej masy całkowitej dawki pokarmowej dostarczanej przez paszę podstawową.
Zmianę tę wprowadza się również w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Dodano również, że 100 % pasz stanowiących paszę podstawową krów mlecznych pochodzi z obszaru geograficznego ChOG. Jednym z głównych celów wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu jest wzmocnienie związku produktu z jego terytorium. Na cechy organoleptyczne ma wpływ mikroflora mleka. Różnorodność biologiczna tej mikroflory sama w sobie zależy od rodzaju łąk i pasz podawanych zwierzętom. Mleko pochodzące z użytków zielonych obszaru geograficznego odznacza się wyższą zawartością białka niż we wszystkich innych regionach Francji. Specyfika ta jest wyraźniejsza, gdy w specyfikacji produktu zabrania się stosowania jakichkolwiek pasz pochodzących spoza obszaru geograficznego.
Zmianę tę wprowadza się w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
Określenie "utrzymywanie w zamknięciu" może podlegać interpretacji. W specyfikacji produktu zastąpiono je określeniem "pomieszczenie inwentarskie".
5.4.1.3. Wypas
W obecnej specyfikacji produktu wprowadzono wymóg, aby minimalny okres wypasu wynosił 5 miesięcy. Wymóg ten zwiększono do 6 miesięcy. Ponadto dodano, że w okresie wypasu każde gospodarstwo posiada co najmniej 30 arów trawy, spożywanej prosto z pastwiska, na krowę w okresie laktacji, z czego co najmniej 20 arów jest dostępnych z miejsca udoju i przeznaczonych pod wypas.
Obowiązkowy wypas i korzystanie z łąk stanowią bowiem główny element specyfikacji produktu. Łąki charakteryzują się dużą różnorodnością botaniczną i bakteryjną. Utrzymanie tradycyjnych cykli wypasu i sianokosów przyczynia się do zachowania różnorodności biologicznej łąk.
Zmiany te wprowadza się w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
5.4.1.4. Podawanie paszy do żłobu
Do obecnej specyfikacji produktu dodaje się przepis (wyjaśniający, że w przypadku gdy w tej samej oborze (tym samym budynku) przebywają zwierzęta inne niż krowy mleczne i wspomniane zwierzęta karmi się paszą niedozwoloną dla krów mlecznych, zwierzęta te należy trzymać w oddzielnym pomieszczeniu w oborze).
W specyfikacji produktu w żywieniu bydła mlecznego zabrania się stosowania różnych surowców, co oznacza, że bydło mleczne jest oddzielone od innych stad obecnych w gospodarstwach, w szczególności w pomieszczeniach inwentarskich. Przepis ten pozwala w szczególności uniknąć zanieczyszczenia paszy podawanej bydłu mlecznemu niedozwolonymi surowcami, w szczególności produktami sfermentowanymi, oraz ułatwia kontrolę.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5.4.1.5. Sposoby podawania paszy
W specyfikacji produktu wyjaśniono, że pasza sucha (siano, otawy) przeznaczona dla krów mlecznych (w tym zasuszonych) nie może być mokra przed podaniem i w trakcie podania. W przypadku podawania krowom mlecznym bulw lub buraków odrzuty należy usunąć w ciągu 24 godzin od podania.
Wyjaśnienie to dodaje się również w pkt 3.3 jednolitego dokumentu.
5.4.1.6. Żywienie uzupełniające
Wyjaśniono, że z wyjątkiem melas buraczanych i wywaru melasowego z buraków cukrowych pasze uzupełniające podaje się w postaci odwodnionej lub obojętnej.
W rozdziale tym umieszczono wykaz surowców i dodatków dozwolonych w żywieniu uzupełniającym bydła mlecznego. Klasyfikację zmieniono tak, aby odpowiadała nomenklaturze określonej w obowiązujących przepisach unijnych (rozporządzenie (UE) nr 68/2013). Punkty zostały odpowiednio zmienione.
Poprzedni pkt "1 - Ziarna zbóż: ich produkty i produkty pochodne" zastępuje się pkt "1 - Ziarna zbóż i ich produkty pochodne" zgodnie z obowiązującą nomenklaturą. Do wykazu obecnie dozwolonych surowców dodaje się sorgo. Sorgo stanowi alternatywę dla kukurydzy i nie jest przeciwwskazane w żywieniu bydła mlecznego.
Poprzedni pkt "2 - Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty pochodne" otrzymuje brzmienie "2 - Nasiona oleiste, owoce oleiste i ich produkty pochodne" zgodnie z obowiązującą nomenklaturą. Palma zostaje usunięta z wykazu obecnie dozwolonych surowców w postaci nasion, oleju lub makuchów.
Wyjaśniono, że wszystkie dozwolone surowce mogą być zawarte w postaci olejów i tłuszczów.
Poprzedni pkt "3 - Nasiona roślin strączkowych" otrzymuje brzmienie "3 - Nasiona roślin strączkowych i ich produkty pochodne" zgodnie z obowiązującą nomenklaturą.
Poprzedni pkt "4 - Produkty wytwarzania cukru" otrzymuje brzmienie "4 - Rośliny bulwiaste, rośliny korzeniowe i ich produkty pochodne" zgodnie z obowiązującą nomenklaturą. Do wykazu obecnie dozwolonych surowców dodaje się:
- wywar melasowy z buraków cukrowych;
- odwodnioną pulpę buraczaną (dozwoloną już w pkt "6 - Susz paszowy" obecnej specyfikacji produktu) i pulpę z bulw;
- białko ziemniaczane.
Białko ziemniaczane jest już dozwolone w innym punkcie obecnej specyfikacji produktu.
Surowiec "trzcina cukrowa" uwzględniono obecnie w pkt "7 - Inne rośliny, algi i ich produkty pochodne".
Poprzedni pkt "5 - Susz paszowy" otrzymuje brzmienie "6 - Pasze objętościowe i włókniste i ich produkty pochodne" zgodnie z obowiązującą nomenklaturą. Do wykazu obecnie dozwolonych surowców dodaje się odwodnione trawy i rośliny strączkowe. W obecnej specyfikacji produktu w żywieniu bydła mlecznego zezwala się już na stosowanie siana z traw i roślin strączkowych. Zezwolenie rozszerzono na te same rośliny pastewne w postaci odwodnionej lub jako produkty pochodne w koncentratach białkowych.
Poprzedni pkt "6 - Inne rośliny, ich produkty i produkty pochodne" otrzymuje brzmienie
"7 - Inne rośliny, algi i ich produkty pochodne" zgodnie z obowiązującą nomenklaturą.
Pkt 7 i tabelę dozwolonych dodatków w obecnej specyfikacji produktu zastępuje się trzema nowymi punktami w celu dostosowania ich do obowiązującej nomenklatury europejskiej. Są to następujące trzy kategorie:
- kategoria 11: minerały i ich produkty pochodne;
- kategoria 12: produkty (uboczne) fermentacji mikroorganizmów - zob. zmiana 13 dotycząca wywarów melasowych;
- dodatki i substancje pomocnicze w przetwórstwie (zob. uproszczony wykaz dopuszczonych dodatków w rozporządzeniach (WE) nr 1831/2003 i (UE) 2019/962).
Te zmiany, które nie zmieniają właściwości produktu, nie mają wpływu na jednolity dokument.
5.4.1.7. Schematy żywienia krów mlecznych
Schematy żywienia zaktualizowano, aby uwzględnić w nich zmiany wyjaśnione powyżej:
- wydłużenie minimalnego okresu wypasu z 5 do 6 miesięcy;
- zastąpienie terminu "trawa lub siano lub otawy" terminem "pasza podstawowa".
Wykreślono wyrażenie "w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia zwierząt" jako zbędne.
Ta zmiana, która nie zmienia właściwości produktu, nie ma wpływu na jednolity dokument.
5.4.2. Zakłady serowarskie - Przechowywanie i odbiór mleka
Skreśla się zdanie: "Należy zapewnić identyfikowalność mleka odbieranego przez zakłady serowarskie. Zakłady serowarskie prowadzą i aktualizują księgę odbiorów mleka", ponieważ nie powinno znajdować się ono w rozdziale "Metoda produkcji".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5.4.3. Zakłady serowarskie - Łańcuch produkcji
Skreśla się zdanie: "Zakłady produkcyjne muszą znajdować się na obszarze geograficznym określonym w pkt 3", ponieważ jest to powtórzenie obowiązku zawartego w rozdziale dotyczącym określenia obszaru geograficznego.
Skreśla się zdanie: "Mleko wykorzystywane do produkcji musi pochodzić z uprawnionych gospodarstw, które spełniają wymogi specyfikacji produktu", ponieważ jest to powtórzenie obowiązku zawartego w rozdziale dotyczącym dowodów potwierdzających, że produkt pochodzi z obszaru geograficznego.
W rozdziale "Metoda produkcji" skreśla się akapit: "W celu umożliwienia kontroli w dowolnym czasie należy zapewnić identyfikowalność produkcji »Emmental français est-central« umożliwiającą poznanie pochodzenia wykorzystanego mleka i kontrolę produktu na wszystkich etapach jego produkcji. System musi umożliwić również zapewnienie późniejszej identyfikacji produkowanych kręgów" i przenosi się go do rozdziału dotyczącego dowodów potwierdzających, że produkt pochodzi z obszaru geograficznego, co wydaje się bardziej odpowiednie.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
5.4.4. Zakłady serowarskie - Produkcja
Celem wyjaśnienia jest potwierdzenie, że zabrania się stosowania każdego innego środka konserwujący niż sól.
Dodano, że żaden ze składników i żadna z substancji pomocniczych w przetwórstwie nie mogą być uzyskane z organizmów zmodyfikowanych genetycznie. Zmiana ta jest uzasadniona niezakończoną jeszcze oceną ryzyka dla konsumenta i środowiska.
Usunięto maksymalny czas utrzymywania temperatury skrzepu (90 minut), ponieważ nie ma on znaczenia technologicznego ani jakościowego.
W rozdziale "Metoda produkcji" skreśla się akapit: "Wszystkie wymogi dotyczące warunków odbioru mleka, przyjmowania, przechowywania mleka w zakładzie serowarskim oraz produkcji muszą być nadzorowane i kontrolowane przez osobę odpowiedzialną za produkcję. Wszystkie karty dokumentacji produkcji należy przechowywać przez 3 lata" i przenosi się go do rozdziału dotyczącego dowodów potwierdzających, że produkt pochodzi z obszaru geograficznego, który to rozdział wydaje się bardziej odpowiedni.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
5.4.5. Dojrzewanie - Długość okresu dojrzewania serów
Skreśla się zdanie: "Dojrzewalnie muszą znajdować się na obszarze geograficznym określonym w pkt 3", ponieważ jest to powtórzenie obowiązku zawartego w rozdziale dotyczącym określenia obszaru geograficznego.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5.5. Związek
Całkowicie przeredagowano brzmienie rozdziału "Elementy potwierdzające związek z obszarem geograficznym", aby podkreślić ten związek lepiej i w większym skrócie.
Dodaje się zdanie wprowadzające: "Związek z pochodzeniem »Emmental français est-central« opiera się na jego określonej jakości".
Usunięto odniesienie do masywu alpejskiego, ponieważ nie jest on już częścią wyznaczonego obszaru geograficznego.
W specyfice produktu powtórzono elementy wymienione w rozdziale "Opis produktu".
To przeredagowanie, które nie zmienia związku, dotyczy również jednolitego dokumentu.
5.6. Etykietowanie
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012 dodaje się, że nazwa produktu i symbol unijny muszą znajdować się w tym samym polu widzenia. W związku z tym zdaniem: "Poza napisami, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie zgodnie z przepisami dotyczącymi etykietowania i prezentacji środków spożywczych, na etykiecie w tym samym polu widzenia umieszcza się zarejestrowaną nazwę produktu i symbol ChOG Unii Europejskiej" zastąpiono zdanie: "Nazwa »Emmental français est-central« i logo ChOG Unii Europejskiej są obowiązkowe na etykiecie serów przeznaczonych do sprzedaży dla konsumenta".
Wyjaśnienie to wprowadza się w jednolitym dokumencie.
5.7. Inne
Zaktualizowano dane kontaktowe właściwego organu państwa członkowskiego, jak również grupy składającej wniosek. Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Struktury kontroli:
Zgodnie z instrukcjami obowiązującymi na szczeblu krajowym, które mają na celu ujednolicenie formułowania specyfikacji produktów, usuwa się nazwę i dane kontaktowe jednostki certyfikującej.
Punkt ten zawiera obecnie dane kontaktowe właściwych organów kontroli na szczeblu krajowym we Francji: Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité [INAO]) oraz Dyrekcji Generalnej ds. Konkurencji, Konsumpcji i Walki z Nadużyciami (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes [DGCCRF]).
Nazwa i dane kontaktowe jednostki certyfikującej są obecnie dostępne na stronie internetowej INAO oraz w bazie danych Komisji Europejskiej.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
W wymogach krajowych tabelę głównych punktów podlegających kontroli uzupełniono nowymi obowiązkami związanymi z wypasem. Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Jej celem jest ograniczenie występujących nadużyć, usprawnienie procedur dotyczących powierzania pracy cudzoziemcom, zmniejszenie zaległości załatwiania spraw przez urzędy oraz pełna elektronizacja postępowań. Nowe przepisy wejdą w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia
10.04.2025Kobiety i mężczyźni z innych roczników są w nieco innej sytuacji niż emerytki z rocznika 1953. Dowiedzieli się bowiem o zastosowaniu do nich art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej znacznie wcześniej, bo od 2 do ponad 6 lat przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego - przekonywał w Sejmie Sebastian Gajewski, wiceszef resortu pracy. Zdaniem prawników, ministerstwo celowo różnicuje sytuację wcześniejszych emerytów, by dla pozostałych roczników wprowadzić mniej korzystne rozwiązania niż dla rocznika 1953.
08.04.2025Sejm uchwalił w piątek ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do Senatu.
04.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.431.26 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
Data aktu: | 14/11/2022 |
Data ogłoszenia: | 14/11/2022 |