Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 397/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Panciu"

PDO-RO-A1584-AM02

Data przekazania informacji: 22 lipca 2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opcjonalne informacje na etykietach

Do specyfikacji produktu dodaje się dodatkowe przepisy dotyczące opcjonalnych informacji na etykietach, które odnoszą się do określonych metod produkcji (stosowanie terminów określających praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie i nadające winom szczególne właściwości sensoryczne, które to terminy dają konsumentowi odpowiednie rozeznanie na temat jakości, dojrzałości i leżakowania).

Wprowadzono zmiany w rozdziale V specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Panciu 2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - wina białe i różowe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina białe charakteryzują się zróżnicowanymi niuansami aromatycznymi z nutami owoców cytrusowych i ziół, które nadają winu rześkość i świeżość, nutami różanymi (Sarba), średnią kwasowością o wyraziście świeżym charakterze z aromatami słodkimi lub aromatami owoców egzotycznych bądź kwiatów winorośli, delikatnymi aromatami jabłek, którym towarzyszą nuty kwiatowe (Feteasca regala), aromatem masła i tropikalnym smakiem o optymalnej kwasowości (Chardonnay) oraz subtelnymi nutami świeżych owoców.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina czerwone charakteryzują się średnią cielistością oraz aromatami maliny, śliwki i czerwonej porzeczki, potencjałem aromatycznym obejmującym aromaty od zielonej papryki po przejrzałą czarną porzeczkę (Cabernet Sauvignon) oraz aromatami dojrzałych czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka). W miarę dojrzewania w winach wyczuwalne stają się nuty rodzynek i czarnego pieprzu, uzyskują one intensywne zabarwienie oraz optymalną zawartość alkoholu, a w przypadku uwydatnienia surowego charakteru i specyficznego aromatu wykorzystanej odmiany winorośli (Feteasca neagra) otrzymane wina są w przeważającej mierze wytrawne i półwytrawne.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki uprawy

Praktyka uprawy

- minimum 3 000 roślin/ha,

- nawadnianie: w miejscach, w których jest to konieczne ze względu na warunki glebowo-klimatyczne, istnieje system nawadniania kropelkowego, który zostanie rozbudowany; stosuje się go w taki sposób, aby uniknąć negatywnego wpływu na jakość winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer alb 15 000 kg winogron z hektara

2. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Aligote, Babeasca gri, Sarba, Traminer roz

16 500 kg winogron z hektara

3. Feteasca regala, Galbena de Odobesti, Cramposie, Cramposie selectionata, Francusa, Mus- toasa de Maderat, Furmint, Riesling italian

19 000 kg winogron z hektara

4. Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir, Merlot

16 500 kg winogron z hektara

5. Babeasca neagra, Burgund mare

17 500 kg winogron z hektara

6. Codana, Arcas, Negru Aromat, Portugais bleu, Cadarca, Plavaie

21 000 kg winogron z hektara

7. Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer alb 116 hektolitrów z hektara

8. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Aligote, Babeasca gri, Sarba, Traminer roz 127 hektolitrów z hektara

9. Feteasca regala, Galbena de Odobesti, Cramposie, Cramposie selectionata, Francusa, Mus- toasa de Maderat, Furmint, Riesling italian

146 hektolitrów z hektara

10. Plavaie

162 hektolitrów z hektara

11. Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir, Merlot

127 hektolitrów z hektara

12. Babeasca neagra, Burgund mare

135 hektolitrów z hektara

13. Codana, Arcas, Negru Aromat, Portugais bleu, Cadarca

162 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Vrancea:

- Miejscowości: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu

- Miejscowości: Movilita, Diocheti-Rediu, Movilita Trotusanu, Frecatei, Valeni

- Miejscowości: Straoane, Repedea, Muncelu, Valeni

- Miejscowości: Fitioneęti, Holbänesti, Ghimiceęti, Ciolänesti, Mänästioara

- Miejscowości: Märä§e§ti, Haret, Calimanesti, Modruzeni, Siretu, Tięita, Pädureni

- Miejscowości: Tifeęti, Sarbi, Olesesti, Vitäne§ti, Clipice§ti, Bätinesti, Igcsti, Päträscani

- Miejscowości: Päunesti, Viisoara.

- Miejscowości: Ruginesti, Copäcesti, Väleni, Anghelesti.

- Miejscowości: Pufesti, Domnesti-Targ, Ciorani, Domnesti-Sat.

7. Odmiany winorośli

Aligoté B - Plant de Trois, Plant Gris, Vert Blanc, Troyen Blanc

Arcas N

Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Babeasca gri G

Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Cadarcä N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojanä, Gamzä, Fekete budai

Chardonnay W - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Codanä N

Cramposie B

Cramposie selectionatä B

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada randunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Francusä B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä creatä

Furmint B - Furmin, Som szalai, Szegszolo

Galbenä de Odobesti W - Galbenä de Cäpätanu, Galbenä Uriasä, Galbenä

Merlot N - Bigney rouge

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Mustoasä de Mäderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube

Negru Aromat N

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder,Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Plävaie B - Bälanä, Plävanä, Poamä bälaie

Portugais Bleu N - Blauer Portugieser, Oporto, Portugieser,

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon verde

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer

Traminer aromat alb B

Tämäioasä romaneasca B - Busuioacä de Moldova, Muscat blanc a petit grains

Tämäioasä romaneasca B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

Sarba B

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Podłoże skalne: podnóże gór powstałe wskutek nagromadzenia czwartorzędowych stożków napływowych, których wiek i wysokość maleją im dalej na wschód, w kolejności, w której zostały uformowane przez rzeki przecinające Karpaty i Karpaty Południowe. Z punktu widzenia budowy są to złoża żwirowo-piaskowe pokryte czwartorzędową lessową warstwą pyłową spoczywającą na plioceńskich osadach morskich (margle, iły, piaski).

Ukształtowanie terenu: wyodrębnia się dwie podjednostki funkcjonalne podnóża gór: obszar wyżynnego podnóża (wczesny i środkowy plejstocen) oraz obszar nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągające się aż po obecną równinę rzeki Seret, przy czym oba te obszary stanowią teren maksymalnego rozwoju uprawy winorośli, w szczególności dzięki naprzemiennemu występowaniu terenów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją.

Klimat: typowy dla lasostepu, odpowiadający umiarkowanemu klimatowi kontynentalnemu znajdującemu się pod wpływem mas powietrza napływających z północy, z obszaru skandynawsko-bałtyckiego, które mieszają się z tropikalnymi masami ciepłego powietrza napływającymi z południa, z obszaru śródziemnomorskiego, zapewniający w ten sposób idealne warunki do rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, w szczególności dzięki zróżnicowaniu nasłonecznieniu i sprzyjającym opadom. Średnia roczna temperatura, średnia roczna suma opadów i, w szczególności, strumień promieniowania oraz kąt padania promieniowania słonecznego sprzyjają dobremu rozwojowi winnic. Gleby: tekstura gleb występujących w przedmiotowym regionie winiarskim sprawia, że gleby te posiadają właściwości fizykochemiczne i hydrofizyczne najbardziej sprzyjające uprawie winorośli: porowatość, aeracja, przepuszczalność, struktura gruzełkowata i dobry wertykalny odpływ wody deszczowej umożliwiają ograniczenie występowania grzybowych chorób roślin oraz zapewnienie stosunkowo łatwej uprawy gleb obsadzonych winoroślą. Z typologicznego punktu widzenia przeważają gleby zaliczane do kategorii Mollisols (z poziomem cambic i argic) oraz gleby leśne. Czarnoziemy z poziomem cambic posiadają wszystkie korzystne właściwości chemiczne, biologiczne i troficzne.

Szczegółowe informacje o produkcie

Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz odpowiednią kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.

Wina czerwone są znane ze swojego delikatnego charakteru, łagodnych tanin oraz żywej barwy.

Dowody archeologiczne zgromadzone w przedmiotowym regionie kraju wskazują, że region ten zamieszkiwali wolni Dakowie, którzy uprawiali winorośl, co potwierdzają pozostałości archeologiczne, w których zachowały się motywy ornamentalne przedstawiające podporę pod winorośl. Od 1527 r. Georg von Reichersterffer, emisariusz Ferdynanda I Habsburga do władcy Petru Raresa, w sprawozdaniu z podróży wspomina o winnicach istniejących w przedmiotowym regionie znanych od tego czasu pod nazwą "Podgoria Crucilor" (Winnica Krzyży). W dziele "Codex Bandinus" znajdują się inne wzmianki, zgodnie z którymi "w całej południowej części Mołdawii produkuje się tyle wina, że w czasie zbiorów około pół litra wina (zwane »vadra«) kosztuje 4 solidów, a zimą 6 lub 7 solidów".

Czynniki determinujące

Ukształtowanie powierzchni charakteryzujące się występowaniem obszaru wyżynnego podnóża (wczesny i średni plejstocen) oraz obszaru nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągających się aż po równinę rzeki Seret, a także naprzemiennym występowaniem obszarów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją okazuje się optymalne do uprawy winorośli, w szczególności odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Etykietowanie i wprowadzanie do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

brak dodatkowych przepisów.

Produkcja poza wyznaczonym obszarem

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W określonych warunkach klimatycznych mających pozytywny wpływ na otrzymywane zbiory ze względu na potencjał niektórych odmian winorośli winogrona zebrane w winnicach znajdujących się na wyznaczonym obszarze można przetwarzać również poza wyznaczonym obszarem, na sąsiadującym z nim obszarze, na którym znajdują się ośrodki winifikacji posiadające optymalne warunki do szybkiej winifikacji, fermentacji w kontrolowanej temperaturze oraz zachowania aromatów i barw właściwych dla danych odmian winorośli. Obszar ten znajduje się w miejscowościach położonych w departamencie Vrancea:

- Odobesti, Jaristea;

- Cotesti, Obrejita, Tâmboiesti, Popesti, Budesti, Cârligele, Vârtescoiu, Câmpineanca.

Opcjonalne informacje na etykietach

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Niektóre określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności w ramach etykietowania/prezentacji, jak następuje:

- określenia "fermentat in barrique (poddane fermentacji w beczkach)", "maturat in barrique (dojrzewało w beczkach)", "fermentat în prezenta aschiilor de stejar (poddane fermentacji w obecności kawałków drewna dębowego)" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar (dojrzewało w obecności kawałków drewna dębowego)" mogą być umieszczane na etykietach w języku rumuńskim. Można też stosować terminy w innych powszechnie znanych językach w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu, takie jak którekolwiek z następujących określeń:

- "fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";

- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".

Określenia te mogą być w innym powszechnie znanym języku lub w języku kraju, w którym dane wino ma być wprowadzone do obrotu, jeżeli producent wina tak zdecyduje, informując konsumenta o zastosowanych praktykach stosowanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.

W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâton- nage" i "aged on the lees".

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_panciu_modif_cf_cererii_1424_14.06.2019_cf_cererii_485_02.03.2022_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.397.9

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 17/10/2022
Data ogłoszenia: 17/10/2022