INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Coteşti"
PDO-RO-A1577-AM03
Data przekazania informacji: 15 lipca 2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Dodanie opcjonalnych informacji na etykietach
Do specyfikacji dodaje się dodatkowe przepisy dotyczące opcjonalnych informacji na etykietach win, które odnoszą się do niektórych metod produkcji (stosowanie terminów określających praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie i nadające winom szczególne właściwości sensoryczne, które to terminy mają znaczenie dla konsumenta pod względem jakości, dojrzałości i leżakowania).
Wprowadzono zmiany w rozdziale V specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Coteęti
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win w chwili dopuszczenia do konsumpcji
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Feteasca alba - subtelne wino neutralne z punktu widzenia aromatycznego; w przypadku fermentacji w niskich temperaturach mogą się rozwinąć pewne aromaty fermentacji.
Feteasca regala - zarazem dynamiczne i spokojne, z delikatnym aromatem jabłek i nutami kwiatowymi.
Galbena de Odobesti - delikatny aromat, wino o niskiej potencjalnej zawartości alkoholu.
Tämäioasä romäneascä - w pierwszych latach charakteryzuje się bogactwem aromatycznym i aromatem konfitury różanej; w miarę procesu dojrzewania nabiera aromatu piżma, rodzynek, miodu i przypraw.
Sarba - nuty cytrusowe i ziołowe, wyraziste, świeże, kwiatowe aromaty róży, bazylii.
Fräncusa - wina o umiarkowanej zawartości alkoholu i neutralnym charakterze.
Cramposia - białożółtawa barwa przechodząca w zieloną z subtelnym aromatem świeżych owoców.
Riesling - neutralny smak.
Sauvignon - wina wytrawne o średniej lub wysokiej kwasowości, wyraźnej świeżości, nutach ziołowych lub aromatach delikatnie słodkich owoców tropikalnych, często z aromatem kwiatów winorośli.
Chardonnay - różne aromaty, neutralne, maślane, tropikalne; ze względu na kwasowość jest to bardzo dobry surowiec do produkcji wina musującego.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 250 |
2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne win w chwili dopuszczenia do konsumpcji
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Feteasca neagra - ostre w charakterze, produkcja mająca na celu uzyskanie wina półwytrawnego i półsłodkiego podkreśla szczególny aromat śliwek suszonych na słońcu, czerwono-fioletowa barwa w młodych winach.
Babeasca neagra - potencjalna zawartość alkoholu 10-11 % obj.
Cabernet Sauvignon - nadaje się do dojrzewania i leżakowania, aromatyczne z dzikimi nutami drzewnymi, aromat zielonej papryki i czarnej porzeczki.
Merlot - zrównoważona intensywność, dominujące aromaty maliny, śliwki i czarnej porzeczki, odmiana preferowana do kupażowania głównie z Cabernet Sauvignon.
Pinot Noir - jako młode wino charakteryzuje się nutami czereśni, śliwek i truskawek (dojrzałe, czerwone owoce); w miarę dojrzewania nabiera nut rodzynek, siana, tytoniu, skóry, grzybów i czarnego pieprzu oraz przezroczystej brą- zowawo-czerwonej barwy.
Syrah - wino o silnym smaku przypominającym czarne owoce leśne, przyprawy, lukrecję, ciemną czekoladę i pieprz. Jego gęstość jest wyższa od średniej i zazwyczaj charakteryzuje się wysoką zawartością tanin, co sprawia, że idealnie komponuje się z pikantnymi daniami, jagnięciną i dziczyzną. W procesie produkcji wina zazwyczaj sprawdza się bardzo dobrze jako odmiana winorośli wykorzystywana osobno, jednak jest często łączona z innymi odmianami, przeważnie Cabernet Sauvignon i Merlot, dzięki czemu powstaje eleganckie wino o wyjątkowej trwałości.
Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, wysoką zawartością alkoholu, jasnoczerwoną barwą, niekiedy z fioleto- wawymi refleksami, złożonym aromatem pieprzu, czeremchy, świeżych owoców leśnych, zrównoważoną kwasowością i aksamitną teksturą.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | 9 |
Minimalna kwasowość ogólna: | 3,5 miliekwiwalentów na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): | 250 |
5. Praktyki enologiczne
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
Z odmian Pinot gris i Traminer roz można otrzymywać wina białe i różowe, w zależności od wyboru technologii przez producenta.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer aromat
14 000 kg winogron z hektara
2. Tämaioasä romaneasca, Busuioacä de Bohotin, Traminer roz
14 500 kg winogron z hektara
3. Feteascä alba, Riesling de Rhin, Bäbeascä gri, Cramposie selectionatä, Sarba, Bäbeascä nea- gra, Burgund mare, Cadarca, Negru Aromat
15 500 kg winogron z hektara
4. Feteasca regala, Riesling italian, Aligote, Francusa, Galbena de Odobesti, Mustoasa de Maderat, Plavaie, Furmint
18 000 kg winogron z hektara
5. Syrah
21 500 kg winogron z hektara
6. Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot
17 500 kg winogron z hektara
7. wina białe, wina różowe
135 hektolitrów z hektara
8. wina czerwone
130 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Okręg Vrancea:
- Miejscowości: Vartescoiu, Campineanca, Pietroasa, Faraoanele, Ramniceanca, Beciu, Pietroasa, Olteni;
- Miejscowości: Brosteni, Capatanu, Pitulusa, Arva
- Miejscowości: Carligele, Dalhauti, Bonteęti, Blidari;
- Miejscowości: Cotesti, Budesti, Valea Cotesti, Golestii de Sus;
- Miejscowości: Urechesti, Popesti, Terchesti;
- Miejscowości: Dumbraveni, Dragosloveni, Candesti, Alexandru Vlahuta, Dumbraveni;
- Miejscowości: Bordesti, Bordestii de Jos
- Miejscowości: Tamboesti, Slimnic, Trestieni, Pietroasa, Padureni, Obrejita
- Miejscowości: Slobozia Bradului, Sihlea, Coroteni, Valea Beciului, Cornetu, Oläreni;
- Miejscowości: Slobozia Ciorästi, Jiliste, Armeni.
Okręg Buzäu
- Miejscowości: Grebänu, Zäplazi, Livada, Livada Micä, Plevna, Homesti;
- Miejscowości: Podgoria, Oratia, Cotatcu, Täbäcari
- Miejscowości: Topliceni, Räduce§ti
7. ODMIANY WINOROŚLI
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger Busuioacä de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovâi, Muscat violet cyperus, Tämäioasä violetä Babeasca gri G
Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldäru§ä, Serecsia
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Cadarcä N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojanä, Gämzä, Fekete budai
Chardonnay B - Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay
Crámposie selectionatä B
Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada rândunicii
Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal
Fráncusa B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä creatä
Furmint B - Furmin, Som szalai, Szegszolo
Galbenä de Odobesti B - Galbenä de Cäpätanu, Galbenä Uriasä, Galbenä
Merlot N - Bigney rouge
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Mustoasä de Mäderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube
Negru Aromat N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Sauvignon B - Sauvignon verde
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
Tämäioasä romäneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka
Sarba B
8. Opis związku lub związków
8.1. Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
Obszar ChNP Cotesti znajduje się po południowej stronie obszaru podgórskiego Vrancei na wschód od Karpat i Sub- karpat i stanowi przedłużenie winnic Panciu i Odobesti, które położone są na północy. Te trzy winnice razem tworzą znane "Winnice Vrancea" lub "Winnice Putna". Obszar jest podzielony na pasma biegnące z północy na południe między dolinami rzek Milcov i Ramna. Położony jest w przejściowej, podgórskiej strefie biologicznej, glebowej i klimatycznej między "Campia Romana" (Niziną Wołoską) na wschodzie (wysokość poniżej 100 m) a łukiem Subkarpat na zachodzie (wzgórze Deleanu, 698 m, i wzgórze Capatanei, 592 m) na wysokości ponad 300 metrów nad poziomem morza.
Rodzaj skał - naprzemienne występowanie podgórskich piasków i żwiru Dolnego i Średniego Plejstocenu, pokrytego mieszanymi, lessowymi osadami gliniastymi i piaszczystymi. To kontynentalne plejstoceńskie podłoże położone jest na glinie morskiej, piasku i osadach z margli.
Rzeźba - duże, prawie pionowe odcinki między rzekami, o ekspozycji na słońce głównie po południowych i wschodnich stronach, chociaż zachodnie zbocza są również wystarczająco nasłonecznione i jako takie nadają się do uprawy winorośli, co tłumaczy dużą liczbę winnic.
Klimat - lasostep, który występuje na tym obszarze, zapewnia doskonałe warunki rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, głównie z powodu obfitego ciepła słonecznego i korzystnego systemu opadów. Znaczny napływ promieniowania słonecznego i średnia liczba godzin nasłonecznienia zapewniają optymalne warunki dla wzrostu winorośli, dojrzewania winogron i stężenie cukru w winogronach.
8.2. Specyfika produktu, związek przyczynowy
Wina czerwone mają intensywną barwę, charakteryzują się zrównoważoną intensywnością, z dominującymi nutami aromatycznymi malin, śliwek, porzeczek, czereśni, truskawek, rodzynek, grzybów i czarnego pieprzu, zrównoważoną kwasowością i aksamitnością.
Wina białe są świeże, zazwyczaj z aromatami owoców cytrusowych lub tropikalnych, kwiatowymi aromatami róży, bazylii, charakteryzują się świeżym smakiem, optymalną kwasowością, czasami aromatem świeżych zielonych jabłek.
Ze względu na kwasowość gleby wina białe charakteryzują się świeżością i winnością, z nutami świeżych owoców.
Wina czerwone są aksamitne z dobrze zintegrowanymi taninami ze względu na specyficzny klimat lasostepu i ciepło słoneczne. Średni czas trwania nasłonecznienia zapewnia optymalny rozwój winorośli i stężenie cukru w winogronach.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Odstępstwo dotyczące produkcji
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj dodatkowego warunku:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
W pewnych warunkach klimatycznych, które w połączeniu z potencjałem niektórych odmian mają pozytywny wpływ na plony na plantacjach na wyznaczonym obszarze, możliwe jest przetwarzanie moszczu lub win objętych ChNP Cotesti również poza wyznaczonym obszarem, na obszarze sąsiednim, gdzie ośrodki uprawy winorośli oferują najlepszą zdolność produkcyjną. Na obszarze sąsiadującym przeznaczonym do tego celu, obejmującym wymienione poniżej gminy okręgu Vrancea, zapewnia się szybką produkcję wina, produkcję wina w kontrolowanej temperaturze i fermentację w kontrolowanej temperaturze, w celu zachowania potencjału aromatycznego niektórych odmian: Pan- ciu, Movilita, Odobesti, Unirea, Jaristea i Bolotesti.
Na każdym etapie procesu produkcji i po dokonaniu oceny cech charakterystycznych i jakości uzyskanego produktu producent może w celu zapewnienia zgodności przeklasyfikować produkty winiarskie do kategorii produktów przewidzianych w obowiązujących przepisach.
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Niektóre określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności, jak następuje:
określenia "fermentat in barrique (poddane fermentacji w beczkach)", "maturat in barrique (dojrzewało w beczkach)", "fermentât în prezenta aschiilor de stejar (poddane fermentacji w obecności kawałków drewna dębowego)" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar (dojrzewało w obecności kawałków drewna dębowego)" mogą być umieszczane na etykietach w języku rumuńskim. Można też stosować terminy w innych powszechnie znanych językach w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu, takie jak którekolwiek z następujących określeń:
"fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";
"fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".
Określenia te mogą być w innym powszechnie znanym języku lub w języku kraju, w którym dane wino ma być wprowadzone do obrotu, jeżeli producent wina tak zdecyduje, informując konsumenta o zastosowanych praktykach stosowanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.
W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâton- nage" lub "aged on the lees".
Link do specyfikacji produktu
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2022.390.44 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 |
Data aktu: | 11/10/2022 |
Data ogłoszenia: | 11/10/2022 |