Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Huşi"
PDO-RO-A1583-AM03
Data przekazania informacji: 12 lipca 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Dodanie szczególnych warunków etykietowania
Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy dotyczące nieobowiązkowych informacji na etykietach win, które to informacje odnoszą się do niektórych metod produkcji (stosowanie określeń wskazujących na praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie, które nadają winom ich wyjątkowe właściwości sensoryczne, mające znaczenie dla konsumenta, dotyczące jakości, dojrzałości i leżakowania).
Wprowadzono zmiany w rozdziale XII specyfikacji oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Hu§i
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
1. Właściwości organoleptyczne
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
1. Muscat Ottonel: barwa słomkowożółta/intensywnie żółta, typowy, harmonijny, okrągły aromat.
2. Sauvignon: barwa żółtawozielona, intensywny aromat kwiatów winorośli, czarnego bzu, zielonych cytrusów, owocowe, w miarę dojrzewania pojawiają się nuty melona.
3. Pinot Gris: barwa cytrynowożółta, zielonkawa, zapach letnich jabłek lub świeżo skoszonej trawy, lekko gorzkie.
4. Feteasca Regala: barwa cytrynowożółta, złota, zapach polnych kwiatów, po okresie dojrzewania zapach świeżo
skoszonej trawy, miodu, owocowe.
5. Feteasca Alba: barwa słomkowożółta/zielonkawa, typowy aromat kwitnącej winorośli, z typową naturalną subtelnością.
6. Riesling Italian: barwa słomkowożółta, delikatny aromat dojrzewających winogron, lekko kwaśny smak, wyrazisty, owocowy, okrągły, przyjemny posmak.
7. Zghihara de Husi: barwa żółtawozielona, owocowe, aromat zielonego jabłka, owoców cytrusowych, kwaśny smak.
8. Chardonnay: barwa złotożółta, aromat kwiatów akacji, nuta świeżego masła, kwiatowe, zrównoważona kwasowość.
9. Tamâioasa Româneasca: barwa żółtawozielona/słomkowa, wyraźny aromat kadzidła i bazylii.
10. Aligoté: barwa słomkowożółta, lekko gorzki posmak.
11. Pinot Noir: barwa rubinowoczerwona, aromat czereśni, truskawek, wiśni, aksamitne.
12. Feteasca Neagra: barwa czerwona przypominająca barwę owocu granatu, aromat z nutami śliwek, pełne.
13. Cabernet Sauvignon: barwa czewonofioletowa, aromat czerwonych porzeczek, żurawiny, jeżyn, mocno ziołowe.
14. Merlot: barwa jasnoczerwona/ciemnoczerwona, aromat dojrzałych owoców leśnych, aksamitne.
15. Babeasca Neagra: barwa jasnoczerwona, kwiatowy bukiet, taninowe.
16. Busuioaca de Bohotin: barwa łupinki cebuli, zapach płatków róży i bazylii, długo utrzymujący się smak.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
10,5 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
250 |
2. Właściwości organoleptyczne
ZWIĘZŁY OPIS TEKSTOWY
Ogólne właściwości organoleptyczne win otrzymywanych z białych odmian Grasä de Cotnari, Muscadelle, Semillon, Riesling de Rhin:
odmiany aromatyczne i półaromatyczne charakteryzują się ponadprzeciętnymi nutami zapachowymi, które mogą powodować gromadzenie się aromatów lub cukrów, co prowadzi do wyraźnego zróżnicowania produktów oferowanych konsumentom.
Ogólne właściwości organoleptyczne win otrzymywanych z czerwonych odmian Syrah, Zweigelt, Sangiovese, Nebbiolo, Barbera:
wina charakteryzują się większym gromadzeniem się barwnych tanin i równym stężeniem ich aromatycznego charakteru. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że wynika to ze zmiany klimatu, która w ostatnich latach nastąpiła na tym obszarze.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): |
15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): |
10,5 |
Minimalna kwasowość ogólna: |
4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): |
20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
250 |
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Praktyki uprawy
Praktyka uprawy
- minimum 3 000 roślin/ha lub minimum 75 % roślin w stosunku do planowanej winnicy;
- nawadnianie: jest dozwolone jedynie w latach suszy i pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha);
- zielone zbiory - zmniejszanie liczby gron w fazie véraison, gdy potencjalna produkcja przekracza maksymalne limity dozwolone w ramach specyfikacji.
2. Produkcja win
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji win
W pewnych warunkach klimatycznych, które w połączeniu z potencjałem niektórych odmian mają pozytywny wpływ na plony na plantacjach na wyznaczonym obszarze, możliwe byłoby przetwarzanie win objętych ChNP Husi również poza wyznaczonym obszarem, na obszarze sąsiednim, gdzie ośrodki uprawy winorośli oferują najlepszą zdolność produkcyjną.
Sąsiadujący obszar przeznaczony do tego celu (szybki proces produkcji wina, fermentacja w kontrolowanej temperaturze, zachowanie potencjału aromatycznego niektórych odmian, w tym Feteasca Regala, Sauvignon, Muscat Ottonel, Tâmâioasâ Româneascâ, Busuioacâ de Bohotin) obejmuje następujące miasta i wsie w okręgu Vrancea:
- Panciu, Movilita;
- Odobesti, Unirea, Jaristea, Bolotesti;
- Obrejita, Tâmboiesti, Popesti, Budesti, Cârligele, Vârtescoiu, Câmpineanca.
3. Produkcja wina białego lub różowego
Szczególna praktyka enologiczna
Z odmian Pinot Gris i Traminer roz można otrzymywać wina białe i różowe, w zależności od wyboru producenta, stosując technologie, które zachowują jakość winogron objętych ChNP i win produkowanych z tych odmian.
5.2. Maksymalna wydajność
1. Odmiany Aligoté, Feteasca Regala, Zghihara de Husi, Crâmposie Selectionata, Francusa, Plavaie, Donaris i Grasa de Cotnari
16 000 kg winogron z hektara
2. Odmiany Riesling Italian, Semillon, Babeasca Gri, Codana i Portugais Bleu
16 000 kg winogron z hektara
3. Odmiany Riesling de Rhin, Muscadelle, Feteasca Alba, Chardonnay, Aromat de łasi, Syrah, Sangiovese, Nebbiolo i Barbera
15 000 kg winogron z hektara
4. Odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot Gris, Tamaioasa Romaneasca, Sarba, Traminer roz, Busuioaca de Bohotin, Merlot i Zweigelt
13 500 kg winogron z hektara
5. Odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Negru Aromat i Babeasca Nea- gra
12 600 kg winogron z hektara
6. Wina białe i różowe, odmiany Aligoté, Feteasca Regala, Zghihara de Husi, Cramposie Selec- lionata, Francusa i Plavaie
123 hektolitry z hektara
7. Wina białe i różowe, odmiany Grasa de Cotnari, Donaris, Riesling Italian, Semillon, Babeasca Gri, Codana i Portugais Bleu
123 hektolitry z hektara
8. Wina czerwone, odmiany Codana i Portugais Bleu
119 hektolitrów z hektara
9. Wina białe i różowe, odmiany Riesling de Rhin, Muscadelle, Feteasca Alba, Chardonnay i Aromat de Iasi
115 hektolitrów z hektara
10. Wina czerwone, odmiany Syrah, Sangiovese, Nebbiolo i Barbera
111 hektolitrów z hektara
11. Wina białe i różowe, odmiany Muscat Ottonel, Sauvignon, Pinot Gris, Tamaioasa Roma- neasca, Sarba i Traminer roz
104 hektolitry z hektara
12. Wina czerwone, odmiany Busuioaca de Bohotin, Merlot i Zweigelt
100 hektolitrów z hektara
13. Odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Negru Aromat i Babeasca Nea- gra
97 hektolitrów z hektara
14. Wina czerwone, odmiany Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Negru Aromat i Babeasca Neagra
93 hektolitry z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar wyznaczony na potrzeby produkcji win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia "HUSI" znajduje się na następujących obszarach okręgu Vaslui:
1.1. Nazwa "HUSI":
- miasto Husi;
- gmina Duda-Epureni, wsie Epureni, Duda;
- gmina Pädureni, wsie Pädureni, Väleni, Leosti, Ivänesti, Rusca;
- gmina Tätäräni, wsie Tätäräni, Cräsnäseni, Bältati, Mantu;
- gmina Stänilesti, wsie Stänilesti, Pogänesti;
- gmina Buneçti-Avereçti, wsie Bunesti, Averesti, Armäseni, Täbäläe§ti, Plopi;
- gmina Arsura, wsie Arsura, Fundätura, Pâhnesti;
- gmina Drânceni, wsie Drânceni, Ghermänesti, Râsesti;
- gmina Botesti, wsie Botesti, Gugesti;
- gmina Banca, wsie Banca, Stoisesti, Sârbi, Tifu;
- gmina Fälciu, wsie Fälciu, Bozia, Copäceana, Rânzesti;
- gmina Blägesti, wsie Blägesti, Igesti.
1.2. Podnazwa "VUTCANI":
- gmina Vutcani, wsie Vutcani, Mäläiesti;
- gmina Rosiesti, wsie Rosiesti, Gara Rosiesti, Valea lui Darie;
- gmina Suletea, wsie Suletea, Rascani, Fedeęti;
- gmina Epureni, wieś Horga;
- gmina Berezeni, wsie Berezeni, Rânceni, Musata.
7. Odmiany winorośli
Aligoté B - Plant de trois, Plant gris, Vert blanc, Troyen blanc
Aromat de Iasi B
Barbera N
Busuioacä de Bohotin Rs - Schwarzer Muscat, Muscat fioletovâi, Muscat violet cyperus, Tämaioasä violetä
Bäbeascä gri G
Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia
Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Codanä N
Cramposie selectionatä B
Donaris B
Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka
Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada rândunicii
Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal
Fräncu§ä B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä Creatä
Grasä de Cotnari B - Dicktraube, Grasä, Köver szölö
Merlot N - Bigney rouge
Muscadelle B - Moscatello bianco, Mouscadet doux
Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc
Nebbiolo N
Negru Aromat N
Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer
Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir
Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero
Plävaie B - Bälanä, Plävanä, Poamä bälaie
Portugais Bleu N - Blauer Portugieser, Oporto, Portugieser
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Sangiovese N - Brunello di Montalcino, Morellino
Sauvignon B - Sauvignon verde
Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Sémillon B - Semillon blanc
Traminer Rose Rs - Rosetraminer, Savagnin Rose, Gewürztraminer
Tämaioasä romaneascä B - Busuioacä de Moldova, Muscat Blanc à petit grains
Tämaioasä romaneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka
Zghiharä de Husi B - Zghiharä, Zghiharä galbenä, Zghiharä verde bätutä
Zweigelt N - Blauerzweigelt, Negru de Zweigelt, Zweigelt blau
Sarba B
8. Opis związku lub związków
Związek z wyznaczonym obszarem
Podłoże skalne tworzy typologicznie zróżnicowaną pokrywę. Występują w nim naprzemiennie stepowe i leśno-ste- powe gleby zaliczane do kategorii Mollisol w gliniasto-mulistej glebie piętra lasu. Wyługowane czarnoziemy i szaro- ziemy będące najbardziej rozpowszechnionymi glebami w depresji Husi są również najbardziej wartościowe dla winnic, ponieważ ich piaszczysta/glinopodobna struktura poprawia właściwości fizyczne wraz z ich podstawowymi właściwościami biochemicznymi: intensywną aktywnością biologiczną, znaczną zawartością próchnicy, wysoką pojemnością wymiany kationów, odczynem obojętnym do lekko kwaśnego, wysokim nasyceniem zasadami i składnikami odżywczymi.
Rzeźbę terenu tworzy szereg rozległych, łagodnych wzgórz wzdłuż osi NW-SE. Wzgórza mają różne ekspozycje, cechy morfologiczne i nachylenie. Ten obszar uprawy winorośli łączy w sobie różne podjednostki: pagórkowaty obszar na wysokości około 300 m, a niżej pogórze położone na średniej wysokości 150 m. Wzgórza mają różne ekspozycje, cechy morfologiczne i nachylenia, które stanowią tło dla niektórych winnic na tym obszarze.
Na terenie depresji Husi, którą wyznaczają wysokie wzgórza na południu, zachodzie i północy oraz dolina Prutu na wschodzie, znajduje się ponad 70 % winnic na tym obszarze. Doliny rozdzielające wzgórza regionu, o lekko asymetrycznych zboczach, zaczynają się na przybrzeżnej równinie o pagórkowatym pokryciu, tworząc łańcuch depresji (Voloseni, Husi, Epureni, Novaci, Diuca, Fundätura, Arsura, Ghermänesti), które wraz z wyższymi wzgórzami depresji obejmują najcenniejsze obszary uprawy winorośli.
Panuje tu klimat umiarkowany kontynentalny, na wzgórzach mający charakter umiarkowany kontynentalny, a w depresji Husi hemiborealny.
Całkowite natężenie promieniowania słonecznego wynosi około 120 kcal/CMP/rok, średni czas nasłonecznienia w ciągu roku wynosi 2 000 godzin na wysokich wzgórzach i ponad 2 100 godzin w depresji Husi i dolinie Prutu. Bio- rąc pod uwagę średnie roczne wartości promieniowania i ciepła słonecznego, można zauważyć, że pozostają one wysokie przez cały sezon wegetacyjny, co jest korzystne dla rozwoju i dojrzewania winogron.
Przeważają wiatry z zachodu, północnego-zachodu i północy, które łącznie stanowią ponad 60 % rocznych wiatrów i mają cechy fenu, gdy wieją w dół zboczy wzgórz w kierunku depresji. Wiatr północnowschodni, zwłaszcza Crivät, wzmaga mrozy, natomiast latem wiatry ze wschodu i południowego-wschodu są gorące i suche, zwiększając susze, które są intensywnie odczuwane zarówno w depresji Husi, jak i na równinach zalewowych Prutu.
Sieć hydrograficzna, która odwadnia terytorium miasta, składa się z dwóch głównych arterii: Dräslävät na południu, a na północy Räiesti, którą tworzą Turbata i Sara. Zbiegają się one na wschód od miasta, tworząc rzekę Husi. Potoki Dräslävät i Räiesti pod względem hydrograficznym mają charakter wezbraniowy. Wiosną, gdy śnieg szybko topnieje na skutek wzrostu temperatury, lub latem po ulewnych deszczach strumienie niosą duże ilości wody, niekiedy zrywając brzegi.
Na tym obszarze produkuje się białe, różowe lub czerwone wina od win wytrawnych do słodkich lub win likierowych. Są to na ogół wina lekkie, niezbyt ekstraktywne, o umiarkowanej zawartości alkoholu, lekko kwaskowate na północy obszaru, przy czym "szczyt" kwasowości występuje na obszarze Averesti, gdzie naturalna kwasowość może w niektórych latach osiągnąć 11-12 gramów kwasu winowego na litr, co sprawia, że obszar ten nadaje się doskonale do produkcji win musujących.
Wina czerwone z północy regionu są jasno zabarwione, natomiast na południu mają intensywną barwę.
Pierwsze pisemne dokumenty dotyczące istnienia winnic na terenach, na których znajdują się dzisiejsze winnice, pojawiły się zanim po raz pierwszy umieszczono w dokumentach nazwę miasta Husi. Granice starej winnicy wyznaczono w 1415 r. aktem Aleksandra Dobrego. Z innego dokumentu z sierpnia 1436 r. wynika, że na obszarach uprawy winorośli Epureni - Pahnesti - Husi istniały plantacje winorośli. Współczesne dokumenty podają, że winorośl była intensywnie sadzona w winnicach Saca i Ochi w latach 1600-1662, a winorośle w Husi należały do lokalnego władcy.
O doskonałej jakości win z Husi wspominali w starych zapiskach zagraniczni podróżnicy, którzy przybywali do średniowiecznej Mołdawii, w szczególności Marco Bandinus w 1646 r.: "Husi, stara osada mołdawskich winnic, produkuje pyszne i aromatyczne wino, które cieszy się dużym zainteresowaniem". Urodzony w położonej niedaleko Husi wsi Silisteni wielki kartograf Dimitrie Cantemir (na którego cześć zmieniono nazwę wsi) pisze w "Descriptio Moldaviae", że "najlepsze wino produkuje się w Cotnari, a drugie miejsce zajmuje wino z Husi".
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Informacje na etykietach
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
W zależności od interesów producentów chronioną nazwę pochodzenia HUSI można uzupełnić jedną z następujących nazw pojedynczych winnic (wina produkowane wyłącznie w tych gospodarstwach): DUDA-EPURENI, PÄDURENI, DEALUL LOHAN, DEALUL DOBRINA, DEALUL SARA, DEALUL OCHI, DEALUL GALBENA, DEALUL OGRADA, DEALUL PODGORIA, CERDACUL LUI VODÄ, DEALUL MÄNÄSTIRII, AVERESTI, PIHNESTI, ARSURA, DEALUL DRAGALINA, DEALUL ROSIORI, PODINA, ARMÄSENI, DEALUL PRIBEASCA, BUNESTI, MOVILA LUI ANDREI, DEALUL CÄLCEA, COLINA MÄNÄSTIRII, LA SCHIT, DEALUL LUI MOTOC.
Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wina można etykietować w dowolny sposób, pod warunkiem że obowiązkowe informacje zostaną podane w tym samym polu widzenia. Etykieta i tylna etykieta nie są obowiązkowe, etykieta może składać się z jednego lub kilku elementów, mieć dowolny kształt i być wykonana z dowolnego materiału i przy użyciu dowolnej techniki.
Na etykiecie można również umieścić określenie tradycyjne przewidziane w obowiązujących przepisach dotyczących win, które wskazuje na jakość zbiorów wynikającą z zawartości cukru podczas zbiorów (gdy winogrona pokrywa szlachetna pleśń).
Oznaczenia wykorzystane w prezentacji/na etykietach
Ramy prawne:
określone w prawodawstwie UE
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Niektóre oznaczenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności, jak np.:
- oznaczenia "fermentat in barrique" [poddane fermentacji w beczkach], "maturat in barrique" [dojrzewające w beczkach], "fermentât în prezenta aschiilor de stejar" [fermentowane w obecności kawałków drewna dębowego] oraz "maturat în prezenta aschiilor de stejar" [dojrzewające w obecności kawałków drewna dębowego] mogą być umieszczone na etykiecie w języku rumuńskim lub w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu odpowiedniego procesu można użyć określeń w językach używanych na całym świecie, takich jak którekolwiek z poniższych oznaczeń:
- "fumé" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, którym może, ale nie musi towarzyszyć zwrot określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";
- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, którym może, ale nie musi towarzyszyć zwrot określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".
Oznaczenia te mogą być przedstawione w jakimkolwiek innym języku używanym na świecie lub w języku kraju, w którym produkt sektora wina ma być sprzedawany, jeżeli producent wina tak zdecyduje, w celu poinformowania konsumenta o stosowaniu praktyk wykorzystywanych na całym świecie, które nadają winom ich wyjątkowe właściwości sensoryczne.
W przypadku win, które przechodzą okres dojrzewania lub dojrzewania na osadzie, etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâttonnage" lub "aged on the lees" [dojrzewające na osadzie].
Link do specyfikacji produktu
https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_doc_husi_modif_cf_cererii_1422_14.06.2019_si_486_02.03.2022_no_track_changes_0.pdf