Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014
(2022/C 386/12)

Informacja ta zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

Powiadomienie o zatwierdzeniu zmiany standardowej w specyfikacji produktu oznaczonego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, pochodzącego z państwa członkowskiego (Rozporządzenie (UE) 1151/2012)

"Arroz de Valencia/Arros de Valencia"

Nr UE: PDO-ES-0151-AM01 - 21.7.2022

ChOG() ChNP(X)

1. Nazwa produktu

"Arroz de Valencia/Arros de Valencia"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Hiszpania

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Dyrekcja Generalna ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich, Regionalne Ministerstwo Rolnictwa, Rozwoju Wsi, Kryzysu Klimatycznego i Transformacji Ekologicznej (Conselleria de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica)

4. Opis zatwierdzonych zmian

Zmiana polega na włączeniu nowych odmian (Bombón, Copsemar 7 i Argila), bezpośrednio związanych z odmianami już uwzględnionymi w specyfikacji i posiadających cechy podobne do już uwzględnionych, ale cechujących się zaletami agronomicznymi, takimi jak większa odporność na zasolenie, ograniczenie stosowania pestycydów i składników odżywczych czy niższe zapotrzebowanie na wodę. Zmianę uznaje się za "standardową" zgodnie z art. 53 ust. 2 rozporządzenia delegowanego (UE) nr 1151/2012, ponieważ:

1. Włączenie tych nowych odmian nie ma wpływu na zasadnicze właściwości produktu, jak stwierdzono w załączonych sprawozdaniach hodowców.

2. Związek między jakością lub właściwościami produktu a środowiskiem geograficznym nie ulega zmianie.

3. Nie wnioskuje się o zmianę nazwy lub jakiejkolwiek części nazwy produktu.

4. Nie wnosi się o wprowadzenie zmian, które miałyby wpływ na określony obszar geograficzny.

5. Zmiana nie wiąże się z dodatkowymi ograniczeniami w handlu danym produktem lub surowcami używanymi do jego wytworzenia.

Zmiana ta pociąga za sobą zmiany w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Arroz de Valencia/Arros de Valencia"

Nr UE: PDO-ES-0151-AM01 - 21.7.2022

ChOG() ChNP(X)

1. Nazwa

"Arroz de Valencia/Arros de Valencia"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania 3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce i warzywa (świeże lub przetworzone) 3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Ryż (Oryza sativa) odmian Senia, Bahía, Bomba, J. Sendra, Montsianell, Gleva, Saręet i Albufera, Bombón, Argila, Cop- semar 7. Sprzedawany jako ryż biały lub pełnoziarnisty posiadający następujące parametry (wartości średnie):

Ziarna złamane 4%
Ziarna koloru żółtego i miedzianego 0,20 %
Ziarna czerwone i z czerwonymi pasmami 0,50 %
Ziarna białe i niedojrzałe 2%
Ziarna z plamkami i ziarna uszkodzone przez owady 0,50 %
Substancje obce 0,10%
Minimalna ilość ziaren bez wad 92,70 %

Właściwości ziarna surowego przetworzonego (wartości średnie):

Odmiana Długość (mm) Długość/szerokość Wygląd perłowy (%)
Bahía 5,6 1,8 99
Senia 5,6 1,8 99
Bomba 5,2 1,8 99
J. Sendra 5,7 1,8 99
Montsianell 5,7 1,8 99
Gleva 5,7 1,8 99
Saręet 6 1,8 99
Albufera 5,2 1,7 99
Bombon 5,3 1,8 99
Argila 5,8 1,7 99
Copsemar 7 5,5 1,7 99

Skład ryżu z Walencji objętego ChNP jest następujący (wartości średnie):

ODMIANA AMYLOZA (%)
Bahía 19,1 %
Senia 16,3 %
Bomba 24,9 %
J. Sendra 17,5%
Montsianell 18,1 %
Gleva 17,7%
Sarçet 16,3 %
Albufera 25,6%
Bombón 24%
Argila 20,9 %
Copsemar 7 24,4%

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) i pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy od siewu przez zbiory i suszenie do przygotowania do pakowania.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp.

Pakowanie musi mieć miejsce na obszarze produkcji w celu zagwarantowania organoleptycznych cech charakterystycznych produktu i zapewnienia identyfikowalności w ramach jednego systemu kontroli.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Ryż objęty ChNP musi być sprzedawany wyłącznie w opakowaniach oznaczonych numerowaną etykietą dodatkową. Na etykiecie i na etykiecie dodatkowej musi występować informacja "Denominación de Origen »Arroz de Valencia«" w miarę możliwości wraz z odpowiednikiem w języku walenckim "Denominació d'Orige »Arròs de València«".

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Ryż ten jest uprawiany na naturalnych terenach podmokłych w prowincjach Alicante, Castellón i Valencia, we Wspólnocie Autonomicznej Walencji, głównie w gminach położonych w ramach strefy wpływu Parque Natural de la Albufera, Parque Natural del Marjal de Pego-Oliva i Marjal de Almenara. Wszystkie te obszary są obszarami o nadzwyczajnie wysokiej wartości ekologicznej, na których ryż jest bardzo ważny dla zrównoważonego charakteru ekosystemu.

Obszar ten obejmuje następujące gminy:

Obszar w ramach strefy wpływu Parque Natural de la Albufera (prowincja Walencja): Albal, Albalat de la Ribera, Alfafar, Algemesí, Beniparrell, Catarroja, Cullera, Massanassa, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca i Valencia.

Inne gminy w prowincji Walencja: Alginet, Almacera, Almusafes, Alquería de la Condesa, La Alcudia, Alcira, Benifayó, Corbera, Favareta, Fortaleny, Llaurí, Masamagrell, Oliva, La Pobla de Farnals, Polinya del Xuquer, Puzol, Rafelbuñol, Riola, Sagunto i Tavernes de Valldigna.

Gmina w prowincji Alicante: Pego.

Gminy w prowincji Castellón: Almenara, Castellón, Chilches i La Llosa.

5. Związek z obszarem geograficznym

5.1. Specyfika obszaru geograficznego

Czynniki naturalne

Ryż objęty ChNP "Arroz de Valencia" uprawia się na obszarach bagiennych, o szczególnych warunkach umożliwiających nawadnianie zalewowe. Gleby są wapienne (30-50 % węglanów), gliniaste, ubogie w substancje organiczne i mają pH o tendencji zasadowej (pH 8-8,3). Ziemia jest twarda i słabo przepuszczalna.

Jeżeli chodzi o klimat, obszar znajduje się na wybrzeżu Morza Śródziemnego, temperatury są umiarkowane przez cały rok, a opady deszczu niewielkie i występują głównie wiosną i jesienią.

To położenie w pobliżu morza oznacza, że występują tam morskie bryzy, które nie dopuszczają zimnych wiatrów wiejących w ciągu dnia. Latem wieje bardzo suchy, gorący zachodni wiatr od Mesety.

Znaczna część określonego obszaru położona jest na terenie Parque Natural de la Albufera, który jest obszarem niezwykle cennym przyrodniczo. Ze względu na szczególne cechy charakterystyczne tego obszaru ryż jest jedynym zbożem, które można tam uprawiać, i jest on niezbędny dla zachowania równowagi ekologicznej parku.

Parque Natural de la Albufera pokrywa obszar o powierzchni 21 120 hektarów, przy czym na 65 % powierzchni tego obszaru uprawia się ryż.

Czynniki ludzkie

Ryż jest uprawiany na wyznaczonym obszarze geograficznym od stuleci. Istnieją dokumenty wykazujące, że ryż był uprawiany w dawnym królestwie Walencji, zanim w 1238 r. podbił je Jakub I Zdobywca. W dokumencie Llibre dels repartiments, który podzielił ziemie w nowo podbitym królestwie, również wspomina się o ryżu.

W rozporządzeniu króla Ferdynanda VI z 1753 r. wyznaczono obszary upraw ryżu.

Innymi pracami, w których przedstawia się historię uprawy ryżu we Wspólnocie Walenckiej, są El arroz (1939) autorstwa Rafaela Font de Mora y Llorensa i Compendio arrocero (1952) napisane przez José Ma Carrasco Garcię.

Przez stulecia na obszarze rozwijały się szczególne praktyki, takie jak eixugons (enjuagados w języku hiszpańskim kas- tylijskim), która polega na nienawadnianiu zboża przez kilka dni, aby zapobiec wyrastaniu alg. Eixugons przeprowadza się pod koniec czerwca, po wykiełkowaniu sadzonek ryżu.

Inną praktyką szczególną dla obszaru jest nawadnianie zalewowe w zimie, gdy pola leżą odłogiem. Taka praktyka przerywa cykle biologiczne niektórych organizmów glebowych i służy odkażaniu gleby. Dzięki niej zwiększa się także różnorodność biologiczna ekosystemów wodnych - grzybów, alg i małych arbowirusów, które wspierają rozkład pozostałości zbiorów i regenerują glebę własnymi szczątkami oraz makro- i mikroskładnikami odżywczymi.

5.2. Specyfika produktu

Ryż objęty ChNP "Arroz de Valencia" charakteryzuje się dużą zdolnością wchłaniania smaku ze względu na wysoką procentową zawartość amylozy w odmianach uprawianych na określonym obszarze. Oprócz dużego odsetka ziaren perłowych, bardzo ważnym czynnikiem jest jednakowa wielkość ziaren, ponieważ taka jednorodność zapewnia, że wszystkie ziarna będą gotowały się tak samo długo i w ten sam sposób.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Określony obszar geograficzny położony jest między linią brzegową a górami przybrzeżnymi. Ta wyjątkowa lokalizacja oznacza, że w nocy pola owiewa morska bryza, co zapewnia powolne, stopniowe dojrzewanie ziaren, zapobiega powstawaniu pęknięć i minimalizuje liczbę ziaren, które się rozdzielają zarówno w czasie mielenia, jak i gotowania.

Określony obszar geograficzny, który stanowi przede wszystkim Parque Natural de la Albufera, tworzą stare naturalne tereny podmokłe. Na obszarze tym występują gleby wapienne, gliniaste, ubogie w substancje organiczne i mające pH o tendencji zasadowej. Oznacza to, że są to gleby ciężkie, a ziemia jest twarda i nieprzepuszczalna, zboża mogą więc być nawadniane przy użyciu niewielkiej ilości wody i mogą doskonale wykorzystywać składniki odżywcze znajdujące się w glebie, co sprzyja wypełnieniu ziarnami przy podstawie każdej wiechy, a jednocześnie powoduje minimalizację liczby źle ukształtowanych lub bezkształtnych ziaren.

Na określonym obszarze geograficznym w ciągu dnia nie występują zimne wiatry, a woda jest ciepła, co sprzyja tworzeniu się ziaren perłowych i pozwala na sianie odmian ryżu o długich cyklach bez ryzyka niepowodzenia, dzięki czemu możliwa jest uprawa odmian objętych ChNP, które zawdzięczają obszarowi geograficznemu swój niepowtarzalny charakter, a mianowicie zawartość amylozy. Charakter ten nadaje ryżowi wysoce cenione właściwości kulinarne, ponieważ właśnie zawartość amylozy decyduje o tym, czy zachowana jest właściwa równowaga między wchłanianiem smaku a twardością.

Tradycja uprawy ryżu w Walencji jest ściśle związana z kuchnią tego regionu. Kuchnia Walencji obejmuje wiele potraw, których składnikiem jest ryż, takich jak różnego rodzaju paelle, ryże caldosos i zapiekane dania ryżowe. Ustanowiony został zatem związek przyczynowo skutkowy między obszarem a odmianami dla niego typowymi, ponieważ odmiany te mają dużą zdolność wchłaniania, dzięki czemu potrafią wchłaniać dużą ilość smaku z rosołu. Doprowadziło to do rozwoju kuchni, która jest bardzo specyficzna w porównaniu z innymi kuchniami opierającymi się na ryżu w innych miejscach świata.

Poniente (zachodni wiatr) usuwa zarodniki grzybów, takich jak Pyricularia i Helminthosporium, co pomaga ograniczyć liczbę ziaren posiadających wadę.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

http://www.agricultura.gva.es/pc_arrozdevalencia

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.386.73

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014
Data aktu: 07/10/2022
Data ogłoszenia: 07/10/2022