Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 Wniosek o zatwierdzenie niniejszej zmiany nieznacznej jest dostępny w bazie danych Komisji eAmbrosia
JEDNOLITY DOKUMENT
"/ Skor Thnot Kampong Speu"
Nr UE: PGI-KH-02156-AM01 - 29.9.2021
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy
"/ Skor Thnot Kampong Speu"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie Kambodża
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 1.8 Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
Cukier palmowy " / Skor Thnot Kampong Speu" produkuje się z soku drzewa palmowego winodani wach- larzowatej (Borassus flabellfer L.).
"MiffinanaM / Skor Thnot Kampong Speu" cechuje się bogatym aromatem i jasnobrązową barwą przypominającą kolor dyni.
Występują cztery rodzaje "/ Skor Thnot Kampong Speu", które są produkowane, przetwarzane i sprzedawane na rynku:
- cukier palmowy w postaci kryształów,
- cukier palmowy w postaci pasty,
- cukier palmowy w bryłkach,
- cukier palmowy w postaci syropu.
Szczegółowy opis różnych rodzajów "/ Skor Thnot Kampong Speu"
Rodzaj |
Konsystencja |
Kolor * |
Aromat |
Smak |
Właściwości chemiczne |
Cukier kryształ |
- Nie klei się do palców - Wielkość
ziarna nie przekracza 1,5 mm
- Sucha
|
712 C lub 713 C
|
Produkt nie powinien pachnieć grzybami ani dymem |
- Bardzo słodki - Smak cukru palmowego od średnio intensywnego do intensywnego
- Bardzo lekki
kwaśny i gorzkawy posmak
|
Brix > 95 % pH = 4,5-6,5
Aw <0,45
|
Cukier w postaci pasty |
- Nie klei się do palców lub klei się w bardzo małym stopniu - Nieznaczny procent ziarnistości kryształu
|
Od 131 C do 1205 C |
- Od umiarkowanie słodkiego do bardzo słodkiego - Bardzo lekki
kwaśny i gorzkawy posmak
- Posmak nektaru palmowego od średnio intensywnego do intensywnego
|
Brix= 85 %-95 % pH = 4,5-6,5
Aw < 0,8
|
Cukier w bryłkach |
- Ziarnistość kryształu od średniejdo znacznej - Nieznaczny procent proszku
- Sucha
|
Od 160 C Do 712 C
|
- Od umiarkowanie słodkiego do bardzo słodkiego - Smak cukru palmowego waha się od średnio intensywnego do intensywnego
- Średnio kwaśny i lekko gorzkawy posmak
|
Brix = 90 %-95 % pH = 4,5-6,5
Aw < 0,7
|
Cukier w postaci syropu |
- Lepki |
Od 712Cdo 1815 C |
- Średnio intensywny zapach nektaru |
- Umiarkowanie słodki - Średnio intensywny smak
cukru palmo
wego
- Smak o niskiej kwasowości
|
Brix: 50-70 % pH = 3,5-6,5 Aw < 0,85 |
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
-
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym
1 - Zbiór
Producenci muszą zbierać sok z drzew palmowych, które znajdują się na określonym obszarze geograficznym.
2 - Zbieranie soku palmowego
Czynności zbierania soku palmowego i przetwarzania wykonuje się w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 maja kolejnego roku, przy pomocy specjalnego narzędzia - bambusowego lub plastikowego zbiornika zwanego bampong.
Po zdjęciu zbiorników bampong z drzew palmowych producenci nie mogą przelać soku do butelek z tworzywa sztucznego lub innych pojemników przed przetworzeniem.
Przed przetworzeniem producenci filtrują sok palmowy przy użyciu drobnych sit o wielkości oczek nieprzekraczają- cej 15 mikronów.
3 - Przetwarzanie (gotowanie) soku palmowego
Sok z palmy przetwarza się w wokach znajdujących się na piecach kuchennych; zabronione jest, aby w rondlu znalazły się jakiekolwiek substancje dodatkowe. Gdy odparowanie osiąga poziom docelowy, woki zdejmuje się z pieca, a produkt zaczyna się krystalizować i dochodzi do wybielania cukru palmowego. Do przetwarzania soku palmowego używa się pewnych, specjalnych narzędzi, takich jak Antok i Khno (tradycyjne narzędzia wykonane z drewna lub ze stali nierdzewnej).
4 - Przechowywanie cukru palmowego
Do materiałów wykorzystywanych do przechowywania cukru palmowego przed zapakowaniem należą: gliniany słój (ceramiczny) i pojemnik z tworzywa sztucznego lub torba z tworzywa sztucznego do bezpiecznego przechowywania żywności.
|
Cukier kryształ |
Cukier w postaci pasty |
Cukier w bryłkach |
Cukier w postaci syropu |
Długość okresu tymczasowego przechowywania przed zapakowaniem |
3 miesiące |
3 miesiące |
3 miesiące |
3 miesiące |
Okres przydatności (Najlepiej spożyć przed) |
3 lata |
1 rok |
1 rok |
2 lata |
Warunki przechowywania:
- w suchym miejscu,
- w miejscu, które nie jest narażone na działanie światła słonecznego.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Po zebraniu i przetworzeniu cukru palmowego rolnicy lub podmioty gospodarcze przechowują cukier palmowy przez maksymalnie trzy miesiące przed zapakowaniem.
Pakujący nie korzystają z materiałów, które mogłyby wpłynąć na jakość cukru. Prawidłowe opakowanie:
- jest wykonane z materiałów, które nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z produktami,
- pozwala na utrzymanie produktu w dobrym stanie,
- musi być przyjazne środowisku (pod względem wytwarzania, recyklingu, transportu materiałów).
Pakowanie "/ Skor Thnot Kampong Speu" może odbywać się na obszarze produkcji cukru "/ Skor Thnot Kampong Speu" lub poza tym obszarem.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Nazwa produktu widnieje na opakowaniach i pojemnikach, w których znajduje się produkt. Na etykiecie "/ Skor Thnot Kampong Speu" należy umieścić nazwę "MitmsińtUŚM / Skor Thnot Kampong Speu", (którą można przetłumaczyć na odpowiedni język lub odpowiednie języki), pisaną czcionką o rozmiarze dostatecznie dużym, by nazwa ta była wyraźnie widoczna na etykiecie.
Jeżeli "/ Skor Thnot Kampong Speu" jest sprzedawany poza Kambodżą: etykieta musi zawierać dodatkowo co najmniej następujące informacje:
- oryginalną nazwę "" lub "Skor Thnot Kampong Speu" (którą można przetłumaczyć na odpowiedni język),
ORAZ
- logo oznaczenia geograficznego "/ Skor Thnot Kampong Speu", lub
- krajowe logo chronionych oznaczeń geograficznych Kambodży, lub
- inne logo chronionego oznaczenia geograficznego stosowanego w innych państwach lub grupach państw, w których "/ Skor Thnot Kampong Speu" zarejestrowano jako oznaczenie geograficzne.
Chronione oznaczenie geograficzne stosowane w innych państwach lub grupach państw, w których "/ Skor Thnot Kampong Speu" zarejestrowano jako oznaczenie geograficzne można przetłumaczyć.
Opakowanie należy oznaczyć indywidualnym numerem serii podanym, aby zapewnić autentyczność i identyfikowal- ność produktu. Wszystkie podmioty gospodarcze są członkami stowarzyszenia Kampong Speu na rzecz promocji cukru palmowego. Bezpłatnie otrzymują numer identyfikacyjny członka, który należy wykorzystać jako element numeru serii.
W powyższych punktach logo oznaczenia geograficznego "/ Skor Thnot Kampong Speu" oznacza następujące logo (lub jego wersje w innych językach):
grafika
lub
grafika
- następujące krajowe logo chronionych oznaczeń geograficznych Kambodży:
grafika
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny przeznaczony do zbierania i przetwarzania soku palmowego obejmuje trzy dystrykty położone w centralnej części Kambodży Południowej:
- dystrykty Oukdong i Samrong Tong w prowincji Kampong Speu,
- dystrykt Ang Snuol w prowincji Kandal.
Mapa obszaru produkcji i pakowania "/ Skor Thnot Kampong Speu"
grafika
5. Związek z obszarem geograficznym
Istnieje związek przyczynowy między renomą i jakością produktu a jego pochodzeniem geograficznym.
Historia i renoma
Winodań wachlarzowata (Borassus flabellifer; w języku khmerskim - Doeum Thnot) rośnie w wielu rejonach Kambodży. Rolnicy sadzą drzewa palmowe wokół domów i wiosek, wzdłuż dróg czy na tarasach ryżowych wokół nasypów. W kambodżańskiej literaturze rolniczej jako punkt wyjścia dla rozwoju uprawy winodani wachlarzowatej wskazuje się 1901 r., w którym wydane zostało zarządzenie królewskie nakazujące każdemu rolnikowi sadzić na swoim polu ryżowym winodań. W 2005 r. w drodze dekretu królewskiego ustanowiono winodań wachlarzowatą godłem Kambodży.
W 1967 r. Jean Delvert, znany francuski geograf, napisał, że region Kampong Speu wraz z 375 000 drzew uprawnych stanowi najważniejszy obszar uprawy winodani wachlarzowatej (Le Paysan Cambodgien, Jean Delvert, 1961). Zdaniem Jeana Delverta już w latach 50. XX w. rolnicy w prowincjach Kampong Speu i Kandal słynęli z wiedzy fachowej i umiejętności w zakresie zbiorów winodani wachlarzowatej: "uprawa i rolnictwo " / Skor Thnot Kampong Speu« wymaga wieloletniego doświadczenia: w phum (wioskach) zaledwie kilka osób wie, jak uprawiać thnot; a na większości obszarów nikt nie posiada tych umiejętności: specjaliści zajmujący się uprawą pochodzą tylko z głównych prowincji produkcyjnych (Kandal, Kampong Speu, Kampong Chhang), w których odbywają się zbiory". Produkcja cukru krystalizowanego z drzew palmowych odbywała się w Kampong Speu od lat 70. XX w.
Nazwa "Kampong Speu" wiąże się z produkcją cukru, a cukier palmowy znany jest jako tradycyjny produkt z tego obszaru. Przewodniki przywołują renomę produkcji cukru palmowego w prowincji Kampong Speu, w szczególności magazyn "Asia life guide" (artykuł Anity Surewicz, 1 marca 2008 r.).
Gazety z Kambodży i z państw regionu ASEAN takie jak Phnom Penh Post regularnie publikują artykuły na temat "/ skor Thnot Kampong Speu" (artykuł "Palm sugar exports see 138pct rise", 8 grudnia 2014 r.). W takich gazetach jak Cambodia Daily prowadzone są kampanie promocyjne na rzecz "«'Hpfiń^wi / skor Thnot Kampong Speu".
Jakość w wyniku pochodzenia geograficznego
Obszar produkcji " / Skor Thnot Kampong Speu" to obszar nizinny, który nie jest zalewany w porze deszczowej. Średnia suma opadów na obszarze produkcji "MtfpfińnŚM / skor Thnot Kampong Speu" wynosi 1 200 mm rocznie, a liczba dni deszczowych to średnio 105 dni w roku, w związku z czym obszar ten uważany jest za strefę o najniższej sumie opadów w Królestwie Kambodży.
Drzewa palmowe, które wykorzystuje się do produkcji " / Skor Thnot Kampong Speu", znajdują się w dystryktach Oukdong i Samrong Tong w prowincji Kampong Speu i w dystrykcie Ang Snuol w prowincji Kandal. Te drzewa palmowe rosną na glebie bielicowej o czerwono-żółtej barwie - jest to szczególny rodzaj gleby piaszczystej, której głębokość sięga co najmniej 80 cm i która cechuje się warstwą żwiru o dobrych właściwościach pod względem drenażu.
Badania i analizy wykazały, że sok palmowy pochodzący z tych trzech dystryktów charakteryzuje się wysokim stężeniem cukru. Wszystkie podmioty prowadzące działalność związaną z produkcją cukru palmowego (producenci, przetwórcy i miejscowi sprzedawcy) przyznają, że umiejscowienie drzew na głębokich glebach piaszczystych jest kluczowym czynnikiem wpływającym na jakość cukru. Wyniki analiz soku palmowego wyprodukowanego w innych dystryktach i prowincjach wskazują na to, że w soku, który wyprodukowano w trzech dystryktach stanowiących wyznaczony obszar produkcji, stężenie cukru jest najwyższe. Wyjaśnia to bogaty aromat "MtfpfińnŚM / Skor Thnot Kampong Speu".
Istnieje wyraźny związek między obszarem geograficznym a określoną jakością " / Skor Thnot Kampong Speu" wynikający z połączenia szeregu czynników:
Czynniki naturalne
- Zubożenie gleb piaszczystych tego obszaru pozwala na produkcję cukru z soku o bogatszym aromacie i o wyższym stężeniu (od 2 do 3 ° w skali Brixa wyższym niż na innych obszarach) niż ten pozyskiwany z drzew palmowych uprawianych w innych prowincjach, w których gleba jest żyźniejsza.
- Na obszarze produkcji są najniższe opady w Kambodży, co pozwala na produkcję bardziej stężonego soku i co za tym idzie większe stężenie aromatu.
Czynniki ludzkie/określony know-how
Praktyki producentów: ich wiedza fachowa jest potrzebna przy zarządzaniu zbieraniem soku i przy produkcji cukru palmowego.
Działania w zakresie zbierania cukru palmowego są wykonywane przez doświadczonych i zręcznych producentów cukru, którzy wspinają się na wierzchołki drzew palmowych, aby zebrać sok z kwiatów palmy. Sok palmowy zbiera się przy użyciu bambusowych lub plastikowych zbiorników zwanych bampong. W bampong umieszcza się mały kawałek drewna Hopea recepei lub Hopea pierrei, aby spowolnić proces fermentacji soku palmowego. Do przetwarzania soku palmowego wymaga się używania tradycyjnych narzędzi, takich jak Antok i Khnos.
Jakość soku pod względem aromatu zależy zarówno od liczby zbiorników bampong umieszczonych na poziomie kwiatostanu, jak również od przepływu soku. Producent może przeznaczyć co najwyżej jeden kwiat żeński lub cztery kwiaty męskie drzewa palmowego na jeden zbiornik.
Każdy zbiornik zdejmuje się z drzewa palmowego w ciągu 15 godzin od umieszczenia go na drzewie, a przetwarzanie zebranego soku rozpoczyna się w ciągu dwóch godzin od zebrania soku.
Producenci zdobyli szczegółową wiedzę dotyczącą sposobu gotowania soku w celu uzyskania wysokiej jakości cukru i korzystają z niej w zależności od tego, jaki produkt końcowy chcą osiągnąć.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
-