Język postępowania: bułgarski(2022/C 266/21)
(Dz.U.UE C z dnia 11 lipca 2022 r.)
Sąd odsyłający
Administrativen sad Varna
Strony w postępowaniu głównym
Strona wnosząca kasację: Teritorialna direktsia Mitnitsa -Varna
Druga strona postępowania kasacyjnego: "NOVA TARGOVSKA KOMPANIA 2004" AD
Pytania prejudycjalne
1) Według jakich kryteriów towar taki jak będący przedmiotem postępowania głównego, a mianowicie rafinowany, bielony i dezodoryzowany olejpalmowy o nazwie handlowejPALM fAt MP 36-39, który podczas jego technologicznej produkcji był "mieszany, filtrowany, chłodzony, hartowany i pakowany" wyłącznie za pomocą procesów fizycznych, które nie modyfikują go chemicznie, należy zaklasyfikować do pozycji 1511, czy pozycji 1517 działu 15 CN?
2) Jakie znaczenie ma pojęcie "teksturowanie", które zostało użyte do opisania procesu, w którym zgodnie z wyjaśnieniem pozyskuje się produkty określane w pozycji 1517 Not wyjaśniających do Zharmonizowanego Systemu Oznaczania i Kodowania Towarów jako "tłuszcze piekarskie"?
3) Jeżeli "olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie" został poddany "procesowi teksturowania", czy jest to wystarczający powód, aby wykluczyć zaklasyfikowanie go do pozycji 1511?
4) Czy wobec braku określenia w CN, notach wyjaśniających do CN i notach wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego norm, metod, kryteriów i wartości referencyjnych do badania konsystencji oleju palmowego i potwierdzania jego przetworzenia poprzez "teksturowanie" dopuszczalne jest, by właściwe władze celne - do celów klasyfikacji celnej towarów odpowiednio do pozycji 1511 względnie do pozycji 1517 - samodzielnie opracowały i stosowały analityczne metody robocze, takie jak zastosowany w tym wypadku RAP 66, wersja 02/17.11.2020, do potwierdzenia teksturowania tłuszczów przy pomocy penetracji, która oparta jest na oficjalnie opublikowanej metodzie AOCS Cc-16-[60]?
Jeśli nie jest to dopuszczalne, to jakie normy, metody, kryteria i wartości referencyjne można stosować do badania produktu w celu potwierdzenia, że został on poddany "procesowi teksturowania" lub stanowi "tłuszcz piekarski"?
5) Czy Nomenklaturę scaloną zawartą w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , zmienionym rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1602 z dnia 11 października 2018 r. 2 , należy interpretować w ten sposób, że produkty opisane jako "tłuszcze piekarskie" otrzymane z rafinowanego oleju palmowego poprzez teksturowanie należy zaklasyfikować do pozycji 1517 tej nomenklatury, a w szczególności do podpozycji 1517 90 99?