Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Cadillac"
PDO-FR-A0686-AM03
Data przekazania informacji: 1.4.2022
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Oficjalny kod geograficzny
Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.
Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.
Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.
2. Pakowanie
W pkt IX ppkt 3 lit. a) specyfikacji produktu dodano możliwość pakowania win w próżniowo zamykane hermetyczne pojemniki o pojemności do 5 litrów.
Zmianę tę wprowadzono w celu zwiększenia liczby dostępnych rodzajów pojemników, aby lepiej zaspokoić zapotrzebowanie, zwłaszcza ze strony branży gastronomicznej.
Zmieniono pkt 9 jednolitego dokumentu.
3. Obrót między uprawnionymi właścicielami składów
W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
4. Odniesienie do organu kontrolnego
Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.
Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa lub nazwy
Cadillac
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
KRÓTKI OPIS
Nazwa "Cadillac" jest zastrzeżona dla białych win niemusujących.
Wina te charakteryzują się:
- minimalną naturalną objętościową zawartością alkoholu 15 %;
- zawartością cukrów fermentujących większą lub równą 51 g/l.
Te białe wina niemusujące z cukrem resztkowym pochodzą głównie z odmiany Semillon B oraz Sauvignon B, Sauvignon gris G i Muscadelle B.
Ich złocista barwa podczas dojrzewania powoli staje się bursztynowa. Gdy wina te są młode, często rozwijają aromaty białych owoców i kwiatów, a w miarę dojrzewania wykształcają nierzadko aromaty owoców kandyzowanych i cytrusowych, wzbogacone niekiedy nutami grzanki, jeśli dojrzewają w beczkach. Są one zrównoważone, łącząc w sobie słodycz i elegancję z dużą trwałością aromatyczną. Wina te bardzo dobrze się starzeją.
Minimalna kwasowość ogólna oraz maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z progami określonymi w przepisach unijnych.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
19 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
12 |
Minimalna kwasowość ogólna |
w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
25 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki winiarskie
5.1. Szczególne praktyki enologiczne
1. Szczególna praktyka enologiczna
Wzbogacanie przez dosładzanie na sucho lub przez rektyfikowany koncentrat moszczu nie może prowadzić do wzrostu całkowitej objętościowej zawartości alkoholu po wzbogaceniu powyżej 15 %. Zezwala się na wzbogacanie poprzez częściowe zagęszczenie moszczu przeznaczonego do produkcji wina do poziomu zagęszczenia wynoszącego 10 % w ten sposób wzbogaconych ilości. Może ono umożliwić zwiększenie całkowitej objętościowej zawartości alkoholu do poziomu 19 % obj.
2. Gęstość i cięcie
Praktyka uprawy
Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 500 roślin na hektar. Odstęp między rzędami winorośli nie może wynosić więcej niż 2,50 metra, zaś odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie może wynosić mniej niż 0,80 metra.
Cięcia dokonuje się najpóźniej na etapie rozwinięcia liści (etap 9 skali Lorenza). Winorośl przycina się zgodnie z następującymi technikami: jednoramienny sznur Guyota, dwuramienny sznur Guyota, cięcie mieszane, cięcie krótkie, cięcie w formie sznura Royat, cięcie w formie wachlarza lub cięcie długie, pozostawiając maksymalnie 12 oczek na łozie.
3. Zbiór
Praktyka uprawy
Wina produkuje się z przejrzałych winogron (obecność szlachetnej pleśni lub podsuszanie na krzewie). Wina pochodzą z winogron zbieranych metodą zbiorów sukcesywnych.
5.2. Maksymalna wydajność
1. 40 hektolitrów z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Zbiór winogron, ich fermentacja, produkcja wina, jego dojrzewanie i pakowanie odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2021 r.: Baurech, Beguey, Cadillac, Capian, Cardan, Donzac, Gabarnac, Haux, Langoiran, Laroque, Lestiac-sur- Garonne, Monprimblanc, Omet, Paillet, Rions, Saint-Germain-de-Grave, Saint-Maixant, Semens, Tabanac, Le Tourne, Verdelais i Villenave-de-Rions.
7. Odmiana(-y) winorośli
Muscadelle B
Sémillon B
8. Opis związku lub związków
Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia "Cadillac" charakteryzuje się wyraźną i niekiedy stromą rzeźbą terenu (najwyższe punkty osiągają wysokość 120 metrów). Liczne strumienie będące dopływami Garonny, które wyżłobiły swoje koryta w wapieniu, doskonale odprowadzają wodę z tego obszaru. Obszar geograficzny "Cadillac", charakteryzujący się umiarkowanym klimatem oraz wpływem doliny Garonny i Oceanu Atlantyckiego, który łagodzi wiosenne przymrozki, rozciąga się z północy na południe na długości około 30 kilometrów, a w jego centrum znajduje się położone 40 kilometrów od Bordeaux miasteczko Cadillac, od którego pochodzi przedmiotowa nazwa. Obszar obejmuje 22 gmin departamentu Gironde położonych nad Garonną, na terenie których znajdują się równiny, podnóża wzgórz, zbocza i płaskowyże. Obszar ten stanowi integralną część południowej części obszaru nazwy "Premières Côtes de Bordeaux", na prawym brzegu Garonny, w górę rzeki i na południowy wschód od aglomeracji Bordeaux, ale nie obejmuje enklaw Sainte-Croix-du-Mont i Loupiac.
Obszar geograficzny charakteryzuje się szczególnym mezoklimatem w okresie jesiennym. Na tych dobrze wyeksponowanych zboczach wilgotne poranne mgły unoszące się znad meandrów Garonny przeplatają się z okresami bardzo gorącymi i słonecznymi. Na dobrze wyeksponowanych zboczach klimat ten sprzyja rozwojowi "szlachetnej pleśni" (Botrytis cinerea) na skórkach winogron, mikroskopijnego grzyba, który w specyficznych warunkach ekologicznych umożliwia produkcję wspaniałych win likierowych.
Z wyjątkiem działek położonych na nowo powstałych aluwiach żaden konkretny rodzaj gleby nie jest z góry wykluczony z obszaru produkcji. Wyklucza się jednak dna dolin, jeżeli działki graniczące ze strumieniami lub położone w ich pobliżu nie mają odpowiedniego nachylenia lub mają profil wklęsły, co uniemożliwia łatwy odpływ wody. Podobnie, naturalnie słabo odwodnione, hydromorficzne działki nie należą do wyznaczonego obszaru. Wyklucza się także obszary o gęstej zabudowie, bez nasadzeń.
Krajobraz charakteryzuje się występowaniem różnego rodzaju lasów. Z obszaru produkcji wyłącza się lasy porastające dno dolin, tworzące pas równoległy do strumieni, których nigdy nie wykorzystywano do uprawy winorośli. Wiekowe lasy liściaste stanowią integralną część krajobrazu "Cadillac" i dlatego również są wyłączone.
Takie wytyczenie granic obszaru wymaga optymalnego zarządzania winoroślą, kontroli jej dynamiki i potencjału produkcyjnego. Wina "Cadillac" produkuje się bowiem z przejrzałych winogron. Osiąga się to poprzez ograniczenie liczby kiści na jednym krzewie. Gęstość nasadzeń jest dość duża, a dopuszczalna maksymalna ilość winogron z działki przed ich przejrzeniem jest ograniczona. Dojrzałe winogrona, pokryte pleśnią Botrytis, ulegają powolnemu podsuszaniu, koncentrując cukry i aromaty. Krzak po krzaku zbieracze dokonują nożycami selekcji tych "uprażonych" kiści: jest to pierwsza wyselekcjonowana partia. Po niej następują jeszcze dwie lub trzy, zależnie od zmian warunków pogodowych sprzyjających rozwojowi grzyba i stężeniu cukru w winogronach. Tłoczone winogrona fermentują więc długo, a ich bogactwo wywołuje naturalne zatrzymanie fermentacji win nadal zawierających cukier w chwili, w której zawartość alkoholu zabija drożdże.
Te białe wina niemusujące z cukrem resztkowym pochodzą głównie z odmiany Semillon B oraz Sauvignon B, Sauvignon gris G i Muscadelle B.
Ich złocista barwa podczas dojrzewania powoli staje się bursztynowa. Gdy wina te są młode, często rozwijają aromaty białych owoców i kwiatów, a w miarę dojrzewania wykształcają nierzadko aromaty owoców kandyzowanych i cytrusowych, wzbogacone niekiedy nutami grzanki, jeśli dojrzewają w beczkach. Są one zrównoważone, łącząc w sobie słodycz i elegancję z dużą trwałością aromatyczną. Wina te bardzo dobrze się starzeją.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Wina dojrzewają co najmniej do 15 marca roku następującego po roku zbioru.
Aby zachować najważniejsze właściwości i autentyczność win, pakuje się je w szklane butelki albo w próżniowo zamykane hermetyczne pojemniki o pojemności nie większej niż 5 litrów. Pakowanie musi odbywać się w miejscu winifikacji i dojrzewania.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do winifikacji, produkcji, dojrzewania i pakowania win obejmuje obszar następujących gmin departamentu Gironde określonych na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z dnia 1 stycznia 2021 r.: Arbanats, Artigues-pres-Bordeaux, Ayguemorte-les-Graves, Baigneaux, Baron, Barsac, Beautiran, Bellebat, Bellefond, Beychac-et-Caillau, Blésignac, Bommes, Bonnetan, Bouliac, Branne, La Brede, Budos, Cabara, Cadarsac, Cadaujac, Camarsac, Cambes, Camiac-et-Saint-Denis, Camblanes-et-Mey- nac, Camiran, Carignan-de-Bordeaux, Casseuil, Castelviel, Castres-Gironde, Caudrot, Cénac, Cérons, Cessac, Coirac, Courpiac, Créon, Croignon, Cursan, Daignac, Dardenac, Daubeze, Escoussans, Espiet, Les Esseintes, Faleyras, Fargues, Fargues-Saint-Hilaire, Frontenac, Génissac, Gironde-sur-Dropt, Gornac, Grézillac, Guillac, Illats, Isle-Saint-Georges, Izon, Jugazan, Ladaux, Landiras, Langon, Léogeats, Léognan, Lignan-de-Bordeaux, Loupes, Loupiac Lugaignac, Lugasson, Madirac, Martillac, Martres, Mazeres, Montignac, Morizes, Moulon, Mourens, Naujan-et-Postiac, Nérigean, Le Pian-sur-Garonne, Podensac, Pompignac, Porte-de-Benauge, Portets, Le Pout, Preignac, Pujols-sur-Ciron, Quinsac, Rau- zan, Roaillan, Romagne, Sadirac, Saint-André-du-Bois, Saint-Aubin-de-Branne, Saint-Brice, Saint-Caprais-de-Bor- deaux, Saint-Exupéry, Saint-Félix-de-Foncaude, Saint-Genes-de-Lombaud, Saint-Genis-du-Bois, Saint-Germain-du- Puch, Saint-Hilaire-du-Bois, Saint Laurent du Bois, Saint-Laurent-du-Plan, Saint-Léon, Saint-Loubert, Saint-Loubes, Saint-Macaire, Saint-Martial, Saint-Martin-de-Sescas, Saint-Médard-d'Eyrans, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Pierre-d'Aurillac, Saint-Pierre-de-Bat, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Quentin-de-Baron, Saint-Selve, Saint-Sulpice- de-Pommiers, Saint-Sulpice-et-Cameyrac, Saint-Vincent-de-Paul, Sainte-Croix-du-Mont, Sainte-Foy-la-Longue, Salle- bœuf, Sauternes, La Sauve, Soulignac, Targon, Tizac-de-Curton, Toulenne, Tresses et Virelade;
gmina uwzględniona częściowo:
Castets et Castillon - wyłącznie w odniesieniu do terytorium dawnej gminy Castets-en-Dorthe w następstwie jej połączenia z gminą Castillon-de-Castets w dniu 1 stycznia 2017 r.
Etykietowanie: określenia fakultatywne
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Wszelkie określenia fakultatywne, których stosowanie - zgodnie z przepisami wspólnotowymi - mogą regulować państwa członkowskie, umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczających dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Etykietowanie: większa jednostka geograficzna
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Na etykietach win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można wskazać nazwę większej jednostki geograficznej: "Vin de Bordeaux" lub "Grand Vin de Bordeaux".
Czcionka, którą zapisana jest nazwa większej jednostki geograficznej, nie może być większa (wysokość i szerokość) niż dwie trzecie wielkości czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.
Link do specyfikacji produktu
http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-dea6e836-191b-42a7-b58d-c62e78a39b38